Varför stannar vissa fåglar på vintern? (8 OVERRASKANDE skäl!)

Alla fåglar flyttar tydligen inte, några fortsätter att gå i viloläge. Du kan då fråga dig själv: ”varför går vissa fåglar i viloläge?” Jag var också nyfiken så jag gjorde lite forskning om detta ämne på nätet och hittade några svar. Det här är vad jag hittade:

Vissa fåglar stannar över vintern eftersom de har utvecklat anpassningar för att klara den kalla vintern. Dessa anpassningar inkluderar att ändra sin kost, isolerande fjädrar, höga ämnesomsättningshastigheter, frossa, fjäderfluffande, kel, motströmsvärmeväxling och att stoppa in sina lemmar.

Nu när du vet ungefär varför vissa fåglar övervintrar, låt oss ta en närmare titt på hur de gör det! Läs vidare för mer info!

Varför stannar vissa fåglar på vintern?

Jag antar att du har hört talas om fågelvandring, eller hur? Det är den tid då fåglar flyttar söderut för vintern. Hur är det nu med fåglarna som är kvar till vintern och varför stannar de kvar?

Här är 8 huvudorsaker till varför fåglar övervintrar:

 1. De har gott om matresurser
 2. De har isolerande fjädrar
 3. De har höga metaboliska hastigheter
 4. De kan frossa
 5. De fluffar sina fjädrar
 6. De gosar med andra fåglar
 7. Motströms värmeväxling
 8. De stoppar in sina lemmar

Låt oss börja med den första anledningen!

1) Tillräckliga matkällor

Fåglar migrerar inte bara för att ”fly” kylan, utan gör det också för att färre matresurser finns tillgängliga i deras område om de väljer att stanna.

Fåglar som väljer att stanna behöver helt enkelt inte mycket mat för att överleva, och kan helt enkelt livnära sig på små insekter som finns i trädbarken eller bara oss människor!

De Junco med mörka ögon är känd för att ha liten aptit och kan överleva genom att bara konsumera några få små insekter. Vissa människor, om du kanske vet, gillar att sätta ut fågelmatare och gillar även att mata fåglarna på gatan.

Dessa har hjälpt fåglarna att klara sig genom vintern eftersom deras matbehov tillgodoses!

Vissa fåglar gillar Amerikansk robin kan till och med anpassa sin kost efter den matkälla som finns tillgänglig på vintern.

Till exempel, hans vanliga kost innehåller maskar och insekter, men på vintern kan han gå över till att leva på bär för att överleva. Det är ingen kinkig ätare!

Om fåglarna kan fortsätta att försörja sig under vintern behöver de inte göra den energiskt krävande långdistansflygningen söderut.

Se även  Hur påverkar regn fågelskådning? [ANSWERED! + Advice]

2) De har isolerande fjädrar

Fåglar har fjädrar som ytterhölje och det är det som ger det mesta av isoleringen och värmelagringen i deras varma kroppar.

Fjädrar är unika och till skillnad från alla andra djur genom att de fångar små luftsäckar som isolerar deras kroppar.

Det är så eftersom luft är en dålig ledare men en bra värmeisolator, vilket gör att värmen stannar i kroppen längre!

3) De har höga metaboliska hastigheter

Fåglar är precis som vi människor eftersom vi båda är varmblodiga.

Det betyder att vår kropp hålls vid ett visst temperaturintervall som kan regleras med hjälp av vår kropps naturliga reaktioner på miljön.

Dock har fåglar MYCKET högre ämnesomsättning.

Till exempel är svartmesen en ynklig liten fågel som bara väger ett halvt uns, men den kan hålla sin kroppstemperatur på 37°C även när det är -17°C i sin miljö!

Det betyder att den använder mycket av sina energireserver för att hålla sig varm! Inte alla djur kan brinna så högt för att hålla värmen!

Det fortsätter de att göra hålla sig aktiv och konsumera stora mängder mat från en konstant tillgångåterkallade från dem kraftfullt minne.

4) De kan huttra

Precis som människor ryser i kylan, så ryser fåglar! Men visste du att frossa är en gemensam mekanism för alla däggdjur i kalla miljöer?

Enligt a artikel från Healthline.com, frossa orsakas av att dina muskler drar ihop sig och slappnar av i snabb följd. Denna ofrivilliga muskelrörelse är din kropps naturliga reaktion på att bli kallare och försöka värma upp.

5) De fluffar sina fjädrar

Här är en reaktion på kylan som vi människor inte tål. Du kanske har märkt att fåglarna ser lite fetare ut på vintern.

Faktum är att fåglar fluffar upp sina fjädrar för att fånga mer luft mellan sina fjädrar för att lägga till den isolering som deras fjädrar redan ger.

Som nämnts tidigare kommer den ökade luften som fångas i fjädrarna att fungera som en extremt bra isolator för värme, behålla värmen i sina kropparoch håll fåglarna varma och sköna!

Här är ett exempel på en svartmes som fluffar med sina fjädrar!

6) De gosar med andra fåglar

Fåglar Under Blizzard

På vintern är det skönt att mysa runt brasan eller under lakanet, eller hur?

Se även  Varför är fåglarna så ryckiga? [ANSWERED!]

Fåglar använder också samma metoder för att minimera sin värmeförlust: hopkurade med nära kroppskontakt med varandra.

Detta hjälper dem att behålla kroppsvärmen från varandra och förhindra överdriven värmeförlust. Exempel på fåglar som ofta gör detta är trädsvalor, finkar och andra svalor.

7) Motströms värmeväxling

Om du nu bara tänker på landfåglar, låt mig påminna dig om vattenfåglar som gäss, ankor och svanar. Vad är det med dem? Hur överlever de i det kalla, kalla vattnet i våra sjöar och dammar?

Alla typer av sjöfåglar har faktiskt en väldigt speciell anpassning som de har utvecklat över tid: en motströmsvärmeväxling.

Det gäller utbyte av värme från varmt blod från artärerna i fågelns kroppar med det intilliggande kallblodet i venerna på fågelns ben.

Detta gör att fåglarna kan sätta sina fötter i iskallt vatten och inte frysa!

Här är en liten video om det så att du förstår konceptet:

8) De stoppar in sina lemmar

Fåglar kan också välja att stoppa in sin näbb och ett ben i sina varma fjädrar för att förhindra ytterligare värmeförlust till den kalla miljön.

Detta tillåter inte bara fåglarna att hålla sig varma, utan förbättrar också deras andningseffektivitet när de fyller sina ansikten i den varmare luften.

Exempel på fåglar som stannar över vintern

Om du skulle fråga varför ”vissa” fåglar övervintrar, varför inte lära känna några av dem vid namn?

Nedan har jag sammanställt en lista över vanliga vinterfåglar och deras vinterbeteende.

Fågelart Vinterbeteende Länk till räckviddskarta
Svarthättad mes – Har en halvtums lager av isolerande fjädrar
Förblir väldigt aktiv för att behålla sin höga ämnesomsättning
Bra minne gör att de kan komma ihåg aktie som de byggde under hösten
Länk
Junco med mörka ögon – Livnär sig på växter som gör det frön, bär och nötter under vintern Länk
Norra kardinal – Söker skydd vintergröna träd
– Blir mindre selektiv i frön den äter
– Besitter värma dunfjädrar
Länk
Amerikansk robin Ändrar sin kost från maskar och insekter till frukt i träd
Matar kontinuerligt hela dagen att bränna ner det på natten
Länk
Husticka – Hon förvara inte mat före vintern
Ändrar ämnesomsättningen för att producera mer värme vid de tidpunkter då det är behövs
Länk
Nordamerikansk hackspett med hjälm – Vilken hackspett som helst gör sin egen håla, söker föda och bor där ensam
– Den samma hål används senare för häckning
Länk

Länkar till deras räckviddskarta finns också listade ovan!

Se även  Hur lång tid tar det för en fågel att mogna? [Answered!]

Hur man hjälper vinterfåglar

Även om fåglar kan ha alla dessa fantastiska vinteranpassningar för att överleva kylan och bristen på matkällor, kan du säkert också bidra till att hålla dem mätta och glada.

Vem vet? De kan till och med fortsätta att besöka din bakgård efter vintern om du ställer din fågelmatare på bakgården hela vintern! Behöver du hjälp med att komma igång? Jag skrev en artikel här om hur många fågelmatare du behöver för att komma igång.

Vilket bra sätt att locka hungriga fåglar till din trädgård! Så överväg definitivt att köpa en valfri fågelmatare och få konsekventa bilder av vackra fåglar från ditt hem.

Slutgiltiga tankar

Personligen tror jag att vissa fåglar bara tycker att det är bättre att ta sig igenom vintern med sina anpassningar, vilket är vad de har hållit fast vid i tusentals år, och varför bryta det som fungerar?

Det är inte som att det andra alternativet är så bra trots allt! (migrering, faktiskt ett flygmaraton)

Okej, nu är ditt huvud fullt av all den informationen, så det var allt för den här artikeln.

Jag hoppas att du tyckte om det här skrivandet och att du också lärde dig något nytt idag om fåglar som lever på vintern!

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit- källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!