Varför tuggar katter sina naglar?

Katten äter sina naglar.

Du ser regelbundet katter som tuggar på naglarna, vanligtvis medan de trimmar. Även om nagelbitning anses vara en dålig vana och ohygieniskt hos människor, är detta inte fallet hos katter och anses faktiskt vara normalt beteende.

Men ibland kan en katts nagelbitning bli överdriven och om så är fallet finns det vanligtvis en underliggande medicinsk eller beteendemässig orsak till det. Låt oss ta en närmare titt på varför katter tuggar på naglarna och hjälpa dig att avgöra om du ska oroa dig för din katts nagelbitning eller inte.

Vad är kattspikar gjorda av?

För att förstå varför katter tuggar och biter på naglarna behöver vi först veta lite mer om kattnaglar och vad de är gjorda av. Kattnaglar är gjorda av keratin, ett protein som även finns i hår och hud. Faktum är att det är samma protein som våra egna fingernaglar är gjorda av. I mitten av varje nagel finns det liv som innehåller blodkärlen och nerverna som försörjer nageln.

Kattspikar (eller klor) är uppbyggda av lager som ständigt förnyas. Nya lager bildas underifrån och när detta händer fälls det äldsta och yttersta lagret och lämnar efter sig en nyare och vassare nagel.

Denna cykel varar i flera veckor och kommer att ske kontinuerligt under hela din katts liv. Varje nagel genomgår denna cykel i en annan takt, så din katt kommer att fälla sina naglar regelbundet. Det betyder att du sannolikt kommer att hitta gamla kloskal i ditt hushåll regelbundet, särskilt om din katt tillbringar mycket tid inomhus.

Katter behöver sina naglar för att vara i gott skick så att de kan jaga, klättra, balansera och försvara sig. Så denna kontinuerliga cykel av innovation är mycket viktig.

Läs också: Cat Claw Caps and Covers

Anledningar till varför katter tuggar naglarna

Det finns flera anledningar till att katter tuggar på naglarna och oftast är detta ett helt normalt beteende. Låt oss ta en närmare titt på det.

Normalt skötselbeteende

Vi vet alla att katter är naturligt rena djur och brukar sköta sig noggrant. Din katt kommer att tugga sina naglar och använda sina tänder för att ta bort smuts, skräp och annat skräp mellan tårna och runt naglarna.

Detta hjälper till att hålla henne ren och de vassa vapnen i toppskick! Hon kan också tugga naglarna för att ta bort en trasig klo. Allt detta är en del av din katts skötselregim och hjälper till att upprätthålla hennes höga krav på god hygien!

Hur fäller katter sina klor?

Som vi redan har lärt oss förnyas katternas naglar ständigt när de fälls. Din katt kommer att använda sina tänder och bita på naglarna för att påskynda denna process. Hon biter på naglarna för att dra bort de gamla yttre nagelskalen, och avslöjar de vassa nya klorna under.

Se även  Så här får du din katt att använda ett skrapstolpe

Att repa hjälper också till att ta bort gamla, döda kloskinn. Att repa är ett naturligt, instinktivt beteende och du kan hjälpa din katt att undvika att använda dina möbler och mattor för att repa genom att förse henne med massor av lämpliga skrapstolpar och/eller lådor. Vissa katter föredrar att sträcka sig upp och klia sig, medan andra föredrar att sträcka sig över marken för att klia. Vissa katter använder en kombination av båda.

När ska jag oroa mig för onormalt nageltuggning?

Hur man klipper kattnaglar.

Om en katts naglar inte klipps kan de växa tills de tränger igenom tassdynan, vilket är både smärtsamt och kan orsaka en infektion.

Om din katt tuggar på naglarna överdrivet, eller mer än tidigare, är chansen stor att något är fel. Flera medicinska och beteendemässiga problem kan leda till överdriven nagelbitning. Så det är viktigt att ta din katt till veterinären om du misstänker att hon tuggar på naglarna mer än hon borde.

Medicinska orsaker till onormalt nageltuggning

Dessa är bara några av de vanligaste medicinska tillstånden som kan orsaka överdriven nagelbitning hos katter.

1. Pemphigus

Pemphigus är en typ av autoimmun hudsjukdom hos katter. Det finns flera typer, men pemphigus foliaceous är den vanligaste typen hos katter. Det resulterar i hudskador som är irriterande och kliande, vilket får din katt att tugga, klia sig och slicka sig själv för mycket.

Din katts klor kan också se flagnande ut. Hudskador kan förekomma var som helst på din katts kropp, men finns ofta runt nagelbäddarna och ser ofta knapriga och smärtsamma ut. Din katt kommer att tugga klorna i ett försök att lindra obehaget och rengöra området, men detta kan förvärra problemet.

2. Ringorm

Ringorm (dermatofytos) är egentligen inte en mask utan en svampinfektion som kan påverka en katts hud. Det resulterar vanligtvis i håravfall och torr, flagnande hud. Det kan också påverka naglarna och leda till infektion om det inte behandlas.

Ringorm hos katter resulterar ofta i överdriven skötsel och ibland överdrivet nageltuggning om naglarna eller nagelbäddarna påverkas. Ringorm är en zoonos, vilket betyder att den kan överföras till människor.

Tvätta händerna väl efter att du har rört din katt och undvik att röra vid några hudskador på din katt som ser misstänksamma ut. Om du tror att din katt har gett dig ringorm, kontakta din läkare.

Se även  Varför har min katt bajsat på min säng? En veterinär förklarar

3. Nagelbäddsinfektion

Nagelbäddsinfektioner kan förekomma hos katter av olika anledningar. De visar sig vanligtvis som en svullnad av huden runt nagelbädden, ofta åtföljd av en klibbig flytning. Nagelbäddsinfektioner är smärtsamma och är en annan anledning till att din katt kan tugga sina naglar för mycket.

4. Tjocka, sköra naglar hos äldre katter

Äldre katter utvecklar ofta tjocka naglar som är skörare. Detta beror ofta på en hormonell obalans och är vanligtvis inte mycket att oroa sig för. Din katt kan tugga naglarna oftare i ett försök att ta bort bitarna som flagnar.

Äldre katter är mindre benägna att klia eller ansa sig själva, så håll extra koll på din äldre katt. Hennes klor kan behöva klippas regelbundet för att hålla dem i gott skick.

Beteendeorsaker till onormalt nageltuggning

Om medicinska problem har uteslutits av din veterinär är det troligt att din katts onormala nageltuggning beror på ångest. Vissa katter är naturligt mer oroliga och dessa katter kan vara benägna att överdrivet nagelbita.

Ängsliga katter är ofta också benägna att utsättas för andra tvångsmässiga beteenden, såsom överdriven trimning. Vissa raser är mer benägna för denna typ av beteende än andra, såsom siameser och burmesiska katter, men vilken katt som helst kan uppvisa ångestrelaterat beteende.

Överdrivet klortuggning hos katter kan också orsakas av tristess och brist på tillräcklig mental stimulans. Eller så kan det vara så att det finns en källa till stress som orsakar din katts ångest. Källor till stress för din katt kan vara saker som ensamhet, en ny katt i grannskapet, bullriga byggarbeten eller en ny bebis i hushållet. Det kan till och med vara så att en annan katt i ditt hushåll får din katt att känna sig rastlös.

Vad kan jag göra för att hjälpa till?

katt tuggar nagel

För att minska tristess, ägna lite tid åt att leka med din katt varje dag.

Det första du bör göra är att minska din katts stress så mycket som möjligt. Du kan göra detta på olika sätt. Se först till att det finns tillräckligt med resurser för alla katter i ditt hushåll. Detta inkluderar matskålar, vattenskålar, kattlådor och sovplatser.

Den gyllene regeln är att du måste ha minst en av alla råvaror per katt, plus en extra. Du kan också överväga att skaffa en Feliway plug-in feromon diffusor för din katt. Dessa är designade för att säkerställa att din katt känner sig glad och säker i sin miljö.

För att minska tristess, ägna lite tid åt att leka med din katt varje dag. Detta är särskilt viktigt om din katt inte går ut. Du kan prova att använda fjäderleksaker som din katt kan jaga och fånga, eller reta möss.

Se även  Vilket är det bästa stället att placera en kattlåda?

Kattmynta leksaker är ofta en favorit, men tänk på att inte alla katter är känsliga för effekterna av kattmynta. Om din katt tillbringar en stor del av dagen ensam, kan du lämna hennes leksaker för henne att njuta av på egen hand. Dessa behöver inte kosta mycket pengar – många katter älskar en tom kartong!

Om din katt fortfarande tuggar sina naglar överdrivet trots dina ansträngningar, kontakta din veterinär. De kan hänvisa dig till en kvalificerad djurbeteendeexpert. Ibland kan beteendemodifierande mediciner vara nödvändiga för att bryta vanan.

Ska jag klippa min katts naglar?

De flesta katter behöver inte klippa naglarna eftersom de vanligtvis håller dem i toppskick samtidigt som de sköter sig själva och använder skrapstolpar. Ibland behöver äldre katter regelbundna nagelklippningar för att förhindra att klorna fastnar på mattor, eller från att krypa runt och växa in i deras kuddar.

Du bör inte klippa din katts naglar när han går ut eftersom han kan behöva dem för att försvara sig från rovdjur. Fråga din veterinär om du är osäker.

Slutsats

Att tugga naglarna hos katter är vanligtvis ett helt normalt beteende och de flesta katter tuggar sina naglar som en del av sin skötselrutin för att ta bort smuts eller gamla bitar av naglar.

Men ibland tuggar katter sina naglar överdrivet mycket och detta är vanligtvis ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd eller beteendeproblem. Du känner din katt bäst, så om du är orolig för att hon tuggar naglarna mer än vanligt, ring din veterinär för att få henne undersökt.

Läs också: Declawing cats: vad du behöver veta

Vanliga frågor

Är det normalt att min katt biter på naglarna?

Ja, det är normalt att din katt biter på naglarna. Katter biter och tuggar på naglarna som en del av deras normala skötselrutin. Men om din katt biter på naglarna för mycket kan det vara ett tecken på att något är fel och du bör ta henne till veterinären för att få henne undersökt.

Varför biter och drar min katt naglarna?

Ny nagel bildas i lager inifrån och ut, vilket gör att den gamla nageln flagnar av nagelytan. Din katt kommer att bita och dra i sin nagel för att ta bort dessa bitar av den gamla nageln och avslöja en vass, ny nagel under.

Har min katt ångest?

Flera beteenden kan indikera att din katt har ångest. Dessa kan inkludera plötsliga beteendeförändringar, överdriven skötsel, överdriven vokalisering, rastlöshet, förstoppning eller aptitlöshet. Det kan vara svårt att avgöra om vissa katter har ångest, så kolla med din veterinär om du är osäker.