Varför väcker min katt mig? & Hur man får henne att sluta

Bilden visar en katt som håller på att vakna och visar övergången från vilotillstånd till vakenhet.

Du har slagit dig ner för natten innan du faller i en djup sömn. Plötsligt väcks du av din älskade katt, timmar innan du behöver gå upp ur sängen. De kan ha gjort detta genom att trampa i din säng eller genom att göra sin röst hörd högt och tydligt.

Snabb överblick

01

Om din katt inte får tillräckligt med stimulans under dagen, är det mer sannolikt att han är vaken på natten och redo att bränna av energi när du försöker sova.

02

Underliggande medicinska tillstånd som också kan orsaka förändringar i sömnmönster, särskilt hos äldre katter.

03

För att hjälpa din katt att sova på natten kan du ge honom interaktiv lek under dagen och före läggdags, helst följt av en kvällsmåltid, eller stämma en automatisk matare för att ge lite mat på natten.

Halvsovande och frustrerad frågar du dig själv: ”Varför fortsätter min katt att göra detta och finns det något sätt att stoppa detta beteende?” Läs vidare för att ta reda på varför din katt kan störa din sömn och hur du kan spara dina vilotimmar.

Varför väcker min katt mig?

1. Katter har ett annat aktivitetsmönster

För det första är det viktigt att förstå hur en katts naturliga aktivitetsmönster skiljer sig från vårt. Folk antar ofta att katter är nattdjur. De är i själva verket ”krepuskulära” djur. Det betyder att deras aktivitetsnivåer är högst vid gryning och skymning.

Tyvärr för oss sammanfaller detta med vår sovtid. Men detta betyder inte att vi måste offra vår sömn för att leva i harmoni med katter. Det har visat sig att katter kan anpassa sig till vårt schema och vår livsstil. Vi kommer att utforska sätt att göra detta senare i den här artikeln.

2. De är uttråkade och söker uppmärksamhet

Om din katt väcks klockan 03.00 kan det vara en indikation på att han är uttråkad. Det är allmänt känt att katter tillbringar mycket av sin tid med att sova – upp till 15 timmar om dagen!

Men om de sover under dagen när du inte är hemma är chansen stor att de är vakna när du försöker vila. Även om det är vid en olämplig tidpunkt kommer de att leta efter någon form av interaktion med dig om de inte har fått tillräckligt med stimulans.

3. De är hungriga

Katter på en bänkskiva.

När katter vaknar på natten eller tidigt på morgonen är en av de första sakerna de tänker på mat.

Katter föredrar att äta små och frekventa måltider under hela dagen. Tänk på katter i det vilda: de jagar små byten, som gnagare och fåglar, under korta perioder mellan viloperioderna för att få tillbaka sin energi. Katter tenderar att jaga mer i gryning och skymning, när deras byte är i närheten.

Hur jämför detta med din katt? Med dessa naturliga instinkter och beteenden i åtanke är det troligt att din katt väcker dig för att den är hungrig. De hoppas att du ska klättra upp ur sängen och erbjuda dem lite mat.

4. De har belönats för det tidigare

Katter svarar på ”positiv förstärkning”. Detta är en träningsmetod som belönar gott beteende. Tanken är att de lär sig att associera beteendet med belöningen och är mer benägna att upprepa beteendet.

Men vi kan också belöna oönskat beteende oavsiktligt. Har du väckts av din katt tidigare och ägnat dig åt den, även om det bara var för att den inte skulle störa dig? Allt som krävs är en klapp, en kram eller ett erbjudande om godsaker för att uppmuntra honom att fortsätta detta beteende. De lär sig att i slutändan kommer de att få det de vill ha.

5. De är sjuka eller mår illa

Som du nu vet finns det flera beteendemässiga skäl som hjälper till att förklara varför din katt kan störa din sömn. Det är viktigt att inte glömma underliggande medicinska tillstånd som kan orsaka förändringar i sömnmönster, särskilt hos äldre katter.

Dessa inkluderar hypertyreos (överaktiv sköldkörtel), högt blodtryck och kognitivt dysfunktionssyndrom. Det kan också indikera smärta eller obehag. Om uppvaknandet är en nyligen förändrad beteende, se upp för andra ovanliga symtom, särskilt om din katt är äldre. Överväg att rådfråga din veterinär för att utesluta hälsoproblem.

Hur kan jag förhindra att min katt väcker mig?

Ha en bra rutin före läggdags

Sortiment av kattsängar utställda.

Att etablera en rutin med att jaga, äta och putsa, och sedan sova, kan leda till bättre nätter.

I det vilda kommer katter att jaga, äta, ansa och sedan sova. Du kan härma denna rutin med din egen katt, vilket är ett fantastiskt sätt för honom att uttrycka sitt naturliga beteende. Använd leksaker, som en kattpinne, för att motivera din katt att förfölja, springa och kasta sig.

Detta efterliknar deras jaktsekvens, som om de jagade små byten. Tio till femton minuters spel borde vara tillräckligt. När du känner att de har haft en bra chans att bränna av en del av sin energi, ge dem en måltid. Efter att hans mage är fylld och hans aptit är tillfredsställd, bör din katt vara mer benägna att slå sig ner vid sänggåendet.

Använd en automatisk matare

Att använda en automatisk matare är ett utmärkt sätt att mata din katt på natten. Dessa matare levererar en specifik mängd mat vid en tidpunkt som du bestämmer. Detta eliminerar behovet av att gå upp när din katt kommer och ringer klockan fyra på morgonen och undviker oavsiktlig förstärkning av din katts beteende.

Du kan ställa in timern för att släppa maten runt soluppgången, eller närhelst din katt verkar väcka dig. Den automatiska mataren kan också användas för att lära din katt att förvänta sig mat vid ett senare tillfälle. För att göra detta, fördröja långsamt tidpunkten för matsläpp med några dagars mellanrum. Om din katt börjar väcka dig igen, gå tillbaka till föregående gång och försök igen om några dagar.

Ge massor av berikning

Katter behöver både mental och fysisk stimulans. Detta är ännu viktigare för katter som hålls inomhus, utan tillgång till omvärlden. Som tidigare diskuterats kommer en uttråkad katt att känna behovet av att störa ditt sömnschema.

Se till att du ger din katt mycket berikning dag och natt. Du börjar inte bara spela innan du går och lägger dig, utan se till att du gör det några gånger om dagen.

Att använda interaktiva leksaker hjälper till att trötta ut din katt och härmar hur han skulle jaga i naturen under korta perioder. Genom att kunna uttrycka sitt naturliga beteende förhindrar du att tristess sätter sig in. Den sociala interaktionen bidrar också till att stärka bandet de har med dig.

Lämna leksaker och pussel till din katt. Variera leksakerna du erbjuder så att din katt inte blir uttråkad av dem. Pusselmatare kräver att din katt löser problem och arbetar för sin mat. En enstaka kattmynta kan framkalla positiva känslor. Kattträd, sittpinnar och skrapstolpar kan också underhålla och tillfredsställa din katt.

Ignorera deras beteende

Sovande katt med huvudet vänt inåt.

Varje svar från dig, även ett negativt svar, kan förstärka beteendet.

Att utföra ovanstående steg kommer inte att medföra omedelbara förändringar. Din katt kan till en början fortsätta att väcka dig på natten. Bli inte frestad att svara dem även om du vill berätta något för dem, eftersom det bara kommer att uppmuntra dem ytterligare.

Överväg istället att investera i öronproppar och låtsas sova. Vad du vill uppnå är att lära din katt att hans störande nattliga beteende inte kommer att ge dig någon uppmärksamhet eller mat.

Slutgiltiga tankar

Nu har du en bättre förståelse för en katts naturliga aktivitetsmönster och de beteendemässiga orsakerna till varför din katt fungerar som en tidig väckarklocka. Hur frestande det än är att klättra upp ur sängen och erbjuda honom lite mat eller uppmärksamhet, kan detta göra ditt problem värre.

Att bara ignorera problemet utan att göra några justeringar löser heller ingenting. Ge istället din katt massor av berikning och underhållning så att han eller hon är redo för sängen när du är. Med tålamod och uthållighet kan du återigen sträva efter en god natts sömn.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

Vanliga frågor

Varför väcker min katt mig utan anledning?

Det kan verka som att din katt väcker dig utan anledning, men ofta är det främst för att han vill ha mat eller uppmärksamhet. Om du har svarat tidigare genom att ge dem en kram eller en godbit som ett sätt att hitta lugn, är det mycket mer sannolikt att de fortsätter att göra det, eftersom de vet att det kommer att ge dem vad de vill ha.

Varför väcker min katt mig flera gånger per natt?

Katter är crepuskulära djur och är därför mest aktiva vid gryning och skymning. Deras naturliga rutin innebär aktivitet i korta skurar, varvat med viloperioder. Om din katt inte får tillräckligt med stimulans under dagen, är det mycket mer sannolikt att han är vaken på natten och redo att bränna av energi när du försöker sova.

Hur lär jag min katt att sova på natten?

Håll din katt sysselsatt under dagen. Om du inte är hemma kan du lämna leksaker och pussel bakom dig. När du är hemma, engagera dem i interaktiv lek. Gör detta några gånger i 10 till 15 minuter. Den sista tiden bör vara före sänggåendet och helst följt av en måltid. Detta kan i sig vara tillräckligt. Eller så kan du överväga en automatisk matare för att ge lite mat på natten.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Atkinson, T. (2018). Praktiskt beteende hos katter. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

  2. Piccione, G., Marafioti, S., Giannetto, C., Panzera, M. och Fazio, F. (2013). Daglig rytm av det övergripande aktivitetsmönstret hos huskatter (Felis silvestris catus) bibehålls i två olika förhållanden. Journal of Veterinary Behavior, 8(4), 189-194. doi: 10.1016/j.jveb.2012.09.004

Se även  Min katt åt ett kycklingben: borde jag oroa mig?