Varför viftar katter på svansen?

Katten viftar på svansen.

Har du någonsin sett katter vifta på svansen och undrat varför? Du kanske trodde att katter bara viftar med svansen fram och tillbaka när de är arga eller irriterade, men du har märkt att din katt gör detta i många olika situationer.

I den här artikeln kommer vi att titta på de olika sätt som katter använder sina svansar för att kommunicera och vad deras svansposition kan betyda beroende på kattens kroppsspråk.

Snabb överblick

01

Katter viftar ibland på svansen av olika anledningar.

02

Katter använder sina svansar för att kommunicera hur de känner.

03

Att lära sig din katts kroppsspråkssignaler är ett av de bästa sätten att skapa ett starkt band och ett harmoniskt liv med din katt.

Vikten av kattens kroppsspråk

Katter är mycket komplexa varelser och vår förståelse av deras beteende är ofullständig. Detta blir bättre och bättre tack vare engagerade beteendevetare och veterinärer som aktivt forskar om kattbeteende. Kom ihåg att katter inte är små människor och att deras beteende skiljer sig mycket från vårt.

Att anta att din katt kommer att njuta av något bara för att du gör det, eller för att du inte förstår vad din katt försöker berätta för dig, kommer bara att leda till frustration eller ångest hos din katt. På sikt leder detta till allvarliga beteendeproblem som är mycket svåra att rätta till.

Cattail-språk är bara ett sätt att kommunicera. Lära om kattens beteende och att låta din katts signaler styra din interaktion med honom är ett bra sätt att hjälpa din katt att känna sig bekväm och tillfreds med dig. Detta leder till en mer tillfredsställande relation mellan katten och kattägaren, eftersom det är ömsesidigt fördelaktigt och skapar ett mer harmoniskt liv tillsammans.

Läs också: 5 enkla knep att lära din katt, enligt en kattbeteende

Varför viftar min katt på svansen?

Om din katt viftar på svansen kan det betyda många olika saker. Det är viktigt att ta hänsyn till din katts situation, hur din katt viftar på svansen och vad den gör med resten av kroppen för att bäst kunna tolka beteendet. Nedan följer några exempel på vad din katt kan känna när svansen börjar vifta.

1. Din katt är olycklig

När en katt är olycklig eller arg kan den hålla svansen låg och snabbt flytta den fram och tillbaka. Detta beteende ses ofta när en katt befinner sig i en situation den inte är nöjd med. I det här fallet är det bäst att ge katten lite utrymme. En arg katt kan snabbt bli aggressiv om den känner att dess gränser inte respekteras.

2. Din katt är irriterad

När katter är irriterade flyttar de långsamt svansen fram och tillbaka. Ibland snärtar de bara med svansändan, som en skallerorm som skramlar med svansen. Om du ser detta, ge din katt lite utrymme innan den blir arg eller aggressiv.

3. Din katt är frustrerad

När en katt är frustrerad piskar den svansen åt alla håll. Frustration är vanligt hos katter i bur eller hos katter som kan se en annan katt i sitt revir (som trädgården eller gräsmattan) men inte kan ta sig till den.

4. Din katt har ont

Katt i smärta.

Katter med smärta kan bita, även om de vanligtvis är väldigt fogliga.

Vissa katter kommer att vifta på svansen eller torka deras svansar som ett tecken på smärta eller obehag. Du kanske märker detta mer när din katt ligger ner. Det åtföljs ofta av andra tecken på att må dåligt hemma, såsom aptitlöshet, ökad eller minskad törst eller att gömma sig mer än vanligt.

Om du tror att din katt viftar på svansen för att något är fel, kontakta din veterinärklinik så snart som möjligt för att boka tid. Om du är osäker på om det finns ett problem, prata med din veterinär för att bestämma det bästa tillvägagångssättet.

5. Din katt är glad

En glad katt kommer vanligtvis att närma sig dig med svansen rakt upp eller i form av ett upprätt frågetecken. Vissa katter viftar på svansen när de är glada; ett exempel på detta är en vänlig svansskakning när din katt hälsar på dig.

6. Din katt är rädd

En rädd katt kan hålla svansen låg och vifta fram och tillbaka. De kan också dölja sin svans genom att stoppa undan den eller blåsa upp pälsen. Andra tecken på ångest inkluderar att hålla tillbaka öronen, huka lågt eller röstljud som väsande eller morrande.

7. Din katt är upphetsad

En mycket upphetsad katt snärtar vanligtvis med svansen. Detta beteende åtföljs ofta av klapprande tänder eller kvittrande och ses ofta när en katt tittar genom ett fönster på ett bytesdjur. Men detta beteende kan också spegla frustration över att inte kunna nå bytesdjuret.

Om en katt helt enkelt fokuserar intensivt på bytet kan den också röra svansen i korta, snabba rörelser, vilket också är vanligt hos lekfulla katter.

Läs också: Varför jagar katter sina svansar?

8. Din katt drömmer

Katter som snärtar med svansen under en tupplur kan göra det som ett tecken på belåtenhet eller så kanske de drömmer.

Vilka andra saker berättar din katts svans för dig?

Katter använder sina svansar för att kommunicera alla möjliga saker. Här är några andra kattsvanstecken som är användbara att förstå.

1. Rak, upprätt svans

I allmänhet är en hög, rak svans ett vänligt tecken på hälsning hos katter. Jag kallar det kärleksfullt ”glad svans” när mina katter välkomnar mig så.

2. Frågetecken svans

Om din katts svans ser ut som ett frågetecken när han hälsar på dig, är detta en annan vänlig kommunikationsgest.

3. Uppsvälld svans

Om all päls på din katts svans svullnar är det oftast ett tecken på att han känner sig hotad. Att ta på sig svansen gör att de ser större och läskigare ut, vilket skickar meddelandet: ”Bråka inte med mig.” Det åtföljs ofta av ett väsande ljud. Katter som uppvisar detta kroppsspråk vacklar på gränsen till aggression, så skräm dem inte eller försök hantera dem i detta tillstånd.

4. Låg svans

En katt som håller svansen lågt mot kroppen återspeglar ångest, rädsla eller stress.

5. Instoppad svans

Om din katt är det stoppa in Eftersom de håller svansen hårt under kroppen är de sannolikt rädda eller oroliga över sin nuvarande situation.

6. Svanskram

När din katt virar svansen runt dig samtidigt som den gnuggar dina ben, visar han dig att han älskar dig. En svanssvans är ett tecken på tillgivenhet mellan socialt bundna katter.

7. Slaka svans

Om din katt har en floppy svans som hänger slapp, kan det vara ett tecken på en skada. Hos katter är detta ofta en svansdragskada, där svansen dras tillbaka från kroppen. Det kan hända av många anledningar, men allvarliga fall leder till permanent nervskada, vilket kräver svansamputation.

Ibland kan även nerverna som påverkar tarmarna och urinblåsan påverkas. Om du märker att din katts svans är slapp eller slapp, bör din katt ses omedelbart av din lokala veterinär.

Läs också: 10 anledningar till varför katter lägger leksaker i mat- eller vattenskålar

Slutgiltiga tankar

Vad betyder det när katter viftar på svansen?

För att dechiffrera varför din katt viftar med svansen, ta en titt på hans andra kroppsspråk.

Kan du tro att en svans kan berätta så många olika saker om din katts känslor? Kom ihåg att varje katt är olika, och vissa katter kommer att vara mer uttrycksfulla än andra när det kommer till svanskommunikation.

Du känner din katt bättre än någon annan, så var uppmärksam på hans svanssignaler i sammanhanget av situationen och hans humör för att på bästa sätt förstå hur din katt försöker kommunicera med dig. Att se till att du förstår din katts kroppsspråk kommer att stärka det band du delar och hjälpa er båda att få ett tillfredsställande förhållande.

Läs också: Så får du en bättre relation med din katt

Vanliga frågor

Varför viftar katter på svansen när de ligger ner?

Din katts svans kommunicerar en hel rad olika känslor. Om din katt lägger sig ner och viftar med svansen kan det betyda att han är nöjd, men det kan också betyda att han är stressad, orolig, rädd, frustrerad eller till och med har ont.

Det är viktigt att titta på hela din katts kroppsspråk och miljön runt honom för att ta reda på vad den känner. Det är mycket viktigt att tänka på om din katt visar tecken på sjukdom hemma, såsom aptitlöshet, dricker mer än normalt eller gömmer sig.

Om så är fallet kan din katts svans som viftar när den ligger ner betyda att det finns ett problem och du bör ordna ett besök till din veterinärklinik så snart som möjligt.

Är katter glada när de viftar på svansen?

Till skillnad från hundar är en viftande katts svans vanligtvis inte ett tecken på lycka, även om vissa katter viftar på svansen när de känner sig nöjda.

Viftar katter på svansen när de är arga?

Ja. Beroende på andra kroppsspråkssignaler och situationens sammanhang kan en katt som viftar på svansen uttrycka ilska.

Varför viftar katter på svansen när de klappas?

När du klappar din katt kanske du märker att han börjar vifta på svansen. Vanligtvis är detta en rörelse eller ryckningar i musklerna, men ibland kan hela svansen också vifta. Katter gör detta medan de blir klappade av flera anledningar. De känner sig till exempel nöjda och trygga, men känner sig också frustrerade eller irriterade.

Om din katt spinnar och du kanske knådar är han eller hon förmodligen glad. Håll ett öga på förändringar i kroppsspråket, eftersom katter snabbt kan bestämma sig för att de är klara med att klappa och ibland biter eller kliar sig. Om du förlitar dig enbart på svansviftande kanske du inte får tillräckligt med varning om att din katt inte vill vara ett husdjur längre!

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

  1. Ellis. S (2018) Att känna igen och bedöma katters känslor under konsultationen: historia, kroppsspråk och beteende. Journal of Feline Medicine and Surgery. DOI Hämtad 18 juli 2022

  2. Horwitz. D och Rodan. I (2018) Beteendemedvetenhet i kattkonsultationen: insikt i fysisk och emotionell hälsa. Journal of Feline Medicine and Surgery. DOI Hämtad 18 juli 2022

  3. Merola. Jag och Mills. D (2015) Systematisk översikt av beteendebedömningen av smärta hos katter. Journal of Feline Medicine and Surgery. DOI: https://doi.org/10.1177/1098612X15578725 Hämtad 18 juli 2022.

Se även  Hur högt kan egentligen en huskatt hoppa?