Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte? En veterinär förklarar

Bakifrån av en katt med svansen uppåt, som visar dess distinkta pälsmönster och kattform.

Katter gör många konstiga saker, och deras sätt skiljer sig definitivt från vårt mänskliga beteende! Till exempel för katter är en huvudstöt (eller flagga) ett tecken på tillgivenhet, och ett litet napp i örat kan motsvara en kyss!

Men det kanske mest bisarra exemplet är när din katt sätter rumpan i ditt ansikte med en rak svanshållning. Varför gör katter sådana saker? Är de stötande? Eller är det mer på gång?

Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte?

Om du sitter i soffan och din katt plötsligt hoppar upp på armstödet, trampar i ditt knä och visar dig sina rumpor, är det normalt att bli lite förvirrad. Men vad betyder detta konstiga beteende och varför gör de det?

Det är normalt beteende

Det första du behöver veta om denna form av kattbeteende är att det inte är oförskämt, det är faktiskt väldigt normalt och härrör från deras beteende som kattunge. Kattungar kommer att vara vana vid att mammakatter sköter detta område för att hålla dem rena och uppmuntra dem att kissa och släppa ut avföring.

Honkatter visar också sina baksidor, med svansen hållen åt sidan för att locka en hane under parningsbeteendet. Så det är en del av deras katts instinkt att visa sin rumpa, oavsett ditt husdjurs ålder.

De älskar dig

Ett hjärtevärmande ögonblick mellan en katt och en människa, när de delar kärleksfull interaktion och sällskap.

Det kan vara ett tecken på kärlek.

Det kanske inte verkar så, men om din katt visar botten för sina mänskliga följeslagare kan det faktiskt vara ett tecken på kärlek. De visar ju inte bara rumpan för vem som helst!

Återigen, detta går tillbaka till när de var kattungar och det naturliga sättet som deras mammas omsorg hjälpte till med bindning. Klicka för att läsa mer om det tecken på att din katt älskar dig.

De är dofter som markerar dig

Katter har analkörtlar bara i rumpan, som släpper sin unika doft när de gör avföring och när de är rädda. De har också viktiga doftkörtlar på huden i många delar av kroppen, inklusive deras baksida, svans och ben, som frigör kattferomoner.

Se även  Gråter katter när de är ledsna eller har ont?

Så när de sträcker sig runt i ditt knä och gnuggar sina underdelar mot dig, så markerar de dig faktiskt med sin doft. Denna doft låter inte bara andra katter veta att du tillhör dem, den betyder också att du luktar bekant och tröstande för dem.

De vill ha din uppmärksamhet

Om din katt vill bli uppmärksammad och erkänd, men du är uppslukad av något på TV:n eller spelar spel på din telefon, kan han eller hon hitta ett annat sätt att få din uppmärksamhet.

Naturligtvis är det förmodligen det mest effektiva sättet att sätta rumpan i ansiktet eftersom det är svårt att ignorera! Om din katt gillar mycket uppmärksamhet kan du upptäcka att han tillbringar mycket tid med rumpan i ditt ansikte!

De vill ha bråk

En nöjd katt som ligger på rygg och bjuder in maggnidningar och visar tillit och tröst i sin omgivning.

Om din katt är på gott humör och tycker om att du klappar honom, kanske du märker att han lyfter rumpan och svansen när du stryker över ryggen.

Om din katt är på gott humör och tycker om att du klappar honom, kanske du märker att han lyfter rumpan och svansen när du stryker över ryggen. Så, på samma sätt, om de viftar med rumpan fram och tillbaka framför dig, kanske de säger till dig att de vill ha mer av samma sak.

Varför inte läsa den här artikeln vidare hur man klappar en katt hjälpa dig att visa din katt lite kärlek?

De säger hej

Du kanske vet att hundar ofta hälsar på varandra med rumpsnuff, men katter är ganska lika. När katter hälsar på någon de tycker om sticker de ofta rumpan i ansiktet. Det är bara en annan form av visuell kommunikation.

Se även  Varför suckar katter? En veterinär förklarar

De litar på dig

När katter visar dig sina rumpor försätter de sig själva i en sårbar position. Inte bara är din katts baksida ett privat område, men om han visar sin rumpa bör han titta bort. Det gör att de har mindre förmåga att försvara sig. Det är därför som rumpskärmar är enbart reserverade för speciella, pålitliga människor!

Är det bra när din katt sätter rumpan i ditt ansikte?

En lekfull katt med bakdelen i luften och en avslappnad och nyfiken attityd.

En katt som visar sin rumpa för dig är en komplimang! Du kan må bra av att ta emot den här gesten från din kattvän.

Om du tittar på alla anledningarna kan du se att det inte alls är stötande för din katt att visa dig sin rumpa. I själva verket är det en gest som kombinerar instinkt, kärlek och tillit. Men bara för att det är välmenande och kommer från ett bra ställe betyder det inte att det inte finns några problem att tänka på:

  • Av förklarliga skäl finns det mycket bakterier runt din katts rumpa. Även om katter är mycket rena djur, finns det fortfarande en risk att få en infektion från avföring på din katts baksida.
  • Parasiter som rundmaskar, bandmaskar och toxoplasma finns också i kattavföring. Dessa kan orsaka kräkningar, diarré, viktminskning och till och med graviditetskomplikationer hos människor.

För att minska risken för att bli sjuk, tvätta alltid händerna noggrant efter att ha klappat din katt. Detta är särskilt viktigt för att lära små barn som kan vara mer mottagliga för kontaminering med kattavföring, bakterier och parasiter.

Slutsats

Som människor kan det vara svårt att förstå vissa kattbeteenden. När katter visar dig sina rumpor, skulle det vara förståeligt om du blev lite chockad eller till och med avvisad.

Se även  150 Perfecto spanska namn för din katt

Observera att detta beteende är mycket normalt för katter och inte är avsett att vara obehagligt. Det kan helt enkelt vara hur din katt säger ”Hej”, ”Jag litar på dig” eller ”Jag vill att du ska klappa mig.”

Å andra sidan kan överdriven slickning av baksidan eller gnuggning av rumpan på golvet vara en indikation på en underliggande allergi eller ett tecken på loppor, maskar eller annan irritation.

Detta gäller särskilt om du märker gles päls runt svansbasen, eller om du märker loppbett eller loppsmuts. Så om du är orolig för att din katt har klåda eller loppallergi och du inte har använt effektivt förebyggande av loppor nyligen, kontakta en veterinär.

Läs också: 8 bästa loppbehandlingar för katter: Eliminera loppor med dessa säkra behandlingar

Vanliga frågor

Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte?

Katter placerar rumpan i ditt ansikte av olika anledningar. Ur ett perspektiv är det en normal biologisk instinkt som börjar som unga kattungar när deras mamma ammar dem. Det är också ett tecken på kamratskap och förtroende, en form av hälsning och ett sätt att låta dig veta att de vill ha bråk.

Varför sätter katter sina rumpor på dig?

Katter har doftkörtlar på många ställen på kroppen, men det finns många runt svansbasen, bakbenen och baksidan. Dessa producerar och frigör feromoner som bildar sin unika doft. Genom att gnugga sina skinkor på dig får de dig att lukta av deras doft.

Detta doftmarkerande beteende låter andra katter veta att du tillhör dem, men det lugnar också din katt när den är omgiven av sin egen doft. Naturligtvis vill ingen att deras katt ska gnugga ansiktet eller kinden med rumpan, så försök att hålla avstånd samtidigt som du uppskattar gesten!

Varför sover min katt med botten mot mig?

Din katts baksida är det mest sårbara området. Om de närmas bakifrån av rovdjur kanske de inte ser dem komma. Så om din katt sover med rumpan mot dig betyder det att han kan slappna av helt eftersom han litar på att du håller honom säker. Tänk på det lite som att du är deras personliga livvakt!