Varför slåss mina husdjursråttor? Ska jag skilja dem åt?

Jag får ofta frågan av folk varför deras råttor slåss hela tiden. Oavsett om det är ett par du har haft ett tag som börjar kämpa eller om du tar in en ny råtta som inte passar bra för de husdjur du redan har, kan det orsaka mycket oro att se dina råttor slåss.

Varför slåss mina råttor? Råttor kämpar för att etablera dominans, Alfa i deras hierarki, detta är ett helt normalt beteende hos djur som lever i grupper. Råttor kommer att slåss som kattungar slåss med sina kamrater, precis som de flesta djurungar, är detta förberedelse och träning för vuxenlivet.

Den här artikeln kommer förhoppningsvis att lindra en del av den ångesten genom att förklara varför dina råttor kan slåss och svara på alla andra möjliga frågor, inklusive skillnaderna mellan att slåss och att spela och hur du kan hjälpa till att förhindra slagsmål.

Varför slåss råttor?

Till att börja med finns det två huvudtyper av slagsmål som dina råttor kan delta i: lekkamper och aggressiva slagsmål. När dina råttor slåss gör de det av samma anledning som du gör, för skojs skull och för underhållning. Spelstrider börjar när babyråttor är gamla nog att komma överens. Detta beteende förbereder dem för senare liv i en stor grupp. Denna typ av beteende förekommer hos de flesta babydjur.

Råttor är sociala varelser som gillar att tillbringa mycket av sin tid med att leka med varandra eller med dig utanför sin bur. Lekkamp är ett helt hälsosamt och normalt sätt för dina råttor att interagera på en regelbunden basis. Äldre råttor som är syskon och har vuxit upp tillsammans tenderar att fortsätta kämpa in i vuxen ålder, detta är inte lika vanligt i blandade grupper.

Å andra sidan kan dina råttor slåss på ett mer aggressivt sätt. Även om det här låter mer läskigt än att slåss, är det också ett normalt sätt för dem att interagera under en kortare tid. Om de slåss av någon annan anledning än lek så slåss de med största sannolikhet för att den ena ska kunna dominera den andra och skapa en hierarki i deras bus – bus är en vanlig term för en grupp råttor.

Även om råttor gillar att leva i grupper, lever de vanligtvis inte harmoniskt utan en ledare och hierarki. Aggressiv strid är en naturlig och allmänt säker praxis för råttor, särskilt i början, men du måste vara försiktig eftersom det kan ta en farligare vändning.

Om du tog hem dina råttor som kattungar/valpar (båda ord för babyråttor) skulle de förmodligen inte utveckla denna hierarki och därmed inte ha aggressiva slagsmål förrän de blev äldre. Å andra sidan, om du senare introducerar en råtta till en annan, kommer de med största sannolikhet att visa några tecken på aggression eller till och med slåss först så att någon kan ta kontroll och etablera sitt territorium.

När en råtta senare introduceras till en annan eller flera andra råttor är det mer sannolikt att en fientlig miljö utvecklas än när råttor växer upp tillsammans.

Nu vet du varför dina husdjursråttor slåss, men det finns säkert flera andra frågor du har om dina husdjursråttor. I resten av artikeln kommer jag att försöka svara på dessa frågor så att du kan bestämma vad dina nästa steg kommer att vara.

Hur känner jag igen skillnaden mellan att slåss och att spela?

Det är i allmänhet ganska lätt att se om dina råttor bara leker när du känner till tecknen. De kan jaga varandra, studsa runt och till och med brottas glatt så länge det inte finns någon pösig päls, bitande blod eller andra tecken på mer aggressiv kamp som boxning. Ju mer du tittar på dina råttor, desto mer vänjer du dig vid att se dem leka med varandra, även på till synes mer aggressiva sätt.

Det du bör leta efter är faktiskt inte tecken på lek, eftersom råttor kan leka på många olika sätt, utan tecken på strid. Nästa nivå av att slåss om att spela är när en hävdar dominans över en annan. Vanligtvis innebär en kamp om dominans att en råtta fäster en annan råtta till marken följt av dominansvård. Förhoppningsvis kommer den fastnade råttan att ha en mer undergiven attityd och fredligt hävda makten över den dominerande råttan genom att gå med på att bli fästad.

Se även  Vilka hundar kommer Jack Russell överens med?

Problemet med råttstrider kommer när ingen av råttorna fastnar av den andra och de fortsätter att kämpa fram och tillbaka för överhöghet. De kommer fortfarande att kämpa för dominans, men hierarkin kommer inte att etableras och saker och ting kan bli våldsamma.

Det finns ett antal signaler för detta. För det första är att blåsa upp pälsen på råttor ett tydligt tecken på aggression. De gör detta för att få dem att verka betydligt större och mer kraftfulla för sin motståndare, så de kommer bara att göra detta när kampen är mer seriös.

För det andra är råttor som står vända mot varandra med huvuden lätt upphöjda och tänder som syns ett tecken på aggression, inte lek. Detta händer normalt när hierarkin mellan råttorna inte har fastställts. Detta kan bli ännu högre om råttorna börjar vifta på svansen, fluffa pälsen och tjattra aggressivt. Detta möte kan leda till ett slagsmål eller oftare än inte kommer någon av råttorna att sänka huvudet och visa tecken på underkastelse.

För det tredje, dina råttor tillgriper boxning. Detta beteende börjar när råttorna står på bakbenen, med huvudet upp och tänderna blottade. De kommer att stå så högt som möjligt och kan ha uppblåst päls för att se så stora som möjligt, detta är ett försök från den andra råttan att underkasta sig utan att ta till en riktig kamp.

Slutligen kan en eller båda råttorna gå för varandra och sluta rulla på golvet. Detta tar normalt inte lång tid, men det kan leda till allvarliga skador eller dödsfall och du kommer att behöva ingripa för att bryta isär dem. Detta kan göras genom att kasta en handduk över den eller spraya den med vatten.

Försök inte stoppa in handen där, för du kommer definitivt att bli biten. Även om din råtta är supervänlig och aldrig har blivit biten tidigare, är den i ett ökat tillstånd av adrenalinfylld aggression.

Vad ska du göra om dina råttor slåss?

Om dina råttor bara leker behöver du verkligen inte göra något förutom att kanske njuta av underhållningen. Det är dock helt okej om till och med deras fightingspel gör dig nervös, speciellt om du är en ny råttägare, så om så är fallet, håll ett öga på dem när de spelar.

Dessutom, om en råtta utövar dominans över den andra utan problem, behöver du inte ingripa. Faktum är att det är bättre om du inte gör det så att hierarkin kan upprättas.

Men när den rådande dominansen blir våldsam kan det vara dags för dig att engagera dig. Det finns några olika saker du kan göra. Först och främst, om dina råttor bara nyligen har introducerats för varandra och börjar kämpa hårt, är det bäst att gå tillbaka till en tidigare introduktionsfas. De kanske inte hade tillräckligt med tid att bekanta sig med varandras närvaro och doft.

Det finns också en chans att dina råttor har varit tillsammans ganska länge, är mycket välkända och fortfarande börjar slåss. Detta är vanligare hos män mellan 6 och 12 månader. När de mognar börjar deras kroppar producera hormoner. Denna plötsliga förändring kan leda till aggressivt beteende hos två andra råttor och till och med människor.

Om aggressionen inte minskar med tiden eller blir värre kan du behöva kastrera dem, vilket kommer att sänka deras testosteronnivåer.

Mina tre syskon Moet, Rosie (min 3-åring hette honom) och Rocky är 5 månader gamla, de börjar kämpa och sätta fast varandra lite mer aggressivt än tidigare. Jag övervakar situationen då Rosie blir ganska aggressiv mot sina bröder, tiden får utvisa hur situationen utvecklas, men det är ett helt normalt beteende.

Se även  Varför biter min katt mig när jag sover? (Och hur man stoppar det)

Om dina råttor slåss kan du börja med att distrahera dem. Ha några saker till hands om dina råttor börjar slåss. Ha först en sprayflaska full med vatten till hands. En spray vatten på råttparet kommer att skilja dem åt utan att riskera att skada råttan eller dig själv.

Ha dessutom en tvättlapp eller en mjuk trasa till hands för att täcka den mer aggressiva råttan när de börjar slåss. Ibland kan ett ögonblick av att inte se varandra stoppa ett slagsmål innan det ens har börjat.

Om slagsmålen är repetitiva kan det vara dags att separera dina råttor. Att ha möjligheten att skaffa en annan bur eller separera nivåerna kan ibland vara bäst för båda inblandade råttorna. Du behöver inte göra detta för enstaka slagsmål, men det kan vara bäst för konsekventa problem. Om råttorna är så aggressiva mot varandra kan du behöva förvara dem i separata rum, kom ihåg att detta är under extrema förhållanden.

Bråkar råttor oftare med råttor av samma kön?

Två hanråttor är i allmänhet mest benägna att ha en maktkamp, ​​men det betyder inte att det inte kommer att hända med andra råttor. Råttornas kön påverkar vanligtvis orsaken till kampen och lösningen. Till exempel, om den mer aggressiva råttan är en hane, ibland är allt du behöver göra att kastrera råttan och problemet är löst. Hanråttor kan också ha svårare att underkasta sig en annan råtta.

En annan sak att tänka på när man överväger sambandet mellan råttkön och slagsmål är att om man har två hanar och en hona kan de två hanarna bli territoriella över honan, speciellt om hon inte är steriliserad.

Om du köper två hanar och en honråtta kan du välja att kastrera bara hanarna, eftersom det räcker för att säkerställa att det inte finns några råttungar, men det finns ett problem med det. Honråttan kommer fortfarande att frigöra hormoner som har en lukt utformad för att locka hanråttor att para sig. Om båda hanråttorna attraheras av en honråtta kan det uppstå slagsmål.

Slutligen, medan slagsmål kan startas mellan två honråttor, är hanråttor mer territoriella och aggressiva, så du kommer att upptäcka att att få två honråttor kommer att resultera i färre slagsmål.

Hur introducerar man säkert nya råttor för att undvika slagsmål?

Det är viktigt att introducera nya råttor långsamt så att de kan ingå i gruppen på ett säkert sätt, utan att slåss och utan skador. Det finns många framgångsrika sätt att introducera råttor, alla råttor är olika, så det finns inte nödvändigtvis en one size fits all approach.

Det här är metoden jag har varit framgångsrik med tidigare:

Steg ett: Sätt din råtta i karantän. En eller två veckor efter att du fått dina nya råttor bör du sätta dem i karantän. Detta innebär att hålla den i en separat bur, i ett separat rum, borta från alla andra råttor du har.

Naturligtvis bör du fortfarande leka och interagera med dina råttor under denna tid, men du bör vara säker på att tvätta händerna mellan hanteringen av de nya råttor och dina nuvarande råttor. Denna period är för att säkerställa att eventuella sjukdomar som dina nya råttor kan ha inte sprids. Under denna tid, se efter tecken på sjukdom, såsom brist på energi, flytningar från ögon och näsa, att inte äta eller dricka, nysningar, överdrivna repor och andas lätt.

Steg två: byt råttburar. När du är säker på att dina nya råttor inte har några sjukdomar, kan du byta burar för dina råttor så att de kan lära sig lukten och lukten av varandra innan de kommer ansikte mot ansikte. Dina nya och gamla råttor bör tillbringa några timmar i varandras bur för att lära känna deras dofter och lukter.

Steg tre: introducera dem till neutralt territorium. Efter att dina råttor har tillbringat lite tid med att lära känna varandras dofter, kan du introducera dem för varandra på neutral mark. Att introducera dem till ett neutralt territorium kommer att förhindra både råttor från att bli territoriella och en kamp från att utvecklas.

Se även  Varför är min kyckling helt svullen? Är hon sjuk?

Ett neutralt territorium betyder inte bara att man inte är i buren, utan snarare en plats där ingen av råttor har tillbringat mycket tid. Om du tillåter dina råttor att leka mycket på golvet när de är ute ur buren är golvet inte ett neutralt territorium.

Ett av de vanligaste neutrala områdena är ett badkar, se till att täppa till avloppet. Under denna tid bör du ha en trasa, pappershandduksrulle eller tjock handske till hands så att du kan skilja dem på ett säkert sätt ifall de blir våldsamma.

Steg fyra: Introducera dem till välbekant territorium. När dina råttor har bevisat att de kan komma överens i ett neutralt territorium, kan du introducera dem till ett välbekant territorium. Detta betyder fortfarande inte buren. Välj en plats som ett golv där råttorna leker ibland. Här kan du se hur de interagerar med varandra på en plats där de kan känna sig territoriella.

Om du upptäcker att speldejterna i bekant territorium leder till mycket slagsmål, gå tillbaka till neutralt territorium ett tag innan du fortsätter.

Kom ihåg att råttorna kan slåss med några för att hävda dominans.

Steg fem: Håll ihop dem. Det sista steget i att introducera dina råttor för varandra är att placera dem i samma bur. Det finns två alternativ när du gör detta. Först kan du få en helt ny bur. På så sätt kommer ingen av råttor att känna sig alltför territoriella, vilket avsevärt minskar risken för ett slagsmål.

Ditt andra alternativ är att förvara dem i en av burarna som dina råttor redan var i. Det här alternativet är billigare men tar mycket mer tid. Innan du flyttar in råttorna i en bur de redan har bott i, rengör och ordna om råttornas bur. Du vill vara säker på att ingen av råttorna känner att det nya territoriet är deras. Det enda sättet att göra det är att ta bort all lukt och ordna om den så att den känns som en ny bur.

Ska man bli av med en råtta om de bråkar hela tiden?

Du behöver inte automatiskt bli av med en råtta för att de börjar slåss.

Om två av dina nyligen introducerade råttor börjar visa tecken på mycket slagsmål, separera dem i olika burar och gå igenom introduktionsprocessen igen (du behöver inte inkludera karantänfasen).

Se till att ge dem gott om tid att interagera på neutralt och välbekant territorium innan du placerar dem tillbaka i en bur. Förhoppningsvis kommer detta att ge dem tid att utveckla en hierarki och relation utanför den ofta spända och territoriella buren.

Om dina råttor inte verkar komma överens oavsett vad du gör, måste du förmodligen hålla dem åtskilda (kanske till och med tillräckligt långt bort för att de inte kan känna lukten av varandra), men du behöver fortfarande inte få bli av med dem.

Så länge du har utrymme, tid och stängsel för att tillhandahålla separata råttburar, är det allt du behöver göra. Om du inte kan hålla dem i separata burar på lång sikt kan du behöva överväga att ge bort en till en annan pålitlig och förberedd ägare. Tyvärr finns det tillfällen då råttor aldrig kommer överens, men det är sällsynt.

Förhoppningsvis, om det kommer till den punkt där du behöver bli av med en av dina råttor, kan du ge dem till någon nära dig så att du fortfarande kan se ditt husdjur då och då. Tänk på att bara för att din råtta inte lever med en annan råtta betyder det inte att den inte ska ha burkamrater. Råttor är alltid sociala varelser och är lyckligast när de har en annan råtta med sig – som de kommer överens med.

Varför biter min råtta mig plötsligt? Vad man ska se upp med