Vilka färger gillar katter mest?

Din katt har favoritmat, favoritleksaker och har förmodligen en föredragen plats att sova på. De har känslor och åsikter som är lika giltiga som alla andra i familjen. Men har du någonsin undrat om din katt har en favoritfärg?

Kan katter se färger som människor?

Jo, för människor är favoritfärger helt subjektiva. Det är svårt att säga vad som lockar en viss person till en viss färg.

Men när det kommer till katter kan innebörden bakom en favoritfärg vara mer biologisk än känslomässig. Det handlar om kattsyn och hur katter ser världen annorlunda än människor.

Innan du kan gissa på din katts favoritfärg måste du förstå några fakta om kattsyn.

Den gamla tron ​​att katter och hundar ser världen i svart, vitt och grått stämmer inte. Forskare har sedan dess lärt sig att katter har deuteranomali.

Är katter färgblinda?

Den gamla tron ​​att katter och hundar ser världen i svart, vitt och grått stämmer inte. Forskare har sedan dess lärt sig att katter har deuteranomali. Detta betyder att de i huvudsak är rödgröna färgblinda. Många har också denna syn, men den påverkar sällan det dagliga livet.

Katter kan inte skilja mellan rött, orange, rosa och vissa nyanser av brunt. Däremot kan deras ögon visa färger i blått/lila och grönt/gult. Andra nyanser i färgspektrumet verkar matta eller något ”off”. Hur en katt ser en viss färg beror på hur mycket blått eller grönt som har använts för att göra den färgen.

Till exempel görs färgen lila genom att blanda rött och blått. Katter kan inte se rött, så lila ser ut som en blå nyans. Färger som inte innehåller blått eller grönt, till exempel rött, ser gråa ut. Orange, som är gjord av rött och gult, framträder också som en nyans av grått.

När din katt konfronteras med en hög med färgglada leksaker, kommer den blå leksaken att sticka ut mest för din katt.

En katts favoritfärg

Du måste kunna se en färg för att det ska vara din favorit, så vi kan säkert utesluta rött, orange, brunt, lila och de andra nyanserna som din katt ser som liknande gråa.

Se även  10 anledningar till varför katter slår sina läppar

Även om det fortfarande kan finnas ett känslomässigt element som vi inte är medvetna om, föreslår de flesta forskare att en katts favoritfärg är blå. Detta beror på att blått är den färg som katter ser tydligast. De kan också se gulgröna färger bra, så dessa nyanser kan också vara aktuella för din katts favorit.

När din katt konfronteras med en hög med färgglada leksaker, kommer den blå leksaken att sticka ut mest för din katt. Detsamma gäller blå filtar, kuddar och kläder. Man tror också att färger i det blå spektrumet framkallar en känsla av lugn.

Animal Wellness Magazine rapporterar att varje färg har en mätbar vibrationsfrekvens. Dessa subtila vibrationer påverkar kroppen på olika sätt och kan till och med användas för att främja läkning och avslappning. Coola färger, inklusive blått, sägs ha en lugnande effekt på katter, hundar och till och med människor.

Men forskare spekulerar baserat på katters vision att ljusa vita kan få katter att känna sig oroliga eller obekväma.

Finns det färger som katter hatar?

Medan katter förmodligen attraheras av färgen blå, finns det andra färger som väcker mer negativa känslor? Det finns inga tillförlitliga vetenskapliga studier om ämnet, men anekdotiska bevis tyder på att katter vanligtvis inte har negativa känslor när det kommer till färg.

Men forskare spekulerar baserat på katters vision att ljusa vita kan få katter att känna sig oroliga eller obekväma.

Även om katter ser färre färger än människor överträffar de oss när det gäller att se i svagt ljus. Fotoreceptorerna i kattens näthinna gör att de kan se klart med cirka 20 % mindre ljus än vad en människa skulle behöva. De kan inte se i beckmörker, men deras exceptionella mörkerseende tillåter dem att jaga och navigera i mörkret.

Se även  Gör kattmynta katter höga?

Under dagen slocknar inte den ljuskänsligheten. Deras näthinna fångar fortfarande upp mer ljus än en människas, och detta kan göra att färgen vita ser särskilt ljus ut.

Läs också: Kan katter se i mörkret?

Det är teoretiskt att en ljus vit vägg, klädesplagg, soffa, etc. verkar glöda i en katts ögon. Detta skulle förståeligt nog vara oroande och irriterande om du är omgiven av glödande färger och inte kan komma undan.

Av denna anledning målar veterinärkontor och djurhem vanligtvis inte sina väggar vita. En fin pastellfärgad nyans av blått är mycket mer attraktiv för djurögon.

Vi kan inte fråga våra katter deras favoritfärg och få ett rakt svar, men biologin ger oss en fingervisning om vilken färg de föredrar. För att testa teorin, prova att erbjuda din katt flera leksaker, filtar eller kuddar i olika färger. Gör detta experiment flera gånger och håll koll på vilka föremål din katt väljer. Du kan bli förvånad över att se ett mönster dyka upp.

Vi kan inte fråga våra katter deras favoritfärg och få ett rakt svar, men biologin ger oss en fingervisning om vilken färg de föredrar.

Vanliga frågor

Gillar katter färgen grön?

De flesta forskare föreslår att en katts favoritfärg faktiskt är blå. Detta beror på att blått är den färg som katter ser tydligast. De kan också se gulgröna färger bra

Är katter lika färgblinda som hundar?

Forskare har sedan dess lärt sig att katter har deuteranomali. Precis som med hundar betyder det att de i huvudsak är rödgröna färgblinda

Gillar katter färgen röd?

Katter kan inte se röd färg i sig. De kan inte skilja mellan färger som rött, orange, rosa och vissa nyanser av brunt.

Se även  Hur man byter från vått till torrt kattmat

Gillar katter färgen orange?

För katter verkar färger som inte innehåller blått eller grönt, som orange, gråa. Orange, som är gjord av rött och gult, framträder också som en nyans av grått.

Visa resurser