Varför visslar katter åt fåglar?

Katt kvittrar.

Katter gör ibland konstiga ljud, eller hur? Faktum är att de har en bred repertoar av ljud och vokaliseringar som de använder för att kommunicera med oss, deras rovdjur och andra katter. Har du någonsin märkt att din katt gör konstiga ljud vid fönstret mot fåglar eller ekorrar? Låt oss titta på varför katter pratar, klirrar och kvittrar och vilka andra ljud de gör.

Varför visslar katter åt fåglar?

Att kackla, tjattra eller vissla mot fåglar, ekorrar eller andra byten kan bara verka som konstigt kattbeteende för det otränade örat. Vad betyder det?

De är redo att jaga

Att kvittra är ett bytesdrivet beteende. När din katt kan se byten som fåglar, ekorrar eller gnagare genom fönstret, kommer den att skrika som svar på sin jaktinstinkt. Naturligtvis gnisslar de bara när de skiljs från sitt byte av en barriär. Om de gjorde oväsen medan de faktiskt jagade, skulle de ge bort sin plats, och deras jakt kunde misslyckas!

De är frustrerade

När din katt kan se sitt byte och vill jaga, men inte kan på grund av en fysisk barriär som ett fönster eller dörr, gnisslar den av frustration. Detta ljud kan fungera som ett sätt att ventilera frustration och lindra stress.

Det är instinktivt

Även om en katts beteende kanske inte är vettigt för oss, är det ibland inneboende och naturligt för alla katter. Att kvittra är ett exempel på detta. Även om beteendet kanske inte verkar tjäna ett tydligt syfte är det en form av kattkommunikation och beteende som alla katter delar. Det stämmer: stora katter, små katter, gamla och unga, vilda katter och huskatter kommer alla att uppvisa detta beteende i vissa situationer.

Se även  Hur väljer katter sin favoritperson?Vilka andra ljud gör katter?

Spindlar

När katter är glada spinnar de ofta. Detta är ett mjukt mullrande eller skramlande ljud som har sitt ursprung i halsen. Men visste du att spinning inte bara är ett tecken på lycka? Katter kan också spinna som en självlindrande metod när de är nervösa, stressade eller mår dåligt.

jaja

En mjau innebär ofta att din katt är nyfiken, nöjd eller vill ha interaktion. Men du kan vanligtvis se deras humör genom tonen i deras mjau. Ibland känns det som att du har ett helt samtal med din katt, där han svarar med ett ”jau” på alla rätt ställen.

mjau

Ett gnäll är en hög, långsträckt mjau som ofta låter som att din katt har ont eller allvarligt lidande. Snarare än att vara ett tecken på smärta, är skrikande förknippat med parningsbeteende och är vanligt hos kvinnor i brunst.

Morrande

Katt morrande

Katter som morrar kan också väsa och kröka ryggen, vilket allt sänder budskapet att hålla sig borta.

Morrande är ett lågt, aggressivt ljud som katter gör när de är irriterade, irriterade eller rädda. Det är ett tydligt tecken på att din katt är missnöjd med sin situation. Detta kan betyda att de är i ett slagsmål eller hotas av en annan katt, att de har ont eller inte mår bra, eller att de precis har haft tillräckligt med mänsklig interaktion.

Flöjter

Katter väser för att försöka skrämma bort eller varnar för ett hot. Det är dock inte bara ljudet av väsandet som är avskräckande. När de väser öppnar sig munnen och de avslöjar sina tänder. Detta får dem att se hotfulla ut och avskräcker människor eller andra katter från att närma sig.

Se även  Hur mycket uppmärksamhet behöver katter? En veterinär förklarar

Slutsats

Katten jamar.

Katter gör en mängd olika vokaliseringar förutom enkla jamar.

Om du har hört din katt kvittra, chatta eller kacklande på djur utanför, kanske du undrar varför de gör det. Liksom många andra kattbeteenden är det lite av ett mysterium. Ändå bör informationen ovan ge dig insikt i några möjliga orsaker. Ju bättre du förstår din katts kroppsspråk och beteende, desto starkare blir ditt band.

Läs också: 7 vanliga kattvokaliseringar och vad de betyder

Vanliga frågor

Varför gör min katt konstiga ljud när han tittar på fåglar?

När katter kan se sitt byte men inte jaga det, klappar de ofta eller pratar, även känt som kvittrande. Detta ljud kan vara ett tecken på frustration när din katts instinkt säger åt honom att jaga, men han kan inte agera på det.

Är katter glada när de gnisslar?

Katter är vanligtvis inte glada när de skriker eftersom det anses vara ett tecken på frustration. Både inomhus- och utomhuskatter kommer att skrika om de kan se byten inifrån huset. Det är ett tecken på att de vill jaga utomhus, men det kan de inte. Om din katt är en innekatt är det viktigt att du låter honom ägna sig åt normalt jaktbeteende under leken så att frustrationen inte leder till tristess eller stress.

Varför klappar katter på fåglar?

Katter klackar ofta på fåglar och andra byten som gnagare och ekorrar. Detta beror på att de instinktivt vill förfölja, jaga, kasta sig och jaga, och de känner sig frustrerade över att de inte kan. Om din katt klappar regelbundet, se till att den får mycket fysisk och mental stimulans genom leksaker och aktiviteter, och överväg att skydda fönster där han kan se massor av vilda djur.

Se även  Varför har katter svans?