Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

Till skillnad från människor, som är mycket visuella varelser, upplever katter världen genom lukt. Det finns många dofter som katter attraheras av. På samma sätt finns det en lista över lukter som katter hatar.

Huskatter använder lukt- och kemisk information för att utvärdera säkerheten och förtrogenhet med sin miljö och för att dechiffrera om människor, föremål och mat är säkra.

Snabb överblick

01

Katter kan reagera olika på samma lukt när de exponeras vid olika tidpunkter, och olika katter kan reagera olika på samma lukt.

02

Katter använder sitt luktsinne för att bedöma matens färskhet och för att öka förståelsen för säkerhet och välbefinnande i hemmet.

03

Att använda doftande kattsand kan avskräcka din katt från att använda kattlådan, och starka hushållskemikalier kan orsaka rädsla och oro för din katt.

Katter är nyfikna och instinktiva jägare. De kan upptäcka lukter på mils avstånd. Att veta vilka lukter din katt ogillar kan hjälpa den att överleva och naturligt förhindra att din katt kommer in på oönskade platser.

Låt oss dechiffrera vilken typ av lukter de flesta katter hatar!

Biologi bakom en katts luktsinne

vilka lukter hatar katter

Katter har extremt känsliga nosar, så de reagerar starkt på lukter de inte gillar.

Katter har ett starkt luktsinne. Den är nio till sexton gånger starkare än en människas. Katter upptäcker lukter i luften med hjälp av specialiserade luktreceptorer på huden luktepitel i nässlitsarna i näsborrarna.

Slemhinnan i en katts näsa är cirka 20 tum i kvadrat, jämfört med slemhinnan i en människas näsa, som bara är 4 tum i kvadrat. Tamkatter har cirka 200 miljoner luktreceptorer jämfört med endast 5 miljoner hos människor.

Katten har ett tillsatt luktorgan till gommen som kallas det vomeronasala organet, vanligtvis kallat Jacobsons organ. Detta organ hjälper till att upptäcka feromoner som frisätts av andra katter.

Nu när du vet hur kraftfullt din katts luktsinne är, låt oss se vilka aromer de avskyr.

Läs också: Har katter ett bra luktsinne?

De olika dofter och dofter som katter hatar mest

En katts svar på en specifik doft som detekteras av näsan är inte statisk; dess betydelse kan förändras med nya erfarenheter. Katter kan reagera olika på samma lukt när de exponeras vid olika tidpunkter, och olika katter kan reagera omvänt på samma lukt.

Här är de populäraste dofterna som de flesta katter vänder näsan åt.

1. Citrusfrukter

Om du någonsin har märkt att din katt vänder nosen bort från citrusfrukter, beror det på att den tycker att lukten är överväldigande och obehaglig.

Katter och hundar gillar inte citrusfrukter som apelsiner, citron, mandarin, lime och grapefrukt. Instinktivt tycker många katter att citrusdoften är överväldigande och äcklig. Förtäring av citrusfrukter, hud eller olja kan orsaka kräkningar, diarré och eventuellt dermatit på grund av toxicitet, så de flesta katter lär sig att hålla sig borta.

Läs också: Kan katter äta apelsiner?

2. Vinäger

luktar katter hatar

Vinäger är en stark lukt för människor, så den är väldigt intensiv för kattnäsan.

De flesta människor och katter ogillar vinäger på grund av dess sura lukt. Vinäger är giftfritt för katter och har många matlagnings- och rengöringsfördelar. Medan sprejning av vinäger kan hålla katter borta från ett område under en kort tid, kommer din katt troligen att återvända till samma plats när lukten har försvunnit.

Läs också: Vilka lukter hindrar katter från att urinera?

3. Eukalyptus

luktar katter hatar

Katter är mycket motvilliga till eukalyptus, och av goda skäl – det kan orsaka dregling, kräkningar och diarré för dem.

Lukten av eukalyptus är en annan lukt som katter instinktivt avskyr. Jag har ännu inte hittat en katt som gillar den här doften. Förtäring kan orsaka salivutsöndring, kräkningar, diarré, depression och svaghet.

4. Bananer

Nackdelar för att mata katten banan

Bananer, särskilt skalet, kan användas för att avskräcka katter från att ströva där du inte vill ha dem. De är inte giftiga för katter, men de hatar dem ändå.

Bananer är giftfria för husdjur. Bananer är välsmakande och packade med näringsämnen för människor, men till skillnad från oss hatar många katter sin lukt. Troligtvis gillar katter inte lukten av de faktiska bananskal eftersom det innehåller kemikalier som vatten-aceton och etylacetatextrakt som katter tycker är äckliga. Placera några bananskal för att förhindra att katter gräver upp krukväxter eller trädgårdsbäddar.

Läs också: Lista över livsmedel som katter kan och inte kan äta

5. Trädgårdsmynta och mentol

lukter som katter hatar

Katter ogillar vanligtvis lukten av mynta, trots att den tillhör samma familj som kattmynta, som de flesta katter älskar.

Många katter gillar inte lukten av färsk mynta, trots att de älskar kattmynta och kattmynta, som också är medlemmar i den Lamiaceae familj. Trädgårdsmynta är giftig för katter och kan orsaka kräkningar och diarré vid förtäring. Mentol är en rå kemikalie som finns i pepparmynta och olika myntaväxter, som används medicinskt i hostmedicin, näsinhalatorer och salvor.

De flesta katter tycker att inandning av mentoldoft är irriterande och irriterande. Omvänt lockas tigrar, lejon och andra stora katter till mentol. Du kan bli förvånad över att veta det djurskötare gnugga pepparmyntsolja och olika dofter runt stora kattmiljöer som en del av ett månatligt berikningsprogram.

Läs också: Vad gör kattmynta med katter och varför älskar katter det?

6. Kaffe

luktar katter hatar

Även om du kanske älskar doften av din morgonkopp med joe, hatar katter det eftersom det är giftigt för dem.

Du kan börja din morgon med en bryggd kopp kaffe, men många katter kommer naturligtvis att ogilla denna lukt. Koffein är en komponent i metylxantinfamiljen av föreningar som finns i kaffebönor, teblad och kakaobönor och är giftigt för husdjur. Intag av koffein kan påverka mag-tarmkanalen, hjärt-kärlsystemet och centrala nervsystemet, och kan vara dödligt om det inte behandlas.

Läs också: Förgiftning hos katter: orsaker, symtom och behandling

7. Peppar, Senap Och Chili

luktar katter hatar

Inte överraskande är stickande örter obehagligt stickande för katter.

De flesta örter är ganska intensiva för din katts luktsinne. Svartpeppar, senap och chili får mina katter att springa ut ur köket i ljusets hastighet. Det är bra att katter inte tål den höga syrahalten och blir förskräckta av aromen, eftersom deras instinkter skyddar dem från toxicitet.

8. Rengöringsprodukter, desinfektionsmedel, deodoranter och tvålar

luktar katter hatar

Lukten av rengöringsprodukter, luftfräschare och tvål är stötande för katter.

Rengöringsprodukter, desinfektionsmedel, deodoranter, luftfräschare och tvålar är fulla av kemikalier och överväldigande lukter som de flesta katter ogillar. Många hushållsprodukter kan vara giftiga för katter av att gå på behandlade ytor, följt av förtäring efter trimning. Förvara produkterna säkert utom räckhåll för din katt och håll tvättskåpet säkert. Kontakta din veterinär omedelbart om du tror att din katt har fått i sig gift.

Läs också: Insektsmedelsförgiftning hos katter: Symtom, diagnos och behandling

Varför din katts luktsinne är viktigt för dig

lukter som din katt hatar

Att förstå din katts starka luktsinne kan hjälpa dig att se till att din katts miljö är välkomnande och bekväm för dem.

Katter är väldigt nyfikna djur som använder sitt luktsinne för många beteenden. Katter sniffar ofta sin mat innan de äts för att se till att den är färsk och luktar handen på en person som ska klappa dem. De kommer att andas in lukter i sin miljö för att verifiera om lukten är behaglig eller motbjudande, och meningsfull eller inte.

Din katts luktsinne är viktigt för dig, eftersom de gillar att deras hem och territorium luktar likadant. Att störa den sensoriska uppfattningen av deras bekanta miljö, som att använda doftande kattsand och starka hushållskemikalier eller byta ut möbler, kan avskräcka din katt från att använda kattlådan och framkalla rädsla och oro.

Att veta vilka dofter din katt inte gillar kan också vara till hjälp om du vill avskräcka en katt från att komma in på oönskade platser runt huset och bakgården genom att strö små bitar på relevanta ytor.

I slutändan kan en förståelse för vilka lukter din katt gillar eller ogillar förbättra din hemmiljö, hjälpa till med beteendeproblem och förbättra deras välbefinnande.

Läs också: Så maskerar du kattlukten i ditt hem

Vad du kan göra åt din katts luktsinne

luktar katter hatar

Undvik att använda överväldigande dofter i ditt hem, särskilt de som katter vanligtvis inte gillar.

Respektera din katts luktsinne. Undvik att använda starka dofter som luftfräschare, rengöringsprodukter, färg, parfymer och olje- och vassspridare för att minimera störningar på din katts doftkarta.

Katter använder sitt luktsinne för att öka sin förståelse för säkerhet och välbefinnande i hemmet. Ta inte in lukt från utsidan. Lämna utomhusskor vid ytterdörren för att minimera störningar på din katts känsla av trygghet hemma.

Introducera nya föremål med omsorg. Spraya Feliway på nya föremål innan de tas hem för att minska lidandet.

Läs också: 10 giftiga och giftiga växter för katter

Slutgiltiga tankar

luktar katter hatar

Katter litar på sitt utmärkta luktsinne för att undvika allt som kan skada eller göra dem sjuka.

Katter är spännande varelser med ett förstärkt luktsinne. De kan genom sniffa bedöma om en situation, ämne, växt, mat eller person är säker genom olika lukter och kemikalier. En katts luktsinne skyddar dem och underlättar överlevnaden, så lita på din katts snusförmåga.

Läs också: 15 mänskliga livsmedel som är giftiga och giftiga för katter

Vanliga frågor

Vilka lukter hatar katter mest?

Varje katt är en individ som gillar och ogillar vissa lukter. I allmänhet ogillar de flesta katter citrusfrukter, bortskämd mat, pepparmynta, kaffe och vinäger. Vissa katter kan också hata lukten av andra katter och vissa människor.

Vilka lukter hatar katter för att förhindra repor?

Katter hatar alla citrusdofter. Om du gör en hemmagjord spray kan du göra en citrusspray av citroner och apelsinskal. Lägg skalen i varmt vatten och låt sjuda i 20 minuter. När det har svalnat, sila och häll upp i en sprayflaska.

Du kan också kombinera lika delar vatten och äppelcidervinäger. Applicera sprayen på den livlösa ytan för att förhindra att din katt repar sig. Undvik att använda eterisk olja, som kan vara farlig för katter.

Vilka lukter hatar katter som får dem att sluta göra avföring i ett område?

Lukter som katter hatar är peppar, citron, grapefrukt eller limeskal och vinäger. Vit vinäger är det grönaste botemedlet för att avskräcka katter från att göra avföring i ett specifikt område eftersom det är giftfritt, säkert och effektivt.

Tyvärr kommer inte ättika ensam att hindra din katt från att bajsa i ett specifikt område. Rådfråga din veterinär eller en kattbeteendeläkare för att fastställa orsaken till beteendet och för att säkerställa att du har tillräckligt med kattlådor per katt och att din kattlåda är ren.

Visa resurser

ASPCA. (2022). Giftiga och icke-giftiga växtlista – Katter. Hämtad från ASPCA den 11 oktober 2022:

Care, IC (2020, 01 sept.). Avancerat kattbeteende för veterinärer Modul 2 Sinnen och kommunikation. STORBRITANNIEN. Hämtad 13 oktober 2022

Sarah L.H. Ellis, I.R. (2013). AAFP och ISFM riktlinjer för miljöbehov hos katter. Journal of Feline Medicine and Surgery15, 219-230. Hämtad 12 oktober 2022

Se även  Hur högt kan egentligen en huskatt hoppa?