Varför sitter katter på bärbara datorer?

Bedårande bild av en söt kattunge som sitter på en bärbar dator och utstrålar oskuld och nyfikenhet när han utforskar datorn.

Märker du att din katt älskar att sitta med dig på din bärbara dator medan du är upptagen med att jobba hemifrån? Eller går du ofta upp för att koka kaffe, men när du kommer tillbaka hittar du din katt som latar sig på din bärbara dator?

Snabb överblick

01

Katter sitter på bärbara datorer för att de njuter av uppmärksamheten de får från dig och värmen från datorn.

02

Det är säkert för din katt att sitta på din bärbara dator, men din utrustning kan skadas av klor, tänder eller hår.

03

Om du föredrar att hålla din katt borta från din bärbara dator, finns det många sätt att uppmuntra honom att bryta vanan.

Katter verkar älska att dra full nytta av vår stora användning av teknik i hushållet, så läs vidare för att ta reda på varför katter verkligen gillar bärbara datorer.

Varför attraheras katter av bärbara datorer?

Rolig scen av en katt som sitter på ett tangentbord för en bärbar dator som till synes avbryter någons arbete eller skriver, vilket skapar en humoristisk interaktion.

Katter som älskar uppmärksamhet kommer att göra allt de kan för att locka dig att ge dem lite kärlek.

Många katter kommer att sitta på din bärbara dator eftersom de älskar uppmärksamheten den får från dig. För att skjuta bort dem från tangentbordet eller plocka upp dem och flytta dem till en annan plats, tvingas du interagera med dem och kanske gosa dem lite!

Vissa katter som älskar uppmärksamhet kommer att göra allt de kan för att hindra dig från att göra ditt jobb och locka dig att ge dem lite kärlek istället. Din katts beteende kan vara ett tecken på att han eller hon verkligen trivs med ditt sällskap.

En annan vanlig orsak är att din bärbara dator tenderar att vara varmare än de flesta andra hushållsytor. Katter gillar att sitta på varma platser. Du kanske har märkt att din katt sitter på en solig fönsterbräda för värme, eller nära kylaren. Värmen från din bärbara dator ger din katt en bekväm plats att sova där den inte behöver lägga energi på att hålla sig varm.

Detta beror på att sittande på dina tekniska enheter ger dem en termoneutral zon: de behöver inte generera värme eller förbruka energi för att kylas ner.

Läs också: Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

Katter som föredrar att hoppa på din bärbara dator för uppmärksamhet kanske bara försöker initiera lektid om de är innekatter. Att försöka lindra deras tristess på andra sätt kan därför hindra dem från att störa din arbetsyta.

Detta kan inkludera att ge dem en interaktiv godbit medan du arbetar, eller ha en intensiv leksession under en paus för att trötta ut dem. På så sätt kan du använda din bärbara dator medan de tar en skön tupplur någon annanstans.

Läs också: Hur du lär din katt att sitta: en 10-stegsguide

Kan min katt sitta på min bärbara dator?

Bild av en katt som sitter bekvämt på ett tangentbord för en bärbar dator, med en blandning av kattens nyfikenhet och en kärlek till varma platser.

Din bärbara dator skadar inte din katt, men din katt kan av misstag skada din dator.

Det är inget fel på att din katt sitter på din bärbara dator, men din bärbara dator kan löpa större risk att bli repad av kattklor eller tänder och täckt av päls om du gör det.

En annan sak att tänka på är att när din katt går ut kan han/hon ta med sig smuts, bakterier och parasiter, som du kan få på händerna när din katt har varit på din bärbara dator. Om din katt ofta sitter på en bärbar solstol, kanske du vill se till att du desinficerar den säkert och regelbundet.

Läs också: De 5 bästa kattskrapsmedlen

Varför gnuggar min katt sitt ansikte på min bärbara dator?

Charmig bild av en katt som kärleksfullt gnuggar sitt ansikte mot en bärbar dator, och visar det kattbeteende som doftmarkeringar och tröstar.

Om din katt gnuggar ansiktet på din bärbara dator, hävdar han att det är hans, förmodligen för att han luktar som dig.

Kattägare kan ha märkt att deras katter har doftkörtlar på kinderna, så när de gnuggar ansiktet mot något överför de sin doft till din bärbara dator. Detta markerar i huvudsak din bärbara dator som en annan del av deras territorium.

De är då mer attraherade av saker som luktar som dem eller luktar bekant. Det betyder att de förmodligen kommer att känna sig mer bekväma med sin favoritperson om du tar upp och skriver något som luktar som dem.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Ska jag avskräcka min katt från att sitta på min bärbara dator?

Kat navigerar självsäkert i nattmiljön, upplyst av den bärbara datorns ljus, och förkroppsligar mystiken med nattliga äventyr.

Om du klarar av det är det okej att din katt ligger på en del av din bärbara dator medan du arbetar.

Om din katt inte stör dig, lyft den försiktigt upp på sidan av din bärbara dator så att han kan umgås med dig medan du arbetar. Det är okej. Alternativt kan att placera kattens säng i närheten uppmuntra honom att lämna din bärbara dator ifred, men ändå ge honom tid att umgås med dig.

Hur kan jag hålla min katt borta från min bärbara dator?

Bild av en katt som slappar på ett tangentbord för bärbar dator med en person i närheten, som symboliserar kamratskapet och kopplingen mellan kattdjur och människor i en modern digital värld.

Att tillhandahålla en mysig plats i närheten för att lounge kan hålla din katt borta från din bärbara dator så att du kan arbeta

Det finns några olika knep du kan prova om du vill uppmuntra din katt att hålla sig borta från din bärbara dator. Du kan börja med att försöka att inte ge dem kram eller uppmärksamhet när de sitter på dem.

Plocka bara upp dem och flytta dem till en mer önskvärd plats utan krångel. Om de sitter på den bättre platsen utan att automatiskt gå efter din bärbara dator, behandla dem eller ge dem några komplimanger för att positivt förstärka beteendet.

Ett annat alternativ är att tillhandahålla ytterligare en uppvärmd sittgrupp. Du kan köpa uppvärmda kattsängar, eller göra din egen genom att placera en varmvattenflaska under några filtar (se till att det inte är för varmt annars bränns de inte).

Om det finns en särskilt solig plats i ditt hem kan du placera en korg där för din katt att njuta av. Att skapa en skön högsits i solen är ofta en perfekt plats för din katt att njuta av värmen.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

Som nämnts ovan kan du också uppmuntra till speltid innan du planerar att använda din bärbara dator och trötta ut din kattunge med mycket träning. Även om du bara har små utrymmen för din katt att ströva omkring, kan interaktiv lek med en trollstav som han kan jaga vara bra träning och innebär att han kan ha en skön tupplur medan du arbetar.

Det kan också orsaka uppdämd tristess eller frustration över att inte spendera tid med dem medan du är på jobbet.

Om du vill hålla din katt sysselsatt medan du är på jobbet kan du också prova en interaktiv godis eller matskål. Detta gör att din katt kan leka med leksaken och stimulera dess hjärna.

Läs också: De 7 bästa kattmatarautomaterna

Sammanfattningsvis

Bedårande bild av tre katter som nyfiket stirrar på en bärbar dators skärm och fångar deras kollektiva intriger och engagemang i den digitala världen.

Om det blir irriterande att sitta på din katts bärbara dator finns det massor av saker du kan prova för att bryta vanan.

Förhoppningsvis har du nu hittat några anledningar till varför din katt sitter på din bärbara dator. Det fina med mycket distansarbete gör nu att människor kan spendera mycket mer tid med sina husdjur och ge sina katter ett rikare vardagsliv.

Om din katt spenderar för mycket tid på din bärbara dator finns det många sätt att uppmuntra den att bryta vanan, men många människor tycker om sällskapet och chansen att mysa sin favoritkatt när de behöver en paus.

Vanliga frågor

Varför sitter katter på saker du använder?

Katter sitter främst på saker du använder eftersom de njuter av uppmärksamheten de får av att kommunicera med dig. Om sakerna du använder är varma kan plagget också vara skönt att sitta eller ligga på.

Känner katter kärlek när du kysser dem?

Vissa katter älskar uppmärksamheten av att kyssas, och även om det är omöjligt att veta om de verkligen känner kärlek när du kysser dem, kommunicerar de verkligen positiva känslor till dig när de svarar på gesten med kyssar tillbaka, spinnande eller långsamt blinkande.

Speglar katter sin ägares bärbara dator?

Du kan köpa dummy bärbara datorer för din egen katt för att simulera din bärbara användning. Dessa inkluderar ofta skraplappar så att de kan använda sina naturliga instinkter och njuta av en bra repa.

Varför sitter katter på nya saker?

Katter är naturligtvis väldigt nyfikna djur och när man får något nytt vill de naturligtvis testa det. De kommer sannolikt också att vilja hävda det som sitt eget territorium och gnugga lite av sin doft på det nya föremålet genom att sitta eller gnugga mot det.

Se även  Den galna kattdamen från Skyros