Varför rullar katter på rygg?

En bild åtföljd av text som utforskar frågan 'Varför rullar katter på rygg?

Det finns inget sötare än när din katt hälsar dig genom att rulla på ryggen och visa dig sin fluffiga mage. Du kan också se din katt rulla på rygg i andra situationer, som när den är ute eller när den inte är nära dig eller någon annan.

Så varför rullar katter på rygg? I den här artikeln ska vi titta närmare på några av huvudorsakerna bakom detta vanliga kattbeteende.

1. Hon kliar

Förklaringen till att din katt då och då rullar på ryggen kan vara så enkel som att den kliar och behöver klia sig. Din katt kanske också försöker ta bort något från pälsen på ryggen.

Om din katt inte kan nå området med tassarna är det ett bra sätt att rulla ryggraden mot golvet för att lindra det irriterande! Loppor orsakar ofta klåda hos katter, så ta din katt till veterinären om den plötsligt blir väldigt kliande.

Om din katt ofta rullar på rygg kan det ha börjat som ett sätt att klia sig själv, men nu har din katt lärt sig att den får lite uppmärksamhet! Eller så kan de rulla på ryggen av ett antal andra skäl.

2. De sträcker ut sina muskler

Katter behöver precis som vi människor en bra stretch då och då. Du kanske märker att din katt rullar på ryggen och sträcker ut hela kroppen precis efter att ha vaknat från en tupplur.

Din katt kan till och med rulla på ryggen några gånger för att vakna upp och göra kroppen redo för handling. Om din katt rullar på ryggen strax efter att ha vaknat, är det bäst att lämna honom ifred tills han kommer till dig för att få uppmärksamhet.

3. De känner sig trygga med dig

En fängslande bild av en katt som glatt rullar på rygg, solar sig i den saliga stunden och visar sin sorglösa och lekfulla natur.

Om din katt rullar på ryggen strax efter att ha vaknat, är det bäst att lämna honom ifred tills han kommer till dig för att få uppmärksamhet.

Din katt är sårbar om den ligger på rygg med buken exponerad. En katts mage är ett känsligt område och det är normalt att de försöker skydda den. Om din katt hälsar dig välkommen genom att vända dig om och visa dig sin känsliga mage, bör du känna dig privilegierad. Din katt visar dig att de är helt avslappnade med dig och litar på att du håller dem säkra.

4. De söker uppmärksamhet

Katter är intelligenta, ibland mer intelligenta än vad vi som kattägare ger dem kredit för, och det tar inte lång tid för en katt att inse att genom att rulla över på rygg framför dig kommer du att stanna upp och ge den lite uppmärksamhet. . När detta är gjort några gånger kommer din katt att lära sig att detta är ett bra sätt att få din uppmärksamhet!

Se även  150 fantastiska irländska kattnamn för din söta katt

För vissa katter kan det bli rutin. Till exempel kan din katt göra detta när du kommer hem från jobbet, eller på morgonen strax före matningstiden. Katter tröstar sig med rutin, så den här typen av beteende kan snabbt bli en vana.

5. De vill spela

Detta är nära relaterat till uppmärksamhetssökande, men din katt kan känna sig lekfull och försöka uppmuntra dig att leka. Lek tillåter en katt att använda sina naturliga jaktinstinkter och kommer ofta att imitera att jaga och fånga byten.

En katt som känner sig lekfull kan krypa på ryggen, röra sig fram och tillbaka eller till och med leka med sin egen svans! Om du inte är säker kan du erbjuda din katt en liten leksak att leka med, eller uppmuntra honom att jaga en fjäderleksak.

Om din katt rullar på ryggen för att få din uppmärksamhet, kanske du också märker att han spinner när han gör det, eller gnuggar mot dina ben och fötter upprepade gånger. Tillbringa lite tid med att klappa eller leka med din katt när de gör detta, och du kommer att upptäcka att detta stärker bandet mellan er ytterligare.

6. De markerar sitt territorium

En nöjd katt som vilar och sover lugnt mellan en persons ben och njuter av en mysig och säker plats för avkoppling och komfort.

Katter tröstar sig med rutin, så den här typen av beteende kan snabbt bli en vana.

Katter har doftkörtlar över hela kroppen, som främst används för att markera deras revir och kommunicera med andra katter. Att rulla på rygg sprider dessa doftferomoner runt och signalerar till andra katter i närheten att din katt har varit där.

Katter markerar också sitt revir genom att gnugga sina kinder eller flanker mot saker i miljön. Detta signalerar till andra katter att hålla sig borta, eftersom detta territorium redan har gjorts anspråk på.

Vissa huskatter markerar också sitt revir genom att klia eller till och med spraya urin. Detta är inte så mycket av ett problem om det händer utomhus, men är självklart oönskat om din katt markerar ditt hus på detta sätt. Det kan ibland indikera ett beteendeproblem om din katt plötsligt börjar spraya urin i hela ditt hem. Kontakta därför din veterinär för ytterligare råd om hur du kan stoppa detta.

Se även  Varför försöker katter begrava sin mat?

7. Hon är brunstig

Honkatter rullar ofta på marken när de är brunstiga eller efter parning. Det är ett beteende som sannolikt orsakas av hormoner och är en honkatts sätt att dofta och markera sitt revir med feromoner (kemiska budbärare) som signalerar till en hankatt att hon är redo att paras. Människor kan inte lukta dessa feromoner, men hankatter kan upptäcka dem på långt avstånd!

När en honkatt rullar på rygg efter parning, kan hon försöka ta bort doften från den tom som precis parat sig med henne innan hon hittar en annan tom att para sig med. Flera parningar ökar chansen för framgångsrik befruktning av en katt.

Om du inte vill ha kattungar, ta din katt till veterinären för att få henne steriliserad så snart som möjligt. Att sterilisera din katt förhindrar också att hon blir brunstig och kan hjälpa till att eliminera irriterande beteenden som doftmärken och överdrivet ljud när hon är brunstig.

8. De svarar på kattmynta

Om du någonsin har gett din katt en kattmynta eller en kattmynta, kanske du har sett den underhållande reaktion som följer. Kattmynta framkallar en känsla av eufori, vilket ofta får katter att rulla på rygg, dregla eller till och med ha en anfall av hyperaktivitet. Alla katter reagerar lite olika och inte alla katter är känsliga för effekterna av kattmynta. Varför inte prova att ge din katt lite och se vad som händer?

9. De förbereder sig för att försvara sig

En söt och oskyldig kattunge som sover skönt på rygg och visar sårbarhet och tillit till sin omgivning.

Vissa katter som är särskilt rädda för veterinären kan göra detta mot människor för att försöka få dem att dra sig tillbaka!

Titta på situationens sammanhang. Om din katt känner sig hotad av ett annat rovdjur kan han rulla på ryggen med sina klor utsträckta och tänderna blottade. De kanske till och med väser. Detta är en handling av aggression snarare än en visa av förtroende.

Vissa katter som är särskilt rädda för veterinären kan göra detta mot människor för att försöka få dem att dra sig tillbaka! Denna typ av piggy back-rulle kommer att se väldigt annorlunda ut än den din katt ger dig när de är glada över att se dig!

Ska jag stryka min katt över magen när han rullar på ryggen?

De flesta katter gillar inte att få sina magar rörda. Även om din katt rullar på ryggen och visar dig sin mage, är detta sällan en inbjudan att klappa honom. Tänk på att du kan bli repad eller biten om du försöker!

Se även  Katt som använder kattlådan ofta: när ska man oroa sig

Det finns några tamkatter som låter dig klappa deras mage under korta perioder, men även dessa katter tolererar sannolikt det snarare än att faktiskt njuta av det. Om din katt njuter av att gnugga magen bör du känna dig privilegierad eftersom detta är ett bevis på att de litar helt på dig.

Vad händer om min katt inte rullar på ryggen?

Vissa huskatter rullar på rygg oftare än andra. Om du inte märker att din katt rullar på ryggen när han ser dig, beror det förmodligen på att han uttrycker sig på andra sätt, som att gnugga dina ben, slå dig i huvudet eller stå med välvd rygg.

Katter är alla individer och precis som människor kan de ha väldigt olika personlighetsdrag och beteenden. Om du har en gammal katt som brukade rulla på rygg men inte längre gör det, kan detta vara ett av symptomen på artrit. Ta honom därför till din veterinär för en kontroll.

Återuppta

Som du kan se finns det många anledningar till varför din katt kan rulla på ryggen. Titta på situationens sammanhang och var uppmärksam på när och var din katt rullar på ryggen. Då får du de ledtrådar du behöver för att ta reda på varför han gör det här. Oavsett hur söt och frestande den fluffiga magen ser ut, kom ihåg den gyllene regeln: du kan titta, men du kan inte röra!

Läs också: Varför biter min katt mig när jag klappar henne?

Vanliga frågor

Varför rullar katter på rygg när de ser dig?

En av de vanligaste anledningarna är att de är glada att se dig! Att visa dig sin mage betyder att de litar på dig och känner sig trygga i ditt sällskap. Din katt kanske känner sig lekfull och försöker uppmuntra dig att interagera med honom.

Tycker katter om att deras mage gnuggas?

De flesta katter gillar inte att få sina magar gnidade och kan repa eller bita dig om du försöker klappa dem. En katts mage är ett mycket känsligt område och det är normalt att de försöker skydda den. Vissa katter tål att få magen gnuggade ett tag, men väldigt få katter tycker faktiskt om det.

Vad betyder det när en katt låter dig gnugga sin mage?

Om din katt låter dig gnugga sin mage är det ett tecken på att han litar helt på dig. En katts mage är ett mycket känsligt område och det är normalt att de försöker skydda den. Vissa katter kan tolerera att magen gnuggas ett tag och när de får nog av det kan de slå dig iväg eller försöka bita din hand.