Varför lutar katter med huvudet?

Katt lutar på huvudet

Katter har utvecklat ett rykte om sig att vara självständiga husdjur. Men de är också fulla av egenheter och uppvisar ofta ett förtjusande beteende. Ett exempel på detta är huvudlutningen.

Snabb överblick

01

Katter kan ibland luta huvudet för att höra ljud bättre eller för att de har lärt sig att detta leder till ett positivt svar från deras ägare.

02

En ihållande huvudlutning kan vara ett tecken på ett oroande medicinskt tillstånd som kallas vestibulär sjukdom.

03

Katter med vestibulär störning kan drabbas av lutande huvud, koordinationsproblem, förlust av balans och svårigheter att gå.

Du har förmodligen sett din egen katt göra detta eller sett bilder på andra katter på sociala medier: huvudet lutat åt sidan, öronen uppåt, ögonen ljusa. Så varför lutar katter med huvudet? Läs vidare för att ta reda på varför, och när den här härliga posen förvandlas från söt till oroande.

1. Att visa sin nyfikenhet

söt katt

När katter presenteras för något nytt eller intressant lutar de på huvudet som ett uttryck för nyfikenhet.

Katter är naturligtvis väldigt nyfikna varelser. Att luta huvudet kan helt enkelt vara ett sätt att uttrycka sitt intresse när de utforskar vad som händer runt dem. Det kan de göra till exempel när det är något på tv:n eller när du tar fram god mat. Det är inte helt klart varför de gör detta, men det verkar bara vara ett uttryck för deras nyfikenhet, i motsats till ett sätt att höra eller se bättre.

2. Bättre hörsel och lokalisering av ljud

Lekfull katt

Katter kan luta sina huvuden för att bättre höra var vissa ljud kommer ifrån.

Katter har en av de mest imponerande hörselområdena av något däggdjur. Deras öron är mycket bättre än våra och kan ta upp många fler ljud än vi kan. En katts hörsel är optimerad för att upptäcka byten och skydda dem från rovdjur.

Det yttre örat fångar upp och förstärker ljudvågor innan de skickas genom hörselgången. Öronen har många individuella muskler som gör att de kan röra sig snabbt och oberoende av varandra för att upptäcka ljud, ungefär som parabolantenner. Att luta sina huvuden kan dessutom hjälpa katter att höra bättre och fokusera på ljudet de analyserar.

Katter kan avgöra var ett ljud kommer ifrån genom att jämföra hur ljudet kommer till båda öronen. Eftersom öronen ligger bredvid varandra kan din katt må mycket bättre oavsett om ett ljud kommer från sidan eller framifrån. Det de har svårare med är om det kommer ovanifrån eller under dem. Genom att luta sina huvuden kan de bättre uppfatta ljuden som kommer från alla omkring dem.

Läs också: 12 kattraser med söta stora öron

3. För att få din uppmärksamhet

Den amerikanska katten

Katter lär sig att upprepa beteenden som får ett positivt svar, och huvudet lutar ofta gör det också.

Katter svarar bra på positiv förstärkning, vilket är när du erbjuder en belöning för gott beteende. Om du ser din katt luta på huvudet kan du ge den massor av beröm och godsaker, eller sträcka ut handen för att klia den bakom örat. Så småningom inser katter att när de lutar huvudet åt sidan kan de förvänta sig mycket positiv uppmärksamhet. Detta kommer då att uppmuntra dem att utföra detta beteende åt dig oftare!

Läs även: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

När blir en huvudlutning en anledning till oro?

Randig katt.

Att luta huvudet är inte alltid ofarligt; det är ibland ett tecken på ett medicinskt problem.

En och annan huvudlutning, gjord av de skäl som nämns ovan, är verkligen väldigt söt att titta på. Men om huvudets lutning kvarstår och det finns andra symtom, börjar vi oroa oss för underliggande medicinska tillstånd.

Vestibulär sjukdom

En lutning av huvudet är ett vanligt symptom på vestibulära störningar. Det vestibulära systemet är beläget i innerörat och ansvarar för att upprätthålla en känsla av balans och rörelse. Det hjälper kroppen med orientering och riktningskänsla.

Läs också: Öroninfektion hos katt: orsaker, symtom och behandling

Vilka är symptomen på vestibulära störningar?

Grå katt

Katter med vestibulär sjukdom kan uppvisa inkoordination, förlust av balans eller svårigheter att gå.

Förutom huvudlutning inkluderar tecken på vestibulära störningar:

 • Snabba, ofrivilliga ögonrörelser (nystagmus)
 • Går i cirklar
 • Inkoordination (ataxi)
 • Förlust av balans och att falla omkull
 • Kräkningar och illamående

Vilka är orsakerna till vestibulära störningar?

Anlita en kattbeteenderådgivare

Vestibulär sjukdom kan orsakas av många olika saker, inklusive inneröratinfektioner eller huvudtrauma.

 • Innerörat/mellanöroninfektion orsakas av bakterier, svampar, öronkvalsterangrepp eller främmande föremål som gräsfrön
 • Inflammatoriska polyper, Dessa är godartade (icke-cancerösa) köttiga klumpar som kan växa i mellanörat och hörselgången
 • Giftighet i samband med användning av vissa antibiotika och öronrengöring med vissa antiseptika
 • Huvudskada
 • Cancer, inklusive inne-/mellanöratumörer och hjärntumörer
 • Meningoencefalit, Detta är en inflammation i hjärnan och membranen som täcker hjärnan och ryggmärgen
 • Medfödd (tros vara ett ärftligt tillstånd hos siameser och burmeser)
 • Tiaminbrist, något som är vanligt hos katter som matas med enbart fisk
 • Idiopatisk vestibulär sjukdom, som diagnostiseras när ingen specifik orsak identifieras

Hur diagnostiseras vestibulär sjukdom?

Kattgodis

Katter med misstänkt vestibulär sjukdom kräver neurologisk undersökning och undersökning av veterinär.

Din veterinär kommer att ta en grundlig medicinsk historia och utföra en fullständig fysisk undersökning. Undersökningen inkluderar en neurologisk undersökning och användning av ett otoskop för att titta inuti din katts öron.

Baserat på deras resultat kan de rekommendera några av följande diagnostiska tester:

 • Röntgen av huvudet/skalle
 • CT-skanning (datortomografi) eller MRI (magnetisk resonanstomografi)
 • Blodprov och urinprov
 • Öronodling och känslighet (öronpinne för att identifiera bakteriell/svamporsak och bästa val av medicin)
 • Spinalvätskeanalys
 • Test för infektionssjukdomar med blod/ryggmärgsvätska

Läs också: Hur man får en katt i en bärare: 6 steg till framgång

Hur behandlas vestibulär sjukdom?

Brun och vit katt

Behandling för vestibulära störningar beror på orsaken, men kan innefatta mediciner eller kirurgi.

Behandlingen av vestibulära störningar beror på den bakomliggande orsaken. Din veterinär kommer att förklara den individuella behandlingsplanen för din katt. Bakteriella och svampiga öroninfektioner behandlas med antibiotika och svampdödande läkemedel.

Inflammatoriska polyper kan avlägsnas kirurgiskt, men det finns en 30 till 40% chans att de kommer att dyka upp igen. Det finns ingen specifik behandling för fall av idiopatisk vestibulär sjukdom. Anti-illamående mediciner kan ges för att förhindra kräkningar och bidra till att förbättra aptiten.

Läs också: Systemiska svampinfektioner hos katt: orsaker, symtom och behandling

Vad är prognosen för vestibulära störningar?

Tysk honkatt

Ju tidigare du söker behandling, desto bättre blir resultatet för en katt med en vestibulär sjukdom.

Återigen beror de troliga resultaten på orsaken och din veterinär kommer att diskutera detta med dig när han har nått en diagnos. Tyvärr är prognosen sämre för mer allvarliga tillstånd, som hjärninflammation och cancer.

Återhämtningsgraden för öroninfektioner är generellt sett god och behandlingen kan pågå i sex till åtta veckor. Idiopatiska fall börjar vanligtvis förbättras inom några dagar och vi förväntar oss att de återgår till det normala inom två till tre veckor.

Läs också: Har katter bra hörsel?

Återuppta

Två Devon Rex-katter.

En och annan huvudlutning är söt och inget att oroa sig för, men om huvudlutningen kvarstår, kontakta din veterinär.

Så nu vet du att när din katt lutar på huvudet kan det helt enkelt vara ett charmigt beteende som visar sin nyfikna natur och som får din uppmärksamhet. Det kan också hjälpa dem att lokalisera ljud och fokusera sin hörsel bättre. I dessa fall har du inget att oroa dig för. Deras huvuden återgår snabbt till sin normala position och inga ovanliga tecken ses.

Men om huvudets lutning inte försvinner och det finns andra oroande symtom, lider din katt troligen av en vestibulär sjukdom. Din veterinär bör kontaktas så snart som möjligt så att den bakomliggande orsaken kan identifieras och behandlas.

Vanliga frågor

Varför lutar katter med huvudet när du pratar med dem?

Vi vet att katter kan höra selektivt. Så om du har turen att ha din katt som lyssnar på dig med huvudet på sned, visar det att han eller hon är intresserad av vad du har att säga. De kan ha uppfattat några okända ord eller en annan ton som du talade med. Du fick deras uppmärksamhet!

Varför lutar min katt med huvudet när jag äter?

Om din katt sitter i närheten med huvudet på sned och blicken fäst medan du äter, är chansen stor att han är intresserad av din goda mat och hoppas att du kommer att erbjuda honom något.

Varför lutar min katt på huvudet när den äter?

Katter kan bara röra sina käkar upp och ner, inte fram och tillbaka som vi kan. Din katt kan ibland luta huvudet medan den äter, särskilt om maten är större. Detta gör att de kan använda sina bakre tänder mer effektivt och anses vara normalt beteende.

Men om huvudet lutar oftare när man äter kan det vara ett tecken på tandsjukdom. Katter lider ofta av ett mycket smärtsamt tillstånd som kallas tandresorption. Detta händer när delar av tanden bryts ner och absorberas.

Några andra symtom på oral smärta inkluderar:

Använd ena sidan av munnen för att äta
Mat faller ur munnen
Illaluktande andetag (halitos)
Dregla
Föredrar blötfoder framför torrfoder

Katter kan dölja smärta mycket bra och symptomen kan vara subtila. Din katts tänder kommer att kontrolleras som en del av en fysisk undersökning under årliga friskvårdskontroller. Men om du är orolig för att din katt har problem med att äta, är det viktigt att kontakta din veterinär tidigare.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Atkinson, T. (2018). Praktiskt beteende hos katter. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International

 2. Fraser, A. (2012). Katters beteende och välbefinnande. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

 3. Lowrie, M. (2012). Vestibulär sjukdom: Sjukdomar som orsakar vestibulära tecken. Kompendium: Fortbildning för veterinärer, 34(7).

 4. Rossmeisl JH, Jr. (2010). Vestibulär sjukdom hos hundar och katter. The Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 40(1), 81–100.

Se även  Varför leker katter med sin mat?