Vetenskapen bekräftar att kattägare är friskare

Här är goda nyheter för kattälskare överallt: att ha en katt är bra för din hälsa, och vetenskapen har bevisat det gång på gång. Det har länge varit känt att husdjur kan förbättra människors fysiska, mentala och känslomässiga hälsa.

Vilken kattägare som helst kan berätta för dig att att gosa en katt kan lyfta ditt humör, men studier har också visat att ägande av husdjur minskar stress, sänker ditt blodtryck och kan till och med rädda ditt liv.

Låt oss ta en titt på några studier som visar hur kattägande kan göra dig friskare och lyckligare.

Att äga katter minskar risken att dö av hjärtinfarkt och stroke

Enligt en 2009 studie publicerad i Journal of Vascular and Interventional Neurology, hade kattägare en minskad risk att dö av hjärtinfarkt, hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Efter att ha justerat för flera riskfaktorer som ålder, kön, etnicitet, blodtryck, rökning, diabetes, högt kolesterol och body mass index fann forskarna att studiedeltagare med tidigare kattägande hade en signifikant lägre relativ risk att dö av en hjärtattack jämfört med människor som aldrig hade ägt katter.

Även deltagare som hade katter tidigare men för närvarande inte ägde en katt visade en minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

Barn som lever med flera katter eller hundar kan ha färre allergier

Är kattförsäkringen verkligen värd det?

Kommer bebis? Bli inte av med dina husdjur. Faktum är att du kanske vill skaffa några till. a studie publicerad 2002 i Journal of the American Medical Association visade att barn som delade hem med två eller flera hundar eller katter under sitt första levnadsår kan ha en minskad risk för allergisk sensibilisering mot flera allergener under barndomen, jämfört med barn som gjorde det. inte leva med några husdjur.

Se även  Gör kattmynta katter höga?

Det var en teori om att hög exponering för husdjursallergener på något sätt förhindrar utvecklingen av allergier. Allergisk sensibilisering (processen genom vilken kroppen blir känslig för ett specifikt allergen) är starkt förknippat med astma hos barn.

Kattadoption sänker autismstress

Baby sover med kattunge

Barn som växer upp med ett eller flera husdjur kan ha lägre risk att utveckla allergier.

En första i sitt slag studie publicerades 2020 online i Journal of Pediatric Nursing visade att adoption av en katt är förknippat med större empati, mindre separationsångest och mindre problembeteende hos barn med autismspektrumtillstånd. För studien screenades skyddskatter för temperament innan de adopterades och valdes ut för deras lugna läggning.

Under ledning av forskare vid University of Missouri finansierades studien av Human Animal Bond Research Institute (HABRI) och Winn Feline Foundation. Både barn och föräldrar rapporterade att de bildade starka band med sina nya kattfamiljemedlemmar.

En separat sådan studieockså från University of Missouri, visade att ägande av ett husdjur (hund eller katt) minskade ångest och ökade social interaktion för autistiska barn.

Det minskade också stressen för barnen och deras föräldrar. Deltagarna rapporterade att fördelarna med husdjursägande uppvägde bördorna med att ta hand om husdjuret.

Katter förbättrar vår mentala och fysiska hälsa

Gosande katt

Din katt ger stora hälsofördelar helt enkelt genom att vara din kärleksfulla följeslagare.

Det ideella vårdnätverket Dignity Health gjorde nyligen en rikstäckande undersökning frågeformulär av 1 000 amerikanska katt- och hundägare.

Studiens resultat visade att husdjursägare rapporterade att deras lurviga följeslagare förbättrade deras fysiska och mentala hälsa, där 88 % sa att deras husdjur bidrog till att förbättra deras mentala hälsa, 83 % sa att deras husdjur gjorde dem till en mer aktiv person och 81 % sa att deras husdjur gjorde dem en friskare person.

Se även  Varför leker katter med sin mat?

Dessutom rapporterade de tillfrågade att deras husdjur gjorde dem till en mer sällskaplig person (64 %), att deras husdjur gjorde dem till en bättre vän till andra (66 %) och att deras husdjur lärde dem färdigheter som hjälpte till att förbättra deras personliga relationer (67 % ).