Varför springer min kanin ifrån mig?

Kaniner är smarta. De kommer att veta när du försöker jaga dem tillbaka in i sin bur eller plocka upp dem. Dessa negativa erfarenheter har lärt kaninen att svara på ett sätt som undviker mänsklig interaktion.

Kaniner springer vanligtvis ifrån människor för att de är rädda eller arga. Kaninen har lärt sig av tidigare erfarenheter att människor kommer att jaga dem, plocka upp dem eller låsa in dem i en liten bur. Naturligtvis kommer deras instinkter att se människor som farliga rovdjur som ska undvikas.

Du kan hjälpa din kanin att övervinna sina försiktiga instinkter genom att lära honom att lita på dig. Genom att erbjuda dina kaningodis och sällskap kan du sakta vinna deras vänskap så att de inte längre ser dig som ett hot.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

5 huvudorsaker till varför din kanin flyr

Kaniner är naturligt skrämmande, men de har också fötts upp med människor i århundraden. Idag tenderar tamkaniner att vara mycket vänliga och förtroendefulla mot människor så länge de socialiseras i unga år. Kaniner som inte var ordentligt socialiserade kan ha lärt sig fel lektioner om människor.

Istället för att lära sig tillit, lärde sig din kanin att människor är läskiga. För det mesta lär vi av misstag våra kaniner att frukta oss. Utan att förstå kaninmentaliteten hanterar och kelar vi våra kaniner på ett sätt som gör dem upprörda och får dem att fly. När du har lärt dig varför din kanin flyr ifrån dig kan du göra ändringar för att förbättra relationen du har med din kanin.

Din kanin vill inte bli fasthållen

Medan många människor tänker på kaniner som gosiga djur, hatar de flesta kaniner att bli fasthållna. Att bli buren är en skrämmande situation även för kaniner. Deras första försvarslinje är att springa och gömma sig så fort som möjligt. Att hålla din kanin kommer att få dem att känna sig fångade i dina armar. Det finns inget sätt för dem att komma ut och springa om de känner fara.

Om du tar upp din kanin varje gång du interagerar med den kommer kaninen snart lära sig att associera dig med rädslan för att bli fasthållen. De vill inte bli hämtade, så de kommer naturligtvis att springa ifrån dig varje gång du kommer i närheten. Vid det här laget är din kanin rädd och litar inte på att du respekterar hans gränser.

Din kanin känner sig i ett hörn

När en kanin känner sig i ett hörn, slår dess bytesinstinkt in. De kommer att försöka fly så snabbt som möjligt för att undvika att känna sig instängda. Detta kan innebära att du springer till andra sidan av stängslet så fort du öppnar dörren och springer bort från att nå händerna.

Se även  Hur man klappar kaniner på ett sätt de älskar

Om du försöker sätta din kanin i ett hörn för att klappa eller plocka upp den, utlöser dina handlingar sannolikt detta rädslareaktion hos din kanin. De gillar att alltid ha en flyktväg, ifall de skulle behöva en. Om du tar för vana att köra din kanin i kurvor, kanske för att sätta tillbaka honom i sin hydda, kommer kaninen att lära sig att alltid springa ifrån dig för att undvika att hamna i hörn.

Din kanin vill inte gå tillbaka i sitt inhägnad

Kaniner lär sig att veta när du försöker få tillbaka dem i sin hydda. De är faktiskt otroligt intelligenta djur, och de är bra på att känna igen mönster i ditt beteende så att de kan skydda sig själva. En kanin som inte vill gå tillbaka in i sitt hölje kommer att lära sig att springa ifrån dig när du försöker jaga den tillbaka.

Kaniner vill vanligtvis inte gå tillbaka till sin hydda eftersom de inte trivs där. De flesta burar som marknadsförs för kaniner är faktiskt alldeles för små. Dessa burar får kaniner att känna sig trånga och instängda, så naturligtvis kommer de att försöka undvika att gå tillbaka.

Om du tar dig tid att utöka din kanins hölje och göra det till ett bekvämt hem, är chansen stor att du inte ens behöver jaga tillbaka dem. Din kanin kommer inte längre att fly ifrån dig eftersom de har glada känslor om sitt hem.

Jag rekommenderar alltid att använda en djurlåda som bostad för din kanin istället för en traditionell kaninbur. Detta ger din kanin mer utrymme och gör det lättare att skapa en bekväm hembas för din kanin. Lär dig om vilka typer av tillbehör du behöver för att få din kanin att kännas mer som en hemtrevlig plats.

Din kanin är arg på dig

Ibland springer din kanin för att den är arg, inte för att den är rädd. Kaniner vet verkligen hur man hyser agg. I dessa fall kan du ha gjort något för att förolämpa din kanin. Kanske vägrade du ge dem en godbit, eller så var du inte uppmärksam på dem. Din kanin håller sig precis utanför räckhåll för att se till att du vet att den är arg på dig.

Se även  10 sätt att leka med din kanin

Så småningom kan din kanin förlåta dig på egen hand. Du kan också försöka lugna din kanin genom att erbjuda dem en godbit eller klappa dem. I dessa fall kommer din kanin förmodligen inte att springa ifrån dig Allt tiden, bara om du gjorde något för att göra dem förbannade!

Din kanin leker bara

Kaniner springer också ibland som en form av lek. Särskilt unga kaniner kommer att älska att leka tag. De kommer till dig och springer sedan iväg. De kommer att stanna för att titta bakom dem för att se om du följer dem och kommer fortfarande att behålla en säker hållning. Du kanske till och med ser din kanin vifta med svansen mot dig. Den här gesten liknar en kanin som sticker ut sin tunga och säger: ”Du kan inte fånga mig!”

Lek gärna med din kanin tills de tröttnar på leken. Om en kanin leker med dig så här är det ett tecken på att de gillar dig och börjar lita på dig. Så om du är uppmärksam på din kanins kroppsspråk när de springer iväg, kanske du upptäcker att din kanin inte är rädd trots allt. Kanske vill de bara leka.

Hur du vinner din kanins förtroende

Bara för att din kanin nu flyr ifrån dig betyder det inte att du inte kan ändra situationen. Du kan lära din kanin att lita på och knyta an till dig. Med lite tid och tålamod kommer din kanin inte att fly ifrån dig längre. Istället kommer de att vara glada och vänliga runt människor.

Sitta på golvet

Kaniner är mer benägna att lita på någon som går ner på deras nivå. Du ser inte längre ut som en höga jätte, utan istället någon som kan närma sig en nyfiken kanin. När du hanterar din kanin, försök att sitta eller ligga på golvet för att göra dig mindre hotfull mot din kanin. Med tiden kommer kaninen att lära sig lita mer på dig och bli mindre rädd.

Ge din kanin en godbit

Kaniner har en enorm söt tand. Det enklaste sättet att vinna en kanins förtroende är att belöna dem med läckra godsaker. Varje gång din kanin är modig och närmar sig dig, ge honom en bit av hans favoritfrukt eller grönsak. Detta kommer att göra hela mötet till en positiv upplevelse för din kanin, vilket ökar sannolikheten att de kommer tillbaka till dig och litar på dig i framtiden.

Se till att alltid skära dina godsaker i små bitar. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ge din kanin för många godsaker. Kaniner har känsliga matsmältningssystem och för många godsaker kan orsaka obalans i tarmen. Som en tumregel, försök att ge dem mindre än 1-2 matskedar godsaker varje dag.

Se även  Kan en kanin få en stroke? Möjliga orsaker och symtom!

Peta din kanin utan att plocka upp den

Eftersom kaniner hatar att bli hanterade är det viktigt att interagera med dem på andra sätt. Istället kan du klappa och massera din kanin. De flesta kaniner kommer att älska detta! De kan till och med börja spinna genom att slipa ihop tänderna.

Om du inte är säker på var du ska börja klappa din kanin, prova toppen av huvudet eller bakom öronen. Det är oftast söta ställen där kaniner gillar att bli klappade. Försök inte klappa din kanin under hakan. Jag känner många andra djur som gillar det stället, men inga kaniner.

Att hålla i din kanin kommer också att få dem att springa om de har en inhägnad som de måste lyftas ut ur. Det är alltid bäst att ge din kanin ett hem som den kan hoppa in och ut ur på egen hand. På så sätt kan de få lite träning utan att vara rädda eller ha en negativ upplevelse med dig.

Undvik höga ljud och snabba rörelser

Kaniner är känsliga för höga ljud och snabba rörelser. De kan lätt skrämmas av genom att slå igen dörrar, högt TV-ljud eller till och med högt prata. Även de mer skrämmande kaninerna kommer att bli stressade av plötsliga rörelser eller barn som springer runt i huset.

Var medveten om din kanins känslor och känslighet för att hjälpa honom att lita på dig mer och känna sig trygg i sitt hem. Undvik höga ljud när du är runt din kanin och var uppmärksam på hur din kanin mår. Om de verkar stressade runt dig, rör dig långsammare och försök ta reda på vad som kan orsaka deras ångest.

Tillbringa mycket tid med din kanin

Det bästa du kan vidta för att vinna en kanins förtroende är att spendera mycket tid med dem. Låt din kanin hänga med dig medan du tittar på TV, och gör det till en vana att sitta med din kanin varje dag. Du kan ägna den här tiden åt att lära känna din kanin. Eftersom din kanin känner sig säkrare runt dig, kommer den naturligtvis att lita mer på dig och springa ifrån dig mindre. Ni två kommer att utveckla ett allt närmare band.