Varför nosar min katt plötsligt på allt?

En bild av två katter som engagerar sig i en sniffande interaktion, ett vanligt beteende bland katter för att utforska dofter och etablera sociala band genom luktkommunikation.

En katts luktsinne är helt enkelt fantastiskt. Den är mycket överlägsen en människas. Faktum är att katter har cirka 200 miljoner doftreceptorer i näshålan, medan människor bara har 6 miljoner doftreceptorer.

Snabb överblick

01

Katter litar på sitt luktsinne mer än sina andra sinnen.

02

Katter använder doft i nästan allt de gör, från kommunikation till jakt och utforskande.

03

Genom att sniffa saker i sin omgivning kan katter samla viktig information, som vem som har varit där, vad ett föremål är, om mat är säker att äta eller var ett föremål har varit.

Det betyder att en katts nos är nästan 40 gånger känsligare än vår. Det är inte konstigt att katter är mycket beroende av sitt luktsinne för nästan alla aspekter av sin överlevnad, inklusive kommunikation, jakt och att hitta en kompis. Det är normalt att katter nosar mycket, men vad betyder det om din katt nosar mer än normalt? Låt oss ta reda på.

Lite om katternas näsor

Det finns mycket mer med den söta lilla knappnäsan än du kanske inser. Vi har redan lärt oss att katter har många fler luktreceptorer i näsan än vi, och som ett resultat är ytan på en katts näshåla mycket större än vår, även om deras näsor är mycket mindre.

Den inre slemhinnan i en katts näsa (kallad luktepitelet) är uppskattningsvis 20 kvadratcentimeter stor. Människans luktepitel, som jämförelse, är bara 4 centimeter i kvadrat.

När en katt upptäcker en lukt skickar luktreceptorerna i näshålan information genom luktkolan i näsan. Detta signalerar sedan en del av hjärnan som kallas amygdala, som bearbetar förmågan att medvetet upptäcka och känna igen en lukt.

Inte bara är katternas nos extremt känsliga för att ta upp lukt, utan de har också en mycket bättre förmåga att skilja på olika lukter än hundar eller människor. Receptorn i näsan som är ansvarig för att skilja mellan lukter kallas V1R-receptorn.

Katter har 30 V1R-receptorer, medan hundar har nio och människor har bara två. Detta gör att katter kan identifiera och särskilja ett mycket bredare utbud av dofter. Katter kan till och med lukta feromoner, medan människor inte kan.

Vomeronasalorganet

Katter har en cool dubbel doftmekanism, där de upptäcker dofter inte bara med näsan utan även med munnen. Det finns ett litet organ på taket av en katts mun, precis bakom framtänderna, som kallas det vomeronasala organet (även kallat Jacobsons organ). Detta fantastiska organ gör att en katt kan upptäcka feromoner (kemiska budbärare) från andra katter, såväl som från andra djur, inklusive dig.

Det är därför du ibland kan se din katt pausa med munnen lätt öppen. Katter gör detta när de använder sitt vomeronasala organ för att upptäcka feromoner i luften. En katt kommer också ibland att krulla överläppen i ett försök att passera så många doftpartiklar som möjligt över det vomeronasala organet. Denna krullning av läpparna kallas flehmen-reaktionen.

Vad betyder det om min katt nosar på allt?

En bild av en katt som intensivt nosar på en växt och visar dess nyfikna och nyfikna natur när den utforskar dofter i sin miljö.

Allt en katt sniffar ger den viktig information om sin miljö.

En katt litar mer på sitt luktsinne än sina andra sinnen. Allt de luktar ger dem all slags viktig information om deras miljö och de andra djuren och människorna i den.

En katt placerad i en helt ny miljö, som ett nytt hem, veterinären eller ett katteri, kommer sannolikt att sniffa allt för att få så mycket information som möjligt. Låt oss ta en närmare titt på några av anledningarna till varför katter sniffar saker.

1. Utforska deras miljö

Katter navigerar vanligtvis i sin värld med näsan. Genom att sniffa saker i sin omgivning kan de samla in viktig information som vem som har varit där (som andra katter, människor eller andra djur), vad ett föremål är, om mat är säker att äta eller var ett föremål har varit.

Du kommer ofta att märka att din katt omedelbart kommer att nosa upp något nytt i sin miljö, vilket kan vara allt från en ny leksak till en ny möbel eller till och med en husgäst.

2. Jakt

Det där otroliga luktsinnet är väldigt praktiskt när en katt jagar bytesdjur. Deras finstämda näsor kan fånga upp doften av ett litet däggdjur eller andra bytesdjur med bara en snabb sniffning och hjälpa dem att lokalisera sitt mål.

3. Hitta en partner

Katter kan upptäcka feromoner från potentiella kompisar och en hankatt kan lukta en honkatt i värme upp till två mil bort! Om en potentiell kompis är i närheten kan din katt sniffa på allt för att samla in mer information om den katten, till exempel dess plats, vilket kön den har, om den vill para sig och om den är vid god hälsa. Det är mycket information från bara några få sniffs av miljön.

4. Kontrollera ett territorium

En bild som fångar det nyfikna beteendet hos en katt när den sniffar på krukväxter, vilket visar sin naturliga nyfikenhet och interaktion med sin omgivning.

Att sniffa saker är ofta kopplat till att en katt kartlägger sitt revir.

Katter brukar markera sitt revir med sin doft. Detta signalerar till andra katter i området och ger information som vems revir det är, hur många katter som har varit där och om det är ett revir din katt vill försöka göra anspråk på. Din katt kommer att sniffa allt i en miljö för att bestämma var han vill markera sitt eget territorium och om detta är säkert eller inte.

Om din katt redan har ett definierat revir men plötsligt har börjat nosa på allt, kan det betyda att en ny katt är i området och din katt nosar för att upptäcka om han eller hon är ett potentiellt hot.

Hur luktar katter?

Katter har doftkörtlar (även kallade talgkörtlar) över hela kroppen, inklusive:

  • På deras kinder
  • Under deras haka
  • Längs deras sidor
  • Vid botten av svansen
  • Längs svansen

Vi har alla upplevt att våra katter stöter pannan mot oss (även kallad bunting eller headbutting), lindar sina kroppar runt våra vrister eller gnuggar kinderna mot möbelkanterna. Varje gång katter gör detta markerar de dofter.

Din katt gnider feromoner på dig och deras revir, vilket inte bara signalerar ägande, utan också att de känner sig trygga i sin omgivning och omkring dig. Feromoner är kemiska budbärare som kan kommunicera olika saker beroende på situationen och din katts känslomässiga tillstånd.

Katter kan använda doftmärkning med feromoner för att lugna sig själva, varna andra katter att de är redo att para sig, knyta an till andra djur i hushållet eller markera deras revir och varna andra katter. Katter har också doftkörtlar i tassarna och ibland kliar de vertikala eller horisontella ytor för att markera sitt revir.

Om en katt känner sig särskilt hotad kan den också spraya urin runt sitt territorium. Om din katt sprejar urin runt ditt hus är det vanligtvis ett tecken på stress. Kontakta därför din veterinär för ytterligare råd. De kan hänvisa dig till en kattbeteendeläkare om det behövs.

Konstgjorda feromoner

Du kan köpa konstgjorda kattferomoner som heter Feliway i form av insticksdiffusorer för hemmet, eller sprayer. Även om dessa är luktfria för oss människor, kan din katt lukta på dem och de kan lugna och slappna av din katt, vilket får honom att känna sig trygg i sin miljö. Feromoner kan användas i en mängd olika situationer, inklusive:

  • Att flytta
  • En tur till veterinären
  • En ny bebis
  • Ett nytt husdjur

Feromoner kan också användas för att lindra stress hos särskilt oroliga katter, eller hos katter som uppvisar problembeteenden som överdriven repning, överdriven skötsel eller urinsprayning.

Sammanfattningsvis

En förtrollande bild av en katt som delikat sniffar blommor och visar en blandning av nyfikenhet och uppskattning för dofterna från den naturliga världen.

Om din katt plötsligt börjar nosa på allt, försöker han bara samla in så mycket information om sin omgivning som möjligt.

En katts luktsinne är mycket känsligt och det viktigaste av alla fem sinnen. Katter använder doft i nästan allt de gör, från kommunikation till jakt och utforskande. Informationen de samlar in med sina små men speciella näsor hjälper dem att fatta beslut om sitt dagliga liv och gör att de kan överleva.

Om din katt plötsligt nosar på allt försöker han samla så mycket information om sin miljö som möjligt och fångar upp dofter som du inte kan lukta.

Läs också: Hur intelligenta är katter? Vetenskapen har ett svar

Vanliga frågor

Varför luktar katter på luften?

Dofter och feromoner kan upptäckas i luften, ibland på flera kilometers avstånd om vinden är i rätt riktning. Katter har ett andra doftorgan, det vomeronasala organet, på taket av deras mun. Så när din katt nosar på luften med öppen mun, upptäcker den subtila feromoner som näsan inte kan upptäcka.

Varför sniffar min katt mig?

Din katt kan känna igen din doft, så han kanske bara kollar för att se om det är du! Katter kommer också att känna lukten av sina ägare genom att gnugga sina ansikten och kroppar mot dem, så de kommer att sniffa dig för att se efter denna lukt som kan ha lämnats kvar tidigare.

Varför sniffar min katt mig mer än vanligt?

Katter får mycket information genom att nosa, så om din katt nosar dig mer än vanligt kan du ha varit på ett annat ställe där det luktar intressant, du kanske bär på doften av ett annat djur, eller så har du bara spillt något. god mat under dig!

Varför fortsätter min katt att nosa högt?

Katter kan ibland sniffa högt för att uttrycka sin frustration. Detta kallas flämtande. Katter kan också frusta högt när de använder sitt vomeronasala organ för att upptäcka en intressant doft. Om din katt nosar högt hela tiden kan han ha en infektion. Så ta honom till veterinären om du är orolig för att han inte mår bra.

Varför luktar min katt slumpmässigt på mattan?

Även om mattan kan verka tråkig för dig eller mig, kan den ge mycket information till din katt! Din katt kanske nosar runt, försöker ta reda på var du var innan du gick på mattan, eller plockar upp doften av ett annat djur som har varit där. Katters näsor är så känsliga att de till och med kan nosa upp mat som spilldes och rensades upp för länge sedan.

Se även  10 söta tecken som din katt har stämplat på dig