Varför sover min katt på mitt huvud?

Kvinna som knyter an till en katt.

Om din katt gillar det är att klappa och gosa bra sätt att visa att du älskar honom.

När vi delar vårt hem med katter tar de snabbt över varje utrymme. Din säng kan vara en plats de gör anspråk på för sig själva. Har du någonsin vaknat med att din katt sover på eller bredvid ditt huvud? Har du undrat varför de kommer så nära och personligt så här?

Det finns för närvarande ingen vetenskaplig forskning som berättar exakt varför katter gillar att sova på våra huvuden. Men baserat på deras instinkter och beteende finns det några bra teorier om varför.

Snabb överblick

01

Det finns för närvarande ingen vetenskaplig forskning som berättar exakt varför katter gillar att sova på våra huvuden.

02

Men baserat på deras instinkter och beteende finns det några bra teorier om varför.

03

Att sova med din katt har många positiva aspekter. Du kan ha lättare att somna, och deras närvaro kan lindra stress och ångest.

De vill absorbera din värme

Man och katt sover lugnt tillsammans.

Din katts normala kroppstemperatur är högre än vår, från 100,5-102,5F.

Katter lockas till varma platser. På sommaren hittar man dem ofta i solljuset i timmar. På vintern kan de förvaras bekvämt bredvid kylaren eller framför den öppna spisen. Din katts normala kroppstemperatur är högre än vår, från 100,5-102,5F.

Läs också: Katts kroppstemperatur: orsaker och behandling av onormal kroppstemperatur

Naturligtvis kommer katter att se din kroppsvärme som en idealisk källa. Under dagen kan din katt lägga sig i ditt knä. När du sover på natten ligger du bekvämt under täcket, oftast med bara huvudet exponerat. Och så är det vettigt att din katt tenderar att drapera sig över ditt huvud. Det är det, annars lägger de sig på din kudde, nära toppen av ditt huvud.

De känner sig trygga och trygga bredvid dig

Bilden visar en katt som sover lugnt och visar sin förmåga att hitta tröst och avkoppling i sin miljö.

I det vilda är sömnen en sårbar period, vilket gör djur mottagliga för attacker från rovdjur.

I det vilda är sömnen en sårbar period, vilket gör djur mottagliga för attacker från rovdjur. Att sova bredvid dig vid läggdags kan tyda på att din katt känner en trygghet med dig. De litar på att du skyddar dem och håller dem ur vägen.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

De markerar dig och/eller din säng som deras

Bilden visar en katt i en djup och ostörd sömn, vilket framhäver deras förmåga att hitta lugn och ro.

När din katt sover med dig och gnuggar ansiktet på dig eller din kudde, lämnar han en doft som markerar dig som sin egen!

Katter har doftkörtlar som avger en typ av kemisk signal som kallas feromoner. Dessa körtlar är huvudsakligen belägna runt huvudet (kinderna, under hakan, på pannan och i mungipan). Feromoner används i katter för kommunikation.

Katter markerar ofta platser de besöker för territoriella ändamål. Så när din katt sover med dig och gnuggar ansiktet mot dig eller din kudde, lämnar han en doft som markerar dig som deras! Lukten indikerar också förtrogenhet och säkerhet. Detta ökar i sin tur deras känsla av trygghet och minskar deras oro kring dig.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

De vill bilda och behålla ett band med dig

Katt i en lugn sömn.

Katter släpper inte bara feromoner för att markera sitt territorium.

Katter släpper inte bara feromoner för att markera sitt territorium. Om de är en del av samma sociala grupp kommer katter att gnugga sig mot varandra och ansa varandra. Dessa aktiviteter är kända som ”allorubbing” och ”allogrooming”. När de gör detta utbyts feromoner mellan dem för att bilda en ”gruppdoft”. Detta stärker deras sociala och känslomässiga band.

Du kanske har vaknat av att din katts grova tunga slickar ditt huvud fram och tillbaka och undrat varför han uppvisade detta konstiga beteende. Att slicka håret är förmodligen en förlängning av allogrooming. Katter slickar (och gnuggar även mot) människor de känner sig nära. Se det som ett privilegium att din katt officiellt betraktar dig som medlem i sin grupp!

De tycker att det är betryggande

Katt sover bekvämt.

Att stanna så nära dig som möjligt kan ge dem samma känsla av komfort.

När din katt var en kattunge spenderade han eller hon mycket tid med sina syskon. Kullar med kattungar hittas ofta staplade bredvid sin mamma. Att sova på huvudet kan helt enkelt vara en fortsättning på den vanan när de blir äldre. Att stanna så nära dig som möjligt kan ge dem samma känsla av komfort.

Läs också: Topp 11 bästa kattsand för kattungar

De gör det för att visa sin tillgivenhet för dig

Varför sover min katt på mitt huvud?

Faktum är att forskning har visat att de flesta katter föredrar social interaktion med människor framför mat och leksaker!

Katter missförstås ofta som distanserade och oberoende. Ja, de kanske gillar sitt personliga utrymme och vill ha saker gjorda på deras villkor. Men de kan också vara otroligt tillgivna följeslagare. Faktum är att forskning har visat att de flesta katter föredrar social interaktion med människor framför mat och leksaker! Att sova med dig kan helt enkelt vara ett sätt för dem att uttrycka sin kärlek till dig.

Läs också: 6 subtila tecken på att din katt älskar dig

Några anledningar till varför du kanske inte vill ligga med din katt

Störning av din sömn

Kat myste i sängen med en man.

De är ”crepuskulära” varelser, så de är mest aktiva i gryningen (före soluppgången) och solnedgången (efter solnedgången).

Katter verkar tillbringa större delen av sin tid med att sova. I genomsnitt snoozar de 15 timmar om dagen! Detta kan få dem att verka som den perfekta sovpartnern. Din katts sovmönster är dock annorlunda än ditt.

De är ”crepuskulära” varelser, så de är mest aktiva i gryningen (före soluppgången) och solnedgången (efter solnedgången). Det betyder att de kan vara vakna medan du fortfarande sover och störa dig i hopp om att du ska leka med dem eller mata dem. Se FAQ nedan för steg för att förhindra detta.

Risk för infektion och sjukdom

Bilden antyder ett scenario där en kvinna kan uppleva symtom som ett resultat av sin kattallergi, vilket lyfter fram de utmaningar som människor med allergier möter.

Om du och din katt båda är friska är chansen att du får en sjukdom från din katt liten.

Att sova tillsammans med din katt kan öka risken för exponering för parasiter, som loppor och inälvsmaskar. Bakterier, som Salmonella och Campylobacter, kan också spridas via katter och orsaka sjukdom hos människor.

Om du och din katt båda är friska är chansen att du får en sjukdom från din katt liten. Små barn eller personer med nedsatt immunförsvar bör undvika att sova med sina katter.

Läs också: Vetenskapen bekräftar att människor som äger katter är friskare

Anledningar till varför du Skall Sov med din katt

Katt i en lugn sömn.

Att sova med din katt har många positiva aspekter.

Att sova med din katt har många positiva aspekter. Du kan ha lättare att somna. Deras närvaro kan lindra stress och ångest. Din katt håller dig också varm och ger dig en känsla av trygghet – ömsesidig nytta!

Återuppta

Bilden visar en katt i en vilsam sovställning, med huvudet vänt inåt, vilket visar sin förmåga att hitta mysiga och säkra sovställningar.

Nästa gång du ser din katt sova på ditt huvud kommer du bättre förstå varför han gör detta och hur det kan gynna er båda.

Nästa gång du ser din katt sova på ditt huvud kommer du bättre förstå varför han gör detta och hur det kan gynna er båda. Det är ett av många sätt att stärka bandet man har med varandra.

Om du väljer att sova över med din katt, se till att ha god hygien, som att tvätta händerna regelbundet och rengöra kattlådor. Se till att din katt har ett årligt friskvårdsprov och är uppdaterad om vaccinationer.

Din veterinär kommer att ge dig råd om ett parasitförebyggande protokoll. Att ta dessa steg hjälper dig att vila bekvämt (såvida inte din katt väcker dig klockan 4 på morgonen, förstås!).

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Vanliga frågor

Vad betyder det om min katt sover på mitt huvud?

Katter sover på huvudet av flera anledningar. De kan njuta av värmen och känslan av trygghet. Du kan ses som deras territorium eller som medlem i deras grupp. De kanske gör detta helt enkelt för att de älskar dig och vill knyta an till dig.

Varför sover min katt på mitt bröst?

Din katt kan sova på ditt bröst av samma skäl som nämnts ovan. Närmare bestämt kan höjningen och sänkningen av ditt bröst och rytmen i ditt hjärtslag vara mycket avslappnande. Det kan påminna dem om när de sov nära sin mamma och sina syskon.

Hur kan jag förhindra att min katt stör min sömn?

För att förhindra att din katt väcker dig tidigt på morgonen, se till att din katt får tillräckligt med stimulans under dagen. Tänk på en katts rutin i det vilda: jaga, äta, sova. Du kan dra nytta av detta innan du går och lägger dig. Trötta ut din katt genom att leka med honom.

Att uppmuntra dem att jaga, hoppa och hoppa är ett bra sätt att använda sin energi. Följ upp detta med en måltid och du kommer att upptäcka att detta kommer att få dem att somna snabbt. Leksaker och pusselmatare kan lämnas runt huset för att hålla dem sysselsatta.

Du kan ställa in automatiska matare tidigare på morgonen och sedan långsamt fördröja denna tid. Genom att göra detta kan du försöka anpassa din katt till ditt schema.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Atkinson, T. (2018). Praktiskt beteende hos katter. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

  2. Chomel, B.B., & Sun, B. (2011). Zoonoser i sovrummet. Emerging Infectious Diseases, 17(2), 167-172. https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/17/2/10-1070_article.

  3. Fraser, A. (2012). Katters beteende och välbefinnande. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

  4. Vitale Shreve, K., Mehrkam, L. och Udell, M. (2017). Social interaktion, mat, lukt eller leksaker? En formell bedömning av preferenser för husdjur och skyddskatter (Felis silvestris catus). Behavioral Processes, 141, 322-328. doi: 10.1016/j.beproc.2017.03.016

Se även  Fästingar på katter: identifiering och behandling