Varför skakar och huttrar min katt? (Och hur man hjälper)

Om du har en kattfamiljemedlem vet du att det kan vara ett verkligt bekymmer om de inte mår bra. Men ibland är det svårt att avgöra om en katt visar symtom på sjukdom eller om det bara är normalt kattbeteende. Låt oss ta en titt på vad som kan få din katt att huttra eller skaka, vad som är normalt och när du ska oroa dig.

Snabb överblick

01

Skakning kan vara ett tecken på många saker, inklusive förgiftning, protozoinfektioner, öronsjukdom, hypotermi, hypoglykemi eller en hjärntumör.

02

Om din katt skakar och det inte finns någon uppenbar orsak, kontakta din veterinär omedelbart.

03

Några icke-medicinska orsaker till att katter skakar eller huttrar är ångest, stress och drömmar.

Vad är skillnaden mellan att darra, darra och huttra?

Om man tänker efter så är det inte så stor skillnad på att darra och huttra, men orsakerna bakom det är väldigt olika. Båda innebär att kattens kropp vibrerar eller rycker ganska snabbt. Eftersom de är så lika rörelser kan det vara svårt att se skillnad utan att känna till den bakomliggande orsaken. Här är några av de möjliga orsakerna:

Varför skakar katter?

1. De är rädda

Katter ryser eller darrar ibland när de är väldigt rädda för något.

Ibland darrar katter när de är rädda. Om din katt skakar eller känner att den skakar och något läskigt pågår, kan det vara så att den är rädd. Det kan vara så att en bullrig hund, ett åskväder eller fyrverkerier utlöser deras ångest, så om du märker en potentiell stresskälla kan det vara orsaken till att din katt darrar.

Läs också: 8 sätt att hjälpa en rädd och orolig katt att vara självsäker

2. De drömmer

Korta ryckningar under sömnen kan vara ett tecken på att katten drömmer.

Om din katt rycker eller rycker när den sover, kanske hon bara drömmer. När en katt sover separeras deras hjärnor från musklerna, vilket hindrar dem från att förverkliga sina drömmar. Samma sak händer hos människor.

Men om de sover lätt och är lite medvetna om ljud eller sin omgivning kan det få dem att vibrera med tassar, svans, näsa, öron eller mun.

Läs också: Drömmer katter? Vetenskapen har svaret

3. De har ett anfall

Brun tabby katt med blå ögon, kattattacker

Svåra attacker är ofta omisskännliga, men under en mild attack kanske du bara märker skakningar eller skakningar.

Anfall är hemska att se och det är lätt att få panik vid det här laget. När en större attack inträffar kan din katt göra en paddlande rörelse med tassarna och dess kropp kan rycka eller rycka. Du kan också märka att de släpper urin eller avföring och öppnar och stänger munnen.

Det är bäst att inte närma sig din katt medan hon får ett anfall, eftersom den kan bita, repa sig eller orsaka andra skador utan att inse det. Under ett partiellt anfall kanske din katt inte förlorar medvetandet, men kan skaka eller utföra någon annan upprepad rörelse av sitt ben, huvud eller annan kroppsdel.

Före och efter ett anfall kan din katt bete sig lite konstigt, och det kan ta en eller två timmar för den att återgå till det normala. Orsaker till anfall inkluderar epilepsi, toxiner, huvudtrauma, lågt blodsocker (hypoglykemi), hypertermi och hjärntumörer.

Läs också: Vet katter när du är sjuk?

4. De har haft kontakt med ett gift

Eftersom förgiftning är en av orsakerna till skakningar eller darrningar är det viktigt att omedelbart träffa en veterinär.

Toxiner kan ibland leda till skakningar, så om din katt har kommit i kontakt med ett potentiellt giftigt ämne, kontakta en veterinär omedelbart. Vissa loppbehandlingar är inte säkra om de intas.

Läs också: Så blir du av med loppor på din katt

5. De har problem med öronen

Öronproblem kan påverka balansen, orsaka ostadighet eller darrning.

Örontillstånd som polyper och inne- och mellanöroninfektioner kan rubba en katts balans, vilket leder till att huvudet lutar och ibland ryckningar och vinglar. Om din katt kliar sig i örat, om hans öra är rött, illaluktande eller smutsigt, eller om han rör sig som om han är lite berusad, är det dags att träffa en veterinär.

Läs också: Varför sticker katter öronen bakåt?

6. De har en annan neurologisk störning

Katt som går på kvällen

Vissa allvarliga problem kan orsaka skakningar hos katter, inklusive hjärntumörer och vestibulära störningar.

Andra tillstånd som påverkar hjärnan kan leda till skakningar, inklusive vestibulär sjukdom, hjärntumörer, leversjukdom och vissa protozoinfektioner. Håll utkik efter andra symtom, såsom huvudlutning, kramper, kräkningar, aptitlöshet och bristande koordination.

Läs också: Varför lutar katter med huvudet?

Varför huttrar katter?

Katt som ligger på kakel för att hålla sig sval

Katter huttrar sällan av kyla, om inte deras kroppstemperatur är så låg att de lider av hypotermi.

När katter huttrar betyder det vanligtvis att de är kalla. Kolla ratten på termostaten och se om de kan bli lite kalla! Bortsett från skämt är det ovanligt att katter huttrar, eftersom deras päls håller dem varma och isolerade.

Så om din katt verkar frossa och känna sig kall, ta honom till en veterinär omedelbart eftersom chansen är stor att hans kroppstemperatur har sjunkit och att han kan vara hypotermisk.

Å andra sidan ryser katter ibland när de har feber. Precis som när människor har influensa kan de känna sig febriga och få frossa, samma sak gäller för katter. Om du tror att din katts temperatur kan vara för hög eller för låg kan du prova att ta den med en välsmord rektaltermometer, om du har någon som kan hjälpa dig att hålla tillbaka din katt. Annars kan det vara värt att vänta tills du kommer till veterinärkliniken.

Läs också: Feber hos katter: symtom, orsaker, diagnos och behandling

Hur vet du om din katts darrande är något att oroa sig för?

katt sociala roller

Skakar eller huttrar är ofta onormalt hos katter, så det är alltid bäst att konsultera en veterinär.

Om din katts beteende plötsligt förändras eller om hon får nya symtom är det alltid värt att boka en hälsokontroll hos en veterinär. Så om din katt plötsligt börjar skaka, eller om hon har skakat några gånger på sistone, är det dags att prata med en veterinär. Även om de verkar bra, om deras skakningar är något du inte har sett tidigare, kan det finnas en underliggande medicinsk orsak.

Hur kan du hjälpa din katt som skakar?

Om din katt börjar skaka men verkar må bra och äter, dricker, går på toaletten och rör sig normalt, prova följande tips för att se om du kan lösa problemet. Men om de verkar sjuka eller har andra symtom än skakning, är det bäst att få dem undersökt av en veterinär så snart som möjligt.

1. Se till att de inte har lågt blodsocker

Katter som inte ätit för länge eller katter med diabetes kan utveckla lågt blodsocker.

Du kan snabbt behandla hypoglykemi (lågt blodsocker) genom att gnugga honung på din katts tandkött. Detta kommer inte att skada ditt husdjur, så även om du inte är säker på om lågt blodsocker är orsaken är det säkert att prova. Kontrollera alltid med din veterinär.

2. Se till att de är tillräckligt varma

Om din katt har varit ute i blött väder eller om det är väldigt kallt kan den bli hypotermisk. Detta kan också hända om de nyligen har fått bedövning eller bedövning på veterinärkliniken. Om din katt är kall och huttrar, försök att skruva upp värmen och förse honom med extra filtar och husdjurssäkra varmvattenflaskor eller vetepåsar.

Läs också: Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

3. Leta efter stressutlösare

Om du tror att din katt är rädd eller stressad över något, försök ta reda på vad som orsakar det.

Om du tror att din katt skakar av ångest eller stress, försök att identifiera de möjliga orsakerna. Om din katt är en innekatt, var medveten om de senaste besökarna från människor eller djur, såväl som stormar, dåligt väder eller fyrverkerier. Om stressutlösaren identifieras kan du kanske förhindra eller kontrollera framtida exponering eller hjälpa din katt att känna sig lugnare.

Läs också: De 12 bästa kattleksakerna: Håll din katt vältränad och glad med dessa oemotståndliga leksaker

4. Hjälp dem att känna sig trygga

Syntetiska kattferomoner kan hjälpa katter att känna sig lugnare och säkrare.

Att använda lugnande sprayer och feromondiffusorer kan hjälpa din katt att känna sig mer bekväm. Du kanske också vill skapa ett säkert utrymme eller håla där de kan gömma sig från bullriga fyrverkerier, blixtande blixtar eller stökiga gäster.

5. Ta dem till en veterinär

Det är bäst att få din katt undersökt av din veterinär för att utesluta medicinska orsaker till darrningar eller skakningar.

Om inget av ovanstående tips hjälper och din katt fortfarande darrar eller rycker, ring din veterinärklinik för en tid. Din veterinär kan kontrollera din katts öron, testa deras nervfunktion och göra blodprov för att bedöma deras allmänna hälsa för att komma till botten med deras symptom.

Om det behövs kan de ordinera behandling, inklusive örondroppar, antibiotika eller antikonvulsiva medel, och om de misstänker toxicitet kan de föreslå att din katt läggs in på sjukhus med en IV.

Läs också: Topp 10 saker som din veterinär vill att du ska veta

Sammanfattningsvis

ägare till en kattfrisörsalong

Medan vissa orsaker till lätt darrning kan lösas hemma, kräver andra läkarvård.

Att darra eller skaka kanske inte verkar särskilt allvarligt, men om din katt skakar eller rycker kan det vara ett tecken på ett hälsoproblem. Om du är orolig för att din katt beter sig ovanligt eller att hans beteende plötsligt har förändrats, se till att du får honom undersökt av en veterinär så snart som möjligt, för säkerhets skull.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot magbesvär?

Vanliga frågor

Vad ska jag göra om min katt skakar?

Om din katt skakar och det inte finns någon uppenbar orsak, kontakta din veterinär omedelbart. Skakning kan vara ett tecken på många saker, inklusive förgiftning, protozoinfektioner, öronsjukdom eller en hjärntumör.

Varför skakar min katt och beter sig konstigt?

Om din katt skakar och beter sig konstigt är det värt att överväga om det kan finnas en giftig orsak. Fundera på om du nyligen har använt spot-on behandlingar för parasiter, eller om din katt har tillgång till kemikalier i hemmet, trädgården eller garaget.

Hur vet jag när min katt är sjuk?

Det finns många olika symtom en katt kan visa när den inte mår bra. Om deras hjärta, lungor eller övre luftvägar påverkas kan de hosta, nysa, kollapsa eller flåsa. Om deras tarmar eller mage är påverkade kan de ha kräkningar eller diarré. Listan över möjliga sjukdomssymtom är så lång att det alltid är värt att låta din katt kontrolleras om något förändras.

Se även  Kattöronpositioner och vad de betyder