Vilka grönsaker är bra för hundar?

Vilka grönsaker är bra för hundar? Det finns ett brett utbud av säkra och näringsrika grönsaker för hundar. Men ibland kan det vara förvirrande att välja den bästa grönsaken för Fido. För att hjälpa dig hitta lämpliga alternativ för din hund har vi listat vårt urval av de 11 hundvänliga grönsakerna.

1. Sparris

vilka grönsaker är bra för hundar - 1Sparris är mycket näringsrik för hundar eftersom den är fullproppad med vitaminerna A, B6, C, E och K. Denna grönsak innehåller många mineraler, inklusive mangan, fosfor och selen. Tillsammans bidrar dessa näringsämnen till att förbättra den övergripande hälsan hos våra hundar och främja friska tänder, hud, syn och ben.

Sparris innehåller även antioxidantegenskaper som skyddar våra hundar från fria radikaler. Antioxidanter förhindrar också utvecklingen av cancer.

Mata dock inte hela rå sparrisstjälkar till hundar eftersom de kan kvävas. Hacka den istället i små bitar och koka den sedan så att den är lättare att tugga och mer lättsmält för dem.

2. Rödbetor

vilka grönsaker är bra för hundar - 2Ett annat bra vegetariskt mellanmål för hundar är rödbetor eller rödbetor. Det är en näringsrik grönsak som är fullproppad med vitaminer och mineraler. Dessa inkluderar vitaminerna A, B1, B2, B6, C, kalcium, koppar, fosfor och järn. Hundar kan få höga halter av matsmältningsfibrer och antioxidanter från rödbetor.

Se till att skära grönsakerna i små bitar och koka dem innan servering. Detta mjukar upp konsistensen och minskar risken för matsmältningsbesvär och kvävning. Servera också bara rödbetor i små mängder, eftersom de innehåller mycket socker.

3. Broccolibuktor

vilka grönsaker är bra för hundar - 3Broccolibuktor innehåller mycket fibrer, vilket underlättar matsmältningen hos hundar. Den är också fullproppad med vitamin K och C, som stärker deras immunförsvar och bromsar åldrandet. Mineraler i broccolibuktor, såsom magnesium, krom, kalium och natrium, främjar ett välfungerande nervsystem.

Se även  5 hemgjorda hälsosamma jerky för hundar

Broccolibuketter har hårda och fibrösa stjälkar, vilket kan orsaka problem i matsmältningssystemet, såsom orolig mage. De kan också orsaka kvävning. För att undvika dessa problem, skär grönsaken i lagom stora bitar och ånga den innan din hund äter den.

4. Brysselkål

vilka grönsaker är bra för hundar - 4Brysselkål innehåller antioxidanter som motverkar fria radikaler och cancer. Denna grönsak är också en stor källa till vitamin K, som hjälper till med blodkoagulering, främjar starka ben och förebygger hjärtsjukdomar hos hundar. Andra vitaminer, som vitamin A, B1, B6 och C, finns också i brysselkål.

Brysselkål innehåller mycket isotiocyanat. Det är ett ämne som förbättrar deras tarmmusklers förmåga att driva mat och avfall genom mag-tarmkanalen. Stora mängder isotiocyanat orsakar flatulens och diarré; därför bör brysselkål ges med måtta.

5. Morötter

vilka grönsaker är bra för hundar - 5Morötter är näringsrika grönsaker som hundar kan äta. De ger en stor boost av lykopen och lutein till hundar. Dessa är viktiga fytonäringsämnen som hjälper till att skydda deras ögon från UVB-strålning och skador på fria radikaler.

Morötter är också en bra källa till antioxidanter, fibrer, vitaminer och mineraler. Denna grönsak är känd för att förhindra plackuppbyggnad och främja rena och friska tänder hos hundar.

Morötter är en lågkalorigodis för hundar som behöver gå ner i vikt. Frysta morötter är bra tugggodis för valpar som börjar få tänder.

6. Blomkål

vilka grönsaker är bra för hundar - 10Blomkål är näringsrikt och säkert för hundar att konsumera. Denna grönsak innehåller höga mängder fibrer, vitaminer K och C, kalcium, folsyra och kalcium.

Våra husdjur kan dra flera hälsofördelar från dessa näringsämnen, inklusive ett hälsosamt immunförsvar och en hälsosam matsmältningskanal. Blomkål är känt för att hjälpa till att förbättra tillståndet hos hundar med tarm-, kolon- och viktproblem.

Se även  Kan hundar äta jordnötter? Hur är det med jordnötssmör?

När du förbereder blomkål, se till att ta bort stjälkarna eftersom dessa delar inte har något fördelaktigt hälsovärde för hundar.

7. Selleri

vilka grönsaker är bra för hundar - 11Selleri är en fantastisk viktminskningsgodis för våra pälsiga vänner eftersom den är hög i fiber men låg i fett och kolesterol. Det är en utmärkt källa till vitamin A, C och K, folsyra, mangan och kalium för hundar.

På grund av sin trådiga konsistens är selleri en potentiell kvävningsrisk, särskilt för små hundraser. Var noga med att hacka sellerin innan du ger den till hundar för att undvika kvävningsrisk.

8. Gurka

vilka grönsaker är bra för hundar - 6Färsk gurka är en uppfriskande behandling för hundar, särskilt under den varma årstiden. Den innehåller 96% vatten, vilket håller dem hydrerade. Gurka är rik på vitaminer C, K, kalium och magnesium.

Alla dessa näringsämnen är viktiga för att hålla deras kroppsfunktioner på en optimal nivå. Det är nödvändigt att servera det i begränsade portioner för att undvika att störa matsmältningssystemet.

Färsk gurka kan vara nyttigt för våra pälsiga vänner, men inlagd gurka är det inte. Dessa är höga i natrium, vilket kan orsaka njurskador. Inlagd gurka blandas också ofta med lök och vitlök.

Detta är en dödlig kombination eftersom de alla är giftiga för hundar. Båda förstör röda blodkroppar och utsätter hundar för risk att utveckla hemolytisk anemi. Håll därför inlagda gurkor borta från Fido.

9. Gröna bönor

vilka grönsaker är bra för hundar - 7Gröna bönor är en hälsosam grönsak för hundar. De innehåller en bra dos vitamin A, C och K. Hundar kan få mycket betakaroten, kalcium, folsyra, järn, kalium och omega-3 fettsyror från gröna bönor.

För att mata hundar med råa gröna bönor, bryt dem i små bitar för lättare matsmältning. Du kan också fräsa lätt eller baka grönsakerna i ugnen för att mjuka upp deras konsistens. Frysta gröna bönor behöver också tinas och kokas av samma skäl.

Se även  Kan hundar äta melon?

10. Pumpa

vilka grönsaker är bra för hundar - 8Pumpa fungerar som ett utmärkt botemedel mot matsmältningsproblem för både människor och hundar. Det är också ett traditionellt botemedel för att bli av med skadliga parasiter som bandmaskar. Pumpa ger också viktiga näringsämnen för hundar.

Pumpa är exceptionellt hög i antioxidanter, betakaroten, C-vitamin, karotenoider och kalium. Denna grönsak har små mängder vitamin B-komplex och kalcium.

Både råa och kokta pumpor är säkra för hundar att äta. Se dock till att skära dem i små bitar så att de blir lättare att äta. Att göra pumpapuré är också en väldigt bra idé.

11. Sötpotatis

vilka grönsaker är bra för hundar - 9Sötpotatis innehåller mycket antioxidanter, fibrer, fytokemikalier, kalium och pyridoxin. Den är låg i fett och innehåller många andra näringsämnen, inklusive vitamin A, vitamin C, koppar, järn och mangan. Dessa näringsämnen arbetar tillsammans för att förebygga hjärt-kärlproblem och cancer hos hundar.

Men innan man matar sötpotatis till hundar måste grönsaken kokas först. Rosta eller baka inte sötpotatis, eftersom dessa processer löser upp de flesta vitaminer och mineraler. Ånga eller koka istället för att behålla mest näringsvärde.

Vilka är de bästa grönsakerna för hundar?

GrönsakerVarje hund har olika kostbehov. Dessa beror på många faktorer inklusive ålder, ras, storlek och energinivå. Det är därför de bästa grönsakerna för hundar varierar från hund till hund. Om du är osäker, kolla med din veterinär först, och som en tumregel, gå alltid för ekologiskt odlade färska hela frukter och grönsaker.