Varför stjäl min katt min stol?

Katten satt på en stol.

Kattägare runt om i världen kommer att känna till scenariot: du sitter i din favoritstol när du reser dig för att hämta något, och omedelbart hoppar din katt upp och stjäl din stol.

De är glada på sin nya plats, kryper ihop, blir bekväma och sätter sig spinnande för att ta en av sina många tupplurar under dagen. De kan till och med vara där i timmar!

Så varför är det så att när du reser dig måste din katt bara ta din plats, trots att hans extremt bekväma (och dyra!) kattsäng finns i närheten?

Låt oss titta på några anledningar till varför våra katter stjäl våra stolar utan skuld eller skam. Svaren kan hjälpa dig att bli mer tolerant mot dessa försvårande beteenden!

De gillar värme!

Våra huskatter har sitt ursprung som vildkatter, som finns på de afrikanska savannerna, och trots att detta är många, många generationer sedan, gillar de flesta katter fortfarande varma platser. Tänk på de vanliga kattmiljöerna: soliga platser, ihoprullade nära värmare, under en filt i en mysig säng… och naturligtvis överallt som är skönt och varmt från din kroppsvärme.

En katts kroppstemperatur sjunker när de sover eftersom kroppen stänger av icke-vitala funktioner, och katter dras naturligt till en varm sovplats för att motverka detta. Katter har väldigt känsliga tassar, som kan känna av temperaturförändringar och lätt upptäcka varma fläckar, och de är alltid snabba att ta vara på en mysig plats att sova på.

Den tröstande doften

Bilden visar en katt som är lugn i en stol, vilket illustrerar deras förmåga att hitta tröst på olika platser.

När din katt stjäl din stol är en del av attraktionen värmen från din kropp och komforten av din doft.

Katter har ett utmärkt luktsinne, mycket bättre än vårt. Katter kan till exempel nosa upp kattmynta från andra sidan av huset!

Doft spelar en stor roll för katters beteende och välbefinnande. Katter använder dofter för att varna dem för fara och för att försäkra dem om deras säkerhet. De använder också kemiska signaler som kallas feromoner, förutom kroppsspråk och kroppsställning, som en av sina huvudsakliga kommunikationsformer.

Se även  Min katt vill gå ut och slutar inte jama

Katter älskar att lagra dofter. Genom att sitta på din stol efter användning, kammar de sin doft med husdjursägarnas. Katter ser sig själva som en del av din familjegrupp, och denna blandning av dofter är lugnande och tröstande för dem.

Katter letar alltid efter bra sätt att dela dofter, och när du går upp vet de att din favoritstol kommer att fyllas med din katts favoritdoft: du. Det blir ännu bättre när du kommer tillbaka och myser med dem! Det är också därför du kanske ser din katt spinna på din sida av sängen mitt i natten – älskar du inte bara katter?

Säkerhet

Katter är försiktiga, med starka överlevnadsinstinkter. När en katt sover är den mest sårbar. Det är därför de gillar att välja vackra, säkra ställen att ta sin tupplur. Våra mänskliga stolar är upphöjda från marken och skyddas ofta på tre sidor av den höga ryggen och armarna, vilket ger mer skydd än en vanlig kattsäng placerad på golvet.

Katter kan krypa ihop sig i en stol och ändå ha god utsikt över rummet och känna att de har en stark position. Katter är också listiga: de ser att du ser avslappnad och glad ut i din favoritstol och inser att det här också är en utmärkt plats för en katt att sova på – och de tar den gärna ifrån dig!

Område

Bilden antyder en diskussion eller långfilm om katter och deras territoriella instinkter, som kastar ljus över deras beteende och miljö.

Om din katt ser dig sitta på en bekväm plats, kommer han gärna att dra nytta av ditt fantastiska val.

Katter är väldigt territoriella. Vilda katter har ett perifert territorium, som de patrullerar och jagar, och som ofta är hårt ifrågasatt av närliggande rivaler. Katter har också ett kärnområde, där de sover och äter. Tamkatter kan ha mindre territorier, och ofta inga perifera territorier alls, men de använder fortfarande feromondoftkommunikation för att definiera sina huvudsakliga territorier.

Se även  Declawing katter: vad du behöver veta

Djurägare betraktar sina katter som en del av familjen, och det omvända är också sant. Katter använder därför feromoner för att markera sina ägare och sina ägares favoritplatser som ”säkra”. Det är därför de ofta gnuggar sina huvuden mot dig eller svänger genom dina ben, med hjälp av feromoner som släpps ut från deras ansikten för att markera dig som en del av deras bundna gäng.

Feromoner bleknar med tiden och kräver konstant återapplicering. När du reser dig från stolen kan din katt passa på att gnugga sig över ditt revir och lämna doftspår för att kommunicera till sig själv och gruppen att detta är ett önskvärt och säkert område.

Uppmärksamhetssökande

Om du har hört frasen ”alla nyheter är goda nyheter” kan det lika gärna gälla katter och de reaktioner de får från ägare. Om din katt gillar uppmärksamhet kommer han eller hon snabbt att lära sig vad den har för honom eller henne, även om svaret är negativt.

Att stjäla din plats kan leda till att du uppmärksammar dem: en mys, ett försök till distraktion med en leksak, kanske till och med lite kattmat! Åtminstone även att plocka upp din katt för att flytta den anses vara kontakt.

Detta ses ofta hos de där mer underhållsrika katterna (som min!): de följer dig ständigt, jamar högt om de ignoreras, och kan till och med hoppa på huvudet på mig om de inte svarar tillräckligt snabbt!

Hur förhindrar jag att min katt sitter på min stol?

Bilden antyder en guide eller artikel om strategier för att avskräcka katter från att sitta på mänskliga platser, som tar upp vanliga kattbeteenden.

Det är inte alltid lätt att vinna sitt säte tillbaka från en målmedveten katt, men det finns några saker du kan prova.

Nu när vi vet varför katter uppvisar detta något irriterande beteende, kan vi stoppa dem? Tja, det här kan vara knepigt. Det är helt normalt kattbeteende att stjäla vår stol när vi går upp; de attraheras av värmen, säkerheten och dofterna och feromonerna som kommer med dessa varma platser.

Se även  Gör Bobcats fantastiska husdjur?

Om detta blir irriterande för dig, försök att bädda en säng åt honom eller henne som är nära dig, värm sängen (använd en värmedyna för att värma sängen, men var noga med att inte låta din katt röra den direkt) kommer i kontakt med förhindra brännskador) och placera ett plagg som luktar som dig i det. Belöna din katt när hon använder den här sängen, och om den uppfyller alla deras behov kan hon välja den.

Annars, njut av våra kattvänners konstiga egenheter, njut av en mys och slappna av i vetskapen om att din katt komplimangerar dig när den djärvt sätter sig ner i sin stulna stol!

Läs också: De 8 bästa kattträden 2022

Vanliga frågor

Vad betyder det när en katt sitter på din stol?

När en katt stjäl din stol utnyttjar den oftast värmen du lämnar efter dig efter att ha suttit på den. De kan också attraheras av de lugnande dofter och känslan av säkerhet som din stol ger dem.

Varför tar min katt min plats?

Din plats kommer att vara varm och lukta som du, vilket är väldigt attraktivt för katter. De kan också markera din plats med sina feromoner och doftsignaler som signalerar till din katt att du är en del av deras bundna grupp.

Varför stjäl min katt mina saker?

Om din katt har ett band med dig, kan han attraheras av föremål som luktar som dig eftersom det kommer att vara tröstande för din katt. Det kan också vara så att de gör detta för att framkalla en reaktion; katter älskar uppmärksamhet!

Varför ligger min katt på min plats i sängen?

Din plats på sängen kommer att vara varm och lukta som du – två saker som din katt älskar. Din katt kommer också att blanda din doft med deras, vilket är en viktig del av kattens beteende med bundna familjemedlemmar.