Varför spinnar katter när de sover? En veterinär förklarar

En fridfull katt som sover gott, åtföljd av ett mjukt spinnande, symboliserar dess belåtenhet och avkoppling i ett tillstånd av lugn.

Att gosa sin katt i soffan med en filt och en bok eller framför tv:n låter idylliskt, eller hur? Men vad händer om din katt spinner när han sover? Om de är bullriga spindlar kan du behöva höja volymen på tv:n om du har någon chans att höra vad som händer under din show!

Snabb överblick

01

Katter kan spinna i sömnen eftersom de sover väldigt lätt.

02

Katter spinnar vanligtvis när de är nöjda och glada, men de kan också spinna när de är sjuka eller har ont.

03

Plötslig snarkning, som låter som spinnande, kan vara ett tecken på sjukdom eller andra problem.

När din katt spinnar högt och stör dig kanske du tänker: ”Jaha, de kan inte spinna för alltid, de somnar snabbt.” Men ibland verkar spinnandet oändligt, även när din katt sover. Förutom att köpa brusreducerande hörlurar finns det inte mycket du kan göra åt din katts spinnande! Låt oss se varför katter spinner när de sover.

Vad är spinning?

Spinnande är en speciell vokalisering gjord av katter. Ljudet har sitt ursprung i deras struphuvud (halsen) nära deras stämband och orsakas av vibrationer i ben och muskler under inandning och utandning.

Spinnande är en viktig del av bindning, kommunikation och trygghet hos tamkatter, såväl som vissa andra katter i det vilda, såsom geparder och pumor. Stora katter som lejon och tigrar kan inte spinna, men de kan ryta – ett ljud som tamkatter inte kan göra.

Varför spinnar katter när de sover?

Människor kanske snarkar och vissa människor kan till och med prata i sömnen, men det är fortfarande svårt att föreställa sig hur katter kan spinna och sova samtidigt. Här är några anledningar till varför:

1. De sover inte särskilt djupt

Människor går igenom olika stadier av sömn, inklusive djupsömnstadiet och det snabba ögonrörelsestadiet (där vi gör det mesta av våra drömmar). Även om det är troligt att katter också har olika sömnstadier, är deras sömn i allmänhet mycket lättare än vår. Det betyder att de kan spinna, sträcka sig, rulla över och till och med öppna ögonen vid minsta ljud eller rörelse.

2. De är självlindrande

Många kattägare antar att katter spinnar för att de är glada, nöjda eller avslappnade. Även om katter spinnar av många positiva skäl, finns det också negativa skäl till att spinna.

Katter spinnar för att lugna sig när de mår dåligt, otrygga, värkiga eller oroliga. Precis som bebisar kan behöva en vaggvisa eller vitt ljud för att somna, kan spinnande vara helande, vilket gör att din katt kan lugna sig tillräckligt för att gå med i nicklandet.

3. De är nöjda

Ett foto av en katt med ett innehållsuttryck som utstrålar en känsla av belåtenhet, lycka och avkoppling.

Vissa katter spinner medan de sover, helt enkelt för att de känner sig väldigt trygga, mysiga och nöjda.

Spinnande katter är allmänt erkända som glada katter, och lyckligtvis är det väldigt ofta fallet. Så om din katt spinnar bredvid dig medan han sover, är chansen stor att han känner sig trygg, nöjd och älskad.

Det är också ett tecken på tillgivenhet. Till och med kattungar spinner när de sover och myser intill mamman och deras kullkamrater med magen full av mjölk.

4. De mår dåligt

Som vi nämnde tidigare är spinning inte alltid bra. Om din katt spinner medan han sover kan det betyda att han är sjuk. Resten av deras beteende kan ge dig en uppfattning om något är fel.

Om de äter bra, interagerar normalt och i allmänhet verkar glada är de förmodligen det. Men om de gömmer sig, inte vill bli vidrörda eller inte följer sina vanliga ät-, dricks- och toalettrutiner kan något vara fel.

5. De har ont

På samma sätt, om din katt visar tecken på smärta och även spinnar, kan han spinna för att han har ont. Se upp för att halta, slicka sår, klor i ansiktet eller en böjd hållning. Dessa kan alla vara tecken på smärta.

6. De är oroliga

En katt lägger sig lugnt på någons ben och finner tröst och värme i den bekväma omfamningen när den sover.

Katter som känner sig stressade eller oroliga kan spinna i ett försök att lugna sig.

Om din katt verkar dra sig undan, kissa runt huset eller dra ut sin päls, kan han vara orolig. Även om rädsla kanske inte verkar vara en logisk anledning att spinna, kan spinnande faktiskt lugna din katt och få honom att må bättre.

7. De spinnar inte, de snarkar

Det är mycket viktigt att inte blanda ihop spinnande med snarkning. Båda kan vara normala, men om din katt plötsligt börjar göra ljud när den sover kan det vara ett tecken på att något är fel.

Plötslig snarkning eller bullrig andning kan orsakas av inflammation eller svullnad i näsa, mun eller svalg. Det kan också vara en indikation på en tillväxt som en polyp eller en tumör, en allergi eller en luftvägsinfektion.

Om du märker att din katt spinnar eller snarkar medan han sover när han inte gjorde det tidigare, sök en veterinärs åsikt om ett underliggande hälsotillstånd orsakar det.

Läs också: Mastcellstumörer hos katt: symtom, diagnos och behandling

Varför sover inte katter djupt?

Som människor kan vi sova gott i våra hem och känna oss trygga och fria från hot. Våra dörrar är trots allt (förhoppningsvis!) låsta och det finns poliser redo att ta itu med eventuella incidenter.

En katts liv är väldigt annorlunda. Även om du kanske tror att en katts liv är väldigt lätt, säger hans instinkter honom att alltid vara på sin vakt och vara medveten om möjliga hot.

Att vara pigg är inte lätt, speciellt när du vill sova lite. Så om inte en katt känner sig supertrygg och säker, kommer den att slumra till en mycket lätt sömn så att den snabbt kan reagera på alla rovdjur eller hot som kan dyka upp.

Till sist

En katt i djup sömn, bekvämt instoppad och som sover lugnt, förkroppsligar lugnet och stillheten i en katts lugn.

Ljudet av en glad, spinnande katt är lugnande och njutbart för de flesta kattägare.

Det är underbart när katter spinnar, för det betyder ofta att de är väldigt glada och känner sig trygga. Men ignorera inte förändringar i din katts beteende, såsom förändringar i frekvensen av snarkning eller spinnande, eftersom detta kan vara ett tecken på att något är fel. Viktigast av allt, boka tid med din veterinär om du har några problem.

Läs också: När en katts mjau låter konstigt (hes röst)

Vanliga frågor

Tycker katter om att bli berörda när de sover?

Du kanske märker att din katt spinner medan han sover, och när hans sömn blir djupare slutar han att spinna. Om du klappar dem vid det här laget kommer de förmodligen att börja spinna igen. Detta beror dock inte bara på att de njuter av liv och rörelse, utan också för att du har väckt dem lite ur deras djupa sömn.

De skulle förmodligen också spinna om du störde dem genom att flytta eller göra ett ljud. Även om det är roligt att höra dem spinna, är det nog en bättre idé att låta dem sova ostört om du kan.

Varför gillar katter att ligga med sina ägare?

Många katter gillar att sova bredvid sina ägare. Din kroppsvärme, hjärtslag och rytmiska andning är inte bara tröstande, utan de känns också trygga och skyddade av dig. När katter sover är de mest sårbara. Så när de släpper sin vakt och faller i djup sömn, är det för att de litar på dig.

Saknar katter sitt folk?

Katter är självständiga, men älskar fortfarande människor, även när det är på deras villkor. Om du är kattägare och tillbringar mycket tid utomhus, kanske du märker att de hälsar dig på uppfarten eller när du går in genom dörren. De kan också försöka hoppa på dig så fort du sätter dig ner, eller väcker dig när du sover för att de missar din uppmärksamhet.

Skyddar katter dig när du sover?

Katter har ofta en förtroendefull relation med sina husdjursföräldrar. Det gör att de ofta slappnar av och somnar när de är med sin människa eftersom de känner sig trygga. Men det besvarades, och din katt kanske slumrar vid fotändan av din säng medan du sover och letar efter hot.

Se även  Varför älskar min katt mig men inte min man?