Varför slår min katt mig i huvudet?

Bilden visar en hjärtevärmande scen av en katt som ägnar sig åt huvudet stötar eller gnuggar.

Om du är ny som kattägare kan du bli förvånad över hur ofta katter slår huvudet, och att det faktiskt är bra! Låt oss ta en titt på huvudstötning av katter, vad det är, vad det betyder och andra liknande kattbeteenden.

Snabb överblick

01

Kattstötning, även känd som huvudstötning, är när en katt vilar pannan mot dig och gnuggar ansiktet mot din kropp.

02

Katter slår vanligtvis huvudet för att visa tillgivenhet, för att lukta på en doft eller för att få din uppmärksamhet.

03

Katter följer ibland upp huvudstumparna med ett försiktigt eller lekfullt napp, som inte är avsett att göra ont och är ett tecken på tillgivenhet.

Vad är en huvudstöt hos en katt?

En katthuvudrumpa, även kallad huvudstötning, är när en katt vilar pannan mot dig och gnuggar ansiktet mot delar av din kropp, ofta sidan av ditt ansikte mot örat. De upprepar ofta denna åtgärd om och om igen, trycker med huvudet medan de spinner och knådar med tassarna. Men varför gör de så här? Och vad betyder det?

Varför slår katter huvudet?

1. De är doftmärkning

Bilden visar en katt som gnuggar sin kropp mot någons ben eller ett föremål.

Katter slår i huvudet för att frigöra feromoner från doftkörtlarna i ansiktet och på läpparna.

Katter har doftkörtlar över hela kroppen, med det största antalet i ansiktet, läpparna, tassarna och svansbasen. När de gnuggar sina ansikten mot dig överför de sina unika feromoner till dig. Den här doften låter andra katter veta att du tillhör dem, men får dig också att lukta bekant, vilket är betryggande för dem.

Denna doftkommunikation förekommer även i naturen, där katter använder sin gruppdoft för att kommunicera med varandra.

Läs också: Hur markerar katter sitt revir?

2. Du är deras favorit

Bilden visar en katt som gnuggar sitt ansikte mot en person, ett föremål eller till och med ett hörn.

Om du får många huvudstötar och kramar är du förmodligen din katts favoritperson.

Katter väljer ofta en eller flera favoritpersoner. Dessa är vanligtvis familjemedlemmar, eftersom det är de människor de tillbringar mest tid med och har det närmaste bandet med. Kattens favoritperson får mest kärlek, kramar och tillgivna huvudstötar.

Läs också: 5 anledningar till varför katter älskar skor så mycket

3. De visar sin kärlek

Bilden visar en katt som gnuggar huvudet, vilket innebär att man kärleksfullt trycker huvudet mot en person eller ett föremål.

En huvudstöt är bara ett av sätten din katt visar dig sin kärlek.

Människor som inte är ”kattmänniskor” verkar ofta tro att katter är distanserade, självständiga och inte visar tillgivenhet. Men som våra läsare vet kunde detta inte vara längre från sanningen.

Katter visar tillgivenhet på många sätt, och även om det kanske inte låter tillgiven, är en huvudstöt ett bra sätt för din katt att visa sin kärlek. Vilda katter slår också varandra i huvudet för att visa respekt och överföra sin egen doft för att blandas med kolonidoften.

Läs också: De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

4. De känner sig trygga

Bilden skildrar ett hjärtevärmande ögonblick när en katt gnuggar en kvinnas ansikte.

Katter slår bara i huvudet när de känner sig trygga och bekväma.

Katter slår inte bara någon, och det är bara beteende de skulle ägna sig åt när de känner sig trygga. När allt kommer omkring, om de känner sig hotade, är det osannolikt att de vill vända ryggen åt potentiella rovdjur för en snabb kyss! Om de bestämmer sig för att bunta betyder det att de känner sig trygga med dig och är villiga att vara sårbara eftersom de litar på dig.

Läs också: Varför är min katt inte tillgiven?

5. De vill ha uppmärksamhet eller kram

Bilden visar en katt som söker en persons uppmärksamhet.

Katter söker ofta tillgivenhet och gosar genom huvuden.

Bunting är ibland ett uppmärksamhetssökande beteende. Så det kan betyda att din katt vill att du lägger ifrån dig din bärbara dator eller boken du läser och koncentrerar dig på det ett ögonblick.

Om din katt är ensam eller bara vill gosa kan han komma fram till dig och börja slå huvudet. Detta kommer vanligtvis att uppmuntra dig att klappa dem och orsaka lite väsen.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Katters uppmärksamhetssökande beteende förklaras

6. De vill äta

Bilden visar en hjärtevärmande scen där en katt ligger bekvämt inbäddad bredvid en kvinna.

En hungrig katt kan slå huvudet för att indikera att den vill att du fyller matskålen.

Om din katt känner sig lite hungrig har han flera sätt att meddela dig. De kanske jamar högt för att signalera sina krav, men ibland behövs ett mer subtilt tillvägagångssätt. Om du vinner över med lite tillgivenhet, kanske du sträcker dig efter kattmat! Om detta är en metod som normalt fungerar för dem, kommer du att upptäcka att de provar det ofta vid måltiderna!

Läs också: Varför är min katt så desperat efter uppmärksamhet? Topp 10 anledningar

7. De saknade dig

Bilden fångar ett rörande ögonblick av en kvinna som ömt gosar sin katt.

Katter hälsar ofta på sina ägare med en huvudstöt.

Om du har varit på jobbet hela dagen eller ute sent på kvällen kan din katt hoppa i ditt knä och börja vinka så fort du kommer hem. Det betyder förmodligen att de saknade dig. Om du behöver lämna dem ifred regelbundet, se till att du har gott om leksaker och aktiviteter för dem, och se till att de inte visar några tecken på separationsångest.

Läs också: Varför vaktar min katt mig när jag går på toaletten?

Vilket annat kattbeteende är ett tecken på tillgivenhet?

Bunting är inte det enda sättet katter visar sin kärlek. Det finns många andra tillgivna kattbeteenden:

1. Knåda

Bilden visar en katt som knådar.

Det är en komplimang när katter knådar på eller nära dig, för det betyder att de har ett starkt band med dig.

När katter rör sig upp och ner och trampar först på ena tassen och sedan på den andra, som om de knådade deg, beror det oftast på att de är nöjda. Att stoppa och klösa på detta sätt släpper deras doft och låter dem markera sitt revir. Det är en stor komplimang om de gör det nära dig, för det betyder att de har ett starkt band med dig.

Läs också: Varför knådar och biter katter filtar?

2. Spindlar

Bilden illustrerar en katt som kan spinna.

Att spinna och gosa med dig är ett tydligt tecken på katttillgivenhet.

Även om det inte alltid är ett positivt beteende, är spinnande vanligtvis ett tecken på att din katt är glad och avslappnad. Om de gör detta i ditt företag betyder det att du får dem att känna sig nöjda. Men spinnande kan också vara ett tecken på sjukdom, smärta eller rädsla.

Läs också: Varför spinner min katt konstant?

3. Gnugga mot dig

Bilden verkar föreställa en nöjd katt, förmodligen spinnande.

Katter tycker om att lämna sin doft på dig för att hävda att du är trygg och säker.

När katter gnuggar mot sina ägare, täcker de dem med sin doft. Detta låter andra katter veta att du är deras egendom och att du luktar bekant och säkert för dem. Att gnugga mot dig är också ett bra sätt att få din uppmärksamhet, eftersom det är svårt att ignorera en katt som går runt vid dina fötter.

Läs också: Varför slickar min katt mitt hår? En veterinär förklarar

4. Nafsar på dig

Bilden kan föreställa en katt som försiktigt nafsar eller snusar på en människa.

Kärleksbitar är milda och menade att förmedla tillgivenhet.

Vi vet alla att katter biter ibland, och det är vanligtvis inte tillgiven! Men om din katt slår dig i huvudet och sedan knaprar (försiktigt!) på ditt öra eller haka, är det ett tecken på att han bryr sig om dig. Tänk på det som kattens motsvarighet till en hacka på kinden.

Läs också: Varför sticker katter rumpan i ansiktet på dig? En veterinär förklarar

5. Följer dig

Bilden visar en katt som följer tätt bakom en person, möjligen med ett nyfiket eller uppmärksamt uttryck.

Katter följer dig vanligtvis för att de gillar dig, men överdriven klängighet kan betyda att de är sjuka eller upprörda.

Om din katt tycker om att umgås med dig och följer dig hela dagen, betyder det förmodligen att de trivs med ditt sällskap och tycker om att se dig utföra dina dagliga uppgifter. Det kan också innebära att de känner sig tryggare när du är i närheten. Men klängighet kan också vara ett tecken på sjukdom, smärta eller stress, så om din katt har blivit mer klängig på sistone, låt en veterinär kontrollera honom.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

6. Sover på dig

En fridfull scen utspelar sig där en man och hans katt avbildas sova bredvid varandra.

Att sova med dig är det högsta tecknet på tillit; det betyder att din katt känner sig trygg och bekväm med dig.

När katter sover är de mest sårbara. Av denna anledning faller de sällan i djup sömn så att de snabbt kan reagera på hot. Om din katt sover på dig, tycker han förmodligen att din värme och ljudet av din andning är tröstande. Men det är troligt att de också litar på att du ska se upp för rovdjur och hålla dem säkra!

Läs också: Varför sover min katt på mitt huvud?

Kan du förhindra att din katt slår i huvudet?

Bilden visar en katt som ligger bekvämt mellan en persons ben när han slappnar av.

Det kommer inte att vara lätt att stoppa din katt från att slå dig, och det är bäst att låta honom uttrycka detta beteende.

Det skulle inte vara lätt att stoppa din katt från att försöka slå dig i huvudet om du inte väljer att aldrig sitta nära honom. Men varför skulle du vilja det? Att bära flagga är ett naturligt kattbeteende och det är mycket viktigt att du som kattägare ger din katt tillräckliga möjligheter att uttrycka normalt beteende och kroppsspråk.

Det är mycket viktigt att hålla din katt uppdaterad om parasitbehandling för att undvika risker för din hälsa, och du bör alltid tvätta ditt ansikte efteråt. Om din katt har dålig andedräkt, dribblingar eller om det finns andra anledningar till att du inte vill lära känna honom på nära håll, kan det betyda att han har ett underliggande hälsoproblem. Kontakta därför din veterinär.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Slutgiltiga tankar

Bilden visar en välbekant och hjärtevärmande scen av en katt som sover lugnt på en person.

Huvudstöt hos katter är helt enkelt ett tecken på tillgivenhet.

Termen huvudstötning kan låta aggressivt, men hos katter är det ett tecken på tillgivenhet. De flesta katter gör en mjuk guppande rörelse med huvudet, så det ska inte göra ont, och kom ihåg att även om de nappar försiktigt på dig, så låter de dig bara veta att du är speciell!

Läs också: Varför böjer katter på ryggen? Topp 8 anledningar

Vanliga frågor

Slår katter på huvudet för att visa tillgivenhet?

Katter slår vanligtvis huvudet för att visa tillgivenhet, för att lukta på en doft eller för att få din uppmärksamhet. Det är ovanligt att en huvudstöt indikerar ett hälsoproblem, men varje plötslig förändring i din katts beteende är värt att undersöka.

Varför slår min katt mig i huvudet och biter mig sedan?

Katter följer ibland upp sina huvudstötar med ett försiktigt eller lekfullt napp, mot ditt öra eller haka. Det är inte avsett att göra ont och är ett tecken på tillgivenhet. Men om de blir lite för upphetsade kan du alltid försöka omdirigera dem till leksaker för lite grov lek.

Hur vet du om en katt älskar dig?

Om din katt älskar dig kan han spinna när han är i ditt sällskap och hitta ditt knä eller en plats nära dig när han vilar. De kan också visa sin kärlek genom att flagga dig, knåda dig eller ge dig mjuka kärleksbitar.

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide