Varför står fåglar på ett ben? (3 OVERRASKANDE skäl!)

Har du någonsin stött på fåglar som bara står på ett ben? Det finns faktiskt en nyfiken men logisk förklaring till detta! Jag var naturligtvis nyfiken på detta och sökte lite på nätet efter svar. Det här är vad jag hittade:

Fåglar står på ett ben för att minska värmeförlusten till omgivningen, minska muskeltrötthet och vila bättre i Unihemispheric Slow-Wave Sleep (USWS). Mer specifikt minskade fåglar som stod på ett ben sin värmeförlust till miljön med hälften. Till exempel, fåglar som flamingos står på ett ben för att spara energi.

Nu när vi vet att fåglar står på ett ben för att minska värmeförlust och muskeltrötthet, låt oss dyka in i detaljerna om hur det fungerar! Läs vidare för mer information:

Stående på ett ben: anatomi

Källa [1]

Fåglar har många ställningar de kan anta: stående, häckande, flygande och stående på ett ben bara för att nämna några. För att förstå varför fåglar står på ett ben, låt oss se hur det fungerar!

När en fågel vilar på ett ben är foten som står faktiskt exakt under fågelkroppens tyngdpunkt. [1]

Denna position kräver att det stående benet är i en vinkel för att kompensera för förskjutningen i fågelns vikt. De Fågelns tyngdpunkt kommer att vara i linje med fågelns linjefot.

När fåglar står på ett ben upplever de faktiskt inte den svårighet som vi människor möter när vi gör detsamma.

Det är de faktiskt anatomiskt utrustad med rätt benstrukturer som gör detta möjligt.

Hos långbenta fåglar kan deras höftleder sitta och nästla sig i en benstruktur som kallas trochanteric crest.

Detta stabiliserar fågelns balans som helhet!

Varför står fåglar på ett ben: 3 skäl till varför

Så nu vet vi att fåglarna BURK stå på ett ben, det måste finnas en anledning till att de gör det.

Det måste finnas någon slags fördel för dem att göra det, om inte varför skulle de göra det överhuvudtaget?

Det finns 3 skäl om varför fåglar väljer att anta detta stående arrangemang snarare än att stå på två ben.

De är minskning av värmeförlust till omgivningen, minskning av muskeltrötthet och bra vilobeteende.

Se även  Hur man använder din smartphone med kikare: ett enkelt hack!

Låt oss lära oss mer om det:

1) Minskad värmeförlust till miljön

Låt oss först titta på den mest studerade anledningen till att fåglar väljer att stå på ett ben: värmeförlust!

Du kanske eller kanske inte har märkt att fågelfjädrar kan hålla deras bålar och huvuden varma, men vad som helst verkligen skyddar deras smala tassar mot värmeförlust till miljön?

Svaret på frågan ligger i betydelsen av en fågelfötter i den roll den spelar som fågel plats för värmeväxling [2].

Fågeltass artärer är faktiskt precis bredvid venerna i ett fågelben!

Här är den coola delen: kallare blod i venerna värms av det varmare blodet i artärernahjälpa fågeln hålla värmen i kalla miljöer.

Här är en videoförklaring om detta ämne:

Forskare har funnit att flamingos står på ett ben oftare i vattnet än på marken. Dessutom tenderar de att stående på ett ben i låga temperaturer.

Dessa upptäckter har fått experter att dra slutsatsen att det att stå på ett ben har en termoreglerande funktion.

Också genom att stå på ett ben stoppar de i huvudsak in sina icke-fjädrade delar av kroppen (deras ben) i bålen för att minska värmeförlusten!

Det här är kl förhindra onödig värmeförlust genom det indragna benet speciellt om de är det bara sova eller rör dig inte.

Att stå på ett ben orsakar således en minskning av värmeförlusten till omgivningen halv! Inte konstigt att fåglar verkar göra det hela tiden!

2) Minskad muskeltrötthet

För det andra, visste du att fåglar minskar muskeltrötthet genom att stå på ett ben?

Det gör vi människor faktiskt ofta också!

Tror du att du en tendens att stå eller vila på ett ben efter att ha stått länge?

Jag också!

Se även  Hur många fågelmatare ska du ha? [ANSWERED! + FAQs]

Fåglar gör detsamma!

I en studie om kadaver av flamingos (dyka upp), det har visat sig att fFaktum är att lamingo kan få en mycket stabil stödstruktur när de står på ett ben. [3]

Deras höftled är maximalt sträckt så att han kan stå på ett ben.

Faktiskt, forskare har funnit att en simulerad tvåbensställning skulle kräva mer energi för att bli mekaniskt stabil än en enbensställning. [3]

Coola grejer, eller hur?

3) Bra för vilobeteende

I en annan studieforskare har också funnit att en-pedalhållningen verkligen kan vara ett svar på en viss typ av halvvaken sömn känd som unihemispheric slow sleep (USWS).

USWS är ett slags sömn hos fåglar som hjälpa till att underhålla en fågel halv deras hjärnaktivitetfram tills vara pigga när de sover.

Som sådan, fåglar antar denna enbenta ställning som ett resultat av att de når USWS i sömnen.

Genom att underhålla USWSkan fågeln förbli uppmärksam på faror och rovdjur, medan du tar hand om det de faller inte ner i närliggande vattendrag.

Så genom att trampa på ett ben, de kan bättre underhålla USWSdärigenom ökar deras medvetenhetsnivå för att svara på miljösignaler.

Slutgiltiga tankar

Nu när du äntligen vet varför fåglar står på ett ben, gå ut och bli aldrig förvirrad igen! Nu vet du också ett coolt faktum att dela med dina vänner och familj.

Tack för att du läste och glad fågelskådning!

Referenser

 1. Stolpe, M. Fysiologisk-anatomiska Untersuchungen om Hintere Extremität der Vögel. J Ornithol 80, 161-247 (1932). https://doi.org/10.1007/BF01908701
 2. STEN I, STEN JB. BENENS VIKTIGHET I VÄRMOREGULERING AV FÅGLAR. Acta Physiol Scand. 1965 mars;63:285-91. doi: 10.1111/j.1748-1716.1965.tb04054.x. PMID: 14324065.
 3. Chang Young Hui och Ting Lena H. 2017. Mekaniska bevis för att flamingos kan stödja sina kroppar på ett ben med liten aktiv muskelkraft Biol. Belyst. 132016094820160948
Se även  5 bästa appar för fågelidentifiering (kommer inte ångra detta!)

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!