Vet katter när du är ledsen?

Bild av en kvinna som ser ledsen ut när hon sitter med en katt, vilket möjligen indikerar ett ögonblick av tröst eller stöd.

I filmer, när huvudpersonen gråter efter ett dramatiskt uppbrott eller sörjer en förlust, är det inte ovanligt att hans husdjur tröstar honom. Kanske lägger deras hund huvudet i hans knä, eller så kryper hans katt ihop sig bredvid honom i soffan. Men är detta realistiskt? Vet katter verkligen när vi är upprörda? Och i så fall, hur?

Kan katter känna sina ägares känslor?

Bild på en funkig och stilfullt klädd katt med ett unikt och färgglatt utseende.

Katter inser att mänskliga känslor är baserade på vårt kroppsspråk, beteende, tal, tonfall och ansiktsuttryck

Även om det är allmänt erkänt att hundar är mer inställda på sina människors känslor än katter, är katter inte blinda för vårt humör. Faktum är att de kan plocka upp olika beteendemässiga och känslomässiga signaler från människor och anpassa sitt beteende.

Till exempel tenderar katter att interagera och interagera mer med sina ägare när de är deprimerade eller uppvisar negativa känslomässiga tillstånd som sorg, sorg eller ensamhet.

Sättet som katter känner igen mänskliga känslor är baserat på vårt kroppsspråk, beteende, tal, tonfall och ansiktsuttryck. Även om det är högst osannolikt att katter kan urskilja ett helt spektrum av mänskliga sinnesstämningar och känslor, verkar de verkligen veta när de behövs. Det är lite gulligt, faktiskt.

Läs också: Hur säkerställer du att hund och katt knyter samman?

Vet katter när deras ägare är ledsna?

Kan katter känna depression och ångest?

Katter kan känna mänskliga sinnesstämningar såväl som depression och sorg.

De kanske inte förstår orsakerna bakom vår sorg, men katter har förmågan att känna tecken på dåligt humör hos sina ägare. I kattvärlden är sann sorg inte nödvändigtvis en känsla som ofta känns igen hos katter. Men katter känner negativa känslor på grund av stress, rädsla, smärta, sorg eller ensamhet.

Så även om du inte kan förvänta dig att din katt ska förstå att du är ledsen för att du bråkat med din mamma eller för att din vän inte mår bra, kan han eller hon överraska dig genom att visa att han vet att du mår ner.

Läs också: Varför jamar min katt på natten?

Vad kan din katt göra när han vet att du är ledsen?

Bild på en kvinna som tillbringar kvalitetstid med sin katt och visar det speciella bandet mellan dem.

Katter tar upp ditt humör och kan bete sig annorlunda när du känner dig upprörd.

1. Tillbringa mer tid omkring dig

Fridfull bild av en sovande katt uppkrupen i en mysig och bekväm position.

Katt älskar mänsklig interaktion och fysisk kontakt

Detta är en subtil förändring i beteende, men när du är ledsen kanske du märker att din katt verkar vara med oftare. Istället för att vara tillgiven försöker de förmodligen bara lugna dig och finnas där för dig på sitt eget sätt. Och när de är i närheten är de redo om du bestämmer dig för att klappa, klappa eller gosa dem.

Se även  Varför gillar katter att sitta i ditt knä?

2. Trösta dig

Bedårande ögonblick av en katt som visar tillgivenhet till sin ägare, gosar och gosar med honom.

Om din katt tycker om mänsklig interaktion och fysisk kontakt kan han gå ett steg längre än att bara hänga i närheten. Du kanske märker att de försöker trösta dig genom att ligga i ditt knä och erbjuda kärleksfulla utbyten som huvudstötning, knådning och försiktiga nafsar i örat. De kan också ligga på bröstet, vilket ger komfort med sin rytmiska spinnande och värme.

Läs också: Varför ligger min katt och sover mellan mina ben?

3. Ignorera dig

En melankolisk katt som stirrar ut genom ett fönster, kanske längtar efter omvärlden.

Varje katt är olika, precis som alla människor. Så du kan inte förvänta dig att alla katter ska reagera på samma sätt. Om din katt känner sig lite obekväm eller stressad av din sorg, eller om han inte är en ”känslig” katt, kanske han ignorerar dig helt och hållet. De är inte hjärtlösa, och det betyder inte att de inte älskar dig. De är förmodligen bara extra känsliga för stress.

4. Undvik dig

En nyfiken katt tittar ut genom ett fönster och observerar världen utanför.

Om din katt tycker att din stress är särskilt stressande kan han eller hon undvika dig helt och hållet. Detta är dock mest troligt om det har varit bråk, trängsel eller mycket buller runt huset. Med tiden, när det bara är du och dem, kommer de förmodligen att känna sig modiga nog att visa att de bryr sig igen. Om de fortfarande är stressade efter en eller två dagar och håller sig borta, kontakta din veterinär.

5. Försök att distrahera dig själv

Titta direkt in i ögonen på en alert och uppmärksam katt.

Oavsett om du gillar det eller inte, kan katter vara en stor distraktion. Oavsett om de tvingar dig att fortsätta med din vanliga rutin genom att väcka dig och gråta efter mat, eller försöka framkalla lektid genom att lekfullt bita dig eller attackera dina byxor. Detta kanske inte är ett medvetet beslut från din katts sida, men det kan säkert hjälpa dig att må bättre.

Se även  Blir katter irriterade? 10 subtila tecken att hålla utkik efter

Läs också: 8 Purrfect-spel du kan spela med din katt

Vet katter när andra människor är ledsna?

Känner katter när människor är ledsna?  En katt som observerar en persons känslor.

När du känner dig nedstämd kan katter vara en bra plockning.

Katter är bäst på att fånga upp känslorna hos sina mänskliga familjemedlemmar. Det är de människor de känner bäst, och de kommer att vara mycket mer bekanta med ditt normala kroppsspråk och beteende. Främlingar eller sällsynta gäster kommer att vara svårare för din katt att läsa, så förvänta dig inte att din katt tröstar alla dina grannar, vänner och släktingar!

Hjälper det att äga en katt när vi är ledsna?

En katt som tröstar sig.

Att äga ett husdjur har visat sig bidra till att förbättra människors humör. Terapidjur kan till och med hjälpa när människor inte mår bra. En av anledningarna till detta är att klappa och smeka ett djur minskar våra stressnivåer och frigör glada hormoner.

Det är inte bara hormonellt; Att veta att vår kattfamiljemedlem finns där för oss får oss att må bra, och vi uppskattar deras lojalitet och tillgivenhet. Lägg till detta att vården av katter och andra husdjur kan ge oss en känsla av syfte, hålla oss i en bra rutin och få oss att känna oss behövda, så är det lätt att förstå varför lurviga familjemedlemmar hjälper när vi känner oss ledsna.

Naturligtvis är det inte en enkelriktad gata; de flesta katter gillar också sina ägares sällskap och gillar att ha dem i närheten. Vissa katter lider till och med av separationsångest från sina ägare. Du kan ta reda på mer genom att läsa vår artikel Saknar katter sina ägare när de är borta?.

Slutsats

En kvinna som håller i en katt.

När vi är ledsna kan en gosa med katten vara precis vad vi behöver. Som tur är uppfattar katter ofta signalerna om att vi känner oss nere och gör sig mer tillgängliga. Så nästa gång du är ledsen och märker att din katt dröjer kvar i närheten när han normalt utforskar, trösta dig med att han bryr sig om dig och vill få dig att må bättre.

Se även  Vad kan katter dricka förutom vatten?

Läs också: 6 bästa emotionella stödbrev för katter

Vanliga frågor

Kan katter känna mänsklig sorg?

Ja! Katter fångar upp ledtrådar från sin människas beteende, kroppsspråk och uttryck som ger dem information om deras humör. Även om de inte kan se skillnaden mellan det stora utbudet av negativa känslor som sorg, ensamhet eller depression, kan katter säkert se när deras ägares humör är dåligt.

Hur vet min katt när jag är ledsen?

När du är ledsen ändras ditt tal och du kan göra olika ljud, som att sniffa eller gråta. Ditt kroppsspråk kommer också att förändras och du kan vara mindre aktiv, mer böjd och generellt tyckas vara tyngd av livet. Din katt kan fånga upp denna information, såväl som andra observationer som dina ansiktsuttryck, och använda den för att tolka ditt humör.

Kommer min katt att trösta mig när jag gråter?

Alla katter är olika, så om du förväntar dig att din katt ska hoppa i ditt knä för att gosa när du gråter, kan du bli besviken. Katter tenderar dock att ändra sitt beteende om deras ägare verkar deprimerad eller ledsen. De tenderar att dröja kvar i närheten, komma närmare än de normalt skulle göra, och vissa kommer att interagera mer eller vara mer tillgivna.

Vilken typ av katt du än har, är chansen stor att de kommer att försöka trösta dig på sitt eget sätt. Det är dock värt att nämna att vissa traumatiska händelser som kan orsaka mänsklig ångest också kan orsaka stress och ångest hos din katt. Så om det har kommit många nya besökare, höga ljud eller fientlighet kan din katt dra sig tillbaka ett tag till en plats där den känner sig trygg.

Har katter känslor för sina ägare?

Katter är kända för att vara ganska självständiga och kan ibland verka avlägsna. Om du inte är en kattälskare kanske du tror att katter bara visar tillgivenhet på sina villkor, när de är hungriga eller vill ha något. Men många katter har känslor för sina ägare och bandet mellan en katt och dess människa kan vara väldigt starkt och väldigt speciellt.

Faktum är att katter ofta har en favoritperson. Du kan ta reda på om du är din katts ”utvalda” i vår artikel ”Hur katter väljer sin favoritperson”.