Varför tuggar min katt kartong?

Katt som tuggar på kartong

Din katt tuggar kartong igen. Borde du oroa dig eller är det här bara lite kul? Det råder ingen tvekan om att våra kattvänner kan vara nyfikna varelser med förbryllande vanor!

Att äta föremål som inte är mat, som kartong och papper, kallas pica, och orsakerna bakom detta bisarra beteende kan vara komplexa och varierande.

Läs vidare för att upptäcka de vanligaste anledningarna till att din katt har utvecklat en smak för kartong:

1. Han är bara en kattunge och kartong är kul!

Kattunge tycker att det är kul i kartong.

Kattungar tenderar att utforska med munnen och även tugga när de får tänder.

Kattungar är busiga och vad kan vara mer spännande än en kartong att hoppa i, tugga på och clowna runt med?

Växande kattungar tenderar att vara mindre kritiska än vuxna katter och deras ökade energibehov, i kombination med deras nyfikna natur, kan få dem att tugga på oätliga föremål. Om din kattunge får tänder och har ont i tandköttet kan tugga till och med vara lugnande för honom.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

Tidig avvänjning kan leda till frekvent sug på föremål som tyg och kan utvecklas till pica när din kattunge åldras, men det finns inga avgörande vetenskapliga bevis för detta ännu. Dessutom kan en ökning av antalet parasiter i din kattunges tarmar motivera honom att tugga urskillningslöst, och regelbunden avmaskning kan hålla detta i schack.

Läs också: 6 bästa kattavmaskningsmedel

2. Din katt visar sin inre tiger!

Katt som uttrycker sin inre tiger.

Vissa katter kliar och tuggar kartong som en form av lekjakt.

Tamkatter upplever fortfarande en stark jaktdrift. En möjlighet att uttrycka detta rovbeteende är en möjlighet att inte missa! Vissa katter tycker om att markera föremål runt huset som markerar dofter, medan andra drivs att jaga bytesdjur, vare sig de är verkliga eller låtsas.

Våra piggare katter kan njuta av att förstöra kartonger: de kastar sig, river och slår runt små bitar som en pingisboll! Det är bra om din katt är mer angelägen om att strimla än att tugga, men om den börjar äta upp kartongen är det dags att ingripa.

Läs också: Vad du ska göra om din katt tuggar allt

3. Kan det vara en tvångssyndrom?

Kan det vara en tvångssyndrom hos en katt?

Vissa katter tycker att kartongens unika struktur är oemotståndlig.

Som med tvångssyndrom hos människor (OCD) är det allmänt accepterat att vissa katter uppvisar ett ovanligt starkt sug efter pica. Precis som vi kanske föredrar hämtmat, föredrar katter ofta vissa föremål baserat på deras lukt och konsistens.

Läs också: Repetitiv, överdriven och tvångsmässig trimning hos katter

Detta beteende är sannolikt relaterat till genetik och är vanligare hos orientaliska raser, såsom burmeser och siameser. Man tror att tugga på föremål med en viss konsistens frigör glada kemikalier i hjärnan och din katt kan vara fast besluten att söka efter detta material till varje pris!

Se även  Gråter katter när de är ledsna eller har ont?

4. Din katt saknar något i sin diet

Saknar din katt något i sin diet?

När katter söker efter icke-mat, kan detta orsakas av näringsbrister.

Mer sällan kommer katter med näringsbrist att leta efter icke-mat för att effektivt fylla tomrummet. Naturligtvis kan våra lurviga vänner inte göra den bästa gissningen om vad de behöver.

Katter är obligatoriska köttätare (eller exklusiva köttätare) och har mycket specifika näringsbehov. Till exempel behövs aminosyror, som taurin, som byggstenar för viktiga proteiner i kroppen.

Eftersom katter inte kan producera dessa näringsämnen själva är ett komplett kattmat av god kvalitet viktigt.

5. Din katt känner sig uttråkad

Har din katt tråkigt?

Din innekatt kan tugga kartong av tristess.

Katter är aktiva djur som tycker om att leka, utforska, jaga och alla typer av sinnesintryck. Dessa behov tillgodoses ofta under deras utomhusäventyr. Katter som är begränsade till inomhusutrymmen är mycket mer benägna att hitta nya sätt att underhålla sig själva och är därför mer mottagliga för pica.

Läs också: De 5 bästa utekatthusen

Enkelt uttryckt kan tugga kartong vara ett tecken på tristess, och upprepat beteende kan utvecklas till en vana med tiden, särskilt om resultatet är tröstande eller roligt.

6. Din katt känner sig stressad eller orolig

Känner din katt sig stressad eller orolig?

Vissa katter börjar tugga i ett försök att lindra stress eller ångest.

Vanliga och repetitiva beteenden kan också vara ett tecken på ångest hos ditt husdjur. Kanske håller du på att renovera ditt hus, eller så finns det en ny katt i grannskapet som invaderar din katts revir?

Oavsett orsak kan stress leda till en rad onormala beteenden, inklusive gömma sig, överdriven skötsel och att tugga eller äta föremål. Det är inte konstigt att tuggning släpper ut må bra kemikalier som din katt tuggar på för att lugna sin ångest.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

7. Det är något medicinskt på gång

Det är något medicinskt fel på din katt.

Om din katt plötsligt börjar tugga icke-mat, boka tid med en veterinär för att se till att det inte orsakas av ett medicinskt problem.

Ibland kan tuggning av kartong vara ett tecken på ett underliggande medicinskt tillstånd. Hypertyreos (höga nivåer av sköldkörtelhormon) och diabetes kan leda till överdriven hunger, medan virustillstånd, vissa cancerformer och hjärnsjukdomar (inklusive åldrande) kan leda till ovanligt beteende, inklusive pica.

Tandsjukdomar är vanliga hos vuxna katter, och precis som kattungar som börjar få tänder kan katter utveckla gingivit (inflammerat tandkött) på grund av plack och andra tandproblem. Anemi skapar ofta en lust att äta ovanliga saker, vanligtvis kattsand av lera, men vissa katter kommer att motiveras av andra föremål och texturer. Tarmsjukdomar som inflammatorisk tarmsjukdom kan också få din katt att tugga kartong och andra föremål.

Se även  10 tecken på att din katt verkligen litar på dig

Men oroa dig inte, den viktigaste tumregeln är att om din katt inte mår bra, kommer den vanligtvis att ha andra symtom också. Letargi, viktminskning, ändrade matvanor och andra beteenden kan alla vara viktiga ledtrådar. Oavsett hur trivialt symtomet är, om du är orolig för att något är fel, kontakta din veterinär.

Läs också: Den kompletta guiden till tandrengöring för katter

8. Det är en biverkning av din katts medicinering

Biverkningar av din katts medicinering.

Vissa mediciner kan orsaka en omättlig hunger, vilket kan leda till att en katt tuggar på oätliga föremål.

Några av våra husdjur går på mediciner som ger dem en omättlig aptit, och oavsett vad du matar dem verkar de fortfarande hungriga. Klassiska exempel är steroider och vissa antiepileptika.

Om din katt äter allt i sikte, kontakta din veterinär. Doseringen av läkemedlet kan behöva justeras eller så kan du behöva utforska andra strategier för att lindra ditt husdjurs symtom.

Du bör dock aldrig abrupt sluta med dessa mediciner utan att först rådfråga din veterinär, eftersom detta kan vara extremt farligt för ditt husdjur.

Hur kan du förhindra att din katt tuggar kartong?

Katt äter en goding.

Leksaker som tillfredsställer din katts jaktinstinkt är ett bra avskräckande medel, och att byta leksaker varje vecka kan ge lite extra variation.

Som husdjursförälder kan det vara mycket oroande om din katt gillar att tugga på föremål. Det första steget till förebyggande är att identifiera den bakomliggande orsaken. Tristess kan lindras genom att berika din katts miljö och aktivera hans olika sinnen så att han känner sig mentalt stimulerad.

Anrikningsidéer inkluderar nya kattsäkra leksaker som pipiga leksaker, lasrar, mjuka leksaker med kattmynta, kattgräs från djuraffären och tillgång till en ”catio” (ett slutet uteområde). Leksaker som tillfredsställer din katts jaktinstinkt är ett bra avskräckande medel, och att byta leksaker varje vecka kan ge lite extra variation.

Läs också: De 10 bästa tuggleksakerna för katter

Sättet du matar din katt på kan också hjälpa till att förhindra oönskat tuggning; Att sprida ut eller gömma godsaker och småbitar runt ditt hem, mata matbitar ad lib under dagen, öka mängden fibrer i din katts diet och lägga mat i en Kong-leksak kan alla hjälpa till att din katt känner sig mindre hungrig och mindre uttråkad.

Om din katt känner sig stressad är det ett stort steg att eliminera källan till ångest. Dessutom kan din veterinär rekommendera feromonsprayer eller ångestdämpande kosttillskott och mediciner för katter som har en betydande inverkan på deras mentala och fysiska välbefinnande. I vissa fall är dessa åtgärder endast effektiva om du hänvisas till en kattbeteendeläkare, som kan hjälpa dig med de bästa metoderna för att lindra din katts ångest.

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide

Läs också: 6 subtila tecken på att din katt älskar dig

Förutom att behandla den bakomliggande orsaken kan du naturligtvis gömma all kartong i ditt hem, eftersom detta kommer att räcka långt för att förhindra din katt från att tugga kartong. Tyvärr är detta för många av oss lättare sagt än gjort!

Läs också: 10 tips för att få din katt att sova hela natten

Slutsats: håll noga koll

Vi presenterar en ny katt.

Som husdjursförälder kan det vara mycket oroande om din katt gillar att tugga på föremål.

Den goda nyheten är att de flesta katter som tuggar kartong kommer att må bra! Om du håller ett öga på din katts vanor och gör allt du kan för att förhindra pica, gör du klokt i att hålla honom säker.

Men om du är orolig för att din katt utvecklar tvångsmässigt beteende, äter kartong eller har ovanliga symtom, är ett samtal till din veterinär definitivt nästa steg.

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Vanliga frågor

Hur vet du om din katt har pica?

Det kan vara svårt att ta reda på om din katt bara tuggar främmande föremål eller verkligen har pica. Se upp för föremål som är tillräckligt små för att få plats i din katts mun eller som saknar bitar, eftersom dessa utgör den största risken att bli uppäten.

Ibland får föremål uppstötningar eller hamnar i din katts bajs. Detta är ett tydligt tecken på att din katt äter saker som den inte borde. Kanske din katt tuggar föremål och ofta slutar äta eller har diarré; detta kan också vara en indikator på pica. Om du misstänker att din katt har pica bör åtgärder vidtas så snart som möjligt.

Är det dåligt för katter att tugga kartong?

Att strimla kartong är bra; din katt har det bra och gör det som kommer naturligt. Att tugga kartong är ett större problem. Alla vassa kanter kan skada hans tandkött och det är svårt att vara säker på att han inte äter upp kartongen.

Den största risken med att svälja kartong är att den kan fastna i hans tarmar och orsaka en tarmblockering. Detta kan orsaka kräkningar, dålig aptit, letargi och buksmärtor och anses vara en kritisk nödsituation. Om du är orolig för att din katt har en tarmobstruktion, eller att han har svalt lite kartong, kontakta din veterinär omedelbart.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Demontigny-Bédard I, Beauchamp G, Bélanger MC, Frank D. (2016). Karakterisering av pica och tuggbeteende hos huskatter: en fallkontrollstudie. Journal of Feline Medicine and Surgery, 18(8), 652-7. Hämtad 12 juli 2022.

  2. Demontigny-Bédard I, Bélanger MC, Hélie P, Frank D. (2019). Medicinsk och beteendemässig utvärdering av 8 katter med substansintag: en utforskande pilotstudie. Canadian Veterinary Journal, 60(10), 1081-1088. Hämtad 14 juli 2022.

  3. John W. S. Bradshaw, Peter F. Neville, Diana Sawyer. (1997). Faktorer som påverkar pica hos huskatten. Applied Animal Behaviour Sciences, 52(3–4), 373–379. Hämtad 17 juli 2022.

  4. Landsberg GM, Hunthausen WL, Ackerman L. (2013). Stereotypa och tvångsmässiga störningar. Beteendeproblem hos hundar och katter. 3:e upplagan. Saunders, Toronto, Ontario. Hämtad 12 juli 2022.