Varför morrar min kanin mot mig?

Kaniner är utan tvekan en av de mest bedårande varelser du kan ha som husdjur.

Inte bara är de väldigt kärleksfulla och lekfulla djur, utan kaniner är också väldigt kommunikativa.

Men ibland kan kaniner bli arga, och ofta gör de det uttrycka sin ilska eller frustration genom att göra morrande ljud.

Eftersom många kaninägare inte är säkra på om kaniner låter, börjar de ofta med att fråga ”varför morrar min kanin mot mig?”

Din kanin kan morra mot dig på grund av stress och depression, hunger, brist på självförtroende, buller, smärta, rädsla, ilska, bristande uppmärksamhet, ensamhet, slagsmål med andra kaniner och inre infektioner.

Den här artikeln diskuterar varför kaniner morrar, vad detta specifika beteende betyder och vad du kan göra åt det.

Varför morrar kaniner?

Om din kanin morrar betyder det förmodligen att han är arg och frustrerad över något.

Ljudet som kaninerna gör när de morrar är precis vad ordet låter som.

Growling är ett snubbigt näsljud, liknande det ljud som ankor gör.

En morrande kanin är dock vanligtvis ett tecken på att din kanin är frustrerad över något, eller i vissa fall hotad av något.

Det finns många anledningar till varför din kanin kan känna sig arg eller frustrerad.

Oavsett vilket måste du veta när din kanin morrar så att du kan försöka förstå vad den bakomliggande orsaken kan vara.

Du kan ha intrycket att din kanin lugnar sig när den lämnas ensam ett tag.

Men det kanske inte fungerar varje gång. Ofta är en morrande kanin arg eller frustrerad nog att börja boxas med tassarna, eller ännu värre, bita.

Därför, om din kanin morrar, bör du göra ditt bästa för att observera din kanin och urskilja vad som kan få den att känna sig arg, hotad eller frustrerad.

Ju tidigare du kan lyssna på din kanins morrar och göra något åt ​​det, desto snabbare kan din kanin börja leva ett lugnare och lyckligare liv.

Varför morrar min kanin mot mig?

Om du märker att din kanin morrar när du hanterar den, kan du ha ett hårt piller att svälja, eftersom chansen är stor att din kanin morrar mot dig.

Om så är fallet kan din kanin vara arg eller frustrerad på dig eller något du gjort.

Det kan finnas många anledningar till detta, men de vanligaste anledningarna till att din kanin morrar mot dig är följande.

Ibland uppskattar vissa kaniner inte att du ordnar om sina burar under städningen.

Detta kan leda till att de känner sig irriterade och frustrerade, och eftersom de mycket väl vet att det var du som arrangerade om deras bur, kommer de sannolikt att ta ut sin frustration på dig genom att morra när du är i närheten.

Dessutom kan det vara väldigt lätt att av misstag eller oavsiktligt kränka en kanin då de kanske inte alltid förstår när vi gör något fint för dem.

Till exempel, om du städar en kaninhydda, kan kaninen tolka dina handlingar som en invasion av dess territorium, vilket skulle få den att känna sig hotad.

Vidare, att ta bort giftig eller möglig mat från deras bur kan lätt tolkas av kaninen som att den stjäl deras mellanmål.

Detta, återigen, skulle uppenbarligen göra dem väldigt irriterade på dig.

En annan anledning till att din kanin kan morra åt dig är att du har nekat din kanin tillgång till farliga föremål som elektriska kablar, som många små djur, inklusive kaniner, älskar att knapra på.

I det här fallet kan din kanin tolka handlingen som om du tog bort hans favoritleksak.

Din kanin kan också känna sig frustrerad på dig om du lämnar tillbaka honom till sin hydda för sin egen säkerhet, möjligen om han orsakar problem eller välter något medan han springer runt och hoppar.

Din kanin kan tolka denna handling som att den nekar honom lektid och umgänge, och det kanske inte är särskilt trevligt för honom.

Om du har andra husdjur i huset, till exempel en katt, hund eller fåglar, och visar dem tillgivenhet ofta, som de borde, kan din kanin tolka detta som en favoriseringshandling.

Detta kan göra din kanin arg på dig, och i så fall kommer de att uttrycka denna ilska genom att morra mot dig.

Slutligen, och den här är lika udda som den är vanligt, kan din kanin bli frustrerad eftersom han kanske känner att du inte behandlar honom som hans jämlika.

Liksom andra däggdjur anser inte kaniner oss som deras överordnade och anser oss vanligtvis vara lika med dem.

Därför, om du behandlar din kanin som det älskade husdjuret det är, vilket du med största sannolikhet kommer att göra, kan din kanin tolka detta som att den behandlas som en underordnad.

Även om detta säkert kan frustrera vissa kaniner, beror det på kaninens individuella personlighet om detta får din kanin att morra åt dig.

Vad ska jag göra om min kanin morrar?

Det första du ska göra om din kanin morrar, speciellt om du känner hur han morrar mot dig, är att sluta med det du gör och försöka observera kaninens beteende.

Fråga dig själv, vad morrar min kanin åt? Morrade min kanin när jag började eller slutade med ett visst beteende?

Till exempel gillar de flesta kaniner att bli klappade på huvudet och gnidade på hakan. Ibland kan de morra för att du har slutat klappa dem, och de vill att du ska fortsätta.

Under andra omständigheter kan din kanin morra för att han bara inte vill bli klappad just nu.

Du bör också fråga dig själv om det finns ett observerbart mönster för din kanins grymtande beteende.

Spinnar din kanin vid samma tid på dagen som igår och förrgår? Morrar din kanin åt något specifikt?

Om du märker att det finns ett urskiljbart mönster i när, var och varför din kanin morrar, bör du lyssna på ditt älskade husdjurs irritationsrop och göra något åt ​​det så snart som möjligt.

Detta beror på att om det finns ett mönster för din kanins grymtande beteende, kan det betyda att de spenderar mycket av sin tid på att känna sig arg, irriterad, frustrerad eller hotad.

I det här fallet kan deras ilska komma över dem, och nästa gång du inte gör något åt ​​det kan de ta till boxning, eller ännu värre, bita.

Till att börja med, om din kanin morrar, är det första du bör göra att sluta med vad du än gör och använda en lugn, lugnande röst för att försäkra honom om att han är okej.

Kom ihåg att grymtning betyder att en kanin inte är nöjd med ditt beteende eller dig som person, så ta det inte personligt.

Försök ta reda på om det finns något specifikt beteende som de kan tolka som ett hot.

Försök dessutom att urskilja om din kanin kan vara uttråkad eller ensam.

Kaniner är mycket sociala och lekfulla varelser, och ofta kan en stor del av deras frustration lindras om de har sällskap med kaniner.

Framför allt, kom ihåg att kaniner kan ta ett tag att avlära sig vissa egenskaper och beteenden, så om de har en vana att morra åt vissa saker som inte kan undvikas, är det upp till dig att hjälpa dem att avlära sig detta beteende över tid.

Återigen, om din kanin börjar morra, använd en lugn, lugnande och lugnande röst för att visa honom att allt är okej.

Det viktigaste är att du måste utöva lite tålamod och uthållighet och göra detta varje gång de börjar morra mot dig.

Med tiden bör de koppla bort den specifika handlingen från sina kvardröjande känslor av ilska och frustration.

Är kanin som grymtar något att oroa sig för?

Om du märker att din kanin morrar då och då, behöver du egentligen inte oroa dig för detta.

Åtminstone är detta en indikation på att din kanin är irriterad över något mycket specifikt, och det borde vara din uppgift att urskilja vad just den saken är.

Men om du märker att din kanin morrar väldigt ofta kan detta vara en anledning till oro.

Din kanin kanske morrar för att han är fysiskt sjuk och försöker uttrycka sin frustration över dig över detta.

Om du misstänker att så är fallet, ta din kanin till veterinären för en hälsokontroll så snart som möjligt.

Å andra sidan, om din kanin morrar väldigt ofta kan det vara ett tecken på att din kanin är mentalt stressad av någon anledning.

Det finns flera anledningar till att din kanin kan vara psykiskt stressad, och det är din uppgift som kaninägare att fastställa den specifika orsaken så snart som möjligt.

Din kanin kan känna sig uttråkad eller ensam.

Alternativt kan din kanin vara missnöjd med sin nuvarande livssituation. Hur som helst, det är upp till dig att reda ut det innan det blir en anledning till för mycket oro.

Om din rabbins stön förblir obeaktade, kan det bara göra dem mer frustrerade och irriterade.

I det här fallet kan en morrande kanin vara något att oroa sig för, för om din kanin känner att hans morrande går obemärkt förbi, kan han ta till mer aggressiva beteenden nästa gång, som boxning eller till och med bita.

Ett bett från en kanin kan vara väldigt farligt och det vill man undvika till varje pris.

Därför, även om du inte nödvändigtvis behöver oroa dig varje gång din kanin morrar, är det något du definitivt bör ta på allvar för att förhindra värre beteende från din kanin.

Vanliga kanin låter att veta

Du kanske har intrycket av att kaniner är tysta varelser som inte gör så mycket ljud.

Kaniner är dock väldigt socialt kommunikativa djur och gör många olika ljud, som alla betyder något annorlunda.

Nedan är några av de vanligaste kaninljuden att känna till.

Klicka på tanden

Ofta kallad kaninversionen av spinnande, tänder klickande är ett ljud som kaniner gör när de uttrycker nöje eller belåtenhet.

Detta ljud görs vanligtvis av kaninen när den klappas eller smekas och är ett tecken på att din kanin är väldigt avslappnad.

Tuta

Tutande är det näst vanligaste kaninljudet efter morrande och är ett ljud som oftast görs av okrösterade hankaniner.

Att tuta är en indikation på att din kaninhane vill para sig och åtföljs ofta av upprepade cirklar, vilket anses vara ett parningsbeteende.

Om du har mer än en kanin kan du också höra detta ljud som ett uttryck för spänning och iver, speciellt när de två kaninerna jagar varandra.

Både han- och honkaniner gör tutande ljud och gör ofta detta mot sin ägare medan de sitter uppe eller cirklar runt sina fötter, vilket indikerar spänning.

Gnissla tänder

Tandgnissling är ett ljud som du hoppas att du aldrig behöver höra din kanin göra.

Tandgnissling är inte en bra indikation eftersom det vanligtvis är ett tecken på att din kanin har allvarliga obehag eller smärta.

Ljudet följer vanligtvis när din kanin hukar i hörnet av sin bur eller bur.

Om du märker att din kanin gör ett tandgnissande ljud, ta den till veterinären för en kontroll så snart som möjligt.

Bangar

Att slå är ett ljud som inte kommer från en kanins mun, utan av att deras bakben dunkar mot marken.

Detta kaninljud, som gjorts känt av kaninen Thumper i filmen Bambi, har flera betydelser och kan, beroende på sammanhanget, vara ett larmsamtal eller ett rop på uppmärksamhet.

I det vilda slår kaniner oftast när de vill slå larm om något de har hört eller sett.

Fritt strövande vilda kaniner slår därför oftare än tamkaniner, eftersom det finns fler faror att se upp för i en kanins naturliga miljö.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Varför är min kanin så aktiv på natten?
  • Vilka ljud hatar kaniner?
  • Är blåögda kaniner döva?
  • Varför stampar min kanin på natten?
  • Varför springer min kanin ifrån mig
  • Hur vet man om en kanin är glad?
  • Varför stirrar min kanin på mig?
  • Varför följer min kanin efter mig?
  • Får kaniner hicka?
Se även  Testar de bästa borstarna för kaninskötsel