Varför skriker katter under parning?

Bild som fångar det naturliga beteendet hos parande katter och illustrerar ett ögonblick av reproduktion i kattvärlden.

När katter parar sig kan det låta mer som ett slagsmål än ett romantiskt möte. Hur dramatiskt det än kan låta är dessa kattparningsljud ingen anledning till oro.

Kattens skrik är dock berättigat, och det har mycket att göra med en taggig penis (ja, du läste rätt!). Här tittar vi på parningsprocessen för katter, från uppvaktning till parning, och varför en taggig penis är en användbar anatomisk konstighet.

Snabb överblick

01

Häckningssäsongen för katter varar i allmänhet från februari till oktober på norra halvklotet.

02

Drottningar måste para sig tre till fyra gånger inom en 24-timmarsperiod för att stimulera ägglossningen.

03

Honkatter skriker för att parning är smärtsamt och orsakar en hormonell chock som kan utlösa aggressivt beteende.

Innan vi går in på det knäppa med bullriga parning, är det bra att veta några grunder om katters fortplantningscykler och varför bruset börjar redan innan en hankatt dyker upp på scenen.

Sexuell mognad och parningssäsong

Honkatter, även kallade drottningar, kan bli könsmogna och börja avla redan vid 4 månaders ålder. Hankatter (tomcats) tenderar att vara lite äldre innan de når puberteten, vanligtvis runt sex månaders ålder.

Längre dagar och varmare temperaturer startar avelssäsongen för katter. Denna säsong varar vanligtvis från februari till oktober på norra halvklotet och från oktober till februari på södra halvklotet. Artificiellt ljus och hustemperaturer gör dock att vissa innekatter kan föda upp året runt.

Värmer och bubblar

När en drottning är mottaglig för uppmärksamheten från en manlig friare och redo att avla, sägs hon vara brunstig eller brunstig. Det är då bruset börjar. Heat queens blir ganska högljudda och ”ropar” för att locka hanar för parning. De börjar också agera lite konstigt, till och med verkar som om de har smärta eller rädsla (oroa dig inte, det är de inte!).

Tecken på att din katt är brunstig inkluderar:

  • Rastlöshet
  • Ett högt, vibrerande samtal eller gnäll(er)
  • Gnid och rulla runt
  • Lordosis (sänker framsidan och höjer ryggen i luften)

En brunstcykel varar i cirka sju till tio dagar och upprepas varannan till var tredje vecka under häckningssäsongen tills katten är dräktig (eller steriliserad). Hanar kan ringa tillbaka och tävla och slåss ofta mot varandra om honorna, vilket ökar det allmänna uppståndelsen kring avel.

Även om ropet är något högt, börjar det riktiga skriket när parningen börjar. Låt oss ta en titt på parningsprocessen (kopulation) och varför den ger en helt ny nivå av röstuttryck.

Parningsbeteende

Bild som illustrerar olika aspekter av kattens parningsbeteende, visar de komplicerade ritualerna och interaktionerna mellan han- och honkatter under parningsprocessen.

Tommen biter drottningens hals för att hindra henne från att vända sig och attackera honom.

Under parningen kliver hanen upp på honan och biter henne i nacken för att hålla henne stilla som ett bevis på dominans. Tomkatten gör detta för att skydda sig själv; bitning tros slappna av drottningen och hindra henne från att vända sig och attackera den.

Det är här saker och ting kan bli ännu bullrigare. Honan kommer att skrika under eller i slutet av parningen, och hanen kan ansluta sig som svar. Sexuellt umgänge med katter är rent funktionellt, så det finns ingen tid för romantik här!

När parningen väl är över och hanen börjar ta bort sin penis, blir drottningens beteende ganska frenetiskt: hennes pupiller vidgas och hon kommer att yla eller jama (även kallat rådjur) mycket högt. Ingen kärlek går förlorad eftersom honan ofta vänder sig om och attackerar tomen innan hon börjar slicka hennes könsorgan i några minuter. Normalt rullar hon sedan flera gånger innan hon återhämtar sig och synar igen, ibland på så lite som 30 minuter.

Stimulerande ägglossare och flera parningar

Katter är stimuleringsbaserade ägglossare: drottningen måste para sig innan äggen släpps från hennes äggstockar, redo att befruktas. De flesta katter behöver para sig tre till fyra gånger inom 24 timmar för att stimulera ägglossning (ägglossning), så det är osannolikt att de blir dräktiga redan från första parningen.

Drottningar parar sig ofta med ett antal olika toms på kort tid för att öka sina chanser till ägglossning och dräktighet, så en kull kattungar kan ha olika fäder. Detta kan låta lite promiskuöst, men allt är en del av naturens sätt att säkerställa reproduktiv framgång och arternas överlevnad. Det är en ganska smart evolutionär egenskap!

Många parningar betyder mycket skrik, men varför är det just det?

Varför allt oväsen?

Både drottningen och tom kan vara bullriga under parning, men honan är vanligtvis ansvarig för några av de mer dramatiska ljuden. Det är inte förvånande med tanke på den intressanta anatomin hos kattkattens reproduktionsorgan.

Kattens penis är täckt med många små keratiniserade ryggar som utlöser ägglossning när hon är inne i honan. Dessa hullingar hjälper också till att hålla penis på plats under parningen. Denna anatomi är en viktig anatomisk egenhet som ökar chanserna för framgångsrik parning och graviditet, men den skapar också en kittlig, smärtsam upplevelse och är därför en del av orsaken bakom drottningens skrik, särskilt eftersom penis tas bort i slutet av graviditeten . parning.

Honan upplever också en hormonell chock under eller omedelbart efter parning. Man tror att denna snabba hormonökning också spelar en roll i det skrikande och frenetiskt aggressiva beteendet mot hanen efter parning.

Kan du stoppa din katt från att skrika?

Bild av en gråtande katt, med röstljud som ofta åtföljs av olika känslor, såsom parningssamtal eller uttryck av rädsla.

Det bästa sättet att stoppa parningsbeteendet är att sterilisera eller kastrera din katt.

Det är tydligt att parning hos katter är långt ifrån en fredlig process. Drottningar kommer i brunst varannan till var tredje vecka (eller tidigare) och har bara relativt korta pauser under samtalet. Både han- och honkatter strövar omkring på jakt efter en kompis, och slagsmål mellan hanar är vanliga då de tävlar om en drottnings uppmärksamhet.

Allt detta kan vara ganska tröttsamt för katter och deras ägare. Om du inte planerar att föda upp din katt är kastrering det mest effektiva sättet att stoppa detta beteende (det finns många andra fördelar!). Fråga din veterinär om råd om kastrering eller kastrering av din katt.

Slutgiltiga tankar

Katter kan vara väldigt högljudda inför parningen, men under parningen tar de det till en helt ny uttrycksfull nivå. Att skrika är en del av en normal, hälsosam parningsritual, även om det hela verkar lite alarmerande eller konstigt för den oinvigde. Den taggiga kattpenisen, hormonella förändringar, kallelse och manlig konkurrens spelar alla en roll för att göra kattparning till en högljudd affär.

Läs också: Hur mycket kostar det att sterilisera eller kastrera en katt?

Vanliga frågor

Varför är det smärtsamt för dem att para katter?

Tomkatten har hullingar på sin penis som kan orsaka obehag för honan under parning. Ryggarna spelar en viktig roll för att framkalla ägglossning (frisättning av ägg) hos katten, redo för befruktning.

Varför rullar honkatter efter parning?

Rullning är en normal reaktion efter parning och beror delvis på en förvirrande hormonchock, men kan också hjälpa till att lindra spänningar och attrahera nya kompisar genom att ta bort en del av doften som finns kvar hos hanen.

Känner katter nöje när de parar sig?

Nej. Katter parar sig för att fortplanta sig. Processen är inte avsedd att vara njutbar, och den är faktiskt något obehaglig för honan på grund av hullingarna på hanens penis.

Blir katter gravida varje gång de paras?

Nej. Katter är stimuleringsbaserade ägglossare, så de måste paras innan deras ägg släpps (ägglossning). Drottningar behöver vanligtvis para sig tre till fyra gånger på 24 timmar för att stimulera ägglossningen och bli gravid.

Se även  8 naturliga sätt att minska obehaglig kattlukt