Varför tigger min katt om mat?

Om din katt hänger runt matskålen och jamar efter mat kan det krossa ditt hjärta. Det kan dock också vara lite irriterande, speciellt om du redan har matat dem!

Snabb överblick

01

Tecken på att en katt är hungrig inkluderar att rösta, följa dig, gnugga dina ben, slå mot dig och knapra med fingrarna.

02

Katter tigger om mat av olika anledningar, som om de går på diet, om deras mat blir stulen av en annan katt, om de lider av ett medicinskt tillstånd eller parasitinfektion, om de är uttråkade eller om de naturligt gillar att äta.

03

Om din katt plötsligt ber om mat när hon inte var det innan, särskilt om hungern är förknippad med viktminskning, kontakta din veterinär för att utesluta en medicinsk orsak.

Ibland kan det kännas som att din katt alltid är hungrig. Så, hur vet du om din katt är riktigt hungrig? Låt oss ta en titt på tecknen på hunger hos katter och om det är normalt kattbeteende för dem att tigga om mat.

Hur beter sig katter när de är hungriga?

1. Mjau

Ihållande mjauande är ett av de största tecknen på en hungrig katt.

Katter är ofta mycket högljudda när de är hungriga, och låter dig veta i osäkra ordalag att det är dags för matning (åtminstone i deras sinnen!). Om du bor med en hungrig eller girig katt kanske du önskar att du hade öronproppar!

Läs också: När en katts mjau låter konstigt (hes röst)

2. Spårar dig

Vissa katter kommer att följa dig i hopp om att du kommer att lägga märke till dem och mata dem.

Om din katt är som din skugga och följer dig runt i huset vart du än går, kanske hon låter dig veta att hon är hungrig. Men anta inte att det finns många andra orsaker till varför din katt kan vara klängig, inklusive tristess, ensamhet, stress och mår dåligt.

Läs också: Varför följer min katt efter mig överallt?

3. Gnugga, slå i huvudet eller slå dig

Om den jamar och jagar dig till ingen nytta, kan din katt gnugga mot dig i ett starkare försök att få din uppmärksamhet.

Om din katt är hungrig kommer han att försöka vad som helst för att få din uppmärksamhet. Det inkluderar att vifta in och ut ur benen och gnugga mot dig bara för att se till att du märker dem! Kom dock ihåg att din katt kanske inte är hungrig, utan kanske bara vill ha din uppmärksamhet eller lite kärlek.

Att älska huvudstötning, känd som bunting, är ett kärleksfullt beteende i kattvärlden. Men om din katt är extra kärleksfull och uppmärksamhetssökande kanske den vill att du matar den.

Ett annat tecken på att din katt är hungrig är att tafsa på dig när du passerar honom i köket. Å andra sidan kanske de bara känner sig lekfulla!

Läs också: Vad betyder det när en katt skaver mot dig?

4. Nafsa på dig

Hungriga katter kan knapra eller bita dina fingrar, speciellt när du är upptagen med mat.

Mjuka nibbles eller mer kryddiga tuggor kan vara ett tecken på att de håller på att tappa humöret och vill bli matade. Men beroende på din katt kan detta vara ett tecken på tillgivenhet eller bara uppmärksamhetssökande beteende.

Läs också: Varför är min katt så irriterande? Kattens uppmärksamhetssökande beteende förklaras

Är det normalt att katter tigger om mat?

Det kan vara normalt att katter tigger om mat. Katter kan till och med tigga om mat oavsett om de är väldigt hungriga eller inte, bara av vana. Men innan du avvisar eller ignorerar din katts tiggeri om mat, bör du lära dig mer om orsakerna till varför den kan agera hungrigare än vanligt, eftersom det finns några medicinska orsaker till att tigger om mat.

Läs också: Varför leker katter med sitt byte?

Varför tigger min katt om mat?

1. De går på diet

Katter på ett viktminskningsprogram kan fortfarande vara hungriga efter att ha ätit hela sin måltid.

Om du aktivt begränsar din katts matintag så att den går ner i vikt och blir friskare kan du förvänta dig högljudda protester. Med tiden bör din katt vänja sig vid sin nya mängd mat, men om hans hungriga beteende inte förbättras, prata med din veterinär om att gradvis byta till en diet med lägre kalorier som han kan äta mer av. På så sätt känner de sig mätta längre.

Läs också: Hur sätter man en katt på diet?

2. Deras mat är stulen

Mata flera katter separat så att varje katt får rätt mängd mat.

Om du har mer än en katt eller till och med mer än ett husdjur, fundera på om din katt får hela sin portion eller om han blir stulen.

Även grannskatter kan passa på att stjäla din katts mat om du har en husdjursdörr. Om du misstänker att din katt inte får i sig hela mängden mat, försök att mata den separat och se om den verkar vara mindre hungrig.

Läs också: Varför stjäl min katt min andra katts mat?

3. De har ett hälsotillstånd

Vissa medicinska problem kan orsaka extrem hunger, även om din katt äter tillräckligt med mat.

Tillstånd som förändrar ämnesomsättningen, såsom diabetes eller hypertyreos, kan göra att din katt verkar väldigt hungrig, trots att den äter normal mängd mat. På samma sätt kan vissa cancerformer och tarm- och njursjukdomar också påverka kroppens upptag och användning av näringsämnen, eller leda till proteinförlust i urinen eller avföringen.

De flesta medicinska problem som orsakar tiggeri om mat orsakar viktminskning förutom ökad aptit, så håll ett öga på din katt och ta med honom för en viktkontroll om du är orolig.

Läs också: De bästa hemlagade kattmatrecepten för njursjukdomar

4. De har maskar

Parasiter som lever i en katts tarm kan orsaka intensiv hunger trots viktminskning.

Tarmparasiter, ofta kallade maskar, kan orsaka viktminskning och minskat näringsupptag. Du kan också märka att din katt har en orolig mage med kräkningar, blod i avföringen eller diarré. Eftersom de inte kan ta upp sin smälta mat så bra kan de bli väldigt hungriga, vilket kan leda till tiggeri.

Läs också: De 9 bästa kattmaterna mot diarré

5. De gillar inte deras mat

katt vägrar äta från en skål

Katter som är notoriskt kräsna ätare försöker ofta tigga för att få något godare.

Om din katt inte är ett fan av deras kattmat, kan hon lämna den i skålen och tigger om något annat. Detta skulle betyda att de är riktigt hungriga, men de håller ut i hopp om att du bjuder på något mer välsmakande, som människomat. Om kattens skål normalt är full med torrfoder, prova att byta till våtfoder, eller så kan du prova att ändra smakerna i din katts kost.

Läs också: Varför äter inte min katt? Förlust av aptit hos katter

6. Deras mat orsakar smärta

varför äter inte min katt utvald bild

Tandproblem och andra smärtsamma munproblem kan hindra en katt från att äta trots att den är hungrig.

Återigen, om din katt lämnar sin mat men också tigger, kan hans mat orsaka honom smärta. Tandsjukdomar, munsår, abscesser och tumörer kan alla orsaka munsmärtor som kan göra att äta obehagligt.

Om så är fallet kan du också märka att din katt droppar saliv, blöder eller kliar sig i munnen. Det är vanligt att katter med munsmärta äter sin blötfoder men att de hoppar över torrfodret eller kibbiten eftersom det är mer smärtsamt att äta.

Läs också: Oral cancer hos katter: orsaker, symtom och behandling

7. De är lite giriga

Vissa katter älskar bara att äta och verkar aldrig vara helt nöjda.

Vissa katter är bara lite giriga! Om din katt tigger mat kan inget vara fel, förutom en stor kärlek till mat. Naturligtvis är fetma ett allvarligt hälsoproblem hos katter och andra husdjur, så om din katt går upp i vikt, prata med din veterinärklinik om viktminskningsdieter och annat stöd.

Läs också: Kattöverviktsdiagram: Ta reda på om din katt är fet

8. De är uttråkade

Katter som saknar fysisk och mental stimulans kan snacka för att ha något att göra.

Liksom människor kan katter som är uttråkade eller längtar efter uppmärksamhet ta till att äta. Att investera i några matpussel, extra leksaker och aktivitetscenter eller kattträd kan avvärja tristess och slå suget.

Läs också: De 5 bästa interaktiva kattleksakerna för uttråkade katter

9. Det är en vana

Att mata din katt när de tigger lär dem att göra det mer.

Om din katt ger dig det varje gång din katt ber om mat, kommer han att lära sig att förvänta sig det. Genom att mata dem belönar du dem och förstärker vanan att tigga, vilket ökar sannolikheten att de kommer att göra det igen.

Att spendera tid på att interagera med dem på andra sätt, med lek eller mys, bör hjälpa till att ändra vanan så att de sparar sitt tiggeri till när de är riktigt hungriga. Vissa kattägare får till och med en matare så att deras katt inte förknippar dem med mat.

Sammanfattningsvis

Att känna igen tecknen på att din katt vill ha kärlek, uppmärksamhet eller lek snarare än hunger bör hjälpa till att förhindra onödig matning.

Om din katt plötsligt ber om mat när hon inte var det tidigare, undersök vad som kan orsaka det nya beteendet.

Att ha en katt som tigger mat kan vara lite frustrerande, och det kan också locka dig att ge efter för de tiggande ögonen och mata dem! Det kan vara knepigt när våra hjärtan säger åt oss att mata dem eller ge dem en godbit, men våra huvuden vet att de inte behöver mer och viktökning kan göra dem ohälsosamma.

Att känna igen tecknen på att din katt vill ha kärlek, uppmärksamhet eller lek snarare än hunger bör hjälpa till att förhindra onödig matning. Och glöm inte att få dem undersökta av en veterinär om deras aptit har förändrats, ifall det finns ett hälsoproblem.

Läs också: Lista över livsmedel som katter kan och inte kan äta

Vanliga frågor

Hur får jag min katt att sluta tigga mat?

Att bekämpa din katts tiggeri är inte lätt. Det kräver engagemang och rigoritet från dig, och du kan behöva ändra ditt eget beteende. Se först till att din katt inte har några medicinska problem, särskilt om hans ätbeteende eller aptit har förändrats. För det andra, ge massor av kattunderhållning för att bekämpa tristess, och spendera mycket tid på att interagera med dem så att de får din uppmärksamhet på andra sätt.

Om inget av detta hjälper kan du behöva välja mat som håller dem mättare längre. Mat med lägre kalorier eller mat som innehåller proportionellt sett mer fibrer eller protein kan hjälpa till att förhindra att din katt blir så hungrig.

Varför låtsas min katt vara hungrig?

Det finns många anledningar till varför din katt kan vara väldigt hungrig. Vissa är uppenbara, som om man sätter dem på diet eller om grannens katt stjäl deras mat. Å andra sidan kan din katt ha maskar eller andra medicinska problem, eller så kan det bara vara så att hon är girig.

Ska jag ignorera min katt som tigger om mat?

Det är viktigt att inte ignorera din katt förrän du vet att det inte finns några underliggande hälsoproblem som orsakar beteendet. En kontroll hos veterinären hjälper dig att lugna dig, och veterinärer och veterinärtekniker kan hjälpa dig med några råd om du behöver det.

Se även  Single Kitten Syndrome: Vad är det?