Varför slickar och slickar katter sig själva?

Det är ingen hemlighet att katter är välskötta. De har en specialdesignad tunga för att rengöra och reda ut sin päls, och de använder den bra.

Snabb överblick

01

Katter är noggranna städare och tillbringar en stor del av dagen med att slicka och ansa sig själva.

02

Om skötseln blir överdriven kan din katt ha ett underliggande problem, som stress, allergi, smärta eller urinvägsproblem. Å andra sidan slutar en del katter att trimma när de är sjuka eller har ont.

03

Både under- och övervård kräver en kontroll hos din veterinär.

Men att slicka handlar inte alltid bara om renlighet. Katter slickar sig själva av flera helt normala skäl, men ibland kan slickandet vara ett tecken på ett problem. Här tar vi en titt på de vanligaste anledningarna till varför katter slickar och städar sig och när du behöver hjälp.

1. Renlighet

Hullingarna på en katts tunga fungerar som en kam och tar bort smuts och löst hår.

Katter kan spendera mycket tid på att trimma varje dag. Om din katt någonsin har slickat dig har du förmodligen märkt att deras tunga är ganska grov och sandpappersliknande.

Till skillnad från det blöta, slarviga slick du kan förvänta dig av en hund, är en katts slick mycket torrare och exfolierande. Detta beror på att de har hullingar (även kallade papiller) på tungan, speciellt designade för att rengöra, trassla ut och frigöra naturlig olja (talg) från basen av hårstrån.

Smuts och löst hår tas bort djupt in i pälsen och talg smörjer pälsen, vilket gör den blank och trasselfri. Denna rengöring hjälper också till att ta bort parasiter som loppor. Sammantaget är den inbyggda hårborsten på din katts tunga ganska genialisk.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

2. Värmekontroll

När katter slickar sig själva blöter de håret med saliv, vilket kyler ner det när det avdunstar.

Visste du att katter bara har svettkörtlar i fotsulorna? Detta kan göra att kyla ner under varma dagar lite utmanande. Som en del av groomingprocessen kastar katter saliv på sin päls. När saliven avdunstar hjälper det till att sänka din katts kroppstemperatur. Så bli inte förvånad om du märker kraftig slickning under varma sommardagar.

Läs också: Katt i brunst: tecken, symtom och vård

3. Avkoppling

Katter är naturligt rena och älskar att slicka och ansa sig själva dagligen.

De flesta av oss har upplevt den avkopplande känslan av hårtvätt och huvudmassage hos frisören. Katter kan uppleva samma zen-känsla genom att slicka och rengöra sig själva, vilket effektivt tvättar bort sina bekymmer. En glad katt är en ren katt!

Läs också: Varför nosar min katt plötsligt på allt?

4. Socialisering

katter som sköter varandra

Katter slickar varandra (och människor) som en del av social bindning.

Att slicka är ett språk i sig. Katter slickar varandra och sina favoritmänniskor som ett tecken på tillgivenhet. Detta är också känt som allogrooming och är särskilt vanligt hos katter som växer upp tillsammans. Så man kan säga att ibland är slickandet mer som en kattkyss.

Läs också: Varför slickar min katt mig och biter mig sedan?

5. Efter parning

Honkatter brukar slicka sig för att rengöra efter parning.

Tomkatten har förutom en taggig tunga även en taggig penis! Detta går inte obemärkt förbi för honan (drottningen), som ofta slickar henne bakom sig efter parningen eftersom det är lite besvärligt. Att slicka efter parning kan också spela en roll för att bli av med baksmällalukten och hjälpa till att locka fler kompisar.

Läs också: Varför skriker katter under parning?

6. Borttagning av lukt

Bengal kattvård

Förutom att rengöra håret tar slickning bort lukter som kan avslöja katten för rovdjur.

Slickning är också ett effektivt sätt att ta bort mat eller lukter som kan locka till sig rovdjur. Detta instinktiva kattbeteende är särskilt märkbart efter förlossningen när katten slickar bort blod och sekret som kan locka till sig oönskade besökare.

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

7. Mödravård

Katt vårdande mage

Kattmamma slickar sina kattungar för att uppmuntra dem att gå på toaletten och även för att hålla dem rena.

Modersinstinkt är en viktig, normal orsak till att slicka. Drottningar slickar sina ungar direkt efter födseln för att ta bort fostersäckarna från deras ansikten och kroppar och för att stimulera andningen. Navelsträngen och moderkakan måste också tas bort, så kattungar tenderar att tugga sig igenom detta.

Under de första levnadsveckorna kommer katten att slicka sina kattungar regelbundet, särskilt på magen och runt botten. Denna slickande åtgärd hjälper kattungarna att driva ut urin och avföring och lär gradvis ungarna hur de ska sköta sig själva.

Läs också: Topp 11 bästa katturinborttagare

8. Resebeteende

Katter slickar sig ibland upprepade gånger i ett försök att lugna sig.

Som vi redan har diskuterat kan grooming ge komfort. Så det är kanske inte förvånande att katter slickar och rengör sig själva som en hanteringsmekanism i stressiga situationer, som när de känner sig skrämda av ett annat djur. Detta är normalt kortsiktigt beteende, men det kan ibland bli tvångsmässigt.

Läs också: Varför älskar min katt min man mer än mig?

När är slickning ett problem?

Vi har tittat på några vanliga, normala orsaker till att slicka, men du kanske undrar när slickning är ett tecken på ett problem. Det är inte alltid uppenbart, men här är några orsaker till onormal slickning och några specifika tecken att hålla utkik efter.

1. Sår

Om du märker att din katt slickar ett specifikt område, se efter tecken på skada.

Det är inte ovanligt att katter skadas, speciellt när de går ute. Att slicka är din katts sätt att lindra irritation, rengöra såret och öka blodflödet till området för att främja läkning.

Bett eller bölder är vanliga, så försök att undersöka om du märker att din katt fokuserar på ett visst område. Det kan vara så enkelt som att något fastnat i deras päls, men det kan också vara något allvarligare som ett infekterat sår som behöver behandlas. Om din katt också verkar lite förvirrad kan detta vara ett tecken på infektion och det är definitivt värt ett snabbt besök hos din veterinär.

Läs också: Varför är min katt så desperat efter uppmärksamhet? Topp 10 anledningar

2. Slicka läppar

Katter slickar ofta sina läppar när de är illamående.

Om din katt slickar eller smäller med läpparna kan han känna sig illamående. Vissa katter kräks kort efter att de slickat sina läppar. Be din veterinär kontrollera din katt om detta beteende förekommer regelbundet eller om hon visar andra tecken på att må dåligt, såsom frekventa kräkningar, letargi eller dålig aptit.

3. Slickande av könsorgan

Vad ska man göra om en katt drar ut hår

Om din katt ägnar mycket tid åt att putsa rumpan kan den ha problem med att kissa.

Katter ansar normalt sina nedre regioner, men detta kan också bli överdrivet och indikera ett urinvägsproblem som en blockering eller infektion. Om din katt slickar sitt könsorgan för mycket, leta efter andra tecken på ett problem, såsom frekventa besök i kattlådan, jamar när man går på toaletten, blod i urinen eller ingen urin trots många resor till kattlådan.

Detta kan vara en nödsituation, särskilt med baksmälla, eftersom de kan utveckla livshotande blockeringar. Om din katt visar något av dessa symtom, ta honom till en veterinär omedelbart.

Läs också: De 8 bästa automatiska självrengörande kattsandlådorna

4. Smärta

Katter kan slicka smärtsamma områden på sina kroppar, även områden utan synliga sår.

Riktad slickning kan indikera en smärtsam plats i kroppen. Till exempel kan katter slicka sig på magen när de har smärta eller irritation i urinblåsan, eller slicka pälsen över en smärtsam led. Överdriven slickning i ett specifikt område eller över stora delar av kroppen leder ofta till kala fläckar, hudirritation och hårbollar i din katts mage som de kan få uppblåst.

Läs också: Repetitiv, överdriven och tvångsmässig skötsel hos katter

5. Parasiter och allergier

Överdriven slickning är ibland ett tecken på loppangrepp.

Parasiter är en annan vanlig orsak till överträning. Loppor är otäcka djur och vissa katter är allergiska mot dem, vilket gör dem ännu mer irriterande. Detta är ett mycket kliande tillstånd som kallas loppeksem. Katter kan också vara allergiska mot mat och annat i sin omgivning.

Allergiska katter blir kliande och överbelagda och lämnar stubb där de har tuggat igenom håret. Din veterinär kan kontrollera och behandla din katt för loppor och diskutera en dietprövning eller allergitest.

Läs också: 8 bästa loppbehandlingen för katter: Slå ut loppor med dessa säkra behandlingar

6. Stress

Vissa katter reagerar på stress genom att sköta sig för mycket, vilket kan resultera i kala fläckar.

Resbeteende kan också bli överdrivet. Detta är vanligtvis stressrelaterat och kallas psykogen alopeci. Katter med detta tillstånd tenderar att slicka sig skalliga på magen. Prata med din veterinär eftersom de kan hjälpa dig att ta reda på vad som orsakar stressen och utesluta andra problem som smärta och parasiter.

Om din katt är stressad kan han ha nytta av lugnande hjälpmedel som feromoner eller till och med ångestdämpande medicin, och undvik stressfaktorn när det är möjligt. Fråga din veterinär om de bästa alternativen för din katt.

Läs också: Stress hos katter: orsaker, symtom och behandling

7. Slicka inte

En katt som plötsligt slutar sköta sig själv kan vara sjuk eller ha ont.

Ja, att inte slicka kan också vara ett tecken på ett medicinskt problem! Katter som mår dåligt tenderar att inte sköta sig själva så bra eller så ofta som vanligt. Var uppmärksam på förändringar i skötselbeteende, tovigt hår och mjäll eftersom dessa kräver en kontroll av din veterinär.

Läs också: Kattmjäll: orsaker, symtom, behandling och botemedel

Sammanfattningsvis

hur katter får hakmask

Rådgör med din veterinär när du märker en förändring i din katts skötselbeteende.

Katter är stolta över sitt utseende. Att slicka och städa är ett normalt beteende hos katter som kan ta ganska lång tid. Ibland kan skötseln bli överdriven och peka på ett underliggande problem som stress, allergi, smärta eller urinvägsproblem. Tecken på att din katt slickar för mycket inkluderar fokuserat slickande, håravfall och trasiga taggiga hårstrån (stubb). Övergrooming kräver en kontroll med din veterinär.

Läs också: Har min katt tråkigt? 8 tecken att se upp för

Vanliga frågor

Blir katter verkligen rena när de slickar sig?

Ja det gör de. Din katts tunga är som en minihårborste med borst som hjälper till att ta bort löst hår, smuts och parasiter. Det hjälper också till att frigöra olja från talgkörtlar vid basen av hårstrån, vilket hjälper till att skydda och ge glans till pälsen.

Är det normalt att katter slickar sig?

Absolut. Katter är noggranna städare och kommer att spendera mycket tid på att slicka sig själva varje dag. Men slickandet kan ibland vara överdrivet och indikera ett problem som stress, allergi, smärta eller urinvägsproblem.

Är katter renare än hundar?

Ja, katter tar personlig hygien på större allvar än hundar och spenderar mycket tid på att städa sig själva. Katter har fördelen framför hundar av en hullingförsedd tunga för effektiv rengöring och otrolig flexibilitet för de svåråtkomliga platserna.

Är det okej att låta en katt slicka ditt ansikte?

Att slicka är ett tecken på tillgivenhet, men helst, låt inte din katt slicka ditt ansikte. Katter bär bakterier i munnen, så även om det är ovanligt, finns det en liten risk att du kan bli sjuk av en kattkyss.

Se även  Hur länge minns katter andra katter?