Varför stirrar din kanin på dig hela tiden?

När du vaknar stirrar de på dig. Varje rörelse du gör stirrar de på dig med de där stora, pärlglada ögonen. Det kan vara lite störande (eller sött om du är som jag). Det finns många möjliga anledningar till att kaniner stirrar på sina människor, men för det mesta kretsar allt kring mat. Det verkar också som att de ibland stirrar på dig, när de i verkligheten inte uppmärksammar dig.

När en kanin stirrar direkt på dig beror det oftast på att din kanin vet att det är dags att äta och att du ska mata honom, men han stirrar också efter uppmärksamhet. Din kanin kan också tyckas stirra när den slappnar av eller är uppmärksam på ett annat potentiellt hot.

Först kommer jag att diskutera de vanligaste anledningarna till att kaniner stirrar på människor. I nästa avsnitt kommer jag att förklara några av hur kaniner ser ut som om de ständigt tittar på dig när de bara slappnar av (eller till och med sover).

Varför din kanin stirrar på dig

Kaniner stirrar ibland på sina människor, och vanligtvis är detta ett tecken på att de vill ha mat eller uppmärksamhet. Även om din kanin inte ber om det heller, är det inte alls läskigt beteende. Din kanin vill förmodligen bara veta var du är så att han kan hålla dig sällskap hela dagen.

Ett sätt att veta om din kanin stirrar på dig eller inte är att titta på hans näsa och öron. Ofta pekar kaninöron i den riktning de pekar. Så om ett av öronen lutar mot dig kanske din kanin stirrar på dig, men om de lutar åt ett annat håll är kaninen förmodligen uppmärksam på något annat.

Kaniner har också en blind fläck precis framför näsan och brukar luta huvudet något åt ​​den ena eller andra sidan. Om din kanins näsa pekar direkt mot dig, tittar han förmodligen på något nära dig, men inte på dig specifikt.

1. Din kanin väntar mat

Den i särklass vanligaste anledningen till att kaniner stirrar på människor är att tigga om mat. Det är en uppenbar stirrande och tiggeri när din kanin reser sig och ställer sig på bakbenen på jakt efter en godbit. Men det kan också vara mycket mer subtilt än så.

Mina kaniner stirrar till exempel alltid på mig när jag går upp på morgonen. Det beror på att de vet att jag alltid matar dem strax efter att jag gått upp. Så även om de inte omedelbart ber mig om mat, stirrar de på mig i väntan på frukosten som de vet kommer i deras väg.

Det är mycket vanligt att se din kanin stirra på dig vid matningstillfället, eftersom kaniner har en ganska bra känsla för rutin och tid på dygnet. Det kan också vara så att om du normalt matar eller ger godsaker till din kanin på ett visst ställe, så stirrar din kanin på dig när du går dit och undrar om han är på väg att få en goding.

Se även  Kanin vs hare - skillnader och likheter?

2. De vill ha din uppmärksamhet

Kaniner kommer också att stirra på dig när de vill ha lite uppmärksamhet från dig. Ett vanligt mönster jag har sett hos kaniner är när de stöter fram sina starka bakben och sedan stirrar förväntansfullt på dig. Om detta beteende inte åtföljs av tecken på rädsla eller aggression, betyder det vanligtvis att din kanin vill att du ska komma och klappa honom eller vara uppmärksam på honom. Det är som ett litet barn som utsätter sig för att hans föräldrar inte leker med honom.

Om kaninen som stampar och svansar är i en bur eller inhägnad kan det också betyda att han vill komma ut. Om du märker att din kanin stirrar mycket på dig från sitt inhägnad kan det innebära att han behöver mer fritid för att inte bli trång och ensam.

  • Läs mer om motionskraven för kaniner

3. Din kanin vill veta vad du gör

Ibland vill din kanin veta var du är i huset och vad du gör. De kan följa dig från rum till rum och verkar övervaka varje rörelse du gör. Detta beror på att kaniner är ganska sociala och gillar att vara runt andra människor.

Även om han inte behöver aktiv uppmärksamhet för tillfället, kommer din kanin sannolikt att hålla ett öga på dig när du reser dig upp och går runt i rummet. Sedan kommer de om möjligt följa dig till det nya rummet så att de vet var du är. Om din kanin inte kan följa dig kan han eller hon hänga vid dörren och titta på dig tills du kommer tillbaka.

4. När de inte vill att du ska komma närmare

Att stirra på människor är också ett sätt för kaniner att hålla ett öga på alla de anser vara ett hot. Detta är vanligare när du först tar med din kanin hem och inte har haft en chans att vinna hans förtroende än. Din kanin kommer att stirra och följa dig runt i rummet medan han vaksamt tittar på ifall han behöver fly.

I allmänhet kommer denna typ av stirrande att åtföljas av andra oroliga beteenden. Din kanin kommer att ha ett spänt kroppsspråk och fly snabbt. Du kanske också märker att de gömmer sig och tenderar att hålla avstånd från dig och sitter tvärs över rummet så att de kan hålla ett öga på dig medan de också är långt borta.

  • Läs mer om oroligt beteende hos kaniner

Om din kanin bara ser ut som om den stirrar på dig

Ibland kan det verka som att din kanin stirrar på dig, men i verkligheten stirrar han ut i rymden eller tittar på något helt annat. Kanske sover din kanin, eller så är han försiktig med något helt annat.

Det kan vara svårt att skilja den här typen av stirrande från när din kanin faktiskt tittar på dig, men med lite noggrann observation kommer du att kunna se skillnad.

1. Din kanin sover faktiskt

Visste du att kaniner kan sova med öppna ögon? Detta beror på att de har ett genomskinligt membran över ögonen som hjälper dem att behålla fukt. Det är också en överlevnadsegenskap som kaniner har utvecklat för att hjälpa dem att upptäcka rovdjur och hot även när de sover.

Se även  Hur gör du din kaninbur säker från rävar?

Men som kaninskötare betyder det att det inte alltid är lätt att se om kaniner sover. Din kanin kanske tar en tupplur precis framför dig utan att du ens inser det. Så om du någon gång märker att din kanin sitter eller ligger ner och verkar stirra på dig i timmar, kanske han sover.

Hur vet du om din kanin sover?

Om du vill veta om din kanin sover, är den största giveaway hans näsa. De flesta kaniner slutar röra näsan när de somnar. Även om vissa fortfarande kan ha en mycket långsam ryck i näsan, kommer de flesta att sluta helt tills kaninen vaknar.

Kaninens andningsmönster förändras också när han somnar. Kaniner tenderar att andas långsammare och djupare än när de är vakna. När du ser hur deras sidor och mage rör sig med andningen kommer du att börja se skillnad mellan när din kanin är vaken och när den sover.

  • Lär dig om kaninernas sömnvanor och hur du vet när de sover

2. Din kanin tittar inte riktigt på dig

Ibland kanske din kanin inte sover, men ändå vilar sig lite. De kanske bara hänger på ett ställe och råkar titta åt dig, men stirrar faktiskt inte på någonting. Eftersom kaniner inte behöver blinka ofta kan de se ut som om de stirrar på dig.

3. Din kanin håller koll på dig

Ibland tittar inte din kanin bi dig, men tar hand om dig istället. När kaniner lever i par är det vanligt att en av dem sover sämre och är lite försiktig med den andra kaninen. Vissa kaniner tar också på sig denna instinktiva plikt att vara vaksam mot sina mänskliga följeslagare.

De latar sig eller ligger ner med dig, men förblir mer eller mindre medvetna medan du sover. De kommer ofta att titta på dig medan de vakar över dig, men för det mesta håller de faktiskt utkik efter eventuella hot.

4. Din kanin känner av ett hot och är alert

Ibland öppnar din kanin vidöppna ögon och öronen står upprätt och kaninen är pigg. Denna stela, spända hållning är kroppsspråket som talar om för dig att din kanin känner av ett hot i miljön.

Ibland fryser kaniner i denna position under lång tid, eftersom att förbli orörlig är en naturlig reaktion som hindrar dem från att ses av rovdjur. Om din kanin råkar titta din väg kan det verka som om den stirrar direkt på dig, när han i verkligheten tittar och lyssnar efter fler tecken på hotet.

5. De är parallaxerade

Parallaxing är när en kanin långsamt flyttar huvudet fram och tillbaka för att bättre förstå avståndet mellan föremål. Eftersom kaniner har ögon på sidorna av huvudet är mycket av deras synfält synligt med bara ett öga. Detta innebär att kaniner inte har så stor djupuppfattning i de delarna av sin syn och kan ha svårt att exakt identifiera hur långt borta föremål är.

Se även  Säkra örter för kaniner och deras medicinska egenskaper

Genom att parallaxera kan de se hur objekt på avstånd rör sig i förhållande till varandra. Detta ger kaninen en mycket bättre uppfattning om hur nära föremålen faktiskt är.

Det är mindre troligt att detta förväxlas med en kanin som stirrar på dig när de flyttar sina huvuden något från sida till sida. Det är också mindre vanligt om din kanin har bott hos dig ett tag, eftersom han inte behöver göra detta om han redan känner till husets layout. Men om de parallaxar i din allmänna riktning kanske du tror att din kanin stirrar på dig, när de i verkligheten bara försöker få bättre djupuppfattning.

Ska du stirra tillbaka på din kanin?

Det är i allmänhet inget fel med att stirra tillbaka på din kanin om du märker att han stirrar på dig. Kom ihåg att om du försöker ha en stirrtävling har din kanin en klar fördel. Deras ögon torkar inte ut så snabbt.

Men om du har en blyg eller orolig kanin kan han bli obekväm om du stirrar på honom för länge. Det kan få dig att verka mer av ett hot. När du försöker vinna din kanins förtroende är en av de taktiker jag rekommenderar till folk att vända ryggen åt kaninen helt och hållet. Om du inte tittar direkt på dem är det mycket mer sannolikt att skygga kaniner kommer ut och blir nyfikna på dig eftersom de tror att du inte kan se dem.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.