Varför väser katter åt kattungar? En veterinär förklarar

En ung kattunge fångade i en försvarsposition, med ryggen välvd och päls uppblåst, väsande som ett tecken på rädsla eller aggression, med sin ringa storlek och röst för att sätta gränser.

Katter är kända för att väsa vid hot som hundar eller besökare som de inte gillar. Men varför väser katter åt sin egen sort? Varför väser katter ens åt kattungar, som inte verkar utgöra ett hot?

Katter använder vokaliseringar för att uttrycka en mängd olika känslor, som att jama, tjattra, spinna och till och med väsande. I den här artikeln kan du läsa varför din katt kanske väser på en kattunge och om detta är normalt kattbeteende.

Snabb överblick

01

Äldre katter som väser mot en ny kattunge i huset är ett helt normalt beteende.

02

Katter slutar vanligtvis att väsa på en ny kattunge med tiden och försiktig, gradvis introduktion.

03

Att ge din katt gott om utrymme, tid och positiv förstärkning för att vänja sig vid en ny kattunge kommer att göra övergången smidigare.

Varför väser katter egentligen?

Vi har alla sett våra katter väsa när en alltför vänlig labrador studsar mot dem eller när vi plockar upp dem när de inte är på humör.

En katts väsande kan betyda flera saker. De kan vara direkt irriterade och skicka dig en varningsskylt för att backa och ge dem utrymme. Ett väsande ljud kan också betyda att de har ont (till exempel på grund av artrit). Väsandet låter ett eller annat djur veta att det är upprört. Det visar också upp deras extremt vassa tänder, vilket kan vara ett ganska läskigt hot.

Läs också: Tandplack och tandsten hos katt: orsaker, symtom och behandling

Varför väser min katt mot min nya kattunge?

Katter är ensamma och självständiga djur och väsande av nya kattungar är mycket normalt. Det kan utlösas av ett antal skäl som beskrivs nedan.

1. Territorium

Katter är väldigt territoriella djur. När de ser ett nytt djur på sin tomt gör de klart att den äldre katten var här först. Katter spenderar tid på att sprida sin doft i hela sin miljö, inklusive hela ditt hem och eventuellt utomhusområden.

När en kattunge väl anländer känns den nya doften som att ett hot har kommit in i utrymmet. Din katts väsande mot inkräktaren är en form av territoriell aggression. För din äldre katt, se till att du har gott om ”deras” saker på samma ställe med samma, välbekanta doft, för att lugna dem när de vänjer sig vid den nyaste medlemmen i hushållet.

2. Hierarki

Om din katt har varit ensam katt ett tag, vill han inte att en ny kattunge kommer in och tror att han har ansvaret. Din katt ställer in hierarkin och väser för att varna den nya kattungen som är ansvarig.

Kattungar är notoriskt lekfulla och bullriga. Detta kan ibland vara lite för mycket för en reserverad, äldre katt. Ett snabbt väsande när kattungen gått över gränsen och irriterat den äldre katten är bara ett sätt att fastställa spelregler och sätta gränser.

3. Känner mig instängd

Om katter känner sig instängda när de introduceras för en ny kattunge, aktiverar detta deras kamp-eller-flyg-respons. När det inte finns något utrymme att fly, tillgriper de slåss. Ett väsande indikerar att de är oroliga över sin situation och vill ha lite utrymme från kattungen.

Läs också: Varför gillar katter lådor? 8 skäl varför!

Vad ska jag göra om min katt börjar väsa mot min kattunge?

En bedårande kattunge med en defensiv hållning, hans päls upphöjd och väsande, som visar hans instinktiva svar på ett upplevt hot, samtidigt som han behåller en känsla av ungdomlig oskuld.

Om du nyligen har adopterat en ny katt eller kattunge och märker mycket väsande, ge varje katt en säker plats att dra sig tillbaka på och ge den tid.

Ett snabbt väsande är acceptabelt, men om din katt börjar se konfronterande ut och slår ut mot kattungen, ingrip och separera dem. Riskera inte att skada kattungen eller orsaka för mycket stress på någon av katterna.

Om din katt väser åt din kattunge, ge honom en flykt från interaktionen. Låt dem springa någonstans där de känner sig trygga, till exempel ett älskat kattträd. Annars, ta kattungen till ett slutet område och separera katterna.

Hur länge kommer min katt att väsa mot min kattunge?

När en ny kattunge kommer är det en enorm anpassning för en äldre, etablerad katt. Även om din äldre katt vanligtvis är väldigt vänlig, kommer det att ta tid för honom eller henne att vänja sig vid en kattunge.

Räkna med lite anpassningstid. Om din katt upprepade gånger väser mot kattungen, även efter två till tre veckor, är det dags att ingripa.

Läs också: Hur kommer katter överens?

Hur man hindrar en äldre katt från att väsa på en kattunge

Om det har gått flera veckor och din katt fortfarande inte kommer överens med den nya kattungen, finns det några saker du kan göra för att hjälpa. Separera dem under korta perioder under dagen för att ge din äldre katt en paus så att han inte blir överväldigad. Ge dem också separata sovplatser.

Tillhandahåll tillräckliga faciliteter där din katt kan ”rymma” dit kattungen inte kan nå. Till exempel ett rum dit bara de går, höga sittpinnar, eller en mysig ’grotta’ eller ett eget gömställe.

Kommer min katt så småningom att sluta väsa på kattungen?

Majoriteten av katterna vänjer sig vid att få en ny katt och slutar väsa efter ungefär en vecka.

Detta gäller särskilt när kattungen mognar och är mindre benägna att irritera den äldre katten. När de båda väl kommit in i sin nya rutin och vant sig vid att dela ett utrymme med varandra, borde väsandet sluta.

Om väsandet inte upphör efter några veckor, sök råd från en djurbeteendeläkare.

Läs också: Hur man introducerar en ny kattunge till en äldre katt

Väser alla katter åt kattungar?

Alla katter väser inte åt kattungar, men det är inte ovanligt. Om du vet att din katt är mindre tolerant mot nya djur eller människor, eller att den har blivit räddad och har drabbats av tidigare trauma, är det värt att vara extra försiktig när du introducerar en kattunge för honom. Ta det lugnt.

Vissa katter accepterar en ny kattunge mycket snabbt och väser inte alls. Hur som helst, fortsätt att ge din katt samma kärlek och uppmärksamhet som innan den nya kattungen kom.

Hur du vänjer din katt vid en ny kattunge

En hätsk ung kattunge med buskigt hår och ett defensivt väsande, som djärvt hävdar sig inför en upplevd utmaning, som förkroppsligar den instinktiva karaktären hos kattbeteende.

Att introducera nya katter för varandra bör göras långsamt och med tålamod.

En vecka innan du tar hem en ny kattunge, låt din katt vänja sig vid de nya leksakerna och förnödenheterna till den nyanlända. Om du förbereder dig för det nya husdjuret i förväg blir du mer avslappnad. Detta kommer i sin tur att säkerställa att din katt också blir mer avslappnad.

När din kattunge kommer, ha ett bekvämt rum redo där de kan vänja sig vid det nya hemmet, bort från den äldre katten. Förvara dem i det här rummet under de första dagarna eller den första veckan. Detta gör att din vuxna katt kan vänja sig vid kattungens ljud och lukt utan att behöva träffas personligen.

Om du ger din katt tid att gradvis vänja sig vid ett nytt djur i hemmet, utan direktkontakt, är det mindre sannolikt att han blir alltför stressad och slår ut mot kattungen.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för kattungar

Slutgiltiga tankar

Även om det kan ta lite tid för din äldre katt att sluta väsa åt den nya kattungen, med tålamod och uthållighet kommer din katt att lugna sig och vänja sig vid den nya medlemmen i hushållet. Håll katten och kattungen åtskilda i några dagar och låt dem vänja sig vid varandras doft utan att träffa varandra direkt.

När du äntligen tillåter direktkontakt, låt katterna lära känna varandra under en kort period, som du gradvis kan utöka om allt går bra. Se till att ge både katten och kattungen gott om utrymme och positiv uppmuntran med röstberöm eller godsaker. Om allt annat misslyckas, hitta en djurbeteende.

Läs också: Blir katter ensamma utan andra katter?

Vanliga frågor

Är det normalt att katter väser åt kattungar?

Det är normalt att katter väser när de introduceras för en ny kattunge. Detta är ett väldigt nytt scenario för katten och de kommer utan tvekan att känna sig lite stressade. Så länge väsandet inte övergår i ett aggressivt beteende, bör det till slut sluta när du introducerar katten för kattungen försiktigt och långsamt.

Ska jag låta min katt väsa på den nya kattungen?

Några mindre väsande ljud förväntas och tillåts. Men om väsandet fortsätter under mycket lång tid och börjar verka som att det övergår till ett aggressivt beteende, ge din katt en paus och separera honom från kattungen en stund.

Väser kattmamma åt kattungar?

Kattmammor kanske väser åt sina kattungar när de är väldigt unga om de hamnar utanför boet hon har gjort åt dem. Hon vill inte att de ska utsätta sig själva i potentiell fara som bytesdjur om hon inte kan rädda dem från ett rovdjur, speciellt om hon låter dem äta.

Hur lång tid tar det för en katt att sluta väsa på kattungar?

Så länge du har varit försiktig och eftertänksam när du presenterar din katt för en kattunge, ska han normalt sluta väsna efter högst tre veckor. Om du inte har märkt att din katt väser mot kattungen på en vecka bör du vara uppmärksam och låta den umgås fritt, med mindre tillsyn.

Kommer en äldre katt att skada en kattunge?

Om en äldre katt känner sig extremt hotad av en kattunge av territoriella eller beteendemässiga skäl, kan han eller hon skada kattungen. När en katt gör ett väsande ljud mot en kattunge kan läsning av en katts kroppsspråk avslöja om det faktiskt kan skada kattungen.

En kattsmättare kan orsaka skador med sina vassa klor, särskilt en repa i ögonen. Om situationen inte är diffus kan katten ta till ännu mer aggressivt beteende och bita kattungen. Om du är orolig för att din kattunge har blivit repad eller biten av en äldre katt, kontakta alltid din veterinär.

Se även  Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar