Varför ligger min kanin ner hela tiden?

Det är normalt att oroa sig för sin lilla kanin. Självklart, om de sover hela tiden undrar man om de är okej. I de flesta fall har du inget att oroa dig för. Kaniner sover mycket, speciellt mitt på dagen.

Det är normalt att kaniner tar täta tupplurar, särskilt under dagen och i varmt väder. Om din kanin är mindre aktiv än vanligt eller aldrig reser sig för att leka kan den lida av depression eller ett underliggande hälsotillstånd.

Knepet för att ta reda på om din kanins beteende är normalt eller inte är att leta efter en förändring i deras beteende. Om de är normalt aktiva när du går upp på morgonen, men idag verkar de inte vilja röra på sig, kan det vara ett symptom på en allvarligare sjukdom. Det är dock inte alls ovanligt att kaniner sover hela eftermiddagen. Här får du lära dig vad som är normalt och vilka tecken som tyder på att din kanin är sjuk och behöver professionell hjälp av en veterinär.

  • Läs mer: Lär dig allt om kanins sömnvanor.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Vad är normala aktivitetsnivåer för kaniner?

Även om kaniner är väldigt lekfulla husdjur, kommer de inte att vara aktiva hela tiden. Det är normalt att kaniner tar långa tupplurar. Husdjurskaniner sover ofta 11 till 12 timmar om dagen, men de sover inte alla på en gång. De kommer att ta långa och korta tupplurar hela dagen och natten, varvat med perioder av aktivitet.

Även när kaniner är vakna är de inte aktiva hela tiden. Kaniner älskar att ligga ner och koppla av och observera sin omgivning från en bekväm plats. Så länge din kanin går upp då och då för att äta, leka och umgås med dig (eller andra kaninkompisar) är det helt normalt att ligga och sova mycket.

Det finns naturligtvis många avgörande faktorer hur din kanin kommer att vara aktiv. Tid på dygnet, temperatur och ålder hos kaninen kan alla ha en ganska drastisk effekt på deras totala aktivitetsnivå. Det är viktigt att överväga alla dessa punkter innan du oroar dig för att din kanin ska ligga ner för mycket.

Det är också ganska normalt att kaniner har några dagar när de är aktiva och ligger någonstans de föredrar att umgås. Så länge de fortfarande äter, använder sin kattlåda och visar en viss aktivitetsnivå är en ledig dag inget att oroa sig för. Men om din kanin har en permanent minskning av energi som inte kan förklaras av ålder eller temperatur, bör du överväga att ändra din kanins miljö eller söka läkare.

Se även  Är det normalt att jaga när man binder kaniner?

Att ligga ner är (oftast) ett tecken på en bekväm kanin

När en kanin lägger sig är det oftast ett tecken på ett avslappnat kroppsspråk. Det betyder att din kanin känner sig trygg och bekväm i sin miljö. Detta gäller särskilt om din kanin är utsträckt med utsträckta bakben eller faller på sidan. Men även en kanin som väljer att bosätta sig i en yngelställning kommer i allmänhet att känna sig ganska bekväm och nöjd.

Att lägga sig bredvid dig är också en komplimang i kaninkroppsspråk. Det är ett tecken på tillgivenhet, eftersom kaniner vanligtvis inte sitter bredvid någon om de inte verkligen gillar dig.

Vad du bör vara uppmärksam på i beteendet hos kaniner är den ständiga förändringen av positionen där de ligger. Detta är ett tecken på att något kan störa din kanin eller att den lider av mag-tarmbesvär.

Tid på dygnet och aktivitetsnivåer för kaniner

Kaniner är inga nattdjur, men de är skymningsdjur. Det betyder att de är mest aktiva på morgonen och kvällen. Det är ganska normalt att kaniner sover mitt på dagen och in i mitten av natten. Men runt gryning och skymning är de mer aktiva och tar kortare tupplurar.

Kaniner är mindre aktiva när det är varmt

Kaniner gillar inte heller höga temperaturer. Idealiska temperaturer för kaniner är mellan 50ºF och 70ºF. Varmare än så och kaniner kommer att vara märkbart mindre aktiva. Du kanske till och med märker att deras aktivitetsperioder skiftar mer mot mitt i natten när vädret är lite svalare.

Eftersom kaniner ofta har tät päls kan för höga temperaturer till och med vara farliga för dem. Kaniner som hålls i temperaturer över 80º eller i direkt solljus har en ökad risk att utveckla värmeslag. Det är alltid bäst att se till att din kanin har coola ställen att gömma sig under dagen.

Hur ålder påverkar aktivitetsnivåer hos kaniner

Ålder är en annan faktor i kaninaktivitetsnivåer. Som du kan förvänta dig har unga kaniner en massa mer energi än äldre kaniner. Om du tar hem en kanin som bara är ett år gammal kommer den att vara väldigt aktiv och ta mycket kortare tupplurar under dagen när de utforskar och leker mer.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

När kaninerna är två år kommer de flesta att lugna sig lite. De kommer inte att ha så mycket babyenergi, och du kommer att se dem ligga runt oftare. När kaniner blir äldre (vanligtvis runt 8 år) kommer de att sakta ner ännu mer och du kommer att hitta dem liggande större delen av dagen. Detta är normalt beteende och bara en del av åldringsprocessen hos kaniner.

Tristess hos kaniner

Om din kanin ligger runt hela tiden och det inte verkar bero på de skäl som anges ovan, är det möjligt att han är uttråkad. Kaniner som inte får nog att leka med, platser att utforska eller uppmärksamhet kan sluta sova hela dagen eftersom de inte har något annat att göra. I det här fallet vill du göra några förändringar i din kanins miljö för att hålla dem intresserade av vardagen.

Så här förbättrar du din kanins miljö:

  • Ge din kanin mer utrymme. Kaniner behöver mycket boende och motionsutrymme för att behålla sin lycka. Jag rekommenderar att du skaffar en träningspenna för husdjur istället för en traditionell kaninbur. Det är också bäst att låta din kanin vara ute och träna flera timmar om dagen, särskilt på morgonen och kvällen.
  • Ordna om möblerna eller hemtillbehören då och då. Även små förändringar i ett rum kan vara en möjlighet för kaniner att utforska. Det kan omedelbart förnya deras intresse för sin omgivning.
  • Hitta olika leksaker. Kaniner kan vara ganska kräsna när det kommer till sina leksaker, så genom att prova olika typer kan du ta reda på vad din kanin gillar bäst. Jag rekommenderar Small Pet Selects naturliga höbaserade leksakereftersom det är de som mina kaniner gillar bäst. (och du kan använda kod KANIN FRAM i kassan för 15 % rabatt på din beställning)
  • Ge din kanin lite mer uppmärksamhet eller hitta en vän. Kaniner är sociala varelser och behöver mycket uppmärksamhet för att förbli lyckliga. Se till att du spenderar lite tid med din kanin varje dag. Om du inte kan, kan det vara dags att binda dem till en andra kanin.

Hälsorelaterade orsaker till varför din kanin kan vara inaktiv

Vanligtvis är en kanin som ligger ner mycket inget att oroa sig för. Det finns dock vissa fall där en kanin är slö och behöver träffa en veterinär. I allmänhet kommer sjukdomstecknet att vara när du ser en plötslig förändring i deras beteende. Några ledtrådar som du kommer att märka inkluderar om de plötsligt är på en främmande plats eller position, eller om de inte kommer upp och leker även om du erbjuder deras favoritgodis eller leksak.

Se även  Attraherar husdjurskaniner flugor?

Hälsorelaterade orsaker till inaktivitet hos kaniner:

  • Plötsliga hälsoproblem: Det finns vissa hälsoproblem som uppstår plötsligt och kräver omedelbar läkarvård (som GI Stasis). Din kanin kan plötsligt tappa aptiten och sitta i en konstig böjd position eller pressa magen mot golvet. Om din kanin inte har ätit eller gjort avföring på 10 timmar är detta en nödsituation och du bör omedelbart träffa en veterinär.
  • Underliggande hälsoproblem. Ibland utvecklar kaniner underliggande hälsoproblem som långsamt kommer att påverka din kanin så att de inte är lika aktiva som de brukade vara. Det är en bra idé att få din kanin kontrollerad om den har en oförklarlig energibrist.
  • Depression. Om din kanin är uttråkad eller ensam under en längre tid riskerar han att hamna i kronisk depression. Läs mer om symptomen på depression hos kaniner.

källor:

  1. RT Pivik, FW Bylsma, P. Cooper. ”Sömn-vakna rytmer i kaninen.” Behavioral and Neural Biology Vol. 45 Iss. 3. maj 1986. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0163104786800164?via%3Dihub.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

BLI MEDLEM

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som anställd på Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision för kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow och Välj ett litet husdjur. Båda har högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN FRAM i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.