Varför sitter katter på bröstet? 10 skäl varför!

Det finns inget mer tillfredsställande för en kattägare än en luddig pälsboll som spinnar eller myser högt på bröstet, vissa katter börjar till och med knåda en vårdares överkropp med tillfredsställelse.

Att sitta eller sova på överkroppen är en vanlig företeelse i både hund- och kattvärlden, vanligtvis förmedlar det intimitet, kärlek och ett starkt band mellan dig och ditt husdjur, men om du lider av luftvägsbesvär, sömnbrist eller husdjursallergier kan det vara en utmaning att hålla sig stilla under långa perioder.

Låt oss se vad som gör den mänskliga kistan så attraktiv för din söta katt.

Anledningar till varför en katt ligger på ditt bröst

Det finns många anledningar till varför en katt sitter på någons bröst, även om vi inte har tillräckligt med vetenskapliga bevis för att svara på denna fråga, låt oss utforska några teorier.

#1 Risk för bindning

Baserat på vad vi vet om däggdjur och sömn är de flesta experter överens om att katter, precis som människor, drömmer under REM-sömn.

Detta enligt en studie publicerad i Aktuell biologi Journal Vissa kattdjur bildar starka känslomässiga band med sina skötare, till exempel hundar och bebisar. Att sitta eller vila på en ägares bröst ger dem en möjlighet att knyta an ännu närmare till sin vaktmästare genom beröring.

#2 De blir lugnade av ditt hjärtslag

Att hålla din katt mot bröstet är lugnande för din kattvän. De kommer inte bara att känna sig skyddade, utan de kommer också att höra ljudet av ditt hjärtslag, vilket ger en känsla av närhet, liknande kattens hjärtslag, och tar dem tillbaka till kattungdomen.

#3 De letar efter komfort och värme

En katts komfortnivå i sin miljö är relaterad till dess fysiska hälsa och känslomässiga välbefinnande. Många katter ser till kartonger plus sängar för komfort och värme, medan andra föredrar ett bekvämt alternativ som vår kattlåda.

Vår bål är ett bra alternativ eftersom den levererar naturlig kroppsvärme bättre än någon elektrisk filt eller säng, och håller muskler, senor och leder smidiga, redo för jakten efter en lång tupplur.

Läs också: De 12 bästa kattsängarna

#4 Kanske finns det en hormonell förklaring

Kanske finns det en hormonell orsak till att katter finns på våra överkroppar. Detta visar nyligen publicerad forskning i Gränser inom veterinärmedicinoxytocin fungerar inte bara för att minska stress, utan främjar också positiva interaktioner när katter är i nära kontakt med sina ägare; Därför ökar sannolikt ”må bra”-hormonet att vila på bröstet medan skötaren stryker katten, vilket främjar en liknande känsla som upplevs när honkatten ammade sin avkomma.

#5 Din katt längtar efter trygghet

katt vilar på bröstet

Att vila på bröstet medan skötaren klappar katten ökar ”må bra”-hormonet för katter

En annan viktig anledning till att katter gillar att sitta eller sova på bröstet är att känna sig trygga. En vaktmästarkista ger en upphöjd plats borta från husdjur, skrämmande moggies eller objudna rovdjur.

Se även  Vilket är det bästa stället att placera en kattlåda?

På samma sätt kan en äldre eller sjuk katt söka säkerheten och skyddet för en ägare inom sitt kärnområde genom att sitta på en vårdares bröst för att minimera sårbarheten.

Läs också: Hur man trimmar kattnaglar på ett säkert sätt – en steg-för-steg-guide

#6 För att lindra en känsla av ångest

Precis som människor upplever katter både positiva och negativa känslor. Även om en katt inte kan uttrycka sina känslor verbalt, kommunicerar de genom kroppsspråk, beteendeförändringar och vokalisering. Din katt kan överföra rädsla eller sjukdom genom att klättra eller sitta på bröstet.

Dessutom kan kattdjur som uppvisar en säker anknytning till sina ägare bli mycket bekymrade när de separeras från sina ägare under långa perioder, och kan sedan följa sina ägare runt i huset och sitta på bröstet när de återvänder för att lindra känslor av ångest.

#7 De vill ha dig för sig själva

Det är välkänt: katter gillar inte att dela! Föreställ dig att din katt måste dela huset och alla dess resurser med två eller flera andra husdjur som knappt får tillräckligt med uppmärksamhet. Att hoppa på knäna och/eller sitta på bröstet säkerställer att du ger dem odelad omsorg och hängivenhet.

Även om det inte är så vanligt som det är i hundvärlden, kan vissa katter i hushåll med flera katter som har haft en traumatisk start på livet bli överbeskyddande mot leksaker, mat, revir och deras vårdgivare. Detta kallas ’Resursbevakning’. De kan tillbringa mycket tid med att vila på sin ägares bröst, morra eller svettas när andra husdjur inkräktar på deras område.

Läs också: 7 vanliga kattljud och vad de betyder

#8 Luktmärkning

Katter släpper kemiska budskap för att skydda sitt territorium, visa erkännande av social sammanhållning och förmedla sin känsla. Om en katt är hängiven dig och älskar dig villkorslöst, kommer den att sitta på ditt bröst, slå din panna i huvudet, fläta ihop sin svans med din arm och blanda sin doft med din för att markera dig som sin egen.

#9 De försöker få din uppmärksamhet

Vissa katter har inget begrepp om personligt utrymme, de kommer att göra allt för att få din uppmärksamhet, speciellt om du arbetar långa timmar eller tar hand om många barn eller husdjur.

Ärligt talat, vem kan ignorera en katt som sitter på bröstet på oss tidigt på morgonen, kanske din katt är hungrig, vill leka eller gå ut, trots allt är katter crepuskulära jägare som vanligtvis är aktiva före gryning och skymning.

Se även  Varför attackerar min katt mina fötter?

Gör inte misstaget att gå upp tidigt på morgonen eller mata din katt eftersom du oavsiktligt kommer att förstärka det uppmärksamhetssökande beteendet där din katt kommer att ta till att sitta på ditt bröst varje morgon tills du uppfyller deras ”krav”

Läs också: 11 tips som hjälper din katt att sova hela natten

#10 De gillar texturen och lukten av dina kläder

Våra kattkompisar tycker om olika typer av texturer, men varje katt har ett individuellt val av tyg de gillar under tassarna. När allt kommer omkring är kattdjur tröstsökande, att sitta på bröstet ger inte bara en tröstande taktil upplevelse, utan bär också med sig vår välbekanta doft.

Om din katt börjar knåda din bröstkorg inom en kort tid betyder det att de associerar den trygga naturen i ditt förhållande med sin mammas när den var en kattunge, vilket är uppmuntrande.

#11 Din katt är din ”terapeut”

Det är onaturligt för katter att plockas upp – vänlig kommunikation mellan katter tenderar att involvera huvud och kropp gnuggande och bunting.

Även om detta kan låta överraskande, har det på senare år funnits ett växande vetenskapligt intresse för fördelarna med husdjur för människor. Medan de flesta studier har fokuserat på en blandning av hund- och kattägare, finns det flera lovande hälsostudier som endast har undersökt kattdjur och har hittat efterföljande hälsofördelar när de interagerar med människor:

  • Lägre puls
  • Lågt blodtryck
  • Stressreducering och snabbare återhämtning under stresstester

Dessutom en nyligen baserad i Storbritannien studie utforskade effekterna katter har på den fysiologiska hälsan lite längre. Resultaten visade att närvaron av en katt som klappar ditt knä eller bröst kan sänka din hjärtfrekvens, inklusive blodtrycket. Därför föreslog det att interaktion med din katt medan den sitter på bröstkorgen kan resultera i positiva hälsofördelar för människor som älskar katter.

Ska du minska tiden från katt till bröst

Som vi har lärt oss finns det många hälsofördelar med en katt som vilar på vår överkropp, men det kommer att finnas tillfällen då du behöver minska tiden från katt till bröst, särskilt om du lider av följande tillstånd:

  • Husdjursallergier
  • Andningsproblem
  • Sömnproblem

Dessutom kan långa klor kännas som att sticka nålar under knådningssessioner och det finns inget hygieniskt med att en utekatt täckt av smuts sitter på bröstet och vill ha uppmärksamhet.

För att förhindra att din katt sitter på bröstet eller tar en tupplur, investera i en mysig kattmynta och/eller godis, eller placera en doftande T-shirt med din doft i närheten. Du kan också experimentera med en värmedyna täckt av pälsliknande fleece och spraya en lugnande spray på deras favoritställe.

Slutligen, om din katt stör din natts sömn, spela interaktivt före sänggåendet och skapa en speciell tillflyktsort för din katt att sova i.

Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Slutgiltiga tankar

Det finns inget sötare för en ägare än en söt katt som spinnar på bröstet av tillfredsställelse när du gosar honom. När allt kommer omkring är din katts kärlek och hängivenhet värdefull, men om du tycker att det är lite obehagligt ibland, rikta den till en varm och bekväm plats. säng eller din illaluktande T-shirt.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

Vanliga frågor

Varför lägger sig katter på människor?

Detta är normalt för många kattägare, trots allt har din katt en bekväm säng i närheten, men de föredrar att vila på dig. Att ligga på människor hjälper din katt med luktblandning, minskar stress, ger trygghet, värme och en känsla av trygghet och ökar framför allt bandet mellan människor och djur.

Ska du förhindra att din katt ligger på dig?

Du bör endast förhindra din katt från att ligga på dig om du känner dig obekväm, om den är ohälsosam eller om du på annat sätt lider av husdjursallergier eller hälsoproblem. I grund och botten är det ditt personliga val.

Varför sitter min katt på mitt bröst och stirrar på mig?

Det finns många anledningar till varför din katt kommer att sitta på ditt bröst och stirra på dig. Eftersom de är ett bytesdjur och rovdjur, kan de ha hört ett konstigt ljud som dömer din reaktion. En annan anledning, de lärde sig genom att titta på dig, kommer de att belönas med lek eller en godbit.

Andra kanske försöker kommunicera med dig oavsett om de känner sig nöjda eller oroliga. Var uppmärksam på deras kroppsspråk och situationssammanhang för att dechiffrera innebörden av beteendet.

Försöker katter på ditt bröst att bota dig?

Även om det inte finns tillräckligt med bevis för att stödja detta, vissa studier har visat positiva hälso- och känslomässiga fördelar, medan interaktion med katter genom klappning kan minska stress, sänka blodtrycket, minska känslor av ensamhet, minska negativt humör och öka självkänslan. Så nästa gång din katt sitter på ditt bröst och spinner av lycka, slappna av i sinnet och glöm alla dina bekymmer.

Visa resurser

Atkinson, T. (2018). Praktiskt kattbeteende. Wallingford, Oxfordshire, Storbritannien: CABI. Hämtad 28 juli 2022

Care, IC (2020, 01 sept.). Avancerat kattbeteende för veterinärer MODUL 1 VAD ÄR JAG OCH VAR KOMMER JAG FRÅN. STORBRITANNIEN. Hämtad 27 juli 2022

Health, NI (2018, februari). Kraften med husdjur Hälsofördelar med interaktioner mellan människor och djur. (NI Health, kompilator) Bethesda, Maryland, USA. Hämtad den 26 juli 2022 från

Katherine A. Kruger, SM (n.d.). WALTHAM® Pocket Book av interaktioner mellan människor och djur. Hämtad den 25 juli 2022 från

Kerstin Uvnäs-Moberg, LH (2015). Självlindrande beteende med särskild hänvisning till frisättningen av oxytocin inducerad av icke skadlig sensorisk stimulering. Gränser i psykologi5, 1529. Hämtad 28 juli 2022, från

Sarah L.H. Ellis, I.R. (2013). AAFP och ISFM riktlinjer för miljöbehov hos katter. Journal of Feline Medicine and Surgery219-230. Hämtad 24 juli 2022