Varför väser min katt åt min partner?

Att möta en väsande katt är obehagligt, och om vi ska vara ärliga, lite skrämmande utsikter! Alla kattägare skulle naturligtvis föredra att uppleva den spinnande kram eller välkomnande mjau som vi är mer bekanta med från våra lurviga vänner.

Snabb överblick

01

Katter väser mot människor eller andra husdjur när de känner sig defensiva, rädda eller upprörda, eller när de upplever smärta eller obehag.

02

Om en katt är mer fäst vid en person kan den känna sig mindre bekväm med andra familjemedlemmar.

03

En plötslig ökning av väsande, särskilt när den hålls, kan vara ett tecken på att en katt har ont och behöver läkarvård.

Väsande är en varning i kattbeteendespråk och är vanligtvis ett tecken på rädsla eller obehag. Katter väser åt människor eller andra husdjur när de känner sig defensiva eller rädda, eller när de är i en främmande miljö och är upprörda. Smärta, irritation och obehag kan också spela in.

Om din katt väser åt en familjemedlem eller på dig är det viktigt att förstå orsakerna till varför katter väser och hur vi kan hjälpa dem. Alla kattmänniskor vill bara det bästa för sin katt, och en väsande katt är normalt inte en glad katt. Att ta reda på varför din katt kanske väser kan hjälpa dig att hitta en lösning och skapa ett mer harmoniskt hushåll.

Låt oss ta en titt på de vanligaste orsakerna till denna kattfarosignal och hur man sprider situationen.

Vad är ett väsande?

En väsande katt kan också visa vidöppna ögon, en välvd rygg och en fluffig svans.

Hissss! Detta ormliknande ljud som katter gör skapas av en plötslig utstötning av luft genom munnen. Munnen är öppen, med blottade tänder och utställd. Det hotfulla ljudet kan åtföljas av förändringar i din katts kroppsspråk, som vidsträckta, stirrande ögon, en fluffig svans och en välvd rygg.

Läs också: Hur vet du om en katt är arg?

Varför väser min katt?

Väsande är oftare ett tecken på rädsla än aggression.

Att väsa är ett helt normalt kattbeteende och är instinktivt i vissa situationer. Det ses ofta som ett tecken på aggression och kan vara en av föregångarna till en fysisk kamp. Den vanligaste orsaken är dock rädsla.

Exempel på din katts häpnad och väsande kan vara när de möter en ny katt i sitt revir, när ett nytt husdjur (som en ny kattunge) tas in i hemmet eller när de plockas upp och hanteras när de inte vill. att vara.

En katt hos veterinären är ett klassiskt exempel på en normalt fridfull katt som förvandlas till en väsande luddboll av rädsla för att bli stoppad av en obekant person på en obekant och läskig plats.

Även om rädsla är den främsta drivkraften för detta beteende, finns det några vanligare scenarier där beteendevetare har noterat väsning som en dominerande egenskap.

Läs också: 8 sätt att hjälpa en rädd och orolig katt att vara självsäker

1. Väsande från katt till katt

Katter väser mot varandra som en varning för att hålla sig borta eller hålla sig utanför sitt revir.

Katter kan väsa på en annan katt när de är rädda, och detta försvar kan eskalera till aggression. Utekatter kan väsa för att varna andra katter borta från deras territorium (vanligast hos okastrerade hanar), och innekatter kan väsa på ett annat husdjur i hushållet som invaderar deras utrymme.

En annan anledning till att katter väser på varandra har med hormoner att göra – en hankatt kanske väser på en okastrerad honkatt när den vill para sig.

Läs också: Hur mycket kostar det att sterilisera eller kastrera en katt?

2. Mamma katter

Drottningar är extremt beskyddande mot sina unga kattungar och väser ofta för att påminna människor om att hålla avstånd.

Katter skyddar sina kattungar och kommer att jaga bort alla potentiella hot. Mammakatter kan väsa om en person eller annat husdjur närmar sig om de har unga kattungar, särskilt om de fortfarande ammar.

Läs också: Hur man berättar om en katt är gravid: tecken på förlossning, beteende och tidslinje

3. Väsna på folk

Väsande är ett tydligt tecken på att en katt inte är bekväm eller glad, så det är viktigt att ta reda på vad som orsakar det.

Om din katt alltid väser åt din man kan det verka som om din katt hatar dem! Detta är inte sant, men att väsande mot en person indikerar vanligtvis att din katt är obekväm runt honom. Kanske blir de upplockade när de inte vill, eller så kanske det är något så litet som deras lukt eller ljudet av deras röst.

Katts kroppsspråk är ofta mycket subtilt, och det kan vara svårt för dem som inte är väl insatta i kattkommunikation att uppfatta tidiga tecken på att en katt är obekväm, vilket leder till att katten eskalerar till mer uppenbara signaler som väsande.

Detta kan hända när en person försöker krama en katt som inte vill bli klappad eller närmar sig en katt som är upptagen med att äta eller putsa. Katter föredrar ofta en person i hushållet, och kan vara ganska högljudda om en icke-favorit försöker att förgylla sig själva!

Läs också: 7 vanliga kattljud och vad de betyder

4. Smärta, obehag eller irritation

En plötslig ökning av väsande, särskilt när den hålls, kan vara ett tecken på att en katt har ont.

Ett väsande kan vara ett naturligt svar på smärta eller obehag. Till exempel, om du har en gammal katt som har någon grad av artrit, kan det bli obekvämt att hantera eller sköta och väsa på dig om du försöker.

Kronisk smärta kan vara svår att upptäcka hos katter, så varje förändring i beteende, såsom en plötslig motvilja mot att hållas kvar, motiverar en resa till veterinären. Äldre katter kan drabbas av en mängd olika medicinska besvär som kan orsaka obehag eller bara göra dem mer irriterade.

Läs också: Vad kan man ge en katt mot smärta? 6 veterinärrekommenderade alternativ

Hur man reagerar när din katt väser

För att uppmuntra en rädd katt att komma ut ur gömstället, erbjuda lite favoritmat.

Om din katt väser, vare sig det är mot din man, dig, en familjemedlem eller ett husdjur, sänder han dig en stark signal om att han är olycklig och stressad. Det första du ska göra är att ge din katt utrymme och tid att lugna sig.

Om du håller dem fast, släpp dem när det är säkert att göra det och backa. Se till att de har en flyktväg från sin nuvarande situation, tillgång till ett säkert gömställe och lämna dem sedan ifred, gärna i några timmar.

När det har gått en tid och förhoppningsvis har de lugnat ner sig, försök locka dem ute, kanske med din katts mat, en goding, en kattmynta leksak eller någon vänlig uppmuntran. Försök att lägga till mycket positiv förstärkning när de kommer ut ur gömmorna – beröm, mjuka klappar, godsaker eller lekstund.

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

En och annan väsande mot någon eller något är helt normalt, men om din katt regelbundet är upprörd, tyder det på att något är fel med hans omgivning, eller att det finns underliggande stress eller smärta. En veterinärkontroll är ett bra första steg för att utesluta kroniska hälsoproblem eller obehag.

Fundera på om du kan förbättra din katts miljö för att minska stressen. De ska ha fri tillgång till viktiga resurser som kattlåda, mat, vatten och en säker plats att sova på.

Lägg till mycket berikning, såsom pusselmatare och kattträd, och överväg ett feromondiffusor som Feliway att täcka sin omgivning med lugnande, säkra feromoner. Om du tror att din katt har problem med att hantera stress eller ångest, kontakta en kvalificerad djurbeteendeläkare.

Läs också: De 7 bästa lugnande kattgodisarna

Hissing Cat: Final Thoughts

Om en katt är mer fäst vid en person kan den känna sig mindre bekväm med andra familjemedlemmar.

Väser din katt åt din man? Detta är inte nödvändigtvis ett tecken på att din katt beter sig aggressivt. Katter brukar väsna när de är rädda eller stressade. Om din katt är mer fäst vid dig kan han känna sig mindre bekväm med en annan familjemedlem, eller kan vara rädd för att inkräkta på hans utrymme.

Försök att undvika situationer som får din katt att känna sig orolig, minska stressfaktorer i sin omgivning och ge mycket positiv uppmärksamhet, som lektid, godsaker och sällskap. Se till att din katt kontrolleras av en veterinär för eventuell underliggande smärta eller sjukdom.

Läs också: Varför älskar min katt min man mer än mig?

Vanliga frågor

Varför fortsätter min katt att väsa åt min man?

Katter väser när de är rädda, osäkra eller defensiva. Din man kan oavsiktligt bryta sig in i ett kattsäkert utrymme, eller så kanske han bara luktar, låter eller känner sig fel.

Varför väser min katt åt en viss person?

Din katt kan känna sig rädd eller försiktig om personen är obekant. Vissa katter ogillar vissa lukter och ljud och ogillar allt nytt som kommer in på deras territorium.

Varför väser min katt åt min partner och inte på mig?

Katter binder ofta starkt till en person i hushållet. Om din partner är mindre bekant för dem, kan de väsna för att skydda sitt territorium från en obekant person och känna sig orolig eller defensiv.

Hur får jag min katt att gilla min man?

Katter binder sig vanligtvis till de människor som tillgodoser deras behov. Involvera din man i att mata, sköta, leka och umgås med katten för att förbättra deras relation.

Se även  Hur man introducerar en ny kattunge för en äldre katt