Varför rör katter på huvudet? En veterinär förklarar

Katters beteende är inget som mänskligt beteende, så ibland är det svårt att avgöra om deras vackra men lite galna sätt är normalt. Naturligtvis är en viktig del av föräldraskap för husdjur att märka tecken på att något är fel och söka lämplig medicinsk rådgivning.

Snabb överblick

01

En katts huvud guppar avser att nicka, skaka eller skaka på huvudet.

02

Enstaka huvudrörelser kan vara normalt, men det finns andra fall där detta kan vara ett symptom på ett medicinskt problem.

03

En mängd olika hälsoproblem skulle teoretiskt kunna leda till att huvudet guppar, från öronproblem till hjärnproblem.

Så hur vet du om din katts beteende är normalt, eller om du ska ringa veterinärkliniken? Som ett exempel, låt oss titta på att guppa en katts huvud.

Vad är huvudet att guppa?

En katts huvud guppar avser att nicka, skaka eller skaka på huvudet. Det kan vara en snabb eller långsam rörelse, och plötslig, intermittent eller kontinuerlig, beroende på orsaken.

Varför rör katter på huvudet?

Om du märker att din katt guppar med huvudet kan detta vara normalt. Det kan dock också vara ett tecken på ett underliggande hälsotillstånd. Här är några anledningar till varför din katt kan röra på huvudet:

1. De är trötta

Har du någonsin varit på en lång bussresa och känt hur du somnar? Eller kanske du har försökt hålla dig uppe för att se slutet av ditt favoritprogram, men din kropp börjar tala om för dig att det är dags att gå och lägga dig? Det kan vara svårt att bekämpa den där trötthetskänslan, även om man vill.

Detta kan leda till små mikrosovningar eller huvudnickande där du fortsätter att slumra till. Detta är inte bara mänskligt beteende. Ibland nickar katter också på huvudet när de är trötta.

Läs också: Letargi hos katter: orsaker, tecken, symtom och behandling

2. De putsar

Du kanske har märkt att när din katt putsar de svåråtkomliga områdena på halsen, precis under hakan, rör han på huvudet överdrivet. Detta för att de ska kunna nå så högt upp i halsen som möjligt med tungan. Det kan se lite konstigt ut, men det är verkligen det bästa sättet, och katter tar renlighet på största allvar!

Läs också: Bästa handskarna för kattvård och kassering

3. De är redo att kasta sig

Om din katt gillar att förfölja insekter, leksaker eller till och med din fot, kanske du märker att han rör på huvudet en aning precis innan han kastar sig på sitt byte. Detta är vanligtvis en sida-till-sida-shake och involverar en söt liten rumpa vickar!

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

4. De har ett hälsoproblem

kliande katt

Ibland är huvudet guppande ett tecken på ett medicinskt problem.

Tyvärr är guppande huvud inte alltid normalt beteende hos katter. Det kan tyda på ett problem, särskilt om det är ett nytt beteende. Det finns en mängd olika hälsoproblem som teoretiskt kan orsaka detta beteende, från öronproblem till hjärnproblem.

Hälsoproblem som kan orsaka att huvudet guppar hos katter

1. Tillstånd som påverkar öronen

Katter kan få öroninflammationer, men även polyper och andra utväxter i hörselgången. Tillsammans med öronkvalster kan dessa tillstånd orsaka irritation och smärta, vilket kan leda till att huvudet skakar. De kan också påverka din katts balans, vilket kan innebära att din katt rör på huvudet konstigt och blir mer skakig och ostadig.

Om tillståndet påverkar de djupare strukturerna i örat eller dess koppling till hjärnan kan det också orsaka en lutning av huvudet och påverka nervtillförseln till ansiktet. Så du kanske märker en förändring i formen på din katts pupiller, eller att hans ansikte ser lite roligt ut.

Läs också: Öronutsläpp hos katt: orsaker, symtom och behandling

2. Hudirritation

Loppor, allergier, bakterieinfektioner och andra orsaker till hudinflammation kan orsaka klåda. Detta kan betyda att din katt verkar skaka eller rycka på huvudet eftersom han plötsligt känner att det kliar. Se upp för rå, röd, skabbig eller fuktig hud och kala fläckar. Du bör också titta noga för att se om det finns några läskiga kryp eller små svarta fläckar av loppsmuts.

Läs också: Varför kliar och kliar sig min katt?

3. Tillstånd som påverkar hjärnan

Neurologiska problem kan leda till konstiga huvudrörelser, inklusive guppande.

Många olika hälsoproblem påverkar hjärnan. Vissa är neurologiska störningar i själva hjärnan, inklusive tumörer, onormal hjärnutveckling, huvudtrauma, vestibulär sjukdom eller stroke.

Andra är inte begränsade till själva hjärnan, utan påverkar hjärnan, såsom lever- och njursjukdomar, högt blodtryck, vissa gifter, parasiter och virusinfektioner. I alla fall kan du märka neurologiska symtom som huvudlutning, desorientering, kramper, onormala ögonrörelser och en förändring i personlighet eller beteende.

Men om det finns en sekundär orsak kan du också märka andra symtom som ökad törst, minskad aptit, kräkningar eller diarré.

Läs också: Bakterieinfektioner hos katt: orsaker, symtom och behandling

4. Tandsjukdom

Dåliga tänder kan orsaka smärta och obehag för din katt, vilket får honom eller henne att kasta huvudet lite, särskilt när de äter. Du kanske också märker att de droppar mer, äter mindre, kliver i ansiktet och plågas av en obehaglig lukt som följer dem runt. Det är naturligtvis inte din stackars katts fel; lukten är bara ett tecken på infektionen i munnen.

Läs också: Bästa tandkattgodis

5. Illamående

Om din katt känner sig lite illamående kan den dribbla mer. Om du någon gång har haft svår halsbränna eller illamående kan du förmodligen relatera till detta! När saliven rinner kan de flytta huvudet fram och tillbaka för att skaka bort droppen. Du kanske också märker att de slurpar mycket och är förmodligen inte särskilt intresserade av att äta.

Läs även: Famotidin för katter: översikt, dosering och biverkningar

6. Kramper

En attack är förödande att uppleva och kan också vara traumatisk för alla som bevittnar den. När din katt får ett anfall kan musklerna spännas och slappna av upprepade gånger, vilket får huvudet att guppa, lemmarna att paddla och hela kroppen skakar eller darrar.

Även när anfallet har upphört kan du märka att din katt fortsätter att bete sig konstigt och hans huvud kan rycka ett tag.

7. Blindhet

Katter litar på alla sina sinnen för att ta sig runt och förstå sin miljö och omgivning. Om de plötsligt blir blinda kommer de förståeligt nog att vara mer försiktiga när de rör sig för att undvika att stöta på någonting.

Detta kan leda till en avsiktlig vibration av huvudet, vilket får huvudet att skaka. Även om denna huvudrörelse kan vara normal för en blind katt, om din katt plötsligt tappar synen, boka ett besök till din veterinär.

Läs också: Förstå din katts fem sinnen

8. Smärta i ansiktet eller munnen

Om din katt har en skada eller smärta i munnen eller ansiktet, kan han röra på huvudet för att han är obekväm. Ibland är orsaken uppenbar. De kan till exempel ha dåliga tänder, magsår eller ett sår.

Men mer sällan kan katter utveckla smärta eller irritation i ansiktet eller munnen på grund av felint orofacialt smärtsyndrom eller hyperestesi. Dessa tillstånd är dåligt förstådda men kan orsakas av onormal nervstimulering. Om din katt har ont i ansiktet eller i munnen, kan du märka repor i ansiktet eller märka att han klöser i munnen mycket.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

När ska du rådfråga en veterinär om att vippa huvudet på din katt?

Det är mycket viktigt att få din katt undersökt av en veterinär om hans beteende förändras på något sätt. Så om din katt aldrig brukade nicka med huvudet, men nu verkar göra det ofta, finns det förmodligen en anledning bakom det.

Detta är särskilt sant om de uppvisar andra symtom förutom att huvudet guppar. Din veterinär kan kontrollera sina öron, utföra en fysisk undersökning och göra en neurologisk undersökning för att ta reda på vad som händer.

Läs också: Blodprov på katter (olika typer av tester, hälsoproblem och kostnader)

Sammanfattningsvis

Medan enstaka huvudskakningar kan vara normalt och inte en anledning till oro, finns det andra fall där det kan vara ett symptom på ett medicinskt problem.

Det finns vissa situationer där det är normalt att guppa på en katts huvud. Det kan till och med vara en vana. Det kan dock också vara ett tecken på sjukdom. Om du är osäker på om din katts huvud nickar är normalt, fråga din veterinär om råd.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

Vanliga frågor

Varför flyttar min katt huvudet mot mig?

Om en katt rör på huvudet regelbundet och alltid har gjort det är det förmodligen inget att oroa sig för. De kan vara trötta och ha svårt att sova. Men om det är ett nytt beteende, de verkar sjuka eller har andra symtom är det en bra idé att ta dem till veterinären.

Varför trycker katter sina huvuden mot dig?

Cat headbutting är känt som ”bunting” och är en form av hälsning och ett sätt att visa tillgivenhet i kattvärlden. Katter har doftkörtlar runt sina ansikten, så när de nusar sina huvuden mot dig sprider de också sina feromoner för att markera dig som säker och säker. De kan till och med markera sitt territorium och hävda dig som sitt eget!

Ska jag slå huvudet på min katt?

Att huvudstöta eller slå huvudet på katter är ett kärleksfullt beteende, så det är definitivt en bra idé att slå tillbaka dem. Det säger sig självt att när du slår i huvudet ska du försiktigt trycka din panna mot deras. Allt mer kraftfullt anses aggressivt, oavsett om du är en katt eller en människa!

Se även  8 naturliga sätt att minska obehaglig kattlukt