Varför stirrar min katt i väggen?

En spännande bild av en svart katt som stirrar intensivt på en vägg, med ett fokuserat och kontemplativt uttryck, som inbjuder till nyfikenhet om källan till dess uppmärksamhet.

Det är ett nervkittlande ögonblick för alla: du tittar upp och ser din katt stirra intensivt i väggen, men det verkar inte finnas något där! Genom historien har det spekulerats i att katter är förmedlare mellan den mänskliga och andliga världen, men ser ditt älskade husdjur verkligen spöken?

Snabb överblick

01

Katter har utmärkt syn, lukt och hörsel, så när de stirrar på väggar kan det helt enkelt bero på att de kan upptäcka något som vi inte kan.

02

Några medicinska skäl för att börja vid väggar inkluderar felint kognitivt dysfunktionssyndrom (även känt som demens) och anfall.

03

Katter som också trycker huvudet mot väggen behöver akut veterinärvård eftersom detta är ett tecken på flera mycket allvarliga medicinska tillstånd.

Lyckligtvis finns det flera andra förklaringar till detta förbryllande beteende, av vilka mycket har att göra med katters överlägsna sinnen som uppfattar ljud eller rörelser som vi inte kan upptäcka. Att stirra på väggar kan tyvärr också vara ett tecken på dålig hälsa eller åldrande. Det är därför vi meddelar dig när du bör vara orolig över detta beteende.

Övernaturliga krafter

Genom historien har katter varit omgivna av myter, vidskepelser och folklore:

 • De forntida egyptierna trodde att katter var andeförmedlare och höll dem i så hög aktning att dödsstraff för en katt var straffbart.
 • En sekt av buddhister tror att när du dör, överförs din själ till en katt för ”förvaring” innan du stiger upp till paradiset.
 • På medeltiden fick katter skulden för att de bar själar till helvetet för djävulen, umgicks med häxor och förde med sig otur.
 • Vissa tror att norska skogkatter är älvor eller troll i förklädnad och att titta in i deras ögon kommer att avslöja en magisk värld.

Det är inte konstigt att, med tanke på mysteriet som har omgett katter genom tiderna, drar vissa människor övernaturliga slutsatser när de ser en katt stirra på en vägg. Läs vår artikel om detta läskigt ämneför att hjälpa dig bilda din egen uppfattning.

Supersinne

Katter förblir väldigt lika sina vilda kattförfäder och delar samma mycket anpassade egenskaper känner för att hjälpa dem att navigera i sin värld. Katter är fantastiska rovdjur och kan koncentrera sig på en plats under lång tid om de tror att det finns bytesdjur i närheten och det kan vara mycket svårt att distrahera dem från uppgiften.

Katter verkar också komma ihåg var de har sett eller hört något som intresserat dem tidigare, och kommer att återvända för att undersöka samma plats om och om igen. Dessa supersinne kan förklara varför din katt stirrar på väggar.

1. De såg något du inte kan

Däggdjurs ögon innehåller flera typer av fotoreceptorer, stavar och kottar på näthinnan. Stavar är ansvariga för synen i svagt ljus, och katters ögon innehåller en mycket högre andel stavar än våra (i själva verket är koncentrationen av stavar i kattens ögon mer än vid kanterna av näthinnan. 5 gånger högre än hos människor).

Det betyder att katter kan se sex gånger bättre än oss i svagt ljus! De har också ett bredare synfält än vi, och deras ögon är mycket känsliga för små rörelser. De flesta av oss tycker att katternas ögon är förtrollande vackra, men den elliptiska formen, breda pupillutvidgningen, stora hornhinnor och det reflekterande lagret på näthinnan (tapetum) är också funktionella, vilket gör att katter kan se klart i ögonen. nästan mörker.

Det har varit känt i flera år att vissa djur, såsom insekter, fåglar och fiskar, kan se ultraviolett (UV) ljus (som går utöver de synliga våglängderna av ljus som ses av människor). a studie har avslöjat att även om linserna i ögonen hos flera arter (inklusive människor) blockerar UV-ljus, är många däggdjur känsliga för UV-ljus (och kan förmodligen se), inklusive katter.

När din katt stirrar intensivt på väggen kan han se något du inte har lagt märke till, särskilt i svagare ljus: dammpartiklar, en liten insekt, en spindel, en skugga eller till och med ljus med en våglängd som vi inte kan uppfatta. att se!

Katter måste vara mycket närmare ett föremål än vi är för att se det tydligt, vilket kan förklara varför de sitter nära väggar när de stirrar.

2. De hörde något intressant

En bild som föreställer en svartvit katt som stirrar på en vägg, med en fundersam och observant attityd, som väcker nyfikenhet på den stimulans som väcker dess intresse.

Deras utmärkta hörsel kan få det att verka som om de stirrar planlöst i väggen, när deras nyfikenhet faktiskt har väckts.

Katter har en av de bästa hörselområden av alla däggdjur. De hör liknande låga frekvenser som vi, men kan höra mycket högre tonhöjder: upp till 64 000 Hertz (jämfört med 23 000 Hz för människor och 45 000 Hz för hundar).

Detta kan främja katternas jakt eftersom byten som möss använder högfrekventa ljud för att kommunicera. Formen på katternas öron förstärker ljud, och de kan vända sina öron utan att ens röra på huvudet för att bättre lokalisera varifrån ljuden kommer.

Katters utmärkta hörsel kan få dem att se ut att stirra planlöst på väggen, när deras nyfikenhet faktiskt har väckts och de lyssnar efter ljud som kommer från vägghålet, eller till och med från grannens lägenhet. Det kan vara vatten som droppar genom rör, luft som strömmar genom kanaler eller en gnagarbesökare i vägghålan.

3. De undersöker en lukt

Har katter 200 miljoner luktreceptorer i näsan, 40 gånger mer än människor! Så om din katt stirrar på väggen länge kan han ha fått upp doften av något i hålrummet bakom den och väntar tålmodigt på att se vad som händer härnäst.

4. De har ett medicinskt problem

Tyvärr finns det ännu mer oroande anledningar till att din katt kan stirra i väggen. Sådant beteende kan ibland vara ett tecken på åldrande eller dålig hälsa.

Felint kognitivt dysfunktionssyndrom (CDS)

Kallas även ”att bli senil” eller ”att ha” Demensfelint kognitivt dysfunktionssyndrom kan förekomma hos äldre katter när hjärnan åldras. Drabbade katter lider av en försämring av kognitiva färdigheter som uppmärksamhet, minne, inlärning och rumslig medvetenhet. Det kan vara svårt att skilja de beteendeförändringar som ses vid CDS från andra medicinska problem som uppstår hos åldrande katter. Boka därför alltid en fullständig kontroll med din veterinär om din katt visar något av följande symtom:

 • Förändringar i aktivitet eller lyhördhet, till exempel att stirra i väggen, vandra planlöst eller pacing.
 • Ångest eller irritabilitet.
 • Minskad grooming.
 • Förlust av tidigare inlärda beteenden som att smutsa ner huset, glömma kommandon, att inte använda kattluckan, hålla sig vaken när de normalt skulle sova.
 • Gråter på natten.
 • Förändring i aptit.
 • Ändrad interaktion med ägarna.

Feline hyperestesi syndrom

En illustrativ bild som föreställer katthyperestesisyndrom, där en katt uppvisar ökad känslighet, eventuellt med pälsen stående, och visar tecken på upphetsning eller obehag längs ryggen.

Feline hyperestesisyndrom består av en tranceliknande period, ibland medan man stirrar på en vägg, mellan episoder av maniskt beteende.

Om din katt har tranceliknande perioder där han stirrar på väggen mellan episoder av maniskt beteende, kan han lida av felint hyperestesisyndrom. Orsaken till detta obehagliga syndrom hos katter är ännu inte helt klarlagd, men drabbade katter jamar eller ylar ofta högt, är känsliga för beröring, ansar frenetiskt (särskilt vid svansroten) och har förstorade pupiller. Flera behandlingsalternativ har föreslagits, så om detta låter som din kattkamrat, kontakta din veterinär omedelbart.

Epilepsi

Även om många människor förknippar hela kroppen anfall med… epilepsiKatter är mer benägna att drabbas av partiella anfall, som är mycket svårare att känna igen. De kan visa sig som ryckningar, dregling, onormala rörelser och till och med överdrivet grymtande eller sång.

De kan också få drabbade katter att stirra ut i rymden och se ut som om de stirrar på väggar. Symtom kan bara uppstå ibland, så försök spela in en video så att du kan visa din veterinär exakt vad som händer.

Tryckhuvud

Om din katt går från att stirra på en vägg eller yta till att faktiskt trycka huvudet mot den, bör du omedelbart kontakta din veterinär, särskilt om din katt också visar andra symtom som att gå, cirkulera eller anfall. Huvudpressning kan vara ett symptom på flera allvarliga medicinska tillstånd, inklusive:

 • Hjärntumörer
 • Huvudskada
 • Förgiftning (t.ex. bly)
 • Leversjukdom (t.ex. portosystemisk shunt)
 • Inflammatorisk eller infektionssjukdom i hjärnan (t.ex. hjärnhinneinflammation)

När ska jag oroa mig om min katt stirrar i väggen?

En förtrollande bild av en katt som sitter vid ett fönster och stirrar ut med en känsla av förundran och nyfikenhet och observerar världen utanför.

Om din katt bara ibland stirrar i väggen behöver du förmodligen inte oroa dig.

Om du har märkt att din katt stirrar i väggen, kanske du undrar om du ska ringa veterinären. Den goda nyheten är att de flesta orsakerna till väggstirrande är godartade. Men om din katt stirrar i väggen och visar andra symtom bör den tas in för en undersökning.

Boka också ett veterinärbesök om din katt börjar stirra i väggen och är äldre, eftersom gamla katter som stirrar i väggen har större risk att ha ett medicinskt problem. Slutligen bör du snarast ringa din veterinär om din katt trycker huvudet mot väggen, eftersom detta är ett symptom på flera allvarliga problem.

Sammanfattningsvis

Även om att se din katt stirra på en tom vägg kan göra dig orolig för att han ser spöken, finns det många logiska förklaringar till hans beteende. Som mycket anpassade rovdjur har katter utmärkt syn, lukt och hörsel, så ofta förklaras detta beteende av att de upptäcker något vi inte kan.

Det finns också några medicinska orsaker till beteendet, såsom felint kognitivt dysfunktionssyndrom (även känt som demens). Om din katt går från att stirra på väggen till att faktiskt trycka huvudet mot den, bör du snarast kontakta din veterinär, eftersom detta är ett tecken på flera mycket allvarliga, potentiellt livshotande medicinska tillstånd.

Läs också: Varför lutar katter med huvudet?

Vanliga frågor

Varför stirrar min katt i väggen när det inte finns något där?

Din katt kan se eller höra något som du inte kan. Katter har mycket bättre syn än vi har i svagt ljus, och även bättre perifert syn. Din katt kan ha lagt märke till en liten insekt eller dammfläck som du inte märkte.

Katter har också bättre hörsel än människor, så de kanske försöker ta reda på var ett ljud kommer från bakom väggen, som ljud från rör, luftkanaler, grannar eller till och med möss.

Varför stirrar min gamla katt i väggen?

Alla äldre katter som uppvisar ovanligt beteende som att stirra på väggar, vandra planlöst, förlora toalettträning eller personlighetsförändringar bör tas för en grundlig kontroll hos en veterinär. De kan lida av felint kognitivt dysfunktionssyndrom, även känt som senilitet eller demens.

Kan katter se spöken?

Även om katter har förknippats med det övernaturliga sedan urminnes tider, är detta en fråga som alla har olika åsikter om. Om du ser din katt stirra in i ett hörn när ingenting verkar vara där, kan du dra slutsatsen att han ser spöken, men i verkligheten ser, luktar eller hör dessa katter förmodligen saker som vi inte kan se.

De kan också lida av ett medicinskt tillstånd, så se till att du får dem kontrollerade av din veterinär innan du springer mot kullarna eller tar en seans!

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. www.cats.org.uk

 2. www.dvm360.com/view/vision-in-dogs-and-cats

 3. www.firstvet.com

 4. www.icatcare.org

 5. www.msdvetmanual.com

 6. www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?pId=11268&catId=32722&id=3866640&ind=79&objTypeID=17

 7. www.vet.cornell.edu

Se även  Varför skakar och huttrar min katt? (Och hur man hjälper)