Varför slår katter omkull saker?

Lekfull katt som visar sin nyfikna natur genom att slå bort saker från en yta, visar en blandning av bus och utforskande.

Du kanske tycker att det är frustrerande eller så kan du tycka att det är roligt, men vi har alla sett våra katter slå omkull saker då och då.

Internet är fullt av videor av katter som välter vaser, slår sönder ornament och torkar av växtkrukor från ytor. Tvärtemot vad vissa tror, ​​försöker din katt inte vara irriterande. Varför slår katter omkull saker? Låt oss ta reda på.

Varför slår katter omkull saker?

Som med allt ovanligt kattbeteende kommer det att finnas en anledning till din katts destruktiva beteende.

1. Olycka

Det första och mest uppenbara svaret är att din katt aldrig hade för avsikt att välta föremålet från början. Dåligt balanserade ägodelar kan fastna om din katt av misstag borstar förbi dem.

Ibland kan din katt missbedöma ett hopp och välta något, speciellt om de inte förväntade sig att det skulle vara där. I allmänhet är katter inga klumpiga djur, och det är ofta tydligt att deras beteende är avsiktligt. Så, vilka andra skäl finns det?

2. Jaktinstinkt

Katter är naturliga rovdjur och mycket av deras beteende kan spåras tillbaka till deras djupt liggande jaktinstinkter. Katttassar har många nervändar, vilket gör dem mycket känsliga. Genom att klappa, klappa och slå föremål i sin omgivning får katter värdefull information som hjälper dem att avgöra om föremålet är säkert eller inte. Har du någonsin sett en katt ”leka” med sin fångst?

En katt kan fånga en mus och sedan uppmuntra den att springa iväg genom att klubba den med tassen, innan den fångar den igen. Det kan verka grymt för oss, men detta är faktiskt ett evolutionärt beteende som har utvecklats för att låta katter framgångsrikt döda när det behövs.

Katter är opportunistiska jägare, vilket betyder att de alltid ska vara redo att jaga när tillfälle ges, även när de inte är hungriga. En katts jaktinstinkt är så stark att även livlösa hushållsföremål ibland behandlas som ”byte”.

Så nästa gång du ser din katt slå din penna runt skrivbordet eller slå böcker från hyllorna, kanske han agerar på den naturliga rovdriftsinstinkten.

3. Tristess

Katter är intelligenta djur och om de inte får tillräckligt med mental stimulans kan de bli uttråkade. Detta gäller särskilt för innekatter som inte går ute. Uttråkade katter är mer benägna att leka med hushållsartiklar, såsom prydnadsföremål och växter, i ett försök att hålla sig sysselsatta.

Se även  5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket

Ett föremål på en yta som rör sig när det slås med en tass kan vara ett bra spel, speciellt om detta slag resulterar i att föremålet faller till marken. Precis som barn är det mer sannolikt att en uttråkad katt letar efter problem!

4. Att söka uppmärksamhet

En annan möjlig anledning till att din katt slår över saker är för att få din uppmärksamhet. Katter är smarta och lär sig snabbt att ett tappat eller trasigt föremål kräver att du springer för att plocka upp det. Att söka uppmärksamhet kan bero på tristess och din katt kanske försöker uppmuntra dig att interagera eller leka med honom.

Vissa katter har lärt sig att om de börjar välta saker runt maten kommer deras ägare att mata dem för att få dem att sluta.

Hur kan jag stoppa min katt från att välta saker?

Bild som visar metoder för att förhindra en katt från att välta saker, med strategier för en harmonisk livsmiljö.

Att engagera din katt med uppmärksamhet och lek är ett av de bästa sätten att hindra honom från att välta saker.

Att skälla ut katter fungerar sällan och det är osannolikt att din katt associerar dig med att välta föremålet, speciellt eftersom hon förmodligen bara tänkte leka med det ändå. Det finns flera sätt du kan förhindra din katt från att välta dina värdefulla husgeråd utan att låta henne veta det.

1. Minska tristess

Se till att du spenderar lite tid på att interagera och leka med din katt varje dag. Katter behöver mycket mental stimulans och det gäller särskilt när de inte går ute. Utomhus kan katter skapa sin egen mentala stimulans genom att utforska sitt territorium, leka med växter, jaga fjärilar och jaga bytesdjur.

Innekatter har färre möjligheter att leka och jaga och är därför mer benägna att orsaka problem i hemmet i ett försök att hålla sig sysselsatta. Kattmynteleksaker, fjäderleksaker och bollspel är några bra exempel på leksaker du kan använda för att underhålla din katt.

Du behöver dock inte spendera några pengar för att leka med din katt. Nya leksaker i form av skrynkliga bollar av papper eller aluminiumfolie, kartonger och kartong inuti toalettpappersrullar ger fantastisk underhållning för din katt! Glöm inte att rotera din katts leksaker för att hålla dem nya och intressanta.

Se även  Varför jamar min katt på natten?

Håll leksessionerna korta så att din katt inte blir övertrött. Några minuters interaktiv lek flera gånger om dagen är mycket bättre för din katt än ett långt pass. Regelbunden lek hjälper också till att hålla din katt vältränad och förhindrar att den går upp för mycket i vikt.

Om din katt tillbringar långa delar av dagen utan sällskap, se till att lämna några interaktiva leksaker att leka med när du är borta. Godisautomater, pusselleksaker, kattträd och bollbanor kan vara bra leksaker för katter att leka med på egen hand, och dessa är särskilt bra eftersom de alla kräver att katter slår dem med tassarna. Dessa typer av leksaker är mer benägna att distrahera katters uppmärksamhet från att välta hushållsföremål.

2. Var inte uppmärksam på att välta saker

Cat söker uppmärksamhet genom att välta saker, vilket understryker kattens önskan om interaktion och engagemang.

Katter suger till sig all uppmärksamhet du ger dem, även om du skäller ut dem.

Om du misstänker att din katt välter saker för att få din uppmärksamhet är det bäst att ignorera beteendet helt. Detta kan vara lättare sagt än gjort, men så länge det som din katt leker med inte är farligt, är det bäst att helt enkelt lämna rummet om din katt börjar gnälla mot något den inte borde göra.

Bli inte frestad att plocka upp din katt eller skjuta den från sidan, eftersom detta ändå i slutändan kommer att få dig uppmärksamhet. Om din katt leker med något ömtåligt eller farligt, se till att du håller det utom räckhåll.

Var konsekvent och se till att alla medlemmar i ditt hushåll ignorerar din katts beteende. Det kan ibland vara roligt att se din katt välta saker om de inte är värdefulla eller brytbara, men din katt kan inte förväntas känna skillnaden mellan dessa föremål. Ignorera alltid detta beteende, även om din katt leker med något som du inte har något emot att slås från sidan.

3. Kattsäkra ditt hem

Du kan behöva placera värdefulla smycken i ett skåp eller placera ömtåliga föremål utom räckhåll för din katt. Försök att se till att det inte finns något på dina bord eller bänkskivor som kan dra till sig din katts uppmärksamhet, till exempel en fjäderplanta i en kruka eller en prydnad med dinglande delar. Det kan finnas ett rum i ditt hus som du kan skapa utanför din katts gränser där du kan förvara några av dina mer värdefulla föremål.

Se även  Är Cat TV verkligen bra för katter?

4. Rådfråga din veterinär

Om din katts beteende blir problematiskt, kontakta din veterinär för ytterligare råd. De kan föreslå att du hänvisar till en kattbeteendeläkare som kan ge mer skräddarsydd hjälp och råd. När allt kommer omkring är kattbeteende ett komplext ämne!

Återuppta

Som vi har lärt oss finns det alla möjliga anledningar till varför din katt kan slå omkull saker, från att agera på sina naturliga instinkter till att få din uppmärksamhet. Men kom ihåg att oavsett orsaken kommer din katt inte att välta saker för att irritera dig, så försök att inte skälla på honom.

Se istället till att din katt får massor av mental stimulans, lek och interagera med honom regelbundet och ignorera honom när han välter saker för att få din uppmärksamhet.

Du kanske inte kan förhindra varje olycka, men förhoppningsvis kommer du att minska risken för att ditt favoritsmycke går sönder!

Läs också: Varför tar katter med sig döda djur?

Vanliga frågor

Varför välter katter saker utan anledning?

Om det inte händer av misstag, välter inte din katt bara saker. De kan vara uttråkade och försöka skapa sitt eget roliga, eller agera på sina naturliga jaktinstinkter. Det är också möjligt att din katt välter saker för att få din uppmärksamhet!

Varför välter min katt saker på natten?

Katter är crepuskulära, vilket betyder att de är mer aktiva vid gryning och skymning. Även om katter tekniskt sett inte är nattaktiva, kan din katt vara uttråkad på natten om det inte händer mycket i ditt hem. Din katt kanske också försöker få din uppmärksamhet genom att släppa ut honom.

Ska jag straffa min katt när han välter saker och ting?

Du ska aldrig straffa din katt för att ha vält saker. Din katt kommer inte att förstå vad den blir straffad för eftersom han inte kommer att associera straffet med att välta något.

Det bästa du kan göra är att ignorera din katts beteende så länge den inte leker med något ömtåligt eller farligt, och se till att din katt får gott om lektid under dagen för att hålla honom sysselsatt.