Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar

Bild av en katt som sover lugnt i vecken av en filt och fångar en lugn och mysig stund av vila.

Katts beteende verkar ofta konstigt om du inte förstår orsaken bakom det. Ett exempel på ett sådant beteende är när katter suger på filtar eller andra mjuka material.

Snabb överblick

01

Att suga på filtar är ett beteende från kattungdomen och framåt, under vilket må-bra-hormoner frigörs när mamman matar.

02

Vanligtvis är katter som suger på filtar ett självlindrande beteende som vanligtvis är ofarligt.

03

Om sugbeteendet är överdrivet kan det betyda att en katt lider av separationsångest eller annat problem.

Många husdjursägare kommer ihåg en tid då de smygdes in under en filt, men fick snart sällskap av sin lurviga familjemedlem, som började försöka putsa och knåda det fluffiga materialet. Konstigt va? Låt oss se varför katter suger på filtar.

Varför suger katter på filtar?

Att suga på filtar eller andra varma, fluffiga saker är ett helt naturligt beteende för din katt. Här är varför din favoritkatt kan göra det:

1. Det ligger i deras instinkter

Under kattungdomen är kattungar beroende av sin mamma för allt. De livnär sig på mamman katt genom att di, förse dem med den näring de behöver samtidigt som de bygger ett starkt band med henne. Det frigör också glada hormoner, som oxytocin, och försätter dem i ett tranceliknande tillstånd, vilket hjälper dem att slappna av.

När de växer upp kanske de inte längre äter av sin mamma, men det är fortfarande deras instinkt att dia och knåda när något påminner dem om den där mysiga, varma, trygga känslan de fick av sin mamma.

2. Det är tröstande

Katter är väldigt självständiga varelser, så det är ingen överraskning att de lugnar sig när de känner sig stressade eller dåliga. Genom att suga på en fluffig filt kan de trösta sig och må mycket bättre. Du kanske märker att de spinnar också, vilket är ett annat sätt att lugna dig själv.

3. De känner sig nära dig

Rörande bild av en katt gosad med en filt, som förkroppsligar komfort och värme i en lugn miljö.

Katter kan suga i sig en filt när de är nära dig eftersom de känner sig trygga och älskade i din närvaro.

Nu när du vet att att suga på en filt är samma beteende som att amma från sin mamma, är det ganska logiskt att de reserverar detta beteende för människor de älskar. Så om din katt uppvisar detta beteende omkring dig är det en stor komplimang.

Det betyder att din katt känner dig nära dig, att ditt band är starkt och att de älskar dig. Du kanske är deras favoritmänniska och de kanske ser dig som en sorts ersättningsmamma. Även om detta är trevligt, om deras sugbeteende är överdrivet, kan de drabbas av separationsångest.

4. De är doftmärken

Att suga ull åtföljs normalt av att en katt knådar med klorna. Detta kan bero på att kattungar knådar på sin mammas mage medan de ammar för att stimulera mjölkproduktionen. När de knådar och diar på en filt överför de också sin doft till filten.

Katter har många doftkörtlar, speciellt runt ansiktet och tassarna. Detta beteende tjänar också till att markera deras territorium och trösta dem med deras välbekanta doft.

5. De är nöjda

Katter suger inte bara på filtar för att må bättre, de gör det ibland som ett tecken på att de är glada och nöjda. Trots allt visar sättet de betedde sig som kattunge på en väldigt sårbar sida, så det kan vara ett tecken på att de känner sig avslappnade, bekväma och trygga i sin miljö.

6. Det finns i deras reproduktion

Vissa kattraser uppvisar detta beteende oftare än andra. Om du är den stolta husdjursföräldern till en siames eller birman, är du förmodligen van vid att de suger på filtar!

Bör du vara orolig om din katt fortsätter att suga på en filt?

Skildring av katter som knådar, ett beteende där de rytmiskt pressar sina tassar mot ytor, ofta förknippat med belåtenhet och avslappning.

Att suga på filtar är ett ganska normalt beteende för en katt, men det betyder inte att det inte finns några risker. Trådar eller tygbitar kan lätt sväljas av din katt, speciellt om filten är gammal, skadad eller särskilt fluffig.

Dessa trådar kan fastna runt din katts tänder eller tunga och orsaka skador, eller så kan de fastna på vägen genom mag-tarmkanalen. Detta är känt som en linjär främmande kropp och kan vara mycket allvarlig.

När tarmarna rör sig kan de fastnade trådarna få dem att hopa sig och till och med skära igenom tarmväggen som ett ostsnöre. Därför är det bäst att hålla fluffiga filtar eller filtar med lösa trådar borta från din katt.

Även om amning på en filt vanligtvis är normalt, kan varje förändring i en katts beteende vara ett tecken på ett hälsoproblem. Så om din katt aldrig har besvärats av täcken men plötsligt suger mycket på dem, är det bäst att låta en veterinär kontrollera honom ifall han är stressad, mår dålig eller lider av pica.

När ska man konsultera en veterinär?

Det är viktigt att ta din katt till veterinären om den mår dåligt eller om hans beteende plötsligt har förändrats. Om din katt kräks och inte kan hålla ner mat eller vatten kan det vara ett tecken på att det finns en tråd eller annan främmande kropp i tarmarna.

De kan också dra sig tillbaka eller vokalisera på grund av buksmärtor, och du kan märka att de anstränger sig för att göra avföring. Detta kan vara en medicinsk nödsituation, så du bör rådfråga en veterinär snarast.

Det är också värt att boka tid för att träffa veterinären om din katt dreglar, sväljer, blöder från munnen eller klor i ansiktet. Det kan vara tecken på att det sitter en bit tråd som har fastnat någonstans i munnen.

Läs också: Vad du ska göra om din katt nyser blod

Kan du förhindra att en katt suger på filtar?

Om din katt gillar att suga på filtar är detta normalt beteende och ofta inget att oroa sig för. Om de stör dig eller om du vill stoppa dem finns det några saker du kan prova. Däremot kanske du inte kan stoppa beteendet helt.

1. Ge berikning

Att hålla din katt sysselsatt med andra saker kommer att minska tristess och göra det mindre benäget att suga på en filt. Att förse dem med massor av leksaker, pussel och andra aktiviteter kommer att dra deras uppmärksamhet någon annanstans. När du spelar med dem får de den extra bonusen från ditt sällskap.

2. Ge alternativ

Din katt kanske suger för att han eller hon vill njuta av en mysig och kärleksfull stund med dig. Om du försöker hålla tillbaka dem utan att erbjuda dem andra möjligheter att visa sin kärlek, kan du skada ditt band. Se till att ge dem gott om gos och krångel när det inte finns några filtar runt omkring!

3. Håll filtar ur vägen

Det säger sig självt att om du inte har filtar till hands blir det svårare för din katt att uppvisa detta beteende!

Slutsats

Förtjusande bild av en bedårande katt som är fullt engagerad i leken och fångar dess ungdomliga anda och glada interaktion.

De flesta katter växer ur sugbeteendet, men vissa katter fortsätter med detta in i vuxen ålder.

Om du förstår varför katter suger på filtar så verkar det nog inte så konstigt. Det är trots allt beteende de kommer att ha uppvisat som kattungar från sin mamma. Men när det kommer till nytt beteende är det värt att söka råd från en veterinär eller veterinär beteendeläkare, om det finns ett underliggande medicinskt problem.

Läs också: Den kompletta guiden till flaskmatning för kattungar

Vanliga frågor

Varför dricker min katt på min filt?

Det finns många anledningar till varför katter suger på filtar. Det är ett beteende de visar från tidig ålder när de ammar från sin mamma, men det hjälper dem också att lugna ner sig och knyta an till sina ägare.

Hur förhindrar man att en katt dricker på filtar?

Om möjligt är det bäst att hålla täcken borta från din katt om du vill att han ska sluta suga på dem. Du kan också prova att ge dem mer mental och fysisk stimulans genom leksaker, pusselmatare och kattträd. Det är också värt att ge dem mycket tillgivenhet på dina villkor så att de inte känner att de går miste om tid med dig.

Kan min katt suga på en filt?

Vanligtvis är katter som suger på filtar inget problem. Det är normalt beteende och är oftast ofarligt. Håll dock utkik efter lösa fibrer, ifall de sväljs.

Se även  Varför gråter katter? En veterinär förklarar