Varför suckar katter? En veterinär förklarar

Bild av en katt som suckar, vilket möjligen förmedlar en känsla av sorg eller uppgivenhet.

Katter kan producera många olika ljud. Vissa är avsedda för att kommunicera med andra katter, och vissa är riktade till människor. Du kanske är intresserad av att avkoda vart och ett av dessa ljud för att bättre förstå din katt.

Snabb överblick

01

Folk suckar ofta på grund av negativa känslor, men katter brukar sucka när de känner sig nöjda och avslappnade.

02

Om katter inte får tillräckligt med mental och fysisk stimulans kan suckandet tyda på allmän olycka.

03

Om din katt konstant andas ut bullrigt, kontakta din veterinär vid ett underliggande andningsproblem.

Ett spinnande eller väsande är tillräckligt enkelt att tolka. Men du kanske nyligen har hört din katt sucka. Varför gör de detta mänskliga ljud? När människor suckar kan det vara av lättnad. Det kan dock också bero på en negativ känsla, som ånger, frustration eller besvikelse.

Suckar katter av samma anledningar som vi gör? Är en suckande katt anledning till oro?

Det finns ingen vetenskaplig forskning som berättar varför katter suckar. Det är också viktigt att vi inte projicerar våra egna känslor på våra katters beteende. Men vi kan göra välgrundade gissningar genom att titta på när de suckar och vilka andra beteenden de uppvisar vid den tiden. Läs vidare för mer information.

1. De känner sig glada och avslappnade

Suck kan vara ett tecken på att din katt är i ett totalt tillstånd av lycka och avkoppling. Du kanske märker att din katt suckar när du kliar den bakom öronen eller under hakan. Eller så suckar de medan de sitter på fönsterbrädan i solljuset.

Halvslutna eller långsamt blinkande ögon med mjuka, framåtriktade öron är andra tecken som visar din katts belåtenhet. Blinka gärna långsamt mot din katt i gengäld, då det kan stärka bandet ni har med varandra.

2. De känner sig sömniga

Ofta suckar katter innan de tar en tupplur, nästan som en läggdagsrutin. Det är troligt att rörelsen av djupandning in och ut hjälper till att slappna av musklerna och släppa spänningar. På detta sätt ges feedback till känslor av tillfredsställelse, som diskuterats ovan.

Om din katt suckar och sedan sover med benen utsträckta och buken exponerad betyder det att den känner sig trygg och säker med dig. Buken är ett mycket sårbart område. Om de skulle exponera sina magar i naturen riskerar de att bli attackerade av rovdjur. Att göra detta framför dig betyder att de har mycket förtroende för dig.

3. De känner sig uttråkade

Bild på en katt som verkar uttråkad och visar ointresse och letargi i sin hållning och uttryck.

Att sucka av tristess är en annan vanlig orsak till att katter gör detta ljud.

Katter kan också sucka när de känner sig uttråkade och ointresserade. Om de inte får den mentala och fysiska stimulans de behöver, kan suckandet vara ett sätt att signalera deras allmänna olycka. De kommer också att uppvisa andra rastlösa beteenden som överdriven skötsel och att jaga andra husdjur i hemmet.

Om du tror att din katt suckar på grund av bristande aktivitet, se till att han får lite lektid varje dag. Till och med 10 till 15 minuters spel som uppmuntrar dem att springa, hoppa och kasta sig är tillräckligt för att få igång dem. Du kan också förse dem med leksaker, skrapstolpar och pusselmatare. Utan denna uppmärksamhet och stimulans kan de vända sig till mindre gynnsamma beteenden. Vi vill absolut inte att de ska stävja sin tristess genom att förstöra dina möbler!

Vad händer om min katt flämtar?

Ibland kan katter producera ett flämtande ljud, vilket är en skarp utandning från näsan. Detta kan misstas för en suck. Medan katter tenderar att sucka när de känner sig glada och avslappnade, är en suck vanligtvis ett tecken på frustration och irritation.

Till exempel kan din katt väsa åt dig när den otåligt väntar på att du ska lägga ner matskålen medan han äter. Eller så kanske de flämtar om du försöker hindra dem från att göra något de tycker om.

Kan suckandet vara ett tecken på ett medicinskt problem?

Fridfull scen av en katt som ligger bekvämt under en filt, sover djupt och utstrålar en känsla av mysighet.

Vissa saker som ser ut som suckar kan faktiskt vara ett tecken på ett medicinskt problem.

Om din katt suckar ibland är det i allmänhet inte ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd. Det finns ingen anledning till oro om din katt är sitt vanliga jag och beter sig som han brukar.

Nu när vi har identifierat situationer där det är normalt att din katt suckar, kan du märka andra luftvägssymtom som kan behöva undersökas.

Dessa symtom inkluderar:

 • Svårt att andas
 • Ökad andningsansträngning (buken kommer att stiga och falla mycket mer än normalt)
 • Snabba och ytliga andetag
 • Hosta
 • Att nysa
 • Flytningar från näsan

Det finns flera medicinska tillstånd som kan påverka din katts andning. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till:

 • Luftvägsinfektioner
 • Hjärtsjukdom
 • Feline astma
 • Obstruktion av främmande kroppar
 • Hjärtmask

Om du märker ett ovanligt andningsmönster hos din katt, förutom en förändring i aktivitet och beteende, kontakta din veterinär.

Sammanfattningsvis

Nästa gång din katt suckar, var säker på att han inte gör det av samma negativa skäl som människor. Katter lever mycket i nuet, snarare än det förflutna. Om de verkar avslappnade kan du njuta av att de känner sig nöjda och njuter av livet.

Men om det verkar som att din katts gråt är relaterat till tristess, är det dags att hitta sätt att stimulera och underhålla honom. Du kan till och med locka fram en belåten suck ur dem innan de slår sig ner för en tupplur efter leken!

Läs också: Så här får du din katt att använda ett skrapstolpe

Vanliga frågor

Varför suckar min katt som en människa?

Katter kan sucka som människor gör. Medan människor ofta suckar på grund av negativa känslor, suckar katter vanligtvis på grund av känslor av belåtenhet och avkoppling. De kan också sucka av tristess. För att förstå varför din katt gör detta är det viktigt att tänka på när han gör det och vilka andra beteenden han uppvisar.

Är det normalt att min katt suckar?

Ja! Om du hör din katt sucka ibland, oroa dig inte för det. Men om du märker konstant suck och andra tecken som andningssvårigheter eller slöhet är det bäst att kontakta din veterinär.

Varför andas min katt ut högt?

Om din katt andas ut högt kanske han bara suckar eller flämtar. En katts suck är en lång utandning och åtföljs vanligtvis av positiva känslor. En suck är en kort luftskur som åtföljs av negativa känslor av frustration. Om din katt konstant andas ut bullrigt är det värt att kontakta din veterinär om det finns ett underliggande andningsproblem.

Se även  Varför väser min katt åt min partner?