Varför stjäl min katt min andra katts mat?

Bilden fångar ett harmoniskt ögonblick av två kattkompisar som njuter av sin måltid tillsammans.

Det är frustrerande när din katt stjäl din andra katts mat, särskilt om han eller hon går på en annan diet av hälsoskäl. Det kan vara så att din katt är hungrig, eller att den andra kattens mat smakar bättre, men det kan också vara mobbningsbeteende.

Snabb överblick

01

Katter kan stjäla mat för att de är hungriga eller gillar smaken av den andra maten bättre, eller som en del av resursbevakning eller mobbningsbeteende.

02

Matstöld kan leda till viktökning och fetma, samt stress och beteendeproblem.

03

Du kan förhindra katter från att stjäla mat genom att mata dina katter separat, eller till och med mata dem med samma mat om det godkänns av din veterinär.

Att äta mer än sin beskärda andel kommer sannolikt att leda till viktökning, fetma och en mängd relaterade hälsoproblem, men det kan också leda till stress och beteendeproblem. Låt oss titta på varför din katt stjäl en annan katts mat och vad du kan göra åt det.

Orsaker till varför din katt kan stjäla din andra katts mat

1. Resursbevakning och mobbning

Katt försöker stjäla mat.

Vissa katter oroar sig för att det inte kommer att finnas tillräckligt med mat, så de ”vaktar” denna värdefulla resurs för att behålla den för sig själva.

Tamkatter är det i sig ensamma djur, som i allmänhet föredrar att leva ensamma, i ett klart definierat territorium. Även om ett fåtal individer är lyckliga i nära sammanbundna par eller grupper, kommer de flesta allianser att misslyckas om katterna känner att det inte finns tillräckligt med viktiga resurser, såsom mat, tillgängliga. Detta är en instinkt som gjorde att de kunde överleva som ensamma jägare.

Konflikter mellan sammanboende katter är ofta subtila och lätt förbises av deras mänskliga familj, eller de är avfärdad som spelar. Ett tecken på kattaggression som du kanske märker är att en katt stjäl en annan katts mat.

När allt inte är bra i katthushållet blockerar ofta en katt den andra kattens tillgång till viktiga resurser, som mat. Du kanske ser dem vända sina kroppar över båda skålarna och hålla båda för sig själva, eller så kan de sluka båda skålarna medan den andra katten tittar på.

Det kan tyckas som om de får sin mat uppäten, men det är viktigt att inse att de förmodligen hatar det, även om det inte verkar som att det stör dem. Kattens beteende är komplext och det är lätt att missa några av de mer subtila tecknen på stress.

Läs också: Hur jagar katter?

2. Det smakar bättre

Katten äter torrfoder från en skål.

Om ett foder är godare än ett annat, kanske din katt vill hjälpa sig själv till det bättre fodret.

Om dina katter äter en annan kost av medicinska skäl eller för att de har en annan ålder, kan din andra katts mat vara mer intressant eller välsmakande. Kattungefoder innehåller mer protein än mat för vuxna katter, vilket gör det godare. Om din vuxna katt stjäl din kattunges mat kan detta vara orsaken.

Katter med fetma, diabetes, hypertyreos, njursjukdom, irritabel tarmsjukdom (IBD) och andra medicinska tillstånd kan äta en diet som är speciellt anpassad till deras näringsbehov.

Dessa dieter kan dock innehålla mindre protein (som njurkost) eller mindre fett (som dieter mot fetma), vilket gör dem mindre välsmakande än din andra katts mat. Detta kan vara frustrerande eftersom dessa dieter kan vara dyra och i de flesta fall måste de uteslutande matas för att fungera. Din katt kan skada sig själv genom att stjäla mat från din andra katt.

Läs också: De 7 bästa kattmaterna för överviktiga katter

Å andra sidan kan din andra katt ha ett medicinskt problem: vissa livsmedel är utformade för att vara extremt välsmakande, särskilt de för katter med tarmproblem, återhämtningsdieter eller dieter för äldre katter.

I det här fallet kan katten på en normal diet försöka stjäla mat från katten med ett medicinskt tillstånd. Även om detta är mindre sannolikt att orsaka problem än tvärtom, är det fortfarande dyrt och kan innebära att din andra katt inte får den näring han behöver.

3. De föredrar skålen eller området

Fokuserad katt som äter sin måltid.

Om katter äter från olika skålar eller på olika ställen kan de bestämma sig för att den andra kattens är bättre än deras.

Katter kan bli varelser av vana och rutin och känna sig tryggast när ingenting förändras. De bildar också preferenser i unga år och kan ha svårt att bli av med dem. Om dina katter använder olika skålar eller om du matar dem på olika ställen i huset, kanske din katt föredrar skålen eller området som den andra katten använder.

Läs också: De 8 bästa kattlådorna (köpta och testade)

4. De är fortfarande hungriga

Två kattungar äter bredvid varandra.

Om din katt har ätit upp sin portion och fortfarande är hungrig kan han gå vidare till nästa matskål.

Din katt kan fortfarande vara hungrig, särskilt om du har honom på diet. Även om de inte har ätit färdigt ännu, kan de ta en tugga av din andra katts mat, speciellt om skålen ser fylligare ut, eller till och med använda mobbningstaktik (diskuterat ovan) för att behålla båda skålarna.

Även om din katt inte går på diet kan hungern vara anledningen till att han stjäl mat från din andra katt. Sjukdomar som hypertyreos och diabetes gör att katter känner sig hungrigare och mer benägna att stjäla mat.

Likaså kan mag- eller tarmsjukdomar (som vissa former av diarré och IBD) eller en stor mängd parasiter hindra dem från att ta upp näringsämnen, vilket gör dem hungriga även om de äter tillräckligt.

Även om de flesta av dessa tillstånd åtföljs av andra symtom (som kräkningar, diarré, oupphörligt jamande eller törst), kan du inte utesluta dem utan ett besök hos veterinären. Så tänk på detta om din katt har verkat extra hungrig den senaste tiden.

Sätt att stoppa din katt från att stjäla din andra katts mat

Katt äter från en matskål.

Beroende på din katts situation och behov kan du prova olika strategier för att stoppa matstöld.

Förhoppningsvis, genom att läsa listan över orsaker till att katter stjäl varandras mat ovan, har du fått en ganska bra uppfattning om vad som händer med dina katter. I vissa fall är det inte så stor grej om din katt äter din andra katts mat, så länge det finns tillräckligt att gå runt.

I andra fall kan det göra att de blir sjuka. Det finns några saker du kan prova för att förhindra att din katt äter annan kattmat, och alla dessa kommer inte att vara relevanta för alla situationer.

1. Skapa separata utfodringsområden

Bilden visar en katt som njuter av sin mat och visar tillfredsställelse och fokus medan den äter.

Ett av de mest framgångsrika sätten att förhindra katter från att stjäla mat är att mata dem individuellt och ta bort resterna när de har ätit klart.

Det är viktigt att skapa separata matningsområden för att minska stressen i ett hushåll med flera katter. Helst bör utfodringsområden vara åtskilda så att en katt inte kan blockera tillgången till båda. Använd inte två utrymmen i köket om din katt kan sitta nära dörren och hindra den andra katten från att äta. Detta gäller även vatten!

I vissa fall kan du begränsa dina katter till olika rum eller till och med separata utfodringsutrymmen med hjälp av kattlappar med mikrochip. Jag såg en gång ett skåp där varje katts matskål stod i ett skåp, med en kattlucka med mikrochip i dörren.

Detta låter extremt men kan vara nödvändigt om det är viktigt att dina katter inte äter samma mat, till exempel om en fet katt och en mager katt bor tillsammans, speciellt om du behöver en av katterna för att släppas ut. utfodra.

Läs också: Hur kommer katter överens?

2. Byt skålar

Uppmärksam katt medan du äter.

Försök att använda samma typ av matskål för båda katterna för att se om det löser problemet med matstöld.

Om det är möjligt att din katt bara gillar din andra katts matskål eller inställning, prova att byta och se om det löser problemet.

3. Använd mikrochipmatare

Bilden visar en kattmatskål designad att öppnas baserat på en katts mikrochip, vilket ger kontrollerad tillgång till mat och förhindrar andra husdjur från att komma åt den.

Vissa automatiska matare använder teknik för att öppna ett lock endast för katten som är korrekt taggad.

Vissa matare kan programmeras att endast öppnas när rätt mikrochip finns i närheten. Detta är ett bra alternativ för att förhindra att dina katter stjäl varandras mat, men de kan vara dyra. Du måste fortfarande separera dem för att förhindra att en katt vaktar båda matskålarna – något de kan göra även om de inte har tillgång till maten inuti!

Läs också: De 7 bästa kattmatarautomaterna

4. Överväg att mata samma mat

Devon Rex katt äter.

Om du får tillstånd från din veterinär kan det förhindra matstöld genom att utfodra samma mat till båda katterna.

Varför äter dina katter olika dieter? Om det inte beror på ett medicinskt tillstånd, kan de äta samma mat och ändå tillgodose sina näringsbehov? Till exempel kan kattungar ofta gå över till vuxen kattmat efter kastrering, även när de bara är 6 månader gamla.

Och det är ingen skada att ge din friska vuxna kattmat till seniorkatt, så länge det inte är ett receptbelagt kattfoder med högt kaloriinnehåll. I vissa fall kommer det inte att skada din katt att mata en receptbelagd diet även om den inte har tillståndet, även om det kan kosta lite mer.

Om du är osäker, prata med din veterinär om huruvida dina katter kan få samma kattmat för att göra livet lättare för dig!

5. Ändra din katts mat

Katt som konsumerar proteinfoder.

Om din katt inte gillar smaken på maten kan det hjälpa att byta till en annan smak eller märke.

Kan du inte ge samma diet är det värt att se om du kan hitta något som passar din katt och är lite godare. Till exempel, om din katt har en njursjukdom och verkar föredra sin sällskapsmat, se om det finns en njurdiet som liknar smak eller konsistens.

6. Få en veterinärkontroll

Bilden antyder en scen av en katt som genomgår en muntlig veterinärundersökning, vilket belyser vikten av munhälsa för kattens välbefinnande.

Boka en kontroll med veterinären för att se om din katts matstöld beror på överdriven hunger på grund av ett medicinskt tillstånd.

Om din katt har ökad aptit är det definitivt värt att boka in ett besök till din veterinär. Även om det finns flera sjukdomar som kan göra att en katt blir extra hungrig, är det vanligtvis lätt att skilja på dessa sjukdomar och utesluta medicinska tillstånd som orsakar din katts hunger.

Läs också: Hur man hanterar mataggression hos katter

Slutgiltiga tankar

Bilden visar en sammanställning av söta kattfoton, som framhäver charmen och lockelsen hos kattkompisar.

Ta itu med matstöldbeteende så att dina katter får rätt näring och kan leva harmoniskt tillsammans.

Katter stjäl ofta varandras mat av beteendeskäl, men det finns också vissa medicinska orsaker till girighet. Om din katt stjäl din andra katts mat är det bäst att skilja honom åt vid måltiderna tills du kan hitta en lösning. Du kan till exempel ta honom till en veterinärkontroll för att se till att inget är fel.

Viktigast av allt är att det är bäst att ta itu med detta beteende direkt, eftersom att stjäla mat kan leda till stress och fetma, som båda kan orsaka hälsoproblem.

Läs också: Hur mycket ska katter äta och hur ofta?

Vanliga frågor

Varför trycker min katt bort min andra katt från matskålen?

Det är troligt att din katt vaktar en värdefull vara, mat, för att behålla den själv. Detta är ett naturligt beteende hos solitära arter som katter och bör inte straffas. Istället är det bättre att omorganisera dina katters matområden så att båda katterna kan äta utan att krocka.

Finns det en hackordning hos katter?

Katter är i allmänhet inte sociala djur, så de har ingen ”pickordning” som sådana (de har inget fast sätt att kommunicera vem som är var i en social situation). Men katter som är mer aggressiva eller påstridiga kommer sannolikt att ta ledningen, vilket gör att de som naturligt är mer rädda undviker dem, vilket kan se ut som en hackordning.

Hur matar man två katter separat?

Det finns många sätt att mata två katter separat. Du kan ge dem olika skålar i olika rum, använda mikrochipsmatskålar eller ge dem separata rum i huset under måltiderna. Spela runt för att se vad som fungerar för dig.

Kan katter dela matskålar?

Det är bäst att inte låta katter dela matskålar eftersom det sannolikt leder till konflikter. Försök att ge katter separata matplatser så att de inte är för nära varandra.

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide