Varför sover katter med huvudet uppåt?

Jag sover i exakt samma ställning varje natt och kan inte slå mig ner förrän jag får mig helt rätt. Å andra sidan kommer husdjursföräldrar vara snabba med att påpeka att katter och hundar har väldigt olika sömnstilar än vi människor, ofta ligger de i udda ställningar, eller väljer att krypa ihop på udda ställen – som på mitt huvud!

Så varför sover katter på dessa sätt, med huvudet uppåt till exempel? Tja, katter utvecklades från ensamma förvildade katter, som var tvungna att hålla koll på dem för att förbli skyddade. Positioner som de med frambenen ut eller med huvudet uppåt hjälper till att hålla din katts kropp redo hela tiden.

Men katter kan också inta udda positioner för att klara av smärta, andningssvårigheter eller andra hälsoproblem, så det rekommenderas att vara uppmärksam på din katts sovlösningar.

Vad säger kattens sovställningar oss?

Visste du att hur din katt sover kan ge dig en indikation på deras humör, deras vakenhetsnivå och till och med deras hälsa?

Kattägare! Visste du att hur din katt sover kan ge dig en indikation på deras humör, deras vakenhetsnivå och till och med deras hälsa?

Katter är subtila varelser, och att uppmärksamma deras signaler, såsom förändringar i kroppsspråk och attityd, kan ge oss som husdjursföräldrar en fascinerande inblick i våra katters sinnen. Även i de olika positionerna blundar de sitt dagliga öga, kan vara ett meddelande från din katt om huruvida allt är bra i deras värld.

Våra huskatter härstammar från sina vilda förfäder, som ofta levde ensamma liv i miljöer utsatta för rovdjur och hårt väder. Dessa smarta kattdjur har anpassat sig bra, vilket är anledningen till att även den mest förvrängda kan sova lite!

De har flera sovande krafter: de kan sova med öppna ögon, sova med alla fyra tassarna redo att gå och till och med ta en tupplur med huvudet uppåt.

Låt oss ta reda på mer om vanliga kattsovstilar – vilken föredrar din katt? Vilken tycker du är den bekvämaste ställningen?

Läs också: 8 vanligaste sovställningarna för katter och vad de egentligen betyder

Vanliga kattsnoozestilar

Katter sover i olika positioner och var och en kan ge oss lite information om hur din katt mår. Så, vad handlar dessa olika catnap-stilar om?

Se även  Hur mycket kommer det att kosta att ha en katt 2023

1. Huvudet upp

Denna position kan se obekväm ut, men katter har förmågan att stela upp sina nackmuskler samtidigt som de behåller den avslappning som behövs för sömn.

Denna position kan se obekväm ut, men katter har förmågan att stela upp sina nackmuskler samtidigt som de behåller den avslappning som behövs för sömn. Detta är en överlevnadsinstinkt, vilket gör att de kan komma till handling direkt från sömnen om de blir skrämda, till exempel av en annan katts mjau eller ett högt ljud.

Om din katt sover med huvudet uppåt är den förmodligen piggare än helt avslappnad eller i djup sömn.

Läs också: 11 tips som hjälper din katt att sova hela natten

2. Tätt ihoprullad

Katter sover ofta i en mysig boll.

Katter sover ofta i en mysig boll. Detta är ett utmärkt sätt att behålla kroppsvärmen, eftersom katter gillar att vara varma. Detta är en vanlig ståndpunkt för utekatter, som behöver behålla sin kroppstemperatur i kallare väder. Det är också en skyddande position, eftersom kattens vitala organ skyddas snarare än exponeras.

Läs också: Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

3. Brödposition

Katter som sover på det här sättet ser ut som en limpa bröd och har frambenen instoppade under kroppen och huvudet uppåt.

Katter som sover på det här sättet ser ut som en limpa bröd och har frambenen instoppade under kroppen och huvudet uppåt. Detta är en annan skyddande position, med huvudet upp och redo, vitala organ skyddade och kroppsvärmen väl underhållen.

Läs också: Varför sitter katter som en limpa?

4. Stålmannens position

I denna position ligger katter på mage med frambenen sträckta framåt och bakbenen sträckta bakåt.

I denna position ligger katter på mage med frambenen sträckta framåt och bakbenen sträckta bakåt. Detta är en bra position för att hålla dem redo för handling med alla fyra lemmar ut, och deras exponerade längd kan också hjälpa till att hålla dem varma på vintern när de är under en filt, eller svala på sommaren när de ligger utsträckta på en kallt golv.

Se även  Gråter katter när de är ledsna eller har ont?

Läs också: Varför sover katter så mycket

5. Magen upp

Att ligga upp och ner på rygg med magen blottad är en mycket sårbar position för en katt. Om din katt sover på det här sättet känner han sig förmodligen väldigt trygg i sin miljö.

Läs också: Varför sover min katt på mitt huvud?

6. Med en kamrat

Katter gillar ofta att sova ihopkrupen med ett annat husdjur, eller med sin utvalda människa.

Katter gillar ofta att sova ihopkrupen med ett annat husdjur, eller med sin utvalda människa. Detta är ett tecken på förtroende, eftersom katter är mest sårbara när de sover. Att gosa är också ett utmärkt sätt för katter att hålla sig varma medan de sover. Det finns inte mycket bättre än att låta en katt sitta i ditt knä, spinna och sömnigt gosa!

Läs också: Varför sover inte min katt med mig?

7. I en låda

Katter tycker om att känna sig trygga när de sover, så de kan välja ett slutet utrymme att sova i.

Katter tycker om att känna sig trygga när de sover, så de kan välja ett slutet utrymme att sova i. De gillar också att sitta uppe så att de kan hålla ett öga på sin omgivning. på platser som fönsterbrädor.

Men om din katt sover i kattlådan kan han lida av ett hälsoproblem, till exempel en urinvägssjukdom.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

Ska jag vara orolig för att min katt sover med huvudet uppåt?

I de flesta fall är att sova i alla möjliga konstiga och underbara ställningar bara normalt kattbeteende.

I de flesta fall är att sova i alla möjliga konstiga och underbara ställningar bara normalt kattbeteende. Det finns dock några tecken att hålla utkik efter som kan tyda på att din katt inte har det riktigt bra.

Om din katt plötsligt börjar sova mycket mer med huvudet upprätt, upprätt eller stödd på något, kan det tyda på att hon behöver lite andningsstöd. Detta kan förekomma hos katter med andningsproblem, såsom kattinfluensa eller lungstockningar eller hjärtsjukdom.

Se även  Kan katter bli höga av rökinandning?

Om du märker att din katt plötsligt börjar sova med huvudet uppåt hela tiden kan det vara så att han försöker öppna sina luftvägar för att förbättra syreflödet. Se upp för andra tecken som snabb andning även i vila, andning med öppen mun eller nedsatt förmåga att vara aktiv.

Katter som andas med öppen mun bör ses av en veterinär snarast eftersom detta tyder på andningsbesvär.

Katter som har börjat sova i en kattlåda kan uppleva urinproblem, smärta eller obehag. På samma sätt kan katter som brukade hoppa upp någonstans högt för att sova och nu inte klarar sig, ha artrit eller annat smärtsamt tillstånd som begränsar deras rörlighet.

Vissa äldre katter blir upprörda över att sova när de visar tecken på kognitiv försämring, som att de inte kan lugna sig, vara vakna mycket på nätterna eller prata mycket runt sin säng.

En förändring i någon form av din katts beteende, såsom deras sovställning, kan vara ett tecken på att något är fel. Om du är orolig för din katt, boka ett möte med din DVM.

Läs också: Varför sitter katter på rutor?

Sovställningar för katter: en sammanfattning

Katter sover i alla möjliga konstiga och underbara ställningar.

Katter sover i alla möjliga konstiga och underbara ställningar. Många av dessa konstiga ställningar har en evolutionär funktion, som att skydda vitala organ, upprätthålla en beredskap att fly om det behövs eller att behålla kroppsvärmen. Katter kan styva nackmusklerna för att hålla huvudet upprätt, även när de sover, som ett sätt att vara uppmärksam på fara.

Däremot kan katter som alltid tycks behöva sina huvuden för att sova ha ett hälsoproblem, till exempel ett lungtillstånd, och bör kontrolleras av en veterinär.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

Vanliga frågor

Varför sover katter med huvudet upp och ner?

Katter sover i många konstiga ställningar. Om de har huvudet upp och ner och tassarna över ansiktet är det oftast för att blockera ljus och hålla dem varma. Det är en utsatt position, vilket visar att de litar på dig och känner sig väldigt avslappnade.

Vad betyder det när en katt sover bredvid dig?

Katter njuter av sällskap med människor de är fästa vid och sover ofta bredvid människor de litar på, eftersom de är mest sårbara när de sover. De gillar också att hålla sig varma, och du är en praktisk värmekälla!

Litar en katt på dig när den sover bredvid dig?

Ja, katter väljer vanligtvis att sova nära eller ovanpå de människor de binder sig till och litar mest på. Katter är sårbara för sömn, så att ha en katt tillräckligt avslappnad nära dig för att kunna sova är verkligen en komplimang.

Varför lägger katter huvudet på kudden?

Katter gillar att vara upphöjda så att de kan övervaka sin omgivning, och att ha huvudet upprätt gör att de kan bibehålla en vakenhetsnivå medan de vilar. De gillar också deras komfort, med många som älskar att vara undangömt i en mysig säng!