Vattennivådjup för fågelbad: Riktlinjer och tips!

Fåglar älskar fågelbad eftersom de ger en ren vattenkälla att rengöra sig med. Med många olika typer av fågelbad där ute tänkte jag för mig själv: ”Vilket är det ideala vattendjupet i ett fågelbad?” Så jag gjorde omfattande research på nätet. Det här är vad jag hittade:

Det ideala vattendjupet i ett fågelbad är cirka 1 till 2 tum djupt. Vattennivån vid kanterna bör vara cirka 1 tum djup och upp till 2 tum djup i mitten. Vattennivån i fågelbadet bör inte överstiga hälften av fåglarnas höjd. Stenar eller grunda tallrikar kan läggas till för att uppnå det perfekta vattennivån.

Vattennivåerna i fågelbadet är mycket viktiga när du sätter upp ett fågelbad, särskilt för dig som sätter upp ett bad för första gången. Om du stannar, kommer jag att beskriva mer om resonemanget bakom dessa vattennivåer.

Rull av fågelbad

Traditionellt badar fåglar för att bibehålla sina fjädrar i små bäckar och sötvattenkällor. Fågelbaden i dagens moderna sammanhang är påhitt av människan för att få fåglar till sin bakgård.

Även om fågelbadens funktion inte är så tydlig nu, vet vi att fåglar njuter av dem en varm sommardag.

Därför, det är viktigt att vi får rätt djup på vattennivån så att fåglarna kan njuta fullt ut av sitt bad med säkerhetshänsyn, och viktigast av allt utan att du hela tiden behöver reglera det.

Varför djupet på fågelbadet är viktigt

Fågelbad är bra eftersom de tillåter fåglar att besöka din bakgård utan att behöva fågelmat. Dock är djupet på fågelbadets vattennivå avgörande och kan avgöra om fåglar kommer att besöka badet eller inte.

Fåglar finns i olika storlekar, höjder och till och med olika benlängder. Dessa bör alla ta hänsyn till att titta på det perfekta djupet för ett fågelbad. Låt oss ta en titt på några av de fåglar som mest sannolikt kommer att dyka upp i din bakgård (om du bor i USA):

Se även  Hur stor ska en fågelholk vara? (Storlekstabell ingår)
z/n Vanlig bakgårdsfågel Fågelns längd
1. Norra kardinal 7 till 9 tum
2. Blåskrika 9 till 12 tum
3. Amerikansk robin Cirka 10 centimeter
4. Sörjande duva Cirka 10,5 tum
5. Amerikansk kråka Cirka 17,5 tum
6. Junco med mörka ögon 5,3 till 6 tum
7. Svarthättad mes 4 till 6 tum
8. Vitbröst nötväcka Cirka 5 centimeter
9. Tuft Mees 4,5 till 5,5 tum
10. Gråsparv Cirka 6,3 tum
11. Amerikansk guldfink Cirka 4,3 tum
12. Dunig hackspett Cirka 5,75
13. Hårig hackspett 9 till 13 tum
14. Rödbukad hackspett Cirka 8,5 tum

Att döma av längden på de 14 vanligaste bakgårdsfåglarna i USA kan vi se att den genomsnittliga fågeln som besöker ditt fågelbad kommer att vara relativt liten till växten och inte kan ta för djupa fågelbad.

Om en fågel närmar sig ett fågelbad och bedömer att fågelbadet är för djupt, ska fågeln inte ens försöka komma in i badet. Därför är det viktigt att du håller dig till det optimala djupet för fågelbadet på 3 till 5 cm.

Fågelbadets vattennivåer bör vara cirka 1 till 2 tum djupa. Kanterna ska vara cirka 2,5 cm, avsmalnande till högst 5 cm djupa i mitten. Vattennivån bör inte vara högre än hälften av fåglarna som använder fågelbadet. Stenar eller grunda tallrikar kan läggas till för att göra vattennivån grundare.

Det är viktigt att du får rätt djup för man vill INTE att fåglar ska glida ner i vatten som är för djupt att hantera och drunkna i det. Det kommer att bli en stor katastrof och jag är säker på att vi inte vill det att någonsin hända oss.

Hur man justerar vattendjupet utan att köpa ett nytt fågelbad

Nu när du vet det optimala djupet för ett fågelbad, om du inte har köpt ett fågelbad ännu, vet du vad du ska leta efter. Men om du redan har ett fågelbad som är för djupt och du inser att fåglarna inte kommer till ditt bad, finns det andra lösningar som inte kräver att du gör ett nytt köp.

Se även  Porro Prism vs Roof Prism kikare (8 skillnader förklaras!)

Så här kan du göra:

1. Lägg några stora småsten/stenar i fågelbadet

Dessa stora småsten låter våra fjäderbeklädda vänner stå på dem, så att de kan dricka eller göra vattennivån grundare så att de kan börja bada.

De stora småstenen ger också en bra plattform för fåglar att dricka vatten från badet, särskilt under den kalla vintern, där de inte helt kan sänka ner sina kroppar i kallt vatten. De stora stenarna ger också en visuell hjälp för fåglar att mäta vattennivån innan de går in i fågelbadet.

2. Placera ett grunt fat i mitten av badet

Om du inte har stora småsten eller stenar i ditt område kan du överväga använd en grund skål för att lägga till botten av badet. Helst borde detta vara placeras i mitten av badet så att djupet blir tillräckligt grunt för alla bakgårdsfåglar, särskilt den svartskaliga mesen som bara är 4 till 6 tum.

Hur vet du om ditt fågelbad är tillräckligt djupt?

Innan du officiellt sätter upp ditt fågelbad på din bakgård, testa ditt fågelbad och dess djup.

För att simulera regniga förhållanden när fågelbadet kommer att vara helt fyllt, fyll ditt fågelbad maximalt och mät djupet på vattennivån. Denna vattennivå bör inte överstiga 2 tum. Du måste vara mer uppmärksam på detta, särskilt om ditt fågelbad inte automatiskt justerar vattennivån.

Man vill också simulera torra förhållanden när vattnet kan avdunsta relativt snabbt. Låt oss säga att du lägger lite rent vatten i fågelbadet och vattnet torkar väldigt snabbt. Detta kommer att göra vattendjupet för grunt för de större fåglarna att bada i, särskilt fåglar som American Crow eller Blue Jay.

Se även  Stöter fåglar någonsin på varandra? (SVAR!)

För att hantera detta, överväg ett fågelbad med automatisk vattenfyllningskapacitet eller håll ett öga på själva badet och fyll på med vatten dagligen.

Slutgiltiga tankar

Djupet i ett fågelbad kan verkligen göra eller bryta om fåglar kommer att besöka ditt fågelbad. Om fågelbaddjupet är för grunt kan det hända att större fåglar inte finner det tillräckligt djupt för att plaska runt i, men om fågelbaddjupet är för djupt kan de mindre fåglarna halka eller drunkna i badet.

Därför är djupet på ett fågelbad optimalt, från början på 1 till 2 tums djup för att undvika sådana missöden. Förhoppningsvis kommer du att njuta av att läsa den här artikeln om fågelbadens djup, och låt oss alla förbättra vår fågelskådningsresa tillsammans. Tack så mycket för att du läser!

Ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!