Varför tar katter med sig döda djur?

katt biter död mus

Om du håller en katt som är tillåten utomhus är chansen stor att du har fått en speciell ”gåva” från honom eller henne någon gång. Det kan vara allt från en död mus till en död spindel som din katt stolt presenterar. Hur som helst, detta är förmodligen en av de mindre tilltalande aspekterna av kattföräldraskap.

Så varför ger katter dig döda djur? Är det bara deras sätt att visa att de älskar dig, eller finns det mer i det? Låt oss ta en närmare titt på varför din katt ger dig döda djur.

Vad betyder det när katter ger dig döda djur?

Katter ansågs vara först domesticerade för cirka 10 000 år sedan. Det låter som en lång tid, eller hur? Jämför det med hundar, som först domesticerades för cirka 30 000 år sedan, och det är inte alls lika länge.

Det gör att de fortfarande behåller många av sina naturliga instinkter, som jakt. Jakt är förmodligen en av katternas starkaste instinkter, för när de var vilda var det viktigt för att säkerställa deras överlevnad.

Även om de flesta av våra huskatter inte behöver jaga för att äta och överleva, är instinkten att jaga och döda fortfarande stark, och detta kan till och med ses hos innekatter som gillar att jaga och ”döda” leksaker. För utekatter, fåglar, små däggdjur, spindlar, ödlor och ibland även större byten som kaniner och ekorrar är alla exempel på djur som din katt kan ta in i ditt hem.

Ofta är dessa bytesarter redan döda när du ”tar emot” dem, men det finns katter som tycker om att ta med sig levande presenter hem till sina ägare.

Varför ger katter sina ägare ”gåvor” av döda djur?

Det finns flera anledningar till varför din kattvän erbjuder dig döda djur.

1. De fungerar som naturen avsett

katt gömmer sig i gräset och letar efter byte

Jakt är förmodligen en av katternas starkaste instinkter, för när de var vilda var det viktigt för att säkerställa deras överlevnad.

I det vilda tog en kattmamma hem döda bytesobjekt till sina kattungar. Detta ger dem inte bara den näring de behöver för en sund tillväxt, utan det lär dem också vad mat är och förbereder dem för vuxenlivet när de måste klara sig själva.

Se även  Hur man får en katts uppmärksamhet i 7 enkla steg

Vilda katter tar också med sig levande små djur tillbaka till sina kattungar och lär dem hur man jagar och fäller.

2. De känner sig trygga med dig

Katter tar tillbaka sina döda byten till ett område där de känner sig trygga. Detta härrör från deras naturliga överlevnadsinstinkt. En katt är sårbar för attack när den äter, så i naturen är det vettigt att den inte skulle äta sin fångst direkt, utan istället ta den tillbaka till sitt revir där den känner sig säkrare.

3. De delar med resten av sin ”koloni”.

I det vilda lever katter vanligtvis i en koloni av andra katter. De delar ofta sin mat med resten av kolonin. Om din katt tar med dig döda djur, anser han förmodligen att du är en del av hans familjeflock. Han vet nog mycket väl att utan hans hjälp skulle du inte kunna fånga en mus!

Hur kan jag förhindra att min katt tar med mig döda djur?

katt sitter bär bell krage

Den säkraste platsen för en katt är i hemmet, och detta är inte bara för deras säkerhet, utan också för säkerheten för vilda djur.

Din katt kan tycka om att ta tillbaka döda djur åt dig, men chansen är stor att du inte kommer att bli alltför exalterad över att få dessa ”gåvor”.

Tamkatter kan också vara problematiska för antalet vilda djur, särskilt för mindre vanliga arter. Det finns några saker du kan göra för att hindra din katt från att plocka upp döda djur och skydda det lokala djurlivet.

1. Placera en klocka på din katts halsband

Detta är ett av de enklaste sätten att förhindra din katt från att framgångsrikt döda sitt byte. En klocka ger bort din katts lek och signalerar små däggdjur och fåglar att den närmar sig, vilket ger dem en chans att fly.

Sätt bara ett snabblåshalsband på din katt eftersom det är designat att lätt bryta upp om den fastnar i något så att den inte kan strypas.

2. Ändra de tider din katt får vara ute

Katt hoppar i trädgården

Vilda djur, som möss, sorkar och fåglar, är mer aktiva på natten och tidigt på morgonen. Om du förhindrar din katt från att gå ut under denna tid minskar risken för en lyckad avlivning.

Vilda djur, som möss, sorkar och fåglar, är mer aktiva på natten och tidigt på morgonen. Om du förhindrar din katt från att gå ut under denna tid minskar risken för en lyckad avlivning.

Se även  Zyrtec för katter: dosering, säkerhet och biverkningar

Som sagt, katter är naturligt crepuskulära, vilket betyder att de är mest aktiva i gryning och skymning, och kan därför bli frustrerade om de inte får vara ute under dessa tider.

3. Flytta dina fågelmatare

Om du har en mördarkatt, försök att minska dess chanser att jaga fåglar genom att flytta bort dina fågelmatare från områden där din katt kan gömma sig, till exempel en närliggande häck.

Placera inte matskålar för nära marken eftersom det uppmuntrar fåglarna att vara mer tillgängliga för din katt! Om din katt är beslutsam och fortfarande ger dig döda fåglar, är det förmodligen bäst att ta bort fågelmatarna från din trädgård helt och hållet.

4. Lek med din katt

Som vi lärde oss är det en del av din katts naturliga instinkt att jaga. Du kan härma denna bytesdrift genom att använda kattleksaker, särskilt dinglande leksaker på trollstavar eller leksaksfyllda möss. Om din katts önskan att jaga, kasta och fånga uppfylls genom användning av leksaker, kan han vara mindre benägen att jaga vilda djur.

Även om din katt kan jaga laserpekare, kan hon inte fånga lasern, så de kan vara mycket frustrerande för din katt. De uppfyller inte den ”dödande” aspekten av din katts naturliga instinkter, så håll dig till att använda fysiska leksaker istället.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

Ska jag berätta för min katt att han tog med mig döda djur?

Du ska aldrig straffa din katt verbalt eller fysiskt för att ha med sig döda djur. De kommer inte att förstå varför du är arg och det kommer förmodligen bara att göra dem rädda för dig.

Kom ihåg att din katt bara gör det som faller sig naturligt för honom. Prova istället förslagen ovan för att avskräcka din katt från att plocka upp döda djur.

Tar katter med sig andra saker än döda djur till sina ägare?

katt kommer med död fågel

Kom ihåg att de gör det för att deras instinkter säger åt dem att göra det.

Ibland tar katter med sig saker till sina ägare som de tror att de har ”dödat”, till exempel en leksak eller annat föremål de har lekt med.

Se även  Varför sticker katter rumpan i ditt ansikte? En veterinär förklarar

Detta är helt klart mer önskvärt än ett riktigt dött djur! Innekatter är mer benägna att ta med leksaker eller andra hushållsartiklar till sina ägare än utekatter. Vissa katter kommer att lära sig att leksaker motsvarar lektid och kommer därför att ge dig sina leksaker för att uppmuntra dig att leka med dem.

Slutsats

Det är inte ovanligt att katter tar sina ägares döda djur. Även om du kanske tycker att det är obehagligt, försök komma ihåg att de gör det för att deras instinkter säger åt dem att göra det.

Berätta aldrig för din katt att han har tagit med dig döda djur, men det finns sätt du kan avskräcka din katt från att ta med sig dessa ”gåvor”.

Placera en klocka på halsbandet och flytta bort dina fågelmatare från platser där din katt kan gömma sig och lurar. Försök att leka med din katt oftare eftersom detta kan hjälpa till att fokusera hans jaktinstinkt på hans leksaker.

Du kan också begränsa din katts tillgång till utomhus, särskilt under gryning, skymning och på natten, när vilda djur är mer aktivt. Om detta inte fungerar måste du kanske acceptera att ett och annat dödt djur som faller för dina fötter bara är en del av att vara kattförälder!

Läs också: De 7 bästa katthalsbanden

Vanliga frågor

Varför ger katter presenter till dig?

Det finns flera anledningar till varför din kattvän kan ge dig en present, till exempel en leksak, eller ännu värre, ett dött djur. De flesta anledningarna härrör från hans naturliga instinkt att dela sin fångst med sitt familjepaket, det vill säga med dig! Katter kommer ibland att ge dig sina kattleksaker i ett försök att få igång leken, speciellt om den här taktiken har fungerat tidigare!

Hur förhindrar jag att min katt tar hem döda djur?

Försök att uppfylla din katts naturliga instinkt att jaga och döda genom att leka med honom istället. Du kan också försöka skydda djuren i din trädgård genom att hänga en klocka på din katts halsband för att uppmärksamma honom på hans närvaro, och genom att flytta bort dina fågelmatare från platser där din katt kan lurar osedd.

Ger katter gåvor till andra katter?

Det är vanligt att en mammakatt tar med sina kattungar levande djur för att öva sina jaktfärdigheter eller döda djur att äta. Ibland vill en katt dela sitt byte med en annan katt som den har ett särskilt nära band med.