Växer minigrisar betar?

Minigrisar börjar bli riktigt populära husdjur nuförtiden. Trots detta finns det fortfarande många saker vi inte vet om våra vänliga grisar! I den här artikeln kommer vi att prata om betar.

Växer minigrisar betar? Ja, minigrisar odlar betar också. Alla grisraser har betar, vare sig de är vilda eller tama och hanar eller honor. Även minigrisar odlar betar! Betarna kan användas som ett sätt att bestämma kön.

Hongrisar har ofta mindre eller kortare betar som sällan blir tillräckligt stora för att sticka ut ur munnen. Det är därför många trodde att bara hangrisar har betar. Vanligtvis kommer uppfödare permanent trimma betar så tidigt som möjligt så att den som köper eller adopterar grisen inte längre behöver ta itu med det. Det var därför somliga trodde att vissa grisar inte har betar.

Oavsett ras kommer de att växa betar. Betarna brukar dyka upp eller bli synliga vid arton månaders ålder. Den kan bli väldigt lång och är oftast knivskarp.

Tamgrisar, som husdjur eller boskap, får vanligtvis sina betar borttagna helt. Beten är en del av käkbenen och är en stor, växande framtand.

Klippning och trimning är två olika saker. Trimning är att underhålla betar, medan skärning tar bort betar helt och växer inte tillbaka.

Anledningen till att betar tas bort är att det inte tjänar något syfte för fångna grisar.

Grisar i det vilda lita på deras betar för jakt och skydd!

Vissa ägare föredrar att behålla sina grisar av flera anledningar. Vissa säger att det beror på att betar är en naturlig del av grisens kropp och inte bör tas bort helt.

Andra säger att de vägrar ta bort den bara för att de inte vill skada sina grisar. Ja, borttagning av betar liknar att ta bort en jättestor tand från ditt tandkött.

Fullständig borttagning är en engångsprocess, vilket innebär en engångskostnad för ägarna, medan trimningen kommer att kräva konstant ansträngning och konstanta kostnader om trimningen görs av en veterinär.

Nu när vi vet att alla grisar, inklusive minigrisar, har betar, är det naturligt att vara nyfiken på nästa steg. Varför har de betar? Vi ser till att du inte hänger med, så fortsätt läsa.

Varför har minigrisar betar?

Orsakerna är fortfarande desamma som nämnts ovan. Syftet med en gris betar är att skydda dem i det vilda. Även om minigrisar är en produkt av korsning, odlar de fortfarande betar eftersom detta är en del av deras naturliga bildning.

— Hangrisar kommer att växa större betar och kan vara aggressiva om de provoceras av främlingar eller inkräktare.
— Hangrisar kan använda sina betar när de stöter på ett mindre djur som de kan jaga.
— Både han- och honsvin kan använda sina betar för att skrämma potentiella rovdjur som lejon, geparder, hyenor och till och med ormar.
– Även om de blir attackerade kan de slå tillbaka och kommer absolut inte att gå ner utan det.

Se även  Luktar minigrisar?

Som nämnts ovan, tamgrisar (boskap eller husdjur) ofta huggas deras betar av eftersom det knappast kommer att vara till någon nytta i fångenskap.

Det finns inget behov av minigrisar för att försvara sig själva eller attackera andra för matens skull eftersom det tillhandahålls dem av deras hanterare eller ägare.

Oavsett vilken fara det kan innebära om en tamgris behåller sina betar, vissa ägare föredrar den ”exotiska sidan” och medvetet välja grisar med fullvuxna betar.

Vikten av att klippa och trimma

Om du har en minigris som husdjur och du inte vill ta bort betenarna helt för deras eller din ”estetiks skull” måste du vara beredd på de uppgifter som betesvården innebär.

Beten är en del av käkbenen och kan i vissa fall växa åt fel håll.

Ett fall har rapporterats där betar växte genom käkområdet (den slappa huden nära hakan eller runt käken) och detta kan orsaka ont i tandköttet, aptitlöshet och infektion.

Detta kan vara sällsynt, men det händer fortfarande. För att minska din minigris smärta är lösningen på detta att ta bort betar permanent.

Varför det är viktigt att trimma minigrisbettar

Övervuxna eller onormalt stora betar kan hindra grisens förmåga att äta. Betarna kan komma i vägen när minigrisen försöker få in sin mat i munnen.

Som ett resultat kan din minigris bli irriterad, tappa aptiten, leta efter ett platt och fast föremål eller yta och sedan köra kroppen mot den i ett försök att ”tappa” eller ”trimma” sina betar.

I naturen kallas detta beteende för ”skärpningbetar, men ingen vet med säkerhet om tamgrisar gör samma sak när deras betar blivit långa.

En annan anledning till att det är viktigt är på grund av de risker det kan innebära. Fall har rapporterats av människor som fått djupa och allvarliga skador av grisbetar.

Oavsett hur tamt ett djur är, om det känner sig hotat kan de fortfarande attackera och återfå sin känsla för det vilda.

För att förhindra oönskade olyckor och även för ditt husdjurs välbefinnande är betartrimning nödvändigt.

Rådfråga en veterinär eller en erfaren fackman

Trimning kan vara en mycket utmanande uppgift och kan vara riktigt riskabel. Så mycket som möjligt är det bästa rådet i detta ämne att söka hjälp från en veterinär med tillräcklig erfarenhet av minigrisar eller en ansedd professionell.

Anledningen till detta är att du med största sannolikhet inte kommer att kunna göra trimningen på egen hand. Någon bör vara i närheten för att hålla tillbaka grisen så att trimningen inte orsakar olyckor på grund av motstånd.

Se även  Kan man träna grisar?

En annan anledning till detta är att betena kan bli missformade och det kan bara en riktig veterinär se. Med hjälp och gottfinnande av veterinären kan missbildningen förebyggas och åtgärdas så snart som möjligt.

Att själv klippa eller trimma betar kan orsaka skador på grisens tandkött om det inte hanteras med försiktighet.

Det rekommenderas starkt att få grisen medicinskt kontrollerad årligen för att vara säker och för att undvika att spendera mer pengar när de potentiella problemen blir värre.

Grisarna kommer också att ha ont under trimningsprocessen och detta görs bäst med narkos. Med rätt verktyg och färdigheter från en professionell eller veterinär kan processen göras utan större svårighet.

Hur man trimmar minigrisbettar

Om du är fast besluten att göra processen på egen hand, om du inte har en lokal veterinär med erfarenhet av minigrisar eller känner en professionell som kan hjälpa dig, kommer vi att försöka ge dig användbara tips.

Använd rätt verktyg

Det vanligaste verktyget är en Dremel och a bultsax.

Du kan leta upp verktygen online om du inte är bekant med dem. Verktygen kan köpas i djuraffärer, järnaffärer och över Internet.

Se till att verktyget är rent så att det inte orsakar infektioner när det används.

Förtjäna din minigris förtroende

Nästa viktiga tips är att vinna din gris förtroende.

Grooming är inte en vanlig aktivitet för dem och kan uppleva detta som en fientlig handling. Alla djur kommer normalt att motstå allt som är onaturligt skrämmande för dem.

Vän din gris vid fysisk kontakt.

Trimning kräver hållning under långa perioder och de flesta grisar gillar inte att bli hållna, plockade upp eller i hörn.

Om din gris är van vid att hållas, röras eller bäras, kommer detta att lindra dina bekymmer. De är bytesdjur, så de tenderar att springa iväg när saker och ting blir riskfyllda för dem.

Försök att hålla dem ordentligt under processen för att trimma betar ordentligt. Tvinga eller skynda inte på dem, annars kommer de att springa iväg nästa gång de ser dig.

Försök igen nästa dag tills de sakta accepterar att hållas kvar.

Tålamod är viktigt och kommer att vara användbar för både dig och din gris.

Var försiktig och tålmodig

Du behöver minst 3 personer för att hjälpa dig, speciellt om du har en stor gris. Bak- och frambenen ska hållas nere för att förhindra att de rinner iväg och mitten av kroppen eller huvudet ska också hållas stadigt.

Se även  Biter grisar som husdjur?

— Grisen kan skrika eller yla av rädsla. Låt det inte störa dig och hålla sig lugn. Om du får panik med din gris kommer du aldrig att få något gjort.

– Se till att det är gris bekant med omgivningen och bekant med området du trimmar.

— Om grisen inte är bekant med assistenterna, bara råda dem att vara lugna. Grisar kan dö av skräck eller få en stroke, men att ha lugna människor runt omkring kan också hjälpa dem att lugna ner sig.

— Skär försiktigt ner beten och se till att du inte skär av tandköttet annars kan det bli ett stort problem!

Se en video på YouTube eller en annan utbildningskanal för bättre referenser. Detta steg måste göras många gånger innan trimning! Förberedelser är en nyttig sak.

RELATERADE FRÅGOR

  • Är minigrisar farliga?

Nej, i allmänhet är tamgrisar vanligtvis vänliga eller neutrala till den grad att du till och med kan låta dem komma nära barn.

De är väldigt lika hundar i beteende.

Även om de är kapabla att bita händer detta sällan och förmodligen bara när de skadas, misshandlas eller hotas. Att bita är också därför det är viktigt att trimma betar.

Grisar är bytesdjur och föredrar att fly snarare än att själva vara i fara eftersom det är för riskabelt. Deras enda sätt att bekämpa är att attackera med sina betar om de har dem och bita om de kan nå dem.

Deras aggression kan också bero på typen av ras. Eftersom de flesta raser nu är domesticerade är det inte många som är farliga.

Ibland kan det också bero på deras ålder eller hur de är uppfostrade.

Smågrisar som har vuxit upp ensamma utan social interaktion är ofta ovänliga mot människor och till och med andra grisar. Äldre grisar kan också vara lite aggressiva när det kommer till att ha en alfahane.

Dock, en annan anledning till att de kan vara ”farliga” är om de är sjuka eller bär på en sjukdom.

Därför är det viktigt att få dem medicinskt kontrollerade och även vaccinerade.

  • Är det lagligt att föda upp eller äga en minigris?

Svaret beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en praktisk guide för att få din sällskapsgris licensierad.