Växer Tilapia lönsamt? (Svaret är lite komplicerat)

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Tilapia är den näst mest odlade fisken i världen, med kommersiell odling i över 85 länder. Cirka 98 % av den tilapia som produceras varje år föds upp i vattenbruksmiljöer som odlas på gård. I USA produceras cirka 9 miljoner pund fisk av bara 100 gårdar. Med en sådan koncentration av produktionen i händerna på få kommersiella odlare väcker frågan: ”Är tilapiaodling lönsamt?”

Tilapiaodling kan vara lönsamt om det görs på rätt sätt. Men tilapiabönder måste fortfarande hantera stigande start- och driftskostnader i branschen. Framgången för en tilapiagårdsoperatör beror på hur väl de kan hålla nere sina kostnader utan att negativt påverka fiskens hälsa och tillväxt. Om du planerar att starta ett tilapiaodlingsföretag, läs vidare för att lära dig om det väsentliga med tilapiaproduktion och några tips om hur du gör ditt företag lönsamt.

Hur startar man en tilapiafarm?

Tilapia är en av de enklaste fiskarterna att föda upp eftersom den växer snabbt och kan överleva och föröka sig även i mindre än optimala miljöer. Innan du börjar, bestäm hur stort ditt företag kommer att bli. Det är bäst att börja smått och sedan skala upp gradvis när efterfrågan ökar eller du vill tjäna mer.

Nedan följer några grundläggande riktlinjer att tänka på:

  • Hur stort vill du att ditt projekt ska bli? Planerar du att samla in tillräckligt med pengar för din familjs konsumtion, eller deltar du för att göra stora vinster? Att känna till storleken på din verksamhet kan hjälpa dig att bestämma dina beräknade utgifter mer exakt.
  • Även om tilapiaodling kanske inte är lika dyrt som att odla andra fiskarter, måste du fortfarande ha en betydande budget för att investera i utrustning som tankar, anställning av arbetskraft, dagliga driftskostnader som foder, vatten, syre och annat Fasta kostnader.
  • Kontrollera dina lokala och nationella bestämmelser. Får du göra om din mark till en tilapiauppfödningsanläggning? Behöver du ansöka om företagslicens eller tillstånd för att starta ditt företag? Vilka andra lagkrav måste du uppfylla för att komma igång?
  • Se till att du verkligen vet vad du gör. Lär dig grunderna i tilapiauppfödning och -odling. Om du går in i denna satsning blint är det omöjligt håller ditt företag hållbart. Investera i korta kurser, läs böcker eller se onlineresurser om tilapia-vattenbruk.
  • Placera ditt akvarium eller damm säkert. Få erfarna tekniker att hjälpa dig om du är nybörjare på att installera utrustning. Välj alltid material av hög kvalitet som håller länge. Detta kommer inte bara att spara pengar på lång sikt, det kommer också att säkerställa en korrekt utveckling av fisken du föder upp.
Se även  Kommer Tilapia att äta guppies?

Hur föder man upp tilapia?

Hur föder man upp tilapia?

Efter att ha lyckats ställa in din tilapiadamm eller akvarium är det nu dags att ta in fisken. Köp endast från välrenommerade säljare för att säkerställa att tilapia du odlar är frisk.

Här är steg att följa när man odlar tilapia:

Kläcka

Kläckning hänvisar till processen att hantera avelskolonier, skapa de rätta förutsättningarna för att framkalla äggutvinning och lek, och säkerställa överlevnaden för tilapia kläckningar.

uppfödning

Att växa upp kallas också för utväxtfasen. Dessa är aktiviteterna att göra efter att tilapia ”växer ut” i storleken på fingret. Under denna tid bör du regelbundet testa, betygsätta och väga fisken du föder upp.

Att skörda

Efter cirka 8 månaders ordentlig vård bör din tilapia ha vuxit till någonstans mellan 450 och 600 gram. Vid det här laget kan du säkert skörda och sälja din fisk.

Hur man förbättrar vinstmarginalen för tilapiaodling

Nedan följer några användbara tips för att säkerställa och förbättra lönsamheten för din tilapiafarm:

● Se till att din tilapia växer långt in i vuxen ålder genom att ge de bästa odlingsförhållandena. Se till att dammen eller tanken är väl upplyst, eftersom tilapiahonor kommer att häcka snabbare om de får tillräckligt med ljus. Var uppmärksam på vattenkvaliteten och se till att det är fritt från giftiga eller farliga ämnen. Behåll den optimala temperaturen – kom ihåg att tilapia är varmvattenfiskar.

● Foder är den huvudsakliga driftskostnaden för alla typer av fiskodlingar. Om du har ett medelstort eller stort företag kan det vara mer ekonomiskt för dig att producera dina egna foderpellets istället för att köpa dem. Se till att maten du producerar är anpassad till tilapias exakta närings- och näringsbehov.

Se även  Kommer koi att äta guldfisk?

● Det kan ta mer än två produktionscykler innan du ser några betydande vinster från din verksamhet. Bli inte avskräckt och var beredd att äta upp kostnaderna i ett tidigt skede.

Slutsats: Växer Tilapia lönsamt?

På grund av sin snabba tillväxt och reproduktionshastighet är tilapia en av de enklaste och mest lönsamma fiskarterna att föda upp och föda upp idag. Även om odling av tilapia inte är utan dess nackdelar och risker, kan det vara en lönsam satsning. Med rätt planering och investeringar i rätt resurser kommer du så småningom att se betydande framgångar.