Varför ylar din katt på natten och hur får du dem att sluta?

Nattlig ylande katt i mörkret.

Vissa katter är mer bullriga än andra, hälsar dig med en jamning när du går in genom dörren, eller gnäller på dig när de äter. Vanligtvis är det ganska sött när din katt ”pratar” med dig. Men vad händer om din katt ylar på natten?

Snabb överblick

01

Yowling är ett helt annat ljud än att jama, och det betyder vanligtvis att din katt försöker förmedla något.

02

Katter kan skrika på natten på grund av tristess, stress eller ångest.

03

Att skrika på natten kan ibland vara en signal om ett medicinskt problem, så om det är ett nyligen inträffat beteende är det viktigt att få din katt undersökt av en veterinär.

Detta kan vara ett problem, särskilt om din katts ljud stör din välbehövliga vila. Även om tjut på natten kan vara normalt och inget att oroa sig för för vissa katter, kan det också vara ett tecken på att något är fel. Läs vidare för att lära dig om de möjliga orsakerna till din katts ylande nattetid och några saker du kan göra för att stoppa det.

Varför jamar katter?

Visste du att katter inte jamar på varandra för att kommunicera? Katter att kommunicera med andra katter, främst genom doft och feromoner. Att jama är ett inlärt beteende och används bara för att kommunicera med oss ​​människor!

Så när din katt jamar på dig försöker hon berätta något viktigt för dig. Olika jamar kan betyda väldigt olika saker beroende på situationens sammanhang. Var noga uppmärksam så kommer du snart att lära dig vad din katts jamar försöker berätta för dig!

Vad är tjafs?

Yowling är ett väldigt annorlunda ljud än att jama och även om din katt försöker kommunicera något, är det inte alltid riktat mot dig. Katter kan också göra andra ljud, som gnäll och ylande. Om din katt är särskilt ihärdig eller beslutsam, kan han ”caterwaul”, vilket är ett ihållande ljud någonstans mellan ett gnäll, ett gnäll och ett yl. Det kan vara bullrigt och låta väldigt dramatiskt.

Varför ylar min katt på natten?

Att skrika på natten stör alla i hushållet och det är normalt att undra varför i hela friden din katt låter så mycket medan resten av huset försöker sova. Så låt oss ta en närmare titt på några möjliga förklaringar till din katts nattliga vokaliseringar.

Katter är mer aktiva på natten

Sjuk katt som uttrycker nöd.  Bilden visar en katt som visar tecken på sjukdom eller obehag, som uttrycker sin ångest.

Katter är mest aktiva i gryning och skymning, vilket kan störa deras människors normala sömntid.

Tvärtemot vad många tror är katter inte nattaktiva, utan är faktiskt crepuskulära, vilket betyder att de är mest aktiva i gryning och skymning. Detta beror på att det är tider då bytesarter som små däggdjur är mer aktiva, så det är en bra tid för katter att jaga.

Tyvärr ligger de flesta i sängen under de tidiga morgontimmarna, medan din katt kan vara naturligt mer aktiv. Katter gör i allmänhet det anpassa sig till sin ägares sömnrutin Med tiden, men om du har en ung katt, kan du vakna några gånger på morgonen innan de anpassar sig till ditt schema!

De är uttråkade

Din katt kanske gnäller på natten för att han är uttråkad och vill ha någon att leka med. Detta är särskilt troligt om din katt inte har fått tillräckligt med mental stimulans under dagen för att trötta ut honom.

Utekatter kan i allmänhet hitta mycket att hålla sig sysselsatta med, men innekatter är benägna att tristes eftersom de inte kan tillfredsställa sina naturliga jaktinstinkter och inte har någon ny miljö att utforska. Om din katt inte har så mycket att göra under dagen, kommer han sannolikt att välja att sova mer, vilket innebär att när din läggdags rullar runt kommer din katt att vara klarvaken och redo för handling!

De är oroliga

Katter skriker eller ylar ibland på natten när de känner sig oroliga. Detta kan bero på en ny flytt eller en ny bebis i familjen. De kan till och med känna sig hotade av en ny katt i grannskapet. Katter är rutindjur och om denna rutin störs kan de känna sig rastlösa och oroliga.

De vill gå ut

Katten jamar på natten.

Att tjuta på natten kan vara din katts sätt att signalera att den vill gå ut.

Din katts gnällande nattetid kan bero på något så enkelt som att du vill gå ut. Många väljer att hålla sina katter inomhus på natten för att hålla dem säkra eller för att förhindra att de tar in döda byten.

Som vi redan har lärt oss är katter mer aktiva på kvällarna och tidiga morgontimmarna, vilket innebär att det kan vara en källa till frustration för dem att vistas inomhus vid dessa tider.

Katter är också mycket smartare än vi tror. Om du har låtit din katt vara ute i det förflutna i ett försök att upprätthålla lugnet på natten, kommer han/hon att ha lärt sig att gnällande har fungerat tidigare och kommer sannolikt att fortsätta gnälla när han bestämmer sig för att han vill bli urföljd i framtiden.

Hon är brunstig

När honkatter blir brunstig gör de ofta en mängd olika ljud, inklusive gnäll, för att låta närliggande hankatter veta att hon är redo att paras. Detta kallas att ringa. Hankatter gör ofta konstiga ljud själva som svar på dessa samtal.

En katt är vanligtvis brunstig i ungefär en vecka. Hon kommer då inte vara brunstig på några dagar innan hon går i brunst igen. Denna cykel kan upprepas flera gånger och pågå i många månader – det är mycket krångel att ta itu med!

De blir äldre

När katter blir äldre kan de uppleva hörselnedsättning och/eller nedsatt syn. Detta kan göra att katter blir mer desorienterade, särskilt på natten när det är mörkt och de är till synes ensamma när alla ligger i sängen.

Din katt kan gnälla av frustration eftersom den är förvirrad och känner sig orolig. Katter med hörselnedsättning kommer sannolikt att skrika ännu högre än normalt eftersom de inte helt kan höra sina egna ljud.

Äldre katter kan också drabbas av ett tillstånd som kallas kognitiv funktionsnedsättning, som är lite som demens hos människor. Det stör deras sömn-vakna cykel, vilket kan innebära att din katt är vaken vid tillfällen då han aldrig var.

Din katt kan också visa andra tecken på kognitiv försämring, som att stirra på väggar eller gå upp och ner. Vissa katter verkar glömma saker, som var kattluckan är och om de har ätit eller inte. Katter med kognitiv funktionsnedsättning kommer ofta att skrika och yla på natten av förvirring och frustration.

De är sjuka

Äldre katt visar tecken på sjukdom.

Att skrika på natten är ibland ett symptom på ett medicinskt problem.

Överdrivet mjauande på natten kan ibland vara ett symptom på sjukdomar som överaktiv sköldkörtel eller njursjukdom. Artrit kan ibland orsaka nattljud eftersom din katt har ont och har svårt att komma in i en bekväm viloställning.

Hur kan jag stoppa min katt från att gnälla på natten?

Oavsett orsak, vill du förhindra att din katt ylar på natten, inte bara för sin egen skull, utan också för din. Det finns några saker du kan göra för att förhindra att din katt ylar på natten.

Ge en kattlucka

Om din katt gnäller för att få vara ute på natten kan du ge en kattlucka så att den kan komma och gå som han vill utan att störa hela hushållet.

Om detta inte är möjligt, ge inte upp och gå upp på natten för att gå ut med din katt, annars kommer han att lära sig att det är värt det att gråta efter din uppmärksamhet eftersom det fungerar! Det kan ta ett tag, men så småningom kommer din katt att lära sig att gnället inte kommer tillbaka och förhoppningsvis kommer han att ge upp.

Ge mental stimulans

Om din katt gnäller på natten för att han är uttråkad har han förmodligen inte fått tillräckligt med mental stimulans under dagen. Att ge tillräcklig mental stimulans är särskilt viktigt om du har en innekatt.

Tillbringa lite kvalitetstid med att leka med din katt varje dag, men håll leksessionerna korta för att inte trötta ut honom för mycket. Om din katt är hemma utan någon annan en längre tid, lämna några interaktiva leksaker för honom eller henne att leka med när du är borta. Godisautomater, pusselleksaker, kattträd och bollbanor är alla fantastiska leksaker för ensamlek.

Feromonterapi

Om du misstänker att din katts överdrivna vokalisering på natten beror på ångest, kan du överväga att prova konstgjorda feromoner. Även om de är omärkliga för människor, är katter mycket känsliga för effekterna av feromoner.

När katter gnuggar sina huvuden eller kroppar på ytor i ditt hem eller mot dig frigör de feromoner som signalerar att de är avslappnade och glada. Feliway tillverkar syntetiska feromoner i form av sprayer eller plug-in diffusorer och de kan hjälpa din katt att känna sig mer avslappnad och minska ångest.

Kastrera eller kastrera din katt

Genom att sterilisera din katt förhindrar du att hon går in i brunst och förhindrar därmed gnället. Att kastrera din hankatt minskar chansen att han gnäller för att svara på kallelserna från en brunstig hona.

Ta din katt till veterinären

När du har uteslutit andra orsaker till nattlig gnäll, ta din katt till veterinären för en undersökning. Din veterinär kan kontrollera underliggande sjukdomar som artrit, kognitiv försämring, en överaktiv sköldkörtel eller njursjukdom, särskilt om du har en äldre katt. Din katt kan behöva medicinering, som ibland kan minska eller sluta yla på natten.

Anpassa ditt hem

Kvinna som delar en kärleksfull kyss med en svart katt.  Bilden fångar ett hjärtevärmande ögonblick av anslutning och kärlek mellan kvinnan och hennes kattkamrat.

För katter med synnedsättning kan nattlampor i hemmet hjälpa din katt att navigera i mörkret.

När din katt åldras och förlorar synen kan nattlampor i hemmet hjälpa honom att hitta sin väg och minska hans förvirring. Att tillåta din katt tillgång till ditt sovrum på natten kan försäkra honom om att du är nära och kan hjälpa till att minska ångestrelaterat gnäll.

Sammanfattningsvis

Om din katt ylar på natten försöker han berätta något för dig, så det är viktigt att ta reda på vad det är.

Även om nattlig gnäll kanske inte är något allvarligt, måste du ta itu med problemet för att säkerställa att din katt inte mår dåligt och att hans behov tillgodoses. Om du har provat några av förslagen i den här artikeln och din katt fortsätter att prata på natten, är det dags att ta honom till veterinären för att få honom undersökt så att ni alla kan få en god natts sömn.

Läs också: Varför kryper katter ihop sig till bollar när de sover? En veterinär förklarar

Vanliga frågor

Ska jag ignorera min katts gnällande på natten?

Du bör ignorera din katts gnäll på natten om han gör det för uppmärksamhet. Om din katt upptäcker att skrik får din uppmärksamhet, kommer han att fortsätta att göra det. Men det finns många anledningar till att gnälla på natten, och uppmärksamhetssökande är bara en av dem. Uteslut först andra orsaker innan du bestämmer dig för att ignorera din katts nattljud.

Hur lugnar jag min katt på natten?

Om din katt verkar orolig eller rastlös över natten kan det bero på ett underliggande medicinskt problem. Ta din katt till veterinären för att få den undersökt. Om din katt är orolig på natten på grund av en förändring i rutin, kan lugnande tillskott eller användning av Feliway hjälpa till att hålla honom lugn och avslappnad.

Hur förhindrar jag att min katt skriker?

För att förhindra att din katt skriker, bestäm först orsaken till det överdrivna ljudet. Ta din katt till veterinären för att få honom undersökt om du är osäker på varför han gnäller. Säg aldrig bort din katt eller straffa honom för att han skriker.

Se även  150 fantastiska irländska kattnamn för din söta katt