Vilka ljud gör fåglarna? (En biolog förklarar det i sin helhet!

Jag sitter här i en kvarterspark och jag hör många olika sorters fågelljud omkring mig. Jag tänkte för mig själv: ”Är fåglarnas ljud desamma?

Och exakt vad betyder dessa olika fågelljud?

Jag vet att du kände på samma sätt, så som biolog gick jag in på nätet för att söka efter vetenskapliga svar.

Efter att ha gjort några seriösa research online och offline vill jag dela följande med dig:

Fågelljud kan grovt delas in i tre huvudtyper. Dessa är (1) samtal, (2) sånger och (3) icke-verbala ljud. Varje kategori har sitt eget syfte i arsenalen av fåglar.

Att kunna identifiera vilken typ av ljud en fågel gör kan säga mycket om det budskap fågeln förmedlar till andra fåglar och om andra typer av beteende.

Låt oss tillsammans titta på mer detaljer om de olika ljudtyperna av ljudfåglar.

Här är skillnaden: fågelsånger tenderar att låta mer komplexa och följa ett visst uppenbart mönster, medan samtal tenderar att vara kortare, mer koncisa och bara ungefär en stavelse långa.

Du kanske också tycker att det är förvånansvärt konstigt att hos vissa sångfåglar måste sångfåglarna höra sin arts sång minst en gång innan de kan börja sjunga den själva.

djur fågelnäbbar fågelholk

1) Fågelrop

Larmsamtal: Dessa samtal tas lätt upp på grund av deras tydliga skarpa, genomträngande ljud. Den här typen av samtal är vanligtvis korta men kan höras över långa avstånd. I vissa fall av stor fara kan fågeln ropa snabbt och upprepade gånger. Denna uppmaning tjänar till att varna andra fåglar för överhängande fara, till exempel när fågeln känner sig hotad av ett närliggande rovdjur.

Flygsamtal: Dessa rop hörs ofta när fåglar flyger eller flyger. Fågelarter som svärmar tenderar att flyga oftare än de som inte gör det. Faktum är att fågelskådare ofta lyssnar på dessa ljud för att uppmärksammas på fåglar som kan passera. Fåglar gör dessa rop när de vill meddela sin plats för andra fåglar när de rör sig. Flygsamtal hörs och används också oftast vid långväga fågelflytt.

inkalla tiggeri: Dessa rop är bara mycket specifika för unga fåglar. Dessa kan komma i form av rivning, gnisslande och gnisslande. Dessa ljud är vanligtvis tillräckligt höga för att deras föräldrar ska höra dem i närheten av deras bo. Denna typ av samtal åtföljs vanligtvis av flaxande rörelser av vingarna, vars syfte är att locka föräldrarnas uppmärksamhet.

Se även  Bästa fågelskådningshattar under $20 (valuta för pengarna!)

Kontaktsamtal: Fåglar som reser i stora flockar använder vanligtvis denna typ av samtal för att signalera varandra. Dessa kan komma i form av pip och surr som är enkla men tydliga. Dessa samtal ska dock inte förväxlas med nödsamtal, eftersom de inte är lika genomträngande och brådskande i tonen. Dessa samtal används av fåglar som parar sig för att upprätthålla kontakten och för att varna andra fåglar om en födokälla när de söker föda.

fotografi av liten blå och brun fågel

2) Fågelsånger

Fågelsånger är utan tvekan favorittyperna av sånger som älskas av såväl allmänheten som fågelskådare över hela världen.

Dessa ljud är förmodligen den mest distinkta och välbekanta typen av ljud som fåglar kommer att göra. Fågelsånger tenderar att vara längre, mer komplexa och sammansatta i en kombination av stavelser som bildar en melodisk och behaglig låt.

Även om längden, den musikaliska variationen och kvaliteten på sången kan variera från art till art, tjänar dessa sånger ett liknande syfte: att locka till sig en partner, tillkännage deras territorium och varna inkräktare. Fågelsånger är komplexa och varierar vid olika tidpunkter på dygnet.

Samma fågelart kan ha en annan sång på morgonen och kvällen. Vissa arter kan välja att bara sjunga vid en viss tid på dagen; som bara på kvällen.

Säsongsförändringar kan också påverka vilken typ av sånger fåglarna sjunger och även om fågeln kommer att höras eller inte.

Som en extra bonus är det ganska underhållande att notera att den nordliga hånfågeln gör otroliga härmar av andra fågelsånger och ljud som den hör hela dagen.

Fågelsång och fågelljud: vad är skillnaden?

För ett otränat öra som mitt var jag först tvungen att upptäcka skillnaden mellan fågelsång och fågelsång.

Detta gäller särskilt när de flesta fåglar har en mängd olika ljud i sin repertoar. Här är en kort förklaring av skillnaden mellan sånger och rop som beskrivs av fågelskådare och fältguider överallt.

Den största skillnaden mellan fågelljud och fågelljud är komplexiteten, längden och sammanhanget. Fågelsång är ofta mer komplex, längre och används mer för att markera revir och attrahera en kompis.

Ett fågelrop används för mer vitala funktioner som larmsamtal för att varna andra för rovdjur och flygsamtal för att meddela deras närvaro under flygning.

foto av gul och blå ara med en vingen öppen på en träpinne

3) Icke-verbala fågelljud

Vi människor pratar alltid om kroppsspråk och hur icke-verbala signaler avgör hur vi förmedlar det budskap vi vill förmedla. Tja, gissa vad? Fåglar har också kroppsspråk!

Se även  Varför kvittrar fåglarna på morgonen? (BESVARAD! + vanliga frågor)

Även om det är vanligare att det otränade mänskliga örat enkelt uppfattar fågelsång och rop, finns det faktiskt en mängd olika ickeverbala ljud som fåglar gör.

Dessa ljud kan användas i samband med samtal eller sånger för en liknande funktion för att attrahera sina kompisar, skydda deras territoriella områden och slå larm. Här är några exempel:

Bill trummor: Hörs ofta när en hackspett snabbt hackar ett visst föremål som ger resonans för att producera ett visst ljud. Medan hackspettar tenderar att trumma sina näbbar på naturliga föremål, kan de välja att göra det på konstgjorda strukturer och föremål också.

Vingslag låter: Detta kan vanligtvis höras när nybörjare slår med vingarna för att göra ljud som kan användas för att få sina föräldrars uppmärksamhet.

Bill Snaps: Denna typ av icke-verbalt ljud hörs hos vissa arter, såsom aror och kakaduor, som producerar det genom att våldsamt slå övernäbbens spets mot undernäbben. Detta kallas ibland bäckenklick. Kakaduor brukar använda detta som en vänlig hälsning och det är ett beteende som förknippas med lycka.

Beskriv fågelljud

Nåväl, nu när du känner till alla olika typer av ljud som fåglar gör, hur skulle du beskriva ett speciellt ljud från en fågel som du hörde men inte kunde identifiera? Jag var också nyfiken på detta eftersom jag ville beskriva dessa fågelljud för vänner. Detta är vad jag samlat på mig från internet:

Var uppmärksam på dessa attribut: tonhöjden, tempot och HUR tonen låter. Med egenskaperna hos fågelljudet du just hörde kan du ytterligare karakterisera ljudet till en konvention som vanligtvis används av fågelskådare och fältguider. Här är några exempel:

vibrera: Jag skulle beskriva den här typen av ljud som att det låter en stavelse snabbt, något som en analog väckarklocka eller övningar.

zoom: Detta låter ganska likt att vibrera, men upprepas i snabbare takt. När den hörs är den enskilda stavelsen i sig svår att höra.

Rika/tunna toner: När ett fågelljud beskrivs som rikt låter det oftast ganska lågt, fullt och tjockt, medan ett tunt ljud låter högt och svagt.

Se även  Bästa färger för fågelbad: En guide (Läs DETTA först!)

Grym: Denna term används ofta för att beskriva ljud som låter hårda, till exempel skrikande eller till och med malande i våra öron.

Nu när du vet vilka de olika typerna av fågelljud är och hur man klassificerar dem, är det dags för både dig och jag nyfikna fågelskådare att verkligen öppna öronen och lyssna på naturens mest behagliga och lättillgängliga rop: fågelljud!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

  • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
  • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
  • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
  • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
  • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, Och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
  • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
  • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!