Vilka sinnen förlitar sig grisar på?

När du förbereder en vårdande miljö för din gris är det viktigt att veta vilka sinnen du ska vara uppmärksam på.

Så vilka sinnen förlitar sig grisar på? Grisar förlitar sig främst på sitt luktsinne och hörsel. Dessa två sinnen kompenserar för deras dåliga syn.

När du läser vidare hittar du mer information om de sinnen grisar använder mest och lär dig hur man skapar en miljö som tillgodoser deras styrkor och svagheter baserat på deras sinnen.

Hur tillförlitligt är en gris luktsinne?

Grisar är naturliga födosökare, så du kan föreställa dig hur starkt deras luktsinne är. Det är trots allt så det är, eller hur? Det ett djur inte har mycket, det kompenserar på ett annat sätt. I det här fallet har grisar ingen bra syn, men deras starka luktsinne mer än väl kompenserar för det.

Om du har ägt en gris tidigare, har en nu eller har läst om grisar i allmänhet, så vet du att grisar älskar att gräva. Erfarna grisägare tillhandahåller ofta en rotkärl till sin gris så att de glatt kan rota igenom en massa saker och hitta det de gillar.

När grisar rotar ser man grisar använda sina läderartade nosar. Det är här deras näsborrar är. Grisens nos kan se tuff ut, men den här delen av deras kropp är faktiskt väldigt känslig. Detta är vad grisar använder för att gräva igenom allt som letar efter mat.

På sätt och vis visar detta också att deras känselförnimmelse (åtminstone på näsborrarna) interagerar med deras luktsinne. Inte nog med att de luktar sig igenom hinder och godsaker, de hittar även fram med nosen.

Du kan prova att låta din gris njuta av rensningsjakter i din trädgård för att se hur angelägen hans luktsinne verkligen är. Försök att gömma mat överallt. Lämna lite i det fria, men du kan prova att gömma en bit äpple under en vält hink, eller några Cheerios under en liten sten. Se din gris röra sig och hitta den i ett pulsslag, eftersom han litar på sitt luktsinne för att hitta någon godbit där ute.

Hur tillförlitlig är en gris hörsel?

En gris hörsel är mycket känslig, varför de lätt blir traumatiserade om de utsätts för höga och abrupta ljud under en längre tid. De skräms också lätt av plötsliga höga ljud och kan bli mycket stressade.

Detta är en av anledningarna till att grisar inte gillar att bli utskällda. Förutom att de är känslomässiga djur som lätt skadas om man pratar med dem på ett argt sätt, gör deras känslighet för höga ljud också att det blir mycket traumatiserande att bli utropade.

Se även  Har grisar mens och blöder?

Detta gör det viktigt att vara mycket försiktig och stilla när du rör dig runt din gris.

Tala alltid i en mjuk, dämpad ton. Undvik också att slå igen dörrar eller stöta på föremål. När du kommer i närvaro av en gris på ett högljutt och högljutt sätt, kan de associera traumat med dig som sin chef, vilket kan påverka deras tillit till dig negativt.

Detta förklarar också beteendet som grisar visar när de tas till slakt. Vissa skulle säga att de blir väldigt stressade när de ”ser” dem ledas till ett slakteri.

I verkligheten är det inte alls vad de ser. Det handlar egentligen om ljuden de hör.

När grisar leds till slakt hör de skriket från andra grisar, liksom ljudet av metall som klirrar. Det är dessa ljud som skapar en otroligt stressande och traumatisk upplevelse för grisarna, inte riktigt tanken på att se dem ledas till slakt.

Är en gris syn lika pålitlig?

En del av en gris charm är deras ögon som ser ut som om de tittar rakt på dig, precis som en person med dålig syn skulle kisa med ögonen. Sanningen är att grisar verkligen har dålig syn!

Grisar har en brist i färgseende, känd som färgblindhet. Detta gör att de inte kan skilja vissa färger. Detta beror på att deras ögon inte har de rätta koncellerna som skiljer de olika färgerna vi normalt ser. Men vissa experter tror att grisar har blå och gröna frekvenser, så de kanske kan se lite färg, men inte lika omfattande som människor.

Deras panoramaområde är cirka 310°. De har också en binokulär vision på 35° till 50°.

Experter tror också att grisar saknar boende, vilket gör det svårt för dem att fokusera sin vision. Samma sak händer med personer med astigmatism.

Med tanke på deras monokulära syn på nära håll kommer du att märka att grisar ofta stannar när de går runt, särskilt om det finns skuggor på marken. De ser ofta dessa skuggor som fysiska barriärer som blockerar deras väg.

Det är också därför som grisar tenderar att flytta till platser som är starkt upplysta. Eftersom det finns färre skuggor där, känns det som att det finns färre barriärer och mer utrymme för dem att röra sig.

Se även  Kan grisar äta potatis?

Att veta att grisar har många synbegränsningar är det bäst att komma ihåg detta faktum när du skapar en miljö där dina grisar kommer att trivas. Detta kommer också att hjälpa dig att bättre förstå många av deras beteenden.

Grisbeteende baserat på kraften i deras sinnen

Nu när du förstår grisars syn, hörsel och lukt kan du börja bedöma deras beteende utifrån de triggers som finns runt dem.

Du ska kunna säga när din gris är stressad. Se till att du är tillräckligt observant för att märka något i hans beteende. Detta kan berätta att det förmodligen är något du behöver ändra.

Märker du till exempel att han är upprörd och har svårt att sova? Titta på hans omgivning och se efter eventuella lukter som han kanske inte tycker om. Grisar är rena djur av naturen och de hatar det när området där de sover och äter är smutsigt. Det handlar inte bara om att ligga runt saker utan också oönskade lukter. Trots allt är deras luktsinne otroligt kraftfullt.

Leta också efter oönskat ljud. Om ditt hem ligger nära en trafikerad väg och det är mycket ljud där din gris sover, kan den skyldige stressa upp din gris. Du kanske vill ge det det tystaste hörnet av ditt hem.

Du måste också förstå att en gris måste anpassa sig till en ny miljö. Om din gris är ganska ny i ditt hem, fråga uppfödaren eller säljaren vilken typ av miljö din gris var i innan den togs hem till dig. Alla skillnader kan också orsaka stress.

Grisar är också väldigt lekfulla och sociala, så lämna honom inte i hans hörn hela dagen. Bli inte uttråkad. Ibland svarar inte din gris för att han är stressad av ljudet i ditt hus, utan för att han inte är tillräckligt upptagen. Det finns ett antal sätt du kan underhålla din gris på.

Läs den här artikeln för bra idéer om aktiviteter som din gris skulle gilla.

Tänk om din gris redan är stressad av sin omgivning och börjar visa tecken på att dra sig tillbaka från dig?

Se till att du inte tvingar din gris att komma ur sin dvala på ett ögonblick. Det är en process som kräver tålamod. Grisar måste lita på sina ägare eller hanterare innan de intresserar sig för de saker du förväntar dig att de ska göra. Så om din gris inte är särskilt lyhörd i ditt försök att hindra honom från att bli uttråkad eller något liknande, överväg att ge honom lite utrymme först och ta små steg varje dag för att skapa en koppling.

Se även  8 grisintelligensfakta du inte har hört ännu

Grisar är mycket känslomässiga, så detta är ett beteende du kan använda till din fördel.

Om din gris ser att du regelbundet tar dig tid att tillgodose hans behov, som att ge vatten och mat, kommer han så småningom att se dig som en näringskälla. Återigen, undvik att vara bullrig eller abrupt när du närmar dig din gris när du gör detta. Du vill att din gris ska känna igen dig och din röst, men du vill inte heller ha något negativt stigma inblandat.

Prata med din gris i en mjuk och lugnande ton. Du kan också ge honom en godbit, som popcorn eller fruktbitar, om han gör beteenden som du vill upprepa.

Tvinga den inte att vara klibbig mot dig. Du kan inte bara ta tag i den och gosa den; detta ökar deras stress. Gör din närvaro känd varje dag, men vänta på att grisen ska värma upp för dig. Därifrån kan du ge den en kort repa bakom öronen. Så småningom kommer det att kräva en mage gnidning. Efter det bör den låta dig krypa in i den då och då.

Relaterade frågor

Kan grisar se upp?

Det är fysiskt omöjligt för grisar att leva upp huvudet och titta mot himlen. Deras nackmuskler hindrar dem från att göra detta. Om de verkligen vill se himlen måste de lägga sig ner eller titta på himlen från reflektionen i vattnet.

Känner grisar sig till människor?

I samma ögonblick som en människa förtjänar en gris förtroende, kan grisen börja knyta an till den människan. De är mycket tillgivna och känslomässiga djur och älskar det när deras ägare eller hanterare ger dem uppmärksamhet.

Kommer grisar ihåg sina ägare?

Grisar kan komma ihåg de människor de ofta kommer i kontakt med. De har fina minnen och kan till och med hitta hem över stora avstånd. De kan också komma ihåg platser där de tidigare hittat mat och kommer tillbaka till de platserna i hopp om att hitta mer.