Varför sitter katter på rutor?

Fängslande bild av en katt som sitter bekvämt i en låda, som visar deras samhörighet med mysiga och privata utrymmen.

Katter har många udda sätt som inte nödvändigtvis är vettigt för sina husdjursföräldrar. De försöker ofta passa in i de mest orealistiskt små behållare, eller har ett zoomögonblick där de klättrar upp och ner i sänghuvudet, storögda, som besatta.

Snabb överblick

01

Katter förstår eller känner förmodligen inte igen olika former på det sätt som människor gör, men de kan känna igen sidorna och hörnen på en kvadrat.

02

Även om torget är platt och tvådimensionellt ger katterna en känsla av att gömma sig och vara skyddade om de är omgivna av en bård.

03

Katter kan sitta på pappersbitar, kartong eller andra rutor bara för att de gillar strukturen.

Men har du någonsin sett din katt sitta på ett papper mitt i rummet? Eller en tillplattad kartong? Vad är det med rutor? Varför väljer katter att sitta på rutor när de har så många andra alternativ? Låt oss ta en titt på detta konstiga kattbeteende.

Varför sitter katter på rutor?

Det verkar som att katter föredrar rutor, så varför kan det vara så?

1. Det är en gräns

Fridfull bild av en katt som sitter på en mjuk matta och utstrålar avkoppling och belåtenhet i en lugn miljö.

Även om en kvadrat är platt och tvådimensionell, kan katter fortfarande känna sig trygga instängda inom en gränslinje.

Tamkatter gillar att vara inneslutna, och även om torget är platt och tvådimensionellt kan det ändå få dem att känna sig trygga. När de omges av en gräns får de intrycket att de gömmer sig, skyddade från hot och mindre ’i allmänheten’ än om de befann sig utanför torget.

Naturligtvis är de inte säkrare på ett papper än på mattan bredvid, men mentalt mår katter mycket bättre. Detta beror på en optisk illusion som får dem att tro att de är instängda och säkra från rovdjur.

Läs också: 5 sätt att bygga ett starkare band med din katt

2. De älskar lådor

Entusiastisk katt, nedsänkt i lek, njuter av en kartong som en källa till nöje och underhållning.

Katter älskar att klämma in sig i små lådor.

Katter älskar lådor, speciellt när de är små och svåra att komma in i. Återigen beror detta på att känslan av att vara instängd och känna det tröstande trycket från lekhagens väggar hjälper dem att känna sig trygga.

Även om den är tredimensionell är en låda en kvadrat. Katter kan också se de raka sidorna och de rätvinkliga hörnen på ett platt, fyrkantigt föremål som liknar en kartong.

Läs också: 11 bästa kattlådor 2022 – vi har provat dem alla

3. De gillar små utrymmen

Bild av en katt som nyfiket utforskar en tidning, återspeglar deras nyfikna natur och kärlek till att utforska sin omgivning.

Katter gillar att gömma sig, och fyrkantiga former kan få dem att känna sig mindre utsatta, även om de verkligen inte är det.

På vissa sätt är katter inte särskilt äventyrliga. De tycker inte om att känna sig utsatta och föredrar att vara gömda på en säker plats. Av denna anledning föredrar de små utrymmen. Även om en bit kartong på golvet, en tidning, tidning eller finurlig soffkudde är relativt platt, ger det ändå din katt intrycket av att vara bekvämt gömd.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

4. Det är ditt

Bild av en katt på ett tangentbord för bärbar dator, som förkroppsligar en blandning av nyfikenhet och sällskap i en modern miljö.

Katter vet att de kan få din uppmärksamhet om de ligger på något som är viktigt för dig.

Alla vet att katter gillar att sitta på datorns tangentbord eller din bärbara dator när du försöker koncentrera dig. Det tar inte lång tid för dem att inse att de kan få din uppmärksamhet om de kommer i vägen för dig eller funderar på något viktigt.

Därför kan du hitta dem på ett av dina viktiga arbetspapper eller i en lärobok när du försöker revidera.

Läs också: 7 tecken på att din katt inte får tillräckligt med kärlek

5. De älskar värmen

Gingercat sover lugnt på en kylare och njuter av värmen och mysigheten från sin utvalda viloplats.

Ibland väljer katter fyrkantiga ytor för sin värme snarare än sin form.

Det säger sig självt att om en yta är varm kommer din katt att vilja sitta där. Det är därför katter söker sig till den del av golvet där varmvattenledningarna går, eller så älskar de sin radiatorbädd. Alla fyrkantiga föremål genererar inte värme, men de kan ge bra isolering, vilket gör att din katt känner sig varmare än om den satt på golvet.

Läs också: Varför gillar katter att sola?

6. De älskar konsistensen

Bild som illustrerar fenomenet varför katter älskar lådor och visar en katts fascination och komfort i ett slutet utrymme.

En bit papper eller en kartong kanske inte verkar särskilt mysig, men det kan tilltala din katt.

Det kan tyckas konstigt, men en bit papper, tunn filt eller kartong kan kännas väldigt mysigt för din katt. Om de inte gosar eller sover med den kan de definitivt använda den för att knåda eller vässa klorna.

Läs också: Varför älskar katter papper så mycket som de gör?

7. Det är bekvämt

Bild av en katt som sitter på en handduk och utstrålar avkoppling och lätthet i ett mjukt och inbjudande utrymme.

Din katt kan söka upp vissa fyrkantiga föremål helt enkelt för att de är mjuka och bekväma.

Även om det inte är varmt kan det vara bekvämare för din katt att sitta på ett fyrkantigt föremål. Inte för att den är fyrkantig förstås, utan för materialet den är gjord av. Om det är en trasa, handduk, kudde, filt eller till och med en tjock bit kartong, kan det vara bekvämare än det hårda, kalla golvet.

Läs också: Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar

8. De markerar det

Cat sitter graciöst på en matta och förkroppsligar en känsla av lugn och elegans i sin omgivning.

När katter ligger på en favoritrastplats överför de sina feromoner till den och markerar den som sin egen.

Katter kommunicerar genom doft och gillar att markera sitt revir. Genom att sitta på sin favoritrastplats överför de sina feromoner till den och ser till att andra katter vet att det är deras.

Läs också: Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar

Hur förhindrar du att en katt sitter på dina saker?

Nyfiken katt som utforskar ett skoställ och visar sin tendens att undersöka och interagera med vardagliga föremål.

Det bästa sättet att förhindra att din katt ligger ner är att förvara den i en garderob eller annat slutet utrymme.

Det är inte lätt att hindra en katt från att sitta på dina saker. De vill bara ha din uppmärksamhet. Men att försöka hålla viktiga tillhörigheter säkra i garderober eller bakom stängda dörrar kan hjälpa till att skydda dina värdesaker.

Det är också värt att se till att din katt får mycket lektid, uppmärksamhet och mental och fysisk stimulans. Om de är uttråkade eller ensamma, är det mer sannolikt att de ser dig interagera och interagera med dina tillhörigheter.

Slutsats

Bild som visar en kattlåda med toppåtkomst, designad för att ge katter avskildhet samtidigt som den förvarar röran och ger bekvämlighet för både katter och deras vårdgivare.

Katter dras till rutor av många anledningar, vilket gör att de känner sig trygga och bekväma.

Om du tänker efter kan du lätt förstå varför katter hellre sitter på ett föremål än på marken! De känner sig skyddade, de känner sig mer bekväma och om föremålet är ditt har de den extra fördelen att få din uppmärksamhet.

Läs också: Tycker katter om när du pratar med dem?

Vanliga frågor

Varför sitter katter på lådor?

Katter kan sitta på lådor eftersom de är bekväma och eftersom kartong är en bra isolator blir de snabbt uppvärmda. Lådor ger också en förhöjd utsiktspunkt för att hålla koll och övervaka för rovdjur eller andra hot.

Varför sitter katter på saker på golvet?

Att sitta på det bara golvet kan kännas ömtåligare och mer sårbart än att sitta på ett föremål på golvet. Även om föremålet de sitter på inte innehåller dem, kan visualisering av kanterna på föremålet runt dem få din katt att känna sig säkrare och säkrare.

Varför gillar katter lådor som är för små?

För katter är storleken allt, och ju mindre desto bättre! Liten betyder trygg och säker, så ju snävare passform, desto mindre sannolikt är det att de hittas av rovdjur. Naturligtvis betyder det ibland att de ger upp medan de är halvt inne och halvt utanför lådan, vilket gör det perfekta fototillfället för dig som kattägare!

Förstår katter former?

Katter förstår inte former som människor gör. Deras vision tillåter dem att se ett bredare spektrum av färger än vi kan, och de kan säkert se sidorna av en form. De verkar dock inte kunna förstå eller känna igen olika former på det sätt som vi gör. Ändå kan de känna igen sidorna och hörnen på en kvadrat.

Se även  Hur många timmar sover kattungar?