Vilka eteriska oljor är säkra för råttor?

Har du husdjursråttor och tror att du kan muntra upp dem med några eteriska oljor som doftar gott eller hoppas kunna dölja deras lukt med dessa oljor? Du kanske undrar vilka eteriska oljor som är säkra för råttor.

Eteriska oljor är inte säkra för råttor eftersom de har ett mycket känsligt andningsorgan, så du bör undvika att ha eteriska oljor i eller nära samma rum som dina råttor. Råttor är benägna att få luftvägsinfektioner och att använda eteriska oljor kommer att irritera och stressa dem.

Men för att vara komplett kommer vi att titta på råttor och eteriska oljor, vilka oljor som absolut aldrig bör användas runt dem, hur man hanterar lukten av råttor och det ena fallet där det kan vara okej att använda en eterisk olja när man städar upp. dina råttor. .

Kan råttor vara nära eteriska oljor?

Vi hittade några personer på nätet som trodde att det fanns omständigheter där en ”utbildad holistisk professionell” kunde använda eteriska oljor på råttor – med tanke på att det finns inget sådant som en ”utbildad holistisk professionell veterinär”Vi håller inte med.

Vi gillade också en enda vetenskaplig artikel av Kaewwongse M et al. vilket tyder på att Linalool, Cineole och Thymol kan hjälpa mot råttstress. Än, hela artikeln är inte tillgänglig, bara abstraktet och med tanke på att det inte har skett någon uppföljning av detta arbete fortsätter vi återigen med försiktighet.

I korthet, du bör inte använda eteriska oljor runt råttor, eftersom de har ett notoriskt känsligt andningsorgan. Alla starkt doftande produkter, såsom en eterisk olja, kan störa en råttas andningsorgan.

Det är också möjligt att dessa produkter är giftiga för råttor eftersom inga djupgående studier har gjorts på en råts immunsvar mot de flesta eteriska oljor.

Är diffusorer säkra för råttor?

Om du inte kan använda eteriska oljor runt råttor, bör det följa du kan inte använda en diffusor för att sprida eteriska oljor runt din råttas också.

Vi kan dock inte vara för försiktiga och rekommenderar starkt att du gör det Späd inte ut lite olja och lägg den sedan i en diffusor det är inte bättre. Detta påskyndar helt enkelt all försämring av en råts andningsorgan, eftersom det kommer att avdunsta oljorna helt.

Se även  Varför ylar ekorrar

Det är lite som att byta från cigarrer till cigaretter – båda är inte bra för dig. Att bråka om vad som är ”minst dåligt” är inget argument som är värt att ha.

Vilka eteriska oljor bör aldrig användas runt husdjursråttor?

Vi har en kort lista på eteriska oljeföreningar som har vetenskapligt bevisats vara giftiga för råttor och de inkluderar:

 • 1,8 – Cineole (bättre känd som eukalyptol)
 • Kanelaldehyd
 • Citral (som kommer från citronellaolja)
 • Eugenol
 • d-limonen
 • Mentol
 • Pulegone
 • Terpinen-4-ol
 • Thymol
 • Transanetol

Pulegone är så giftigt att det till och med har orsakat förgiftning hos människorså du kan föreställa dig att råttor inte kommer att ha mycket glädje av det.

Utöver ovanstående en kombination av svartpeppar och pepparmyntsolja rekommenderas för att driva bort råttor känslig för gnagarangrepp. Det är en form av naturlig skadedjursbekämpning, så du kan vara ganska säker på att det inte är en välkommen ”behandling” att blåsa mynta i ansiktet på din råtta.

Hur hanterar man lukten av råttor?

OK, vi förstår att vissa människor vill använda eteriska oljor för att hålla lukten av sina råttor borta. Observera att detta inte är nödvändigt om du rengör dina råttburar regelbundet – råttor är av naturen ganska rena djur och kommer att sköta sig för att hålla sig i form, men de kan inte göra sig av med sin egen urin och avföring, det är du som ägare ansvarig för.

Torka buren ren dagligen

Vi föredrar en enkel daglig borstning följt av en större städning ungefär en gång i veckan (även om detta kan variera lite beroende på hur många råttor du har och hur stor ytan är för dem att leka i).

Du behöver inte heller spendera en förmögenhet på att städa råttor. Du kan till och med enkelt göra dina egna städservetter hemma, vilket inte kostar en förmögenhet.

Du måste följa detta enkla recept:

 • Köp en stor Tupperware- eller plastbehållare stor nog att rymma en hel rulle hushållspapper
 • Lägg en stor rulle hushållspapper i Tupperware (köp kraftiga handdukar, billiga handdukar faller bara isär i nästa steg)
 • Ta lite utspädd lösning av vit vinäger (4 delar vatten, 1 del vinäger) och använd den för att fukta dina kökshanddukar tills de är ungefär lika blöta som babyservetter.
Se även  Varför sprider påfåglar sina fjädrar - huvudorsaker

Du kan då använd dessa våtservetter för att rengöra buren varje dagglöm inte att sätta på locket på behållaren för att förhindra att de torkar ut.

Om du inte vill följa detta recept, då du kan alltid köpa färdiga antibakteriella våtservetter i vilken stormarknad som helst eller apotek som är säkert för husdjur.

Förbered buren för rengöring

Lukten dina råttor gör bör inte komma från deras bajs. Faktum är att de flesta råttor gillar att bara bajsa i sin kattlåda och om du byter dessa kastruller regelbundet kommer de aldrig att bajsa någon annanstans. Inte ens här luktar råttskit så mycket. Om du vill lära dig mer om hur du förhindrar husdjursråttor från att kissa överallt eller tränar dem att skräpa ner, läs ett av våra andra inlägg här.

Dock, deras kiss luktar lite. Det beror på att den (som din kiss) är full av ammoniak och om du låter den sitta kvar hur länge som helst, kommer ammoniumlukten att bli starkare och starkare.

Så, de där dukarna du nyss har gjort är till för att torka av allt som förmodligen är täckt av råttkissa. Råttor markerar sitt territorium med kiss och är i allmänhet inte kräsna med var de kissar, så var som helst dina husdjur går kan vara täckta av deras kiss.

Precis nu torka bort dessa fläckar och lukten bör omedelbart försvinna. Men om du torkar hela tiden bör det aldrig byggas upp tillräckligt för att stinka i första taget.

Då måste du fokusera din uppmärksamhet på buren. Vi rekommenderar att du placerar plastskydd under buren för att säkerställa att avtorkning för dagen är mycket enkel.

Du bör också sätta några plastskydd på buren för att förhindra att kiss sprayas överallt.

Byt tyg regelbundet

Om du förvarar tygbitar i en råttbur, inklusive hängmattor för råttorna, bör de bytas var 3-4 dagar högst. Detta beror på att de kommer att bli blöta i kiss.

Du borde också uppdatera kullen regelbundet så fort han verkar behöva den. Du behöver inte vänta på att den ska svämma över, om den ser full av bajsen ut – ta bort den.

Se även  Vad man ska göra med en sällskapskyckling när den dör: en praktisk guide

Natriumkarbonat

Bakpulver rekommenderas inte heller för din råttbur. Om din bur är lite illaluktande och du inte har tid att städa, rekommenderar vi inte att strö området under buren med bakpulver, det kommer att absorbera en del av lukten, men det kan vara skadligt för dina råttor.

Dock, en illaluktande bur är en indikation på dålig hygien och detta bör bara vara en mycket tillfällig åtgärd. Du skulle inte vilja bli inlåst i ett rum fullt av ditt eget bajs och kiss och dina råttor kommer inte att gilla det mer än du kommer att göra. Försök att hålla miljön ren hela tiden.

Rengör noggrant

En gång i veckan bör du ta ut dina råttor och rengöra deras bur noggrantta bort allt skräp, rengör absolut allt du kan städa.

Det går bra att använd tvål och vatten eller vatten i en lösning med vit vinäger. (Vättikan kommer att neutralisera den ammoniaklukten bättre).

Än torka allt väl och sätt ihop allt igen innan dina råttor flyttar in igen.

Kan du tvätta råttans bur med en lösning av eteriska oljor?

Vi skulle fortfarande hellre att du inte gjorde det men du kan använda en utspädd lavendelolja för att rengöra buren men … först rekommenderar vi att du sköljer den noggrant efteråt och vi rekommenderar att du låter den lufttorka i några timmar efteråt så att det blir lite eller inga spår av oljan kvar när dina råttor suger i det.

Slutsats

Vilka eteriska oljor är säkra för råttor? Enligt vår övervägda uppfattning – det finns inga säkra eteriska oljor för råttor. Att använda det medför bara risken att rubba din råts andningsorgan och orsaka smärta. Faktum är att pepparmyntsolja ofta används för att avskräcka gnagarangrepp och flera andra oljor är direkt giftiga för gnagare.

Det är lätt att hålla en råtta i en ren, säker miljö som inte luktar och som inte använder eteriska oljor under några omständigheter. Det är alltid bättre att vara säker än ledsen när det gäller dina husdjur.