Varför smäller kaniner?

Du läser tyst en bok när du hör en hund skälla utanför. Din kanin hör det också och larmar omedelbart. Din lilla kanin har öronen utskjutna och ser nästan redo att springa när du plötsligt hör en hög BOMP! Trots vad du kanske har sett på tecknade filmer som barn, är kaniner inte en form av tillgivenhet eller som ett parningsbeteende.

Kaniner kommer att dunka när de är rädda för något de har sett, luktat eller hört. Att slå är hur kaniner i det vilda varnar sin familjegrupp för fara. Kaniner slår också när de är territoriella eller arga. I dessa fall är smällen en varning för att berätta för obekanta kaniner och rovdjur att de är redo för ett slagsmål.

Oavsett anledningen kan en kaninbom vara ett väldigt skakande ljud. Det är som om en tjock, tjock bok har slängts på golvet. Plötsligt är din tysta lilla kanin den mest bullriga i rummet. Ibland slår en kanin bara en gång och sedan är det klart, men de kan också slå kontinuerligt, vilket orsakar stora avbrott i din eftermiddag (eller ibland sömn). Jag ska lära dig vad du ska göra om din kanin börjar piska upp en storm så att de blir glada och du kan njuta av ett fridfullt hem igen.

Bang som ett evolutionärt beteende

Liksom många andra kaninegenskaper utvecklades dunk som ett sätt för kaniner att överleva som art. Detta är dock en av de egenskaper som handlar mindre om en enskild kanins förmåga att överleva, och mer om överlevnad hos kaniner som helhet. Det är en form av kommunikation mellan medlemmar i en kaninfamiljs livsmiljö.

Faktum är att en liknande beteendeegenskap finns hos många olika däggdjur (särskilt bytesdjur). För de flesta av dessa arter utvecklades fotstamp eller trumspel tillsammans med röstsamtal som en form av kommunikation. Men för kaniner som lever under jorden är ljudet som en dunkande fot kan göra en viktigare varning än ett hörbart rop. Detta bidrar förmodligen till att kaniner inte gör så många höga röstljud och är bland de tystaste däggdjuren.

Varnar gruppen

Kaniner dunkar med sina starka bakben. Deras kroppsspråk är alert med öronen framåt och de är redo att springa eller dunka igen om de utlöses. Du kanske också märker att din kanin inte stannar på ett ställe länge. De stannar och lyssnar noga, flyttar sedan till en annan plats och lyssnar igen. Lyssnar alltid efter rovdjur, alltid redo att varna sin familj för annalkande fara.

I det vilda är dunsarnas primära funktion att kommunicera med sin familjs livsmiljö och uppmärksamma dem på ett potentiellt hot. Det är en mycket användbar anpassning för kaniner, eftersom det höga ljudet som bommen gör kan höras av andra kaniner ovan jord, men bommen kan också orsaka seismiska vibrationer för att uppmärksamma familjen som grävt ner under jorden.

Alarmerande rovdjur

Att slå är ett intressant beteende eftersom det inte bara skyddar kaninfamiljen utan också förråder en enskild kanins position. Det verkar kontraintuitivt för en kanin att riskera sin egen säkerhet på det här sättet, men här lär vi oss om den andra funktionen med att smälla. Kaniner använder ljudet av sin duns för att låta rovdjur veta att de är redo.

Rovdjur vill helst använda så lite energi som möjligt för att fånga sina måltider. När en kanin dunsar säger de till rovdjuret: ”Jag vet att du är där, så jag kommer inte att vara lätt att fånga.” Det kan till och med verka avskräckande och få rovdjuret att gå efter byten som är lättare att fånga.

Kaniner kommer också att dunka som en aggressiv varning till alla andra kaniner som försöker komma in på deras territorium. I allmänhet är kaniner väldigt territoriella djur och håller sig till sin egen livsmiljö. Deras duns kan säga åt en främmande kanin att dra sig tillbaka eftersom detta territorium redan är ockuperat.

Kaniner dunkar när de är rädda

Den vanligaste anledningen till att kaniner smäller är att de är rädda. Våra bosatta kaniner är inte längre vilda kaniner, men de har fortfarande de medfödda instinkterna som får dem att dunka när de känner fara. Att slå i kaniner är det automatiska rädslaresponsbeteendet. Något i stil med ”Fight or flight, or THUMP!”

Se även  Kan kaniner dricka äppeljuice?

Om en kanin bankar av rädsla, kommer de vanligtvis att fortsätta banka flera gånger. Ibland dunkar de väldigt ofta, stampar med fötterna med några sekunders mellanrum, och ibland dunkar de och blir sedan pigga och gör ytterligare en dunk några minuter senare om de fortfarande känner sig hotade. Det finns många möjliga orsaker till att en kanin kan börja dunka, till synes från ingenstans.

Höga ljud

Kaniner har mycket bra hörsel, så ett högt eller obekant ljud kan snabbt göra dem försiktiga. Ibland är det ganska lätt att veta vad som har skrämt kaninen. Det kan vara en hund som skäller utanför eller någon dammsuger på nedervåningen. Men ibland verkar det som om kaninen inte gör någonting alls. Ljud som verkar väldigt normala för oss kan vara väldigt skrämmande för en kanin.

Min kanin blir till exempel väldigt rädd när duschen slås på. Det är ett ljud jag saknar totalt på grund av hur normalt det är, men för en kanin som inte ens vet vad en dusch är kan detta vara ett väldigt läskigt ljud.

Ovanliga dofter

Kaniner kan också bli väldigt rädda av ovanliga lukter. Det är något jag stöter på när jag jobbar med kaniner och djurhemmet. En kanin som tidigare varit väldigt vänlig mot mig dunkade och sprang iväg när jag började interagera med honom. Efter en stunds förvirring insåg jag att jag precis hade gått ut med några hundar på härbärget och förmodligen luktade det. Doften av rovdjuret räckte för att skrämma kaninen till att dunka och springa.

Något i rummet är inte där det ska vara

Ibland kan något så enkelt som att ställa om möblerna i ett rum vara tillräckligt för att skrämma en kanin och få den att smälla. Jag fick en gång ett stort paket på natten och lämnade det i mitt rum (som jag delar med min kanin). Snart blev hon försiktig och började dunka och vägrade gå någonstans i närheten av den stora lådan.

Om de är skadade eller har ont

Kaniner kan också ibland dunka när de är skadade eller har ont. Som många av oss vet mycket väl kan skador vara förvirrande och skrämmande. Det är inte konstigt att de kan utlösa en rädsla hos vissa kaniner. Om din kanin verkar dunka utan anledning, särskilt om den visar andra tecken på sjukdom, kan du överväga att ta den till veterinären för en kontroll.

Kaniner dunkar när de är arga

Den territoriella instinkten att dunka är förmodligen varför våra husdjurskaniner också dunkar mot oss när de är arga eller irriterade. En kanin dunkar vanligtvis bara en gång med bakbenen och hoppar sedan iväg för att uttrycka sin irritation. Detta beteende kan åtföljas av morrande, eller så kanske du märker att din kanin hånar dig ett tag om den är väldigt arg på dig.

Knacka som en varning

Territoriella kaniner kommer att slå till som en varning för att låta dig veta när du kommer in på deras territorium. De drar öronen bakåt och BÖNOR högt för att säga till dig ”kom inte närmare!” Många gånger accepterar våra kaniner oss som en del av sin familj, men varje ny person (eller djur) i hushållet får denna varning.

Kaniner som är särskilt modiga eller aggressiva kommer till och med att slå ut om du ignorerar deras varningar. De kan göra ett utfall och svepa mot dig, eller till och med bita dig med sina starka tänder. Men de flesta kaniner kommer bara att fortsätta dunka och springa iväg, deras bark är mycket värre än deras bett.

Efter att ha hämtats

De flesta kaniner hatar att bli fängslade. De blir rädda när deras fötter kommer från marken och hatar att bli berörda. Det är därför när du sätter tillbaka en kanin på marken kommer den vanligtvis att skaka av dig och dunka åt dig. Kaninen vill att du ska veta hur irriterade och obekväma de var med hela den situationen.

Se även  Timothy hö för kaniner: ge ditt husdjur det bästa

Det brukar vara det värsta. Din kanin kommer förmodligen att dunka en gång för att få fram sin poäng, men förlåt dig sedan snabbt om han lyckas få ut en godbit av det. Självklart, om du tar upp din kanin Allt tidende kanske förstår mönstret och börjar dunka på dig varje gång du närmar dig, så det är bäst att bara hantera din kanin ibland.

När du inte håller dig till schemat

Kaniner gillar att ha ett schema i sina liv. De gillar att veta när de får mat på morgonen och när de kan få ledigt för att träna. Men om du inte håller dig till din kanins schema kommer de att meddela dig. Din kanin kommer att veta när det är dags att äta, så om du fortfarande ligger i sängen eller är upptagen med något annat kan kaninen dunka på dig av irritation och titta förväntansfullt på dig.

När de vill leka men är inlåsta i sin bur

Många kaniner, särskilt unga kaniner, är väldigt lekfulla och energiska. De vill och behöver tid att träna, så om kaniner lämnas kvar i sin bur kommer de att bli uttråkade och bulta av irritation. Detta gäller särskilt om kaniner hålls på ett för litet område eller inte får tillräckligt med tuggleksaker att leka med.

Det är också en bra idé att vara uppmärksam på tiden när du tränar din kanin. Kaniner är crepuskulära djur, så de är mer energiska runt gryning och skymning. Detta betyder att de också är mer benägna att bli frustrerade och dunska när de är inkapslade under dessa delar av dagen.

Om de har rasande hormoner

Kaniner som inte har kastrerats eller kastrerats är mycket mer benägna att bli irriterade och börja dunka. Dessa kaniner har fortfarande alla sina tonårshormoner och visar mycket mer territoriellt eller aggressivt beteende. Om din unga bulle har vuxit upp och börjat slå på dig hela tiden, är det en bra idé att prata med din veterinär om att fixa din kanin.

Stämplar för uppmärksamhet

Att slå efter uppmärksamhet är inte nödvändigtvis ett instinktivt beteende, men kaniner är smarta varelser. De kan ganska snabbt lära sig att om de smäller så får de uppmärksamhet. Detta innebär att om du ger din kanin godsaker och husdjur varje gång den smäller, konditionerar du din kanin för att fortsätta detta beteende oftare. De börjar ge en hög duns varje gång de vill ha en godbit eller varje gång de vill bli klappade och älskade. Det kan vara ganska störande i längden.

För att motverka detta beteende, lär dig att skilja på när kaniner dunkar för att de är rädda och när de dunkar för att de vill ha uppmärksamhet. Om en kanin är rädd, du Gör vill trösta dem och hjälpa dem att må bättre. Å andra sidan, om en kanin dunkar för att de söker uppmärksamhet, ignorera dem tills de slutar att få raserianfall. Belöna sedan deras beteende efter att de har lugnat ner sig.

Så hur märker du skillnaden? Allt är i kroppsspråket. Med tiden kommer du att få en bättre känsla för kaninens kroppsspråk och du kommer att kunna se skillnaden bara genom att titta på din kanin. Under tiden kommer här några tips som hjälper dig att ta reda på det.

Kaniner som dunkar av rädsla kommer:

 • Har stora ögon
 • Öronen framåt och alert
 • Behåll en alert kroppsställning, posera på tårna och se redo att springa
 • Ignorera dig när de flyttar från plats till plats för att lokalisera faran
 • Knacka flera gånger och sluta inte när du kommer nära

Kaniner som dunkar på uppmärksamhet kommer:

 • Öronen lutar bakåt eller tittar självsäkert upp
 • Ha en säker hållning
 • Vanligtvis bara knacka en gång för att se om du svarar, och sedan igen om du inte gör det
 • Sluta smälla när de har fått vad de vill ha (godis, klappning)

Hur kan jag trösta min kanin om den inte slutar slå?

Om en kanin börjar dunka och väcker dig mitt i natten för att den är rädd för något, kommer du att vilja lugna din kanin. Även om det inte är särskilt vanligt, kan en kanin potentiellt gå in i chock av rädsla, så det är viktigt att du gör vad du kan för att lugna ner din kanin.

Se även  Ska man mikrochippa en kanin?

Sitt med din kanin

Ett sätt att trösta din kanin är att helt enkelt sitta på golvet med honom. Om du och din kanin spenderar mycket tid tillsammans och litar på varandra, ibland räcker er närvaro för att trösta er lilla lurviga vän. De kommer att veta att när du är med dem kan ingenting skada dem.

Försök att klappa och massera din kanin för att lugna ner den. Prata sakta med dem så att de kan bli tröstade av din röst. Gör vad du kan för att hålla dig lugn i situationen så att din lugna energi också kan hjälpa din kanin att slappna av lite.

Distrahera din kanin

Om din kanin fortfarande inte kommer att lugna sig kan du behöva byta taktik och försöka distrahera din kanin. Nu är det en bra tid att ta fram godsakerna. Du kan se om spänningen över att få en välsmakande godbit får din kanin att glömma vad det var som skrämde honom.

I det här scenariot tar jag mig tid att förstärka några tricks med min kanin. Jag får henne att gå runt i cirklar, ger mig high fives och kysser mig för att distrahera henne. Att ha ett improviserat träningspass som detta ger en kanins hjärna något annat att fokusera på så att de kan glömma att vara rädda och bli upphetsade istället.

Hitta orsaken till problemet

Om din kanin fortfarande är pigg och dunsar ibland, eller om han helt enkelt inte vill fokusera på det du försöker distrahera honom med, bör du försöka komma till roten av problemet. Försök att se på världen från din kanins perspektiv, utforska den och ta reda på vad som skrämmer honom:

 • Leta efter nya, obekanta föremål i rummet.
 • Finns det några nya belysningsarmaturer som kastar konstiga skuggor?
 • Lyssna efter ljud, även mycket mjuka ljud, som kan skrämma din kanin.
 • Hur är det med rörelse? Kanske är kaninen rädd för den rinnande värmaren eller takfläkten.

När du har gjort lite forskning, se vad du kan göra för att ta bort eller stoppa vad det än är som skrämmer din kanin. Om det inte är något du kan flytta på kan du prova att lägga en filt över toppen av din kanins hölje eller ge dem ett extra gömställe så att de har fler ställen att gömma sig på och känna sig trygga.

Relaterade frågor:

Vilka andra ljud gör kaniner?

Tro det eller ej, kaniner kan göra ett antal ljud. Kaniner kan göra ett mjukt tutande ljud när de är glada, och de kan morra och morra när de är arga. Kaniner kan väsa, snarka, nysa, spinna och till och med skrika under extrema förhållanden.

Varför rör kaniner på näsan?

Rycken i näsan på kaninen hjälper dem att lukta bättre, andas lättare och reglera kroppstemperaturen. Liksom många av kaninernas anatomi viftar kaniner med näsan som en försvarsmekanism för att öka sina chanser att överleva i det vilda.

Nyhetsbrev tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Direkt efter att du registrerat dig får du en GRATIS PDF-guide för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Då får du tips och tricks om kaninskötsel direkt i din inkorg, så att du vet att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

källor:

 1. Randall, Jan. ”Evolution och funktion av trummande som kommunikation hos däggdjur.” Amerikansk zoolog. Oxford Akademiska. Oktober 2001. Åtkomst: https://academic.oup.com/icb/article/41/5/1143/343335.
 2. Stephen L. Black och CH Vanderwolf. ”Dunkande beteende i kaninen.” Fysiologi & beteende. Vetenskap direkt. September 1968. Åtkomst: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0031938469901346.
 3. Woodnutt, Joanna BVM BVS MRCVS. ”Varför dunkar min kanin?” VetHelpDirect. 6 juni 2019. https://vethelpdirect.com/vetblog/2019/06/06/why-is-my-rabbit-thumping.
 4. Zarbock, Marylou. ”Varför smäller kaniner?” Lafeber Company. 3 februari 2017. https://lafeber.com/mammals/why-do-rabbits-thump.